Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Tarja Kojola
tarja.kojola@lapuansanomat.fi
Kouluista on valmistuttu, stipendit on pokattu, ruusuja on kertynyt ainakin yhden sylin verran. Suomen koulujärjestelmä on maailman huippua. Peruskoulu ja jatko-opinnot ovat maksuttomat, ja valtio tukee asumista ja elämistä keskiasteen jälkeenkin. Mutta vastaako perusasteen jälkeinen koulutus työnantajien tarpeisiin?
Taannoin yhdessä lapualaisessa porukassa todettiin, että kun koululta koittaa saada opiskelijoita töihin yritykseen, niin tulos saattaa olla yllättävänkin laiha. Opettajalla saattaa olla monikymmenpäisestä porukasta tarjota vain muutama ihan ”oikeisiin töihin”. Ja ne aktiivisimmat on tietysti varattu jo moneen muuhunkin firmaan. Lapuallakin yritykset kuitenkin haluaisivat työllistää nimenomaan oman kaupungin koulujen opiskelijoita.
Kouluista valmistuu väkeä, mutta samaan aikaan monessa yrityksessä on työvoimapula. Jossain on siis iso ”käppi”. Koulutustarjontaa täytyisi pystyä kohdentamaan yhä enemmän aivan suoraan ruohonjuuritasolle eli niihin työtehtäviin, joita tehdään oikeassa elämässä palkan edestä.
Suomen kauppakamarit julkaisivat eilen koulutusteesit, joissa listataan keinoja varmistaa osaavan henkilöstön saatavuus yrityksille. Kauppakamarit haluavat muun muassa tukea ammatillisen koulutuksen uudistuksen onnistumista, laajentaa oppisopimusten käyttöä sekä tiivistää yhteistyötä yritysten ja oppilaitosten välillä.
Viimemainittu on varmaankin tärkein. Koulutuskaupunkina Lapua voisi profiloitua vielä enemmän siinä, että opiskelijat tekevät jo kouluaikanaan työtä yrityksissä.
Muutamilla koulutusaloilla näin jo tehdään; esimerkiksi Sedu matkailun ja Lapuan kristillisen opiston opiskelijat näkyvät yrityksissä ja tapahtumissa tiheään. Tämän käytännön soisi leviävän jokaiseen koulutusohjelmaan.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?