JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Kolumnit
5.6.2024 7.10

Kulttuuria tehtaalta
/ Voihan römpiö!

Yön pi­mei­nä tun­tei­na unen ka­ris­tes­sa sil­mä­luo­mien al­ta voi­vat röm­pi­öt ot­taa val­lan pään­si­säi­ses­sä ajat­te­lus­sa. Kyl­lä, olen it­se­kin ko­ke­nut jos­kus näin ja räm­pi­nyt röm­pi­öi­den pa­ris­sa ikui­suu­del­ta tun­tu­via mi­nuut­te­ja, tun­te­ja.

Kuin­ka röm­pi­öt sai­si hää­det­tyä pois? Pit­sin­nyp­läys voi­si ol­la tosi hyvä kei­no an­taa nä­päy­tys röm­pi­ön il­ki­myk­sil­le. Ta­kuul­la unoh­dat röm­pi­öt kes­kit­ty­es­sä­si nyp­lää­mään pit­siä! En ole kos­kaan ko­keil­lut pit­sin­nyp­läys­tä, mut­ta ku­vit­te­li­sin sen vaa­ti­van kes­kit­ty­mis­tä. To­sin har­val­la tai­taa ol­la nyp­läyk­seen tar­vit­ta­via työ­ka­lu­ja ko­to­na saa­ti, et­tä pää­si­si sil­tä is­tu­mal­ta kan­sa­lai­so­pis­ton kä­si­työ­luok­kaan nyp­lää­mään. Yk­si kons­ti hää­tää kut­su­mat­to­mat röm­pi­öt on hen­git­tää sy­vään ja rau­hal­li­ses­ti 30 se­kun­nin ajan, vaih­to­eh­toi­ses­ti lait­taa soi­maan mu­siik­kia, jos­ta tain­tu­vat hil­jai­sik­si.

Jaa, tai­sin hai­rah­tua si­vu­rai­teil­le asi­as­sa. Mitä röm­pi­öt sit­ten ovat? Psy­ko­lo­gi Tony Dun­der­fel­tin mu­kaan tun­ne si­nän­sä on hyvä, mut­ta var­sin­kin ne­ga­tii­vi­sia tun­tei­ta ei ai­na hy­väk­sy­tä tai nii­tä pe­lä­tään. Tun­tei­den hy­väk­sy­mi­nen ja erot­ta­mi­nen ns. ke­laa­vis­ta tun­teis­ta on tär­ke­ää.

Uu­dis­sa­na röm­piö tar­koit­taa ke­laa­vaa tun­net­ta. Tun­teet al­ka­vat pyö­riä mie­les­sä ai­heut­ta­en li­sää pel­ko­ja ja huo­les­tu­mis­ta. Usein ta­pah­tuu niin, et­tä ih­mi­set ei­vät py­säh­dy miet­ti­mään, on­ko jo­kin vah­va tun­ne ai­heel­li­nen suh­teu­tet­tu­na ti­lan­tee­seen. Yleen­sä röm­piö on yli­mi­toi­tet­tu, pe­läs­ty­nyt re­ak­tio. Pi­täi­si an­taa kai­ken­lais­ten tun­tei­den tul­la ja men­nä ei­kä jää­dä kom­pas­te­le­maan röm­pi­öi­hin, sil­lä röm­pi­öt vie­vät hir­ve­äs­ti ener­gi­aa ja ra­ken­ta­vaa toi­min­ta­ky­kyä. Tun­tei­den il­mai­se­mis­ta pi­täi­si ja voi op­pia oh­jaa­maan et­tei­vät ne pin­ty tai ai­heu­ta so­maat­ti­sia oi­rei­ta pit­kit­ty­es­sään.

Dun­der­fel­tin vas­ti­kään pi­tä­mäs­sä kou­lu­tuk­ses­sa käy­tiin läpi, kuin­ka rat­kais­ta eri­lai­sia konf­lik­ti­ti­lan­tei­ta työ­e­lä­mäs­sä. Yleen­sä taus­tal­la voi­vat ol­la asi­a­ky­sy­myk­set tai asi­a­ton käyt­täy­ty­mi­nen. Ris­ti­rii­ta­ti­lan­tei­ta rat­kais­ta­es­sa aut­taa ns. ”sor­mi­kart­ta”. Toi­min­ta­ta­vas­sa kes­keis­tä ovat konk­reet­ti­suus, kuun­te­le­mi­nen, so­pi­va jä­mäk­kyys, po­si­tii­vi­suus ja rat­kai­su­kes­kei­syys. Mei­dän tu­lee erot­taa tun­teet ja emoo­ti­ot sekä tun­neil­mai­su toi­sis­taan. Tun­ne­re­ak­ti­ot ovat hen­ki­lö­koh­tai­nen ko­ke­mus, jon­ka joku ti­lan­ne syn­nyt­tää. Emoo­tio on tun­ne, joka on jää­nyt pääl­le kau­em­min kuin ti­lan­ne edel­lyt­tää. Tun­neil­mai­su nä­kyy fyy­si­sen ke­hon vä­li­tyk­sel­lä ku­ten elei­den, il­mei­den tai pu­heen. Tun­ne­tai­doil­la tar­koi­te­taan ky­kyä ha­vai­ta, il­mais­ta ja sää­del­lä omia tun­tei­ta. Tun­ne­tai­dot ovat it­se­tun­te­muk­sen ja hy­vän mie­len­ter­vey­den, hy­vin­voin­nin pe­rus­ta. Hy­vät tun­ne­tai­dot aut­ta­vat mei­tä toi­mi­maan yh­teis­työs­sä mui­den kans­sa. Tun­ne­tai­to­ja voi it­se ku­kin har­joi­tel­la. Älä an­na röm­pi­öi­den val­la­ta miel­tä­si vaan pu­hal­la ne ke­sä­tuu­len mu­ka­na kau­kai­suu­teen, nau­ti täs­tä päi­väs­tä ja ole ih­mi­sik­si (ja käy kir­jas­tos­sa).

Ke­sän kos­ke­tus

Kuu­le ke­sän kuis­ke

Tun­ne tuu­len hy­väi­ly

Näe aal­to­jen lois­ke

Mais­ta man­si­kan ma­keus

He­rää sa­teen ro­pi­naan

…Ja hyt­ty­sen ini­nään. Sitä kaik­kea se kesä on.

Ke­säi­sin ter­vei­sin

Päi­vi Pip­po­la
Kir­jas­to­toi­men­pääl­lik­kö

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?