Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Laura Sippola työstää parhaillaan lauluntekemisen oppikirjaa. Tuore albumi "Valois" ilmestyy ylihuomenna.
Kuva: Laura Elo
Muusikko, laulaja-lauluntekijä, lapualaislähtöinen Laura Sippola kokee olevansa naimisissa musiikin kanssa.
– Välillä sitä tosin yrittää ottaa sormusta pois. Olisi kiva venyä myös muuhun kuin musiikkiin – tosin taidan lopulta olla aika lailla musiikista pääsemättömissä, hän pohtii.
Sippola viettää kahdettakymmenettä taiteilijajuhlavuottaan. Samalla hän julkaisee debyyttialbumin AURAL-taiteilijanimellä. Uusi levy "Valois" ilmestyi maaliskuun puolessa välissä. Levyn kappaleet käsittelevät isoja, eksistentiaalisia teemoja. Rivien väleistä löytyy syvä huoli luonnosta ja eläimistä. Lisäksi luvassa on ripaus taikuutta. Harry Potteria lukeneet tietävät, että "valois" on loitsu valon sytyttämiseksi taikasauvan kärkeen.
– Maailman tola on tällä hetkellä sellainen, että nyt, jos koskaan, tarvitaan valoa, artisti huokaa.
Esikoislevynsä "Saharan" 49-vuotias muusikko julkaisi vuonna 2004. Sen jälkeen hän on luonut omaehtoisen uran pianistina ja laulaja-lauluntekijänä ja julkaissut kuusi täyspitkää sooloalbumia. Hänen musiikkiaan ovat levyttäneet myös esimerkiksi lauluyhtyeet Club for Five ja Rajaton. Hän aloitti nyt uuden polun uudella artistinimellä. Hän on siis samaan aikaan taiteilijana 0- ja 20-vuotias. Mikä sai sinut vaihtamaan nimeä?
– Pohdin pitkään muusikkouttani ja kuorin yltäni kerroksia. Ryhdyin kirjoittamaan lauluja uusilla tekniikoilla. Työstimme niitä studiossa kahdestaan tuottaja Matias Kiiverin kanssa. Aikaisemmat levyni olin tehnyt yhtyeeni kera, Sippola erittelee.
– Olen AURALina lähtenyt ajatuksesta, että taide tavoittelee sitä, mihin sanat eivät yllä. Musiikissani on myös selkeästi uusi soundi.
Syntyykö lauluihisi ensin sanat vai sävellykset?
– Yleensä ne syntyvät yhtä aikaa tai musiikki edellä. Jos lähden kirjoittamaan pelkkää lyriikkaa on myös siinä heti mukana musiikillinen elementti; rytmi tai melodia ja harmonia.
Mistä kumpuaa intohimosi musiikkiin?
– Ehkäpä sisäsyntyisestä herkkyydestä ja tarpeesta luoda ja ilmaista asioita musiikin ja laulujen kautta, hän pohtii.
Sippola opettaa laulunkirjoitusta Taideyliopistossa ja Kriittisessä Korkeakoulussa. Lauluntekemisen tärkeys näkyy selkeästi myös opetustyössä.
– Tuntuu upealta saada todistaa hetkiä, jolloin uusi laulu syntyy. On herkkä kokemus soittaa omaa kappaletta muille ja tulla sen kautta nähdyksi. Näen oppilaissani prosessin, jonka itsekin tunnen: omien laulujen tekeminen ja esittäminen on parhaimmillaan puhdistavaa ja parantavaa.
Osa meistä lävähtää lauluihin sisään sävelten kautta, toiset taasen jäävät heti kiinni tarinoihin. Jotkut meistä pienivät ja pilkkovat sanoista jopa yksittäisiä kirjaimia, AURALin(kin) sanoitusten sanoissa on usein a-kirjain sujuvasti ja toistuvasti käytössä:
– A on avoin ja laulullinen vokaali. Tosin taitaa tuo a ylipäätään olla yleinen kirjain kielemme sanastossa, Laura Sippola toteaa heti.
Tämän jutun ohessa on tymäkkä kohta levyllä olevasta kappaleesta "Pohjanmaa". Samaan hengenvetoon on heti todettava, että jos tai kun Sippolan sanoittamasta "Pohjanmaasta" riivitään osia kokonaisuudesta, muuttuu sen syvin ajatus. AURAL kommentoi lauluaan näin:
– Pohjanmaa käsittelee juuriani pohjalaisena naisena. Käyn kappaleen kautta läpi tietynlaista vahvuuteen sairastumista ja kyseenalaistan ajatusmalleja, joita olen itsekin omaksunut.
Hän kertoo Pohjanmaan äänityssessiosta palavasti:
– Osa minusta haluaa luoda todella isoa soundia. Ehkä se on muusikkona yksi pohjalaispiirteistäni. Käytimme paljon resursseja löytääksemme oikeanlaiset räjähdysten ja kirkonkellojen äänet.
Haave isosta soinnista toteutui myös viime vuonna kun Espoo Big Band soitti Sippolan sävellyskonsertin. Solisteina toimivat Laura Voutilainen ja Jouni Kannisto. Sippola itse soitti orkesterissa pianoa.
Helsingissä asuva Laura Sippola käy Lapualla pari kertaa vuodessa. Hän esiintyi viime vuonna Lapuan Kankureiden 50-vuotisjuhlassa.
– Hjeltin Esko, pikkuserkkuni, muisteli juhlapuheessaan lapsuutensa äänimaisemaa. Tuo sama sinfonia on minullekin tuttu ja rakas: Lankilankosken pauhu ja kutomakoneen jyske. Kenties se ison soinnin luomistarve on sukua juuri niille, muusikko naurahtaa.
Sippola valmistui lauluntekijänä musiikin tohtoriksi vuonna 2017. Nyt tekeillä on lauluntekemisen tietokirja:
– Olen oppinut ymmärtämään, miten dramaturgiaa luodaan sävelen, rakenteen, harmonian, rytmin ja lyriikan keinoin. Opetustyön myötä olen huomannut tarpeen kirjalle, joka kertoisi laulujen säveltämisestä ja sanoittamisesta sekä niiden symbioottisesta suhteesta toisiinsa.
Mikä ajaa taiteilijajuhlavuottaan viettävän artistin tarkastelemaan lauluntekemistä noin perusteellisesti?
– Minä yksinkertaisesti pidän lauluista hyvin paljon, Laura Sippola eli AURAL toteaa hymyillen.
Hannu Ranta
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?