Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Lapuan vapaaseurakunnan pastori Tom Bollström vieraili marraskuulla Espanjassa ja tapasi suomalaisella turistikirkolla muun muassa kesälapualaiset Teija ja Kari Koskisen. Bollström kirjoittaa, että Aurinkorannikon Turistikirkko -nimellä tunnettu seurakunta on monelle etelässä talvehtivalle suomalaiselle turvaverkko.
Fuengirola on osa Etelä-Espanjan Costa del Sol -aurinkorannikkoa. Aurinkorannikolla talvehtii talven aikana jopa yli 30 000 suomalaista, joista merkittävä osa Fuengirolassa.
Mitä suomalainen turistikirkko tekee? Miksi se on olemassa, mikä on sen missio? Laaja kysymys, johon Pertti Salmén, vuodesta 1997 lähtien Fuengirolassa vaikuttanut lähetyspastori ja seurakunnan johtaja vastaa nopeasti ja napakasti:
– Ydintehtäväämme on palvella suomalaisia.
Suomalainen seurakunta onkin turvaverkko monelle suomalaiselle. Läpi vuoden tuhannet suomalaiset tupsahtavat mukaan seurakunnan syliin, eri pituisiksi ajoiksi. Seurakunnan laaja toiminta ottaa lempeästi mukaansa. Iloon, suruun, elämän isoihin tai pieniin kysymyksiin löytyy helposti kuuntelija. Seurakunnassa, rantakadulla, bussissa taikka Los Pacosin Suomalaisella aukiolla voi omalla murteella kertoa ”sairaskertomuksensa” taikka yhteisen ilon aiheen toiselle suomalaiselle.
– Eläkeläiset ovat ehdottomasti meidän suuri voimavaramme. Työn velvoitteet ovat takana. Lapset on kasvatettu aikuiseksi ja lastenlapsetkin ovat Suomessa. Ei ole muuta kuin aikaa olla pelkkänä korvana, sanoo Pertti Salmén.
Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin. Seurakunnan viikoittainen perustoiminta sekä erityistapahtumat, retket, ruokailut tarjoavat sisältöä, jolla viikko täyttyy mukavasti. Yhteisöllisyys näkyy myös juhlapäivissä. Hyvissä ajoin marraskuussa tiedotetaan seurakunnan järjestämästä itsenäisyyspäivän sekä joulun juhlalounaasta.
Lapualla kesänsä viettävä pariskunta Teija ja Kari Koskinen valmistavat joka tiistai, keskiviikko ja torstai maittavan lounaan jälkiruokineen seurakunnan toisessa toimisteessä Los Pacosin Majakalla. Ruokailut ovat merkittävä yhdistävä tekijä suomalaisille.
Marraskuussa Koskiset saivat melkoisen yllätyksen, kun heidän kotinsa päälle satoi tuhkaa.
– Muutaman kilometrin päässä vuoren rinteellä, Mijaksessa riehunut maastopalo muistutti kuinka vaarallinen on valvomaton tuli kuivissa ja kuumissa olosuhteissa.
Muuten isoimmilta ongelmilta vältyttiin Koskisten asuinalueella. Jouluksi pariskunta lensi taas Suomeen Lapualle lapsia ja lastenlasta katsomaan.
Toisin kuin ajatellaan, Espanjassa asuminen ei Salménin mukaan ole vain rikkaiden juttu.
– Täällä asuu aivan tavallisia suomalaisia ihmisiä. Eläkeläisiä laidasta laitaan sekä paljon myös heitä, jotka ovat löytäneet aivan uutta työuraa Espanjassa. Lapsille on suomalainen koulu ja monia muitakin palveluja löytyy suomen kielellä, Pertti Salmén sanoo.
– Pyrimme auttamaan ihmisiä sopeutumisessa. Tehtävässä auttaa suuresti aurinko – jos tullessa ei hymyilytä, niin usein jo vuoden päästä hymy on herkässä. Reumasairaat, masennuksesta kärsivät ja monet muut pärjäävät jopa vähemmällä lääkityksellä. Nyrjähdykset, murtumat, venähdykset ovat merkittävä osa Suomen terveydenhuollon kuormaa. Täällä kukaan ei kaadu liukkauden vuoksi, Salmén huomaa.
Musiikkitoiminta seurakunnassa on rikasta. Omien muusikoiden lisäksi läpi vuoden seurakunnassa vierailee yksilömuusikkoja sekä erilaisia kokoonpanoja. Esimerkiksi lokakuussa Turistikirkolla kuultiin tenori Reijo Ikosta. Lasse Heikkilä oli mukana marraskuussa, jolloin myös kirjoittaja toimi kuoronjohtajana.
Costan Varttuvat -yhdistyksen nuoriin kohdistuva työ tavoittaa viikoittain noin 100 suomalaista lasta ja nuorta. Toimintaa on useana päivänä viikossa. Retkiä tehdään viikoittain seurakunnan pikkubussilla. Tutustutaan kauniisiin paikkoihin ja espanjalaiseen kulttuuriin. Puhumattakaan hienoista ystävyyssuhteista, joita solmitaan matkoilla.
Seurakunnan perustaja on Alavudella asustava Jorma Uimonen. Seurakunta on itsenäinen paikallisseurakunta joka virallisesti toimii espanjalaisen Asambleas de Dios -kirkkokunnan alaisuudessa. Järjestöllä on 700 työpistettä Espanjassa. Suomalaisella seurakunnalla on Fuengirolassa kaksi toimipistettä: Skandinaavinen Turistikirkko, jossa on jumalanpalvelus sunnuntaisin kello 13. Toinen toimipiste on Majakka, jossa toteutuu kaikki muu toiminta pitkin viikkoa.
Turistikirkon toiminta on kaikille avointa. Osallistujalla ei tarvitse olla mitään uskonnollista taustaa, ei jäsenyysvelvoitetta eikä osallistumismaksuja. Toiminta ja rahoitus pyörii täysin vapaaehtoisilla lahjoituksilla.
– Seurakunnan keskellä perheet lapsineen tulevat kohdatuksi. Hengelliset tarpeet tulevat huomioiduksi omalla äidinkielellä. Moni etsii tietämättään Jumalaa, sanoo Salmén ja toivottaa suomalaiset tervetulleiksi mukaan turistikirkon toimintaan.
Olemaan, tekemään, lepäämään – mikä elämäntilanteeseen kullekin sopii.
Teksti ja kuvat: Tom Bollström
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?