Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Tarja Kojola
tarja.kojola@lapuansanomat.fi
Se, että sinä, hyvä lukija, luet juuri tätä tekstiä, ei ole sattumaa. Tuoreimman paikallislehtien ominaisuuksia luodanneen tutkimuksen perusteella tilattavilla paikallislehdillä on nimittäin edelleen läheisin suhde lukijoihinsa, ja paikallislehti on edelleen paras tietolähde oman kaupungin asioissa.
Suomen Paikallismediat Oy (SPM), joka myy ilmoitustilaa kaikkiin suomalaisiin tilattaviin paikallislehtiin, julkaisi tällä viikolla tulokset tutkimuksesta, johon haastateltiin 11000 suomalaista satunnaisotannalla – ei siis kyselty vain tilaajilta.
Tutkimuksen mukaan tilattava paikallislehti tavoittaa joka viikko vähintään 80 prosenttia alueensa väestöstä. Lapuan Sanomien ”lukijapeitto” on Lapualla jopa vielä hiukan parempi, viimeksi teettämämme tutkimuksen mukaan nimittäin peräti 88 % alueen asukkaista lukee joka viikko lehden. Se on numeroiksi muutettuna 12 825.
Lapuan Sanomia lukee siis joka viikko lähes 13 000 ihmistä. Millä muulla välineellä saavuttaa näin monta lapualaista? Ei yhtään millään. Kauas taakse jäävät esimerkiksi monenkirjavat Facebook-ryhmät, joissa yleensä on muutamia satoja, parhaimillaankin parituhatta ”tykkääjää”, joista vain muutama kymmenen innokkainta jaksaa päivittäin roikkua netissä.
SPM:n tutkimuksessa todettiin myös, että niistä ihmisistä, jotka eivät jostakin käsittämättömästä syystä tilaa paikallislehteä, kuitenkin 40 prosenttia lukee paikallislehden, ja heillekin se on tärkeä. Lapuan Sanomiakin luetaan niin Aarlassa, Hyväskässä kuin ABC:llä. Moni lukee myös kirjastossa tai töissä.
Tutkimus osoitti lisäksi, että tilattava paikallislehti luetaan keskimäärin 1,5 kertaa. Ja ilmoitukset luetaan tarkkaan – eikä niiden kohdalla paineta ”ruksia” tai surffata toiselle sivulle tai kanavalle. Peräti 70 prosenttia haastatelluista kertoi, että tilattava paikallislehti on kaikkein paras tietolähde oman paikkakunnan asioissa. Hyvänä kakkosena ovat maakuntalehdet 38 prosentilla. Tietolähteenä kaupunkilehdet eli ilmaisjakelut jäävät 14 prosenttiin, televisio 17:ään ja radio neljääntoista prosenttiin.
Te lukijat olette siis tälläkin viikolla osa lähes 13 000 ihmisen yhteisöä. Se yhteisö, Lapuan alkuperäinen ”some” on jo vuodesta 1932 ollut Lapuan Sanomat.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?