Luetuimmat
Kysely
A-
A+
Leena Hjelt
leena.hjelt@lapuansanomat.fi
Nuori, lettipäinen, vakavailmeinen tyttö on viime elokuusta lähtien seisonut Tukholmassa, Valtiopäivätalon edustalla joka perjantai pitämässä hiljaista koululakkoaan ilmaston puolesta. Pikku hiljaa muitakin nuoria on liittynyt hänen mielenosoitukseensa. Maailman päättäjät ovat kuunnelleet, media ihastunut uudesta ilmiöstä ja nuoret eri puolilla heränneet liikehtimään: tämä jos, mikä on meidän asiamme.
Greta Thunbergin, 16, mielestä teot ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi puuttuvat eikä poliitikoista ole niitä tekemään, koska he pelkäävät joutuvansa epäsuosioon. Hänen mielestään ainoa järkevä teko on painaa hätäjarrua. Hän kannustaa kaikkia lakkoon ilmastotekojen puuttumisen vuoksi.
Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi on haettu poliittisia ratkaisuja ainakin Rion ympäristökokouksesta vuodesta 1992 lähtien, mutta yhä laihoin tuloksin. Enää ei edes puhuta ilmastonmuutoksen torjumisesta vaan siihen sopeutumisesta ja luopumassa ollaan tavoitteesta, jonka mukaan maapallon lämpeneminen pitää pysäyttää 1,5 asteeseen.
Tuorein nuorisobarometri Suomessakin paljastaa, että 15 – 29-vuotiaista nuorista lähes 70 prosenttia on melko tai erittäin huolissaan ilmastonmuutoksesta. Nykynuoret ovat fiksuja ja yhteiskunnallisesti valveutuneita, mutta kuuluuko heidän olla huolissaan, jopa ahdistuneita tulevaisuudestaan? Onko se oikein? Silti, nuoret taitavat olla ainoa toivomme saada päättäjät ympäri maailman ryhtymään tarvittaviin, radikaaleihin korjausliikkeisiin.
”Haluan, että panikoitte. Haluan, että koette saman pelon, jota itse tunnen joka ikinen päivä”, Thunberg sanoi puheessaan maailman johtaville poliitikoille ilmastokokouksessa Puolan Katowicessä.
Thunbergista on tullut ilmastoaktivismin keulakuva, ilmastotähti, mutta häntä ajaa hänen ahdistuksensa. Asperger-nuorelle asiat ovat mustavalkoisia. Mutta juuri sellaisia ilmastoasiat ovat.
Sanomatie, 62100 Lapua
Puh. (06) 438 7352
Sanomatie, 62100 Lapua
Puh. (06) 438 7352
Powered by anygraaf