Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Tarja Kojola
Kävääsin Kurakauppalas. Etelä-Pohjanmaan liiton väki informoi maakunta- ja soteuudistuksesta. Tiisteläinen maakuntajohtaja Asko Peltola tiivisti tilanteen lauseeseen ”iso paketti, tosi tiukka aikataulu, maharotoon työmäärä. Saa nähärä kuinka käy”.
”Makusote” etenee laajalla haravalla, mutta aivan liian hitaasti asetettuun aikatauluun nähden. Näinä päivinä ryhdytään Arkadianmäellä käsittelemään hallituksen esitystä valinnanvapauslaiksi. Maakuntien väliaikaiset valmisteluelimet eli VATEt aloittavat toimintansa heinäkuussa. Uusien lakien piti tulla voimaan samoin heinäkuussa, mutta nyt jo on väläytelty syyskuuta.
E-P:llä maakuntauudistusta valmisteleva muutosjohtaja Heli Seppelvirta kommentoi, että jos lait eivät ole valmiit syyskuussa, niin ollaan liemessä, koska ensimmäiset maakuntavaalit on suunniteltu järjestettävän tammikuussa 2018.
Uudistuksen on oltava valmis 2019 alusta. Viimeistään marraskuussa 2018 me tavikset pääsemme esimerkiksi valitsemaan, mihin terveydenhuollon palveluntarjoajaan haluamme seuraavaksi vuodeksi listautua. Älkää kysykö, miten se tapahtuu, ei soteuudistusta E-P:llä vetävä Seinäjoen apulaiskaupunginjohtaja Harri Jokirantakaan vielä tiennyt. Ei tiennyt sitäkään, voiko ihminen listautua monelle palveluntarjoajalle.
Se, mihin uudistus kaatuu tai minkä kanssa se todennäköisesti raakasti yskähtelee, on tietojärjestelmäpuoli. Miettikääpä. Jos onnistun listautumaan Oy Hammaslääkäri Ab:n potilaaksi vuodeksi 2019, niin miten kulkee tieto sieltä entiseltä palveluntarjoajalta uudelle? Entä kun vaihdan vuoden päästä jälleen palveluntarjoajaa?
Jokiranta kertoi, että kaikilla palveluntarjoajilla pitäisi vuoden 2019 alusta olla pääsy toistensa tietojärjestelmiin, niin että potilas saa joka paikassa mahdollisimman hyvää, kokonaisvaltaista hoitoa. Toisaalta säästöä haetaan siitä, että potilasta hoidetaan vaikkapa tietokoneen ruudun kautta... Huh huh.
Harri Jokiranta myönsi, että nimenomaan tietojärjestelmät ovat koko sotemakun Akilleen kantapää. Yhtenä helpottajana Jokirannan mukaan on keinoäly ja sen suomat mahdollisuudet.
Ratkaisuhan onkin itse asiassa näin ollen päivänselvä: Pannaan meille jokaiselle siru nahan alle, kuten tehdään vaikkapa rotukoirille. Siruun talletetaan koko henkilö- ja potilashistoria. Lääkäriin mennessä tohtori ottaa viivakoodiskannerin, skannaa sillä sirun ja simsalabim, koko elämä on tietokoneen näytöllä. Enää tarvitsee varmistaa tietoturva, jotteivät hakkerit vuoda potilastietoja vahingossa vaikkapa someen.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?