JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Pääkirjoitus
12.6.2018 6.00

Kesä pikake­lauk­sella

Min­na Vai­ni­on­pää

min­na.vai­ni­on­paa@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Luon­to kuk­kii etu­a­jas­sa. Yli­op­pi­las­juh­lien ai­kaan tien var­sia ko­ris­ti­vat jo lu­pii­nit. Sen si­jaan ome­na­puu, tuo­met ja sy­ree­nit oli­vat kuk­ki­mi­sen­sa kuk­ki­neet. Ju­han­nus­ruu­su al­kaa pu­do­tel­la kuk­ki­aan ja man­si­kat puo­les­taan pu­nas­tel­la.

Kesä kul­kee ju­han­nus­ta koh­ti mel­koi­sel­la pi­ka­ke­lauk­sel­la. Tou­ko­kuun hel­teil­lä olo oli kuin joi­nain ke­si­nä hei­nä­kuus­sa. Pi­ha­nur­mik­ko­kin al­kaa kui­vuut­taa kel­las­tua. Mut­ta läm­mön an­si­os­ta lä­hi­pyör­tä­nöt ovat nyt niit­ty­kuk­kia täyn­nä. Kat­so­kaa­pa vaan ym­pä­ril­len­ne. Nyt oli­si lap­suus­ke­si­nä ke­rät­tyyn kas­vi­kan­si­oon ma­te­ri­aa­lia.

Leh­ti­ta­lom­me ojan­pien­ta­reel­ta löy­tyi no­pe­as­ti poi­mien tois­ta­kym­men­tä kuk­kaa. Sel­lai­si­a­kin, jot­ka kuk­ki­vat ta­val­li­si­na ke­si­nä vas­ta lä­hem­pä­nä hei­nä­kuu­ta. Ih­me ja kum­ma, jopa aho­päi­vän­kak­ka­ra ja puna-api­la löy­tyi­vät jo mit­tu­maa­ria en­tei­le­vään yrt­ti­kimp­puun. Su­las­sa so­vus­sa vie­rek­käin kas­va­vat par­hail­laan myös koi­ran­put­ki, ai­to­vir­na, suo­la­hei­nä, ha­ra­kan­kel­lo ja lei­nik­ki!

En­si sun­nun­tai­na on osu­vas­ti luon­non­kuk­kien päi­vä. Vaik­ka moni kuk­ka on ku­kin­tan­sa ohit­ta­nut, niin vie­lä riit­tää va­li­koi­maa. La­pu­al­la­kin ym­pä­ris­töyh­dis­tys tu­tus­tut­taa ih­mi­siä met­sä­luon­toon ja sen kas­vei­hin Vir­pi­kal­li­on alu­eel­la. Päi­vän tee­ma­kuk­ka on met­sä­täh­ti. Näh­tä­väk­si jää, vie­lä­kö väki eh­tii näh­dä sen kuk­ki­va­na.

Jos vii­me kesä jäi mie­leen kyl­mä­nä, ko­le­a­na ja sa­tei­se­na, niin aluil­laan ole­va kesä on ai­na­kin eh­ti­nyt jo hel­liä hel­teil­lä ja ju­han­nus­ta koh­ti kul­je­taan läm­pi­män aal­lon har­jal­la. Sil­ti vie­lä on koko kesä vas­ta edes­sä päin.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?