JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
11.6.2021 8.40

Jääte­lö­lah­ja­kortti ole hyvä! Lue jutusta ketkä pääsivät jäätelölle ja kenelle he antoivat itse lahjakortin

Mira Uu­si­hau­ta-Koi­vu

mira.uu­si­hau­ta-koi­vu@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Ku­vat Lee­na Hjelt

lee­na.hjelt@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Kesä ja jää­te­lö. Sii­nä yh­dis­tel­mä, jos­ta lä­hes jo­kai­nen ja voi­si­ko mel­ko var­mas­ti sa­noa, et­tä ihan jo­kai­nen tyk­kää. Kyl­lä! Täl­lä aja­tuk­sel­la La­pu­an Sa­no­mien ke­sä­tii­mi läh­ti liik­keel­le tu­ruil­le ja to­reil­le. Mu­ka­na iloi­nen ke­sä­mie­li ja bo­nuk­se­na muu­ta­ma jää­te­lö­lah­ja­kort­ti, joil­le et­sit­tiin saa­jia. Ja ei­kä sii­nä vie­lä ihan kaik­ki. Jo­kai­nen jää­te­lö­lah­ja­kor­tin saa­ja saa vie­lä toi­sen­kin yl­lä­tyk­sen eli toi­sen lah­ja­kor­tin. Ja ky­sy­myk­sen kera, ke­nel­le it­se an­tai­sit lah­ja­kor­tin jää­te­lö­ki­os­kil­le? Ketä ha­lu­ai­sit ilah­dut­taa?

Sal­mi­ak­kia ja
yk­si pal­lo, kii­tos!

Ee­ro Kult­ti as­te­lee vaa­ras­ta tie­tä­mät­tä koh­ti jää­te­lö­lä­het­ti­läi­tä. Hän py­säh­tyy yl­lät­ty­nee­nä ja kuun­te­lee mitä asi­aa on. Ja kun hy­väl­lä asi­al­la ol­laan, niin kel­paa­han lah­ja­kort­ti. Mi­käs on sun lemp­pa­ri­jäts­ki?

– Sal­mi­ak­ki. Ja yk­si pal­lo riit­tää, en ole mi­kään jää­te­lön suur­syö­jä, Kult­ti to­te­aa.

No ke­nel­le se toi­nen ku­pon­ki sit­ten läh­tee?

– Jaa a, no en nyt osaa sa­noa...

Het­ken mie­tit­ty­ään hän yl­lät­tää lah­ja­kor­tin an­ta­jat.

– Te saat­te.

Ilo on ylim­mil­lään tie­ten­kin La­pu­an Sa­no­mien jää­te­lö­lä­het­ti­läil­lä ja jää­te­lö mel­kein jo mais­tuu suus­sa. Mut­ta kun mei­tä on kak­si? Mi­täs nyt? Pal­lo puo­lik­si? Pää­tim­me, et­tä Kult­ti saa pi­tää lah­ja­kor­tin. Ke­sän mit­taan kyl­lä löy­tyy var­mas­ti joku saa­ja. Lah­jan saa­jan miet­ti­mi­sen li­säk­si hän ja toi­voo, et­tä löy­tää töi­tä.

– Jo­tain ta­lous­hal­lin­non alan, kos­ka ole tra­de­no­mi.

Muu­ten Kul­tin va­paa-ai­ka ku­luu sa­lil­la ja eh­kä Ojut­kan­kaal­la ui­mas­sa.

Pyö­räl­lä jäts­kil­le emän­nän kans­sa

Ka­le­vi Ka­ri­kal­lio on liik­keel­lä pol­ku­pyö­räl­lä. Hän ker­too pyö­räi­le­vän­sä usein ja it­se asi­as­sa pal­jon. Apu­na on toi­si­naan säh­kö­pyö­rä, kun oi­kein mat­kaa ale­taan tait­taa. Mut­ta kel­paa­ko jää­te­lö?

– Kyl­lä tot­ta­kai. Mikä maku vaan. Mut­ta jos pi­tää va­li­ta, niin suk­laa.

Ke­nel­le­käs toi­nen ku­pon­ki?

– No emän­näl­le tot­ta­kai, Ee­val­le.

Ka­ri­kal­li­ot voi­vat vaik­ka pyö­räil­lä yh­des­sä jää­te­löl­le. Pyö­räi­lyn li­säk­si he ovat in­nok­kai­ta mus­ti­kas­sa käy­jiä. Heil­lä on tiet­ty tyy­li, mil­lä san­got täyt­ty­vät al­ta ai­ka­yk­si­kön.

– Emän­tä ve­tää poi­mu­ril­la, kuin tai­maan poi­mi­jat ikään, Ka­ri­kal­lio ke­huu.

Ai­na löy­tyy per­hees­tä jää­te­lön syö­jiä

Eli­na Eko­la tu­lee vas­taan pie­nen tyt­tön­sä En­nan kans­sa ja saa mu­ka­van yl­lä­tyk­sen. Jää­te­lö­lah­ja­kort­ti, noin vain! Mikä on si­nun lem­pi­jäts­ki­si?

– Man­go­me­lo­ni, hän vas­taa.

En­täs En­nan?

– Hän on niin pie­ni vie­lä, et­tei ole jää­te­löä mais­ta­nut. Mut­ta meil­tä löy­tyy kyl­lä te­na­via eli li­säk­si 10-vuo­ti­as ja 7-vuo­ti­as eli hy­väs­sä jää­te­löi­äs­sä ole­via. Jo­ten ei tämä toi­nen ku­pon­ki jää käyt­tä­mät­tä, Eko­la ker­too.

Kesä ja jää­te­löä, mut­ta mi­tä­pä muu­ta Eko­lan per­hee­seen?

– No täs­sä odo­tel­laan lo­mien al­ka­mis­ta. Me ei ol­la mi­tään au­rin­gos­sa ma­kaa­jia, mut­ta ty­kä­tään kyl­lä käy­dä ran­nal­la.

Myös Jo­ki­laak­son mat­kai­lu­puu­tar­ha ja lii­ken­ne­puis­to ovat koh­tei­ta, jois­sa voi­si hy­vin­kin viet­tää ke­säi­sen päi­vän.

– Suo­si­taan edel­leen lä­hi­mat­kai­lua ja mik­si­pä ei, kos­ka se on ihan so­pi­vaa lap­si­per­heel­le.

Jä­del­le ja gril­lil­le

San­ni Ra­sin­kan­gas ja Ma­ti­as Salo ovat seu­raa­vat jää­te­lö­ku­pon­kien saa­jat. San­ni yl­lät­tyy po­si­tii­vi­ses­ti ja ker­too, et­tä suk­laa­jää­te­lö up­po­aa ai­na. En­täs ke­nel­le se toi­nen lah­ja­kort­ti?

– No var­maan täs­sä vie­rel­lä ole­val­le poi­ka­ka­ve­ril­le, hän nau­raa.

Ma­ti­as on ko­toi­sin La­pu­al­ta ja hä­nen äi­tin­sä asuu tääl­lä. Hän to­te­aa, et­tä ai­na kun tu­lee La­pu­al­le, niin suun­ni­tel­mis­sa on men­nä gril­lil­le syö­mään. Ja mi­käs sen mu­ka­vam­paa kuin sen jäl­keen jää­te­lö­kis­kal­le!

– En­sin suo­laas­ta ja sit­ten ma­ki­aa, to­de­taan jou­kol­la hy­väk­si suun­ni­tel­mak­si.

Mi­täs muu­ta ke­sään kuu­luu?

– Hy­vää sää­tä tie­ten­kin toi­vo­taan eli sel­lais­ta + 22 ja puo­li­pil­vis­tä. Se on hyvä jää­te­lön­syön­ti­sää, San­ni to­te­aa.

Iha­na La­pua, il­man
tai jää­te­lön kans­sa

Si­sa­ruk­set Anas­ta­sia ja Tan­ja Ma­ti­ja­ku­po­va ovat vä­hän hä­kel­ty­nei­tä, kun he saa­vat yl­lät­tä­en tar­jouk­sen jää­te­lö­lah­ja­kor­tin vas­taa­not­ta­mi­ses­ta. Het­ken ai­kaa ti­lan­tees­sa ha­e­taan yh­teis­tä kiel­tä, mut­ta se löy­tyy eng­lan­ti-suo­mi-kä­sil­lä­pu­hu­mi­nen -ak­se­lil­ta no­pe­as­ti. Eten­kin kun ky­sees­sä on jää­te­lön syön­ti, niin al­ka­vat asi­at sel­vi­tä. Lah­ja­kort­ti an­ne­taan Anas­ta­si­al­le, joka het­ken eh­kä (ku­riit­taan) miet­tii, et­tä ke­nel­le sen toi­sen lah­joit­tai­si.

– Hmmn..no sis­kol­le­ni tie­ten­kin, hän to­te­aa lo­puk­si nau­ra­en.

Mo­lem­mat ovat ai­na­kin suk­laa­jää­te­lön ys­tä­viä. Se on sel­vä jut­tu.

Uk­rai­na­lais­si­sa­ruk­set ovat suk­laa­jää­te­lön li­säk­si ihas­tu­neet La­pu­aan kai­ken kaik­ki­aan. He ovat asu­neet tääl­lä jo muu­ta­man vuo­den ja heil­lä on pelk­kää hy­vää sa­not­ta­va­na.

– Iha­na La­pua!

Ha­lu­at­ko lu­kea li­sää tä­män­kal­tai­sia mie­len­kiin­toi­sia jut­tu­ja? Ti­laa: www.la­pu­an­sa­no­mat.fi/ti­laa

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?