Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Leena Hjelt
leena.hjelt@lapuansanomat.fi
Nyt kuuluu käydä uimassa. Eihän tätä kuumuutta muuten kestä.
Mutta entä jos vesi ei olekaan kelvollista? Sinilevä rehottaa vähän siellä sun täällä ja niin meri- kuin järvialueillakin kukintoja on poikkeuksellisen runsaasti.
Niin hienoa kuin helle meitä nyt sateisten sekä runsassateisten kesien jälkeen vihdoin viimein hellii, on surkeaa, että näistä keleistä nauttivat myös sinilevät. Ja vaikka kuinka olisi vilvoitukselle tarve, uimaan ei leväperäiseen veteen kannata mennä. Eikä sitä saa käyttää saunavetenäkään ja eläimet on syytä pitää poissa rannoilta.
Sinilevät eli syanobakteerit ovat maapallon vanhimpia eliöitä ja normaali osa vesiluontoa. Niiden kasvua säätelevät juuri valo ja lämpö, joita niillä on nyt yllin kyllin, mutta ennen kaikkea ravinteet, fosfori ja typpi. Mikään ilmastonmuutokseen liittyvä ilmiö ei sinilevä siis ole.
Mikäli kotitekoinen vesinäytetesti antaa oikean kuvan tai edes osviittaa oikeasta, Kauhajärvellä ei ole sinilevää. Ei ainakaan Putusessa, koulun puoleisella rannalla. On nimittäin syytä muistaa, että sinilevää esiintyy pistemäisesti. Vesinäytetestissä otetaan vettä lasiin ja odotetaan tunti, jonka jälkeen tarkistetaan, onko pintaan noussut vihreitä hiukkasia.
Lapuan Sanomien facebook-sivulla kerrotaan, että Lapuanjoessa Lakaluomalla on havaittu paljon kuolleita kaloja. Ely-keskuksen vesistöpäällikön Liisa Maria Raution mukaan nyt on kaloilla, jos ihmisilläkin, tukalat oltavat. 25 asteen lämpö alkaa olla niille liikaa ja vielä kun joissa on vesi vähissä ja tummana se sitoo lämpöä lisää.
Kalakuolemat viittaavat hapenpuutteeseen, jos niihin liittyy vielä mädänneen kananmunan hajua. Rautio suunnittelee laittavansa koekalastajat tarkistamaan tilanteen.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?