Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Jatkamme raportointia Lapuan koulukiusaamistilanteesta. Tässä lehdessä aiheesta puhuvat muun muassa Lapuan alakoulujen rehtorit. Viereisellä sivulla nimimerkki ”Isä” kirjoittaa, että mikään ei muutu, jos ei kukaan suutu. Epäkohdista saa suuttua, mutta mihin suuttumuksen pitäisi johtaa? On ymmärrettävää vaatia kuria takaisin koulumaailmaan. ”Kuri”-sanalla tahtoo kuitenkin olla huono kaiku. Entä jos puhuttaisiin järjestä? Järki takaisin kouluihin? Maltti ja keskustelu?
Toimituksessa asiaan on etsitty eri näkökulmia. Yhtä mieltä ollaan siitä, että suurin osa lapsista on fiksuja ja asiallisia. Suurin osa voi hyvin. THL:n tuoreen tilaston mukaan viikottaista kiusaamista kokee vain 1–9 % koululaisista. Jokainen kerta on silti väärin. Toimitus oli myös sitä mieltä, että kiusaajat ovat pieni vähemmistö. Mutta koska he ovat usein joukon johtajia, heillä on suuri valta. Jopa aikuiset pelkäävät Lapualla joitakin kylällä liikkuvia nuorisoporukoita.
Viiden tunnin koulupäivällä lapsi viettää koulussa noin 16 % valveillaoloajastaan. Se on todella paljon, jos koko ajan pitää jännittää tai pelätä. Tälle asialle on tehtävä jotakin. Mutta 84 prosenttia ajastaan lapsi viettää kotona, harrastuksissa, kaveriporukassa, kylällä, sukulaisissa. On siis pengottava muitakin olosuhteita kuin koulua.
Se taas tarkoittaa, että sinun ja minun, jokaisen huoltajan, äidin, isän ja aikuisen on katsottava hiljaa peiliin. Jos itse saisit tiedon, että lapsesi kiusaa muita koulussa, miten toimisit?
Aikuisten yhteistyökykyä mitataankin nyt tuoreeltaan. Yläkoulun vanhempainyhdistyksen toimintaa viritellään nimittäin nyt kahdella eri taholla. Sekä koulu että jotkin vanhemmat ovat tätä kirjoitettaessa järjestämässä palaveria. Mielenkiintoista nähdä, pystytäänkö asialliseen ja tulokselliseen yhteistyöhön. Nyt on tuhannen taalan paikka ihan itse näyttää fiksua mallia lapsille. Se vaatisi vähintään saman pöydän ääreen kokoontumista. Luulisi onnistuvan.
Tarja Kojola
@lapuansanomat.fi
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?