Luetuimmat
Kysely
A-
A+
Tarja Kojola
tarja.kojola@lapuansanomat.fi
Suomen yhdeksäs presidentti Mauno Koivisto lanseerasi aikoinaan hauskan nimityksen, jolla viitattiin toimittajiin. Sopulilaumalla Koivisto viittasi siihen hysteeriseen joukkopsykoosiin, jonka vallassa kaikki toimittajat juoksevat virallisen oikeassaolijan tai sen hetkisen totuuden perässä pysähtymättä tarkistamaan, onko asiassa mitään järkeä. Ilmiö on sama kuin huonon sählyjoukkueen pelityyli: pallo päätyyn ja porukalla perään sivuille vilkuilematta.
Koiviston aikaan yhteiskunta oli sellainen, että tapahtumista, politiikan käänteistä, urheilusta ja ilmiöistä olivat parhaiten selvillä juuri toimittajat. Siksipä nimitys koski juuri toimittajia, jotka olivat syyttäneet Koivistoa epäjohdonmukaisuudesta. Nykyisin sopuleita olemme me kaikki. Somessa ja netissä yleisesti tasokasta ja useimmiten tasotonta informaatiota pukkaa joka tuutista koko ajan. Tavalliset ihmiset tuottavat vlogeja, blogeja, snäppiä, instastooria ja muuta.
Tarvitaan vain yksi sydäntäsärkevä some-päivitys tai sensaatiomainen kuva, kun somen sopulit heräävät. Päivitysten aiheena ovat usein väärinkohdellut viattomat asiakkaat, lemmikkieläimet tai sairastavat ihmiset. Päivityksen tekijä kertoo Oikean Totuuden, joka on yleensä hyvin sensaatiomainen. Lukijalle tai katsojalle tulee käsitys, että koko maailma (tai ainakin Suomen koululaitos, terveydenhuolto tai vaikkapa jokin tietty eläinlääkäriasema) on sodassa tarinan kertojaa vastaan.
Tästä seuraa huima sopuli-ilmiö. Päivitys kerää hetkessä tuhansia tykkäyksiä ja jakoja. Kuorossa huudetaan kostoa, toivotaan kiduttavaa loppua Pahalle Taholle, värvätään jo joukkiota pieneen opetustuokioon, joka aiotaan tehdä porukalla Pahan Tahon kotiovelle. Suunnitellaan myös joukolla boikottia, mikäli päivitykseen liittyy jokin yritys.
Yksikään näistä somesopuleista ei ehdi ajatella, a) onko tarina totta tai b) mikä on kertojan motiivi tai c) mikä on Pahan Tahon motiivi tai d) miten uskottavaa on, että jokin yhteiskunnan osa toimisi tieten tahtoen ja järjestelmällisesti tämän viattoman kansalaisen parasta. Joukkohysteria toimii, sopulit syöksyvät sokeina kohti rotkoa. Järki ja terve epäily on poljettu porukalla suohon.
Surullisinta on, että some-sopulit luulevat tehneensä hyvän teon. Pölyn laskeuduttua joudutaan monesti huomaamaan, että asialla on toinenkin puoli, joka saattaa jopa osoittaa, ettei mitään väärää edes tapahtunut. Sopulien ajukoppa on pienen pieni. Niin myös somessa hysterisoituvien ihmisten. Seuraavan kerran kun tekee mieli rynnätä rotkoon oikeamielisen esitaistelijan perässä, kannattaa harkita ja miettiä edellä listattuja aakkostettuja kohtia.
Mikäli vastaukset todistavat aukottomasti esitaistelijan tarinan todeksi, siitä vaan. Mikäli eivät, se kannattaa kertoa muillekin.
Sanomatie, 62100 Lapua
Puh. (06) 438 7352
Sanomatie, 62100 Lapua
Puh. (06) 438 7352
Powered by anygraaf