Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Tarja Kojola
tarja.kojola@lapuansanomat.fi
Useimmat lapualaiset tiennevät Hautasen koulun. Kirkon parkkipaikan vieressä sijaitsevassa komeassa pytingissä toimii erityislasten peruskoulu. Mutta mistä nimi Hautasen koulu?
Lapualla eli 1800-luvulla Fredrik Wilhelm Lagerstedt, suurtalollinen, kunnallisneuvos ja valtiopäivämies. Hänet tunnettiin paremmin nimellä Laakes-Feetu, lapualaisille olivat vieraskieliset kirjaimet vaikeita lausua. Laakes-Feetun lapset suomensivat Lagerstedt-nimensä Lahdensuoksi vuonna 1906.
Laakes-Feetun esikoinen sai nimen Elisabet, lapualaisittain Liisi. Lapuan historiallisen Helemi-tietokannan mukaan vuonna 1859 syntynyt Lagerstedtin esikoistytär kävi ensin kansakoulun, sitten hänet lähetettiin Maksamaalle Tottesundin kartanoon (jossa muuten Jean Sibelius ja Aino Järnefelt on vihitty) opiskelemaan ruotsia ja taloudenhoitoa.
Liisi tutustui isänsä kaupassa sinne Saarijärveltä töihin tulleeseen Matti Hautaseen, joka perusti Lapualle sekatavarakaupan. Liisin perintömaille rakennettiin uusi komea kauppakartano, nykyinen Hautasen koulu.
Liisi Hautanen tuli tunnetuksi yhteiskunnallisesta toiminnastaan sekä siitä, että hänen taloutensa oli aina avoinna vieraiden tulla. Emännän ystäväpiiriin kuului lukuisia tuonaikaisia suomalaisia naisvaikuttajia, muun muassa kansanedustajia. Liisi Hautanen oli myös eteläpohjalaisen käsityöteollisuuden uranuurtajia. Hän palkkasi muun muassa useita lapualaisia vähävaraisia naisia kutomaan kankaita ja tuki näin naisasiaa työn kautta.
Hautasen emäntä oli mukana Lapuan kehityksessä monin tavoin. Hän toimi esimerkiksi Lapuan naisyhdistyksen puheenjohtajana, hänen johdollaan naisyhdistys perusti Lapualle emäntäkoulun. Hautanen ja hänen miehensä punttasivat Lapualle myös yhteiskoulun. Ja sekin oli muuten Liisi Hautanen, joka esitti vuonna 1935 kirkkovaltuustossa, että Lapuan kirkkoon hommataan uudet, vähän komiammat urut. Niin hommattiin, Suomen suurimmat.
Helemissä kerrotaan, että ”Hautasen täti” oli aikana julkkis maakunnassa, tunnettu ystävällisyydestään, kunnioitettu ja ihailtu. Lapuan Sanomat kirjoitti hänestä vuonna 1934 näin: ”milloinka joku kaikkien parasta tarkoittava asia on ollut ajettavana, rouva Hautasen innokkaaseen myötävaikuttamiseen on voitu täydellä luottamuksella turvautua.”
Hyvää naistenpäivää!
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?