Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Tarja Kojola
tarja.kojola@lapuansanomat.fi
Sanomalehtien liitto on teettänyt tutkimuksen, jossa suomalaiset pääsivät kertomaan, mitä mieltä he ovat sanomalehdistä. Tutkimus tehtiin elokuun aikana, ja siihen haastateltiin tuhat suomalaista.
Kyselyn mukaan sanomalehtien, kuten Lapuan Sanomien, Ilkan tai Hesarin, tärkein ominaisuus on luotettavuus. Ja arvatkaapa, mikä ikäryhmä on sitä mieltä, että luotettavuus on kaikkein tärkeintä? No nuoret.
Nimittäin 18–24-vuotiaista nuorista peräti 92 prosenttia on sitä mieltä, että sanomalehtien tärkein ominaisuus on juuri se, että niistä voi lukea tutkittua, luotettavaa tietoa. Koko aikuisväestön kohdalla luotettavuutta pitää tärkeimpänä 90 prosenttia ihmisistä.
Uutisia seurataan nykyään paljon diginä. Nuorisokin tietää, että sanomalehti on sanomalehti, oli se sitten diginä tai painettuna. Samat ominaisuudet – luotettavuus, neljän kärjessä lisäksi tärkeimpinä asiantuntevuus, laadukkuus ja riippumattomuus – liitetään sanomalehtiin, riippumatta siitä, millä välineellä uutisia luetaan.
Diginatiivi nuoriso on elänyt koko elämänsä tiedonlähteiden runsaudessa. Mutta niin olemme me vanhemmatkin kansalaiset. Tieto vain tarjoillaan eri näköisessä paketissa eri aikoina.
Meille analogisen ajan kasvateille tiedonlähteitä olivat Yleisradio, sanomalehdet, kirjat, kaksi televisiokanavaa, Esson baari, naapurin Maire, pelikaveri, harrastuspiiri... Ja me erotimme hyvin, mikä näistä on luotettavaa uutista, mikä taas toisen ja kolmannen käden höttöä.
Aivan samoin nykypäivänä nuoriso kyllä erottaa, mikä on luotettava uutislähde. Naapurin Maire tai Esson baari on vain nykyään nimeltään Snapchat, Instagram, Facebook, YouTube, blogi ja vlogi. Ne ovat luotettavuudessa nollilla – siis ihan oikeasti: Blogeja ja vlogeja pitää luotettavana uutisvälineenä nolla prosenttia 18–24-vuotiaista. Sosiaalista mediaa (Facebook, YouTube, Insta) pitää luotettavana tiedonlähteenä yksi prosentti nuorista. Fiksua sakkia!
Energistä alkavaa viikkoa!
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?