Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Tarja Kojola
tarja.kojola@lapuansanomat.fi
Uusi alkoholilaki astui voimaan maanantaina. Kaupoissa ja kioskeissa saa alkaa myydä neloskaljaa ja väkevästä viinasta lantrattuja sekoituksia, pienpanimot saavat myydä vahvoja oluita suoraan tehtaalta. Tapahtumissa ei tarvitse enää aidata anniskelualueita, ravintoloista voi ostaa kotiin juomia, A- ja B-luvat poistuvat. Näistä lainmuutoksista hyötyvät kuluttajat ja sitä kautta elinkeinoelämä, vähittäiskauppa ja ravintola-ala.
Hyötyjen vastapuolena ovat alkoholin aiheuttamat haitat. Kovan ryyppäämisen aiheuttamista sairauksista ja muista seurauksista on runsaasti kiistatonta tilastonäyttöä. Suurkulutuksen kustannukset kansanterveydelle ovat miljardiluokkaa.
Suomi on Euroopan johtava maa, kun tarkastellaan humalahakuisuutta. Alkoholisairauksiin ja -myrkytyksiin kuolee Suomessa asukaslukuun suhteutettuna ihmisiä yli kolminkertainen määrä Ruotsiin ja Norjaan verrattuna. Suomalaisen alkoholinkulutuksen huippuvuonna 2007 viina oli työikäisten yleisin kuolinsyy, vuonna 2015 kolmanneksi yleisin. Ja lähes jokaisen suvusta tai tuttavapiiristä löytyy vähintään yksi juoppo, joka on ryypännyt talonsa tai terveytensä, työpaikkansa tai avioliittonsa.
Toisaalta suurin osa ihmisistä on vastuullisia alkoholinkäyttäjiä. Edelleen selkeästi enemmän on niitä, jotka hallitsevat alkoholinkäyttönsä kuin niitä, joita pullo vie. Täysraittiitakin on vähän yli 10 prosenttia. Liiallisen alkoholinkäytön haittoja on myös pystytty ehkäisemään viime vuosina: muunmuassa rattijuopumukset ovat vähentyneet merkittävästi vuodesta 2007 alkaen. Nuoret käyttävät alkoholia vähemmän kuin parikymmentä vuotta sitten. Näissä iso rooli on ollut tehokkaalla valistuksella ja varhaisella puuttumisella.
THL arvioi, että tarjonnan lisääminen lisää myös kysyntää, ja lakimuutoksen myötä viinan kulutus kasvaa ainakin kuusi prosenttia, haitat vähintään saman verran. Viina on hyvä renki, mutta huono isäntä. Siksi lainsäädännön höllentyessä valtion on syytä lisätä varoja valistukseen, vastuullisuuden korostamiseen ja haittojen ennaltaehkäisyyn.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?