Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Leena Hjelt
leena.hjelt@lapuansanomat.fi
Taas on se aika, jolloin äänestäjille luvataan kymmentä hyvää ja yhdeksää kaunista. Vaalipiirin eduskuntavaaliehdokkaita ei voi ainakaan laiskoiksi moittia, kun seuraa heidän liikkeitään maakunnassa. Yhden päivän aikana ehtii moneen kuntaan.
Ennusteiden, tilastojen ja siis ihan faktojenkin valossa tulevaisuudessa tuskin löytyy lisää jaettavaa. Ennemminkin jaossa on niukkuutta, kun talouskasvu näyttäisi olevan hidastumassa, väki vähenee ja ikääntyy, julkisen sektorin kustannukset näyttävät ylöspäin ja sama on siten suunta julkisella velalla.
Kuinka mukavaa onkaan luvata veroalea, lisää rahaa terveydenhuoltoon, koulutukseen ja vielä tutkimukseenkin, pysäyttää ilmastonmuutos ilman, että se vaatiin kansalaisilta satsauksia ja vielä muun hyvän päälle vähentää velanottoa.
Onko ehdokkaiden lupauksilla siis minkäännäköistä pohjaa – mihin uskoa vai uskoako mihinkään? Maanantain Helsingin Sanomat näkee eduskuntavaalianalyysissään epäsuhdan lupausten ja todellisuuden välillä. Ei siis mitään yllättävää. Sen mielestä epäsuhdan ratkomiseen on ainakin kaksi vaihtoehtoa: joko pettää äänestäjät tai romuttaa julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyttä.
Millä perusteella sitten valita se oma ehdokas? HS:n teettämän kyselyn mukaan suomalaisten mielestä tärkeimpiä vaaliteemoja ovat valtion talous, verojen ja velan määrä. Kannattaa tivata ehdokkailta, millä nämä lupauksensa rahoittaisivat. Ehkä oman ehdokkaan valinta tehdään lopulta sen oman arvopohjan, oman intressiryhmän perusteella.
Vaikka poliittinen järjestelmämme ei muutenkaan, soten ja hallituksen kaatumisen jälkeen, ole kovin uskottavassa kurssissa, äänestämättä ei kannata jättää. Äänestämällä voi yhä vaikuttaa ja samalla suoda itselleen oikeuden valittaa.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?