Luetuimmat
Kysely
A-
A+
Tarja Kojola
tarja.kojola@lapuansanomat.fi
Tällä viikolla vietetään mielenterveysviikkoa. Teeman takana on Mielenterveyden keskusliitto ja viikon teemaksi on valittu ”Mun elämä, hyvä elämä”.
Teeman nimi kenties kertookin, että tänä vuonna kiinnitetään erityisesti huomiota nuorten aikuisten mielenterveyden häiriöihin, niiden syihin ja vaikutuksiin.
Nuorista nimittäin peräti joka neljännellä on jonkinlainen mielenterveyden häiriö. Se tarkoittaa, että kun vaikkapa tavallisesta luokkakuvasta lasketaan, niin joka neljännellä oppilaalla on tilastojen mukaan ongelmia mielenterveyden, jaksamisen ja pärjäämisen kanssa.
Tämä luku on tosi iso.
Uutisotsikoissa näemme useimmiten erittäin menestyviä nuoria, ja otsikoihin päätyvät toisaalta myös täysin syrjäytyneet nuoret. Yhteiskunta on hyvä sille, joka pärjää. Siedettävän ookoo sille, joka on keskiverto. Mutta aivan kamala sille, joka ei pärjää millään.
Nuorten mielenterveysongelmat alkavat useimmiten ennen 24 vuoden ikää. Tästä johtuva suoranainen työkyvyttömyys on lisääntynyt 30 prosentilla vuodesta 2005 vuoteen 2015, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.
Vuoden 2016 lopussa oli työkyvyttömyyseläkkeellä 7 300 alle 25-vuotiasta nuorta.
Tämäkin luku on hätkähdyttävän iso.
Mitä me voimme tehdä?
Ensimmäisenä varmaankin voimme kysyä lähimmältä nuorelta, että miten sinä jaksat. Onko kaikki hyvin?
Jos vastaus on, että paremminkin voisi olla, on syytä kuunnella tarkkaan ja miettiä, mitä yhdessä voitaisiin tehdä. Jotta mahdollisimman moni pysyisi mukana ja tulisi kuulluksi. Eikä kannata tyytyä ensimmäiseen ”joo joo” -vastaukseen.
Sanomatie, 62100 Lapua
Puh. (06) 438 7352
Sanomatie, 62100 Lapua
Puh. (06) 438 7352
Powered by anygraaf