Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Tarja Kojola
@lapuansanomat.fi
Kuljetinketjutehdas Lapua-Ketjut Oy porskuttaa edelleen vahvassa nousussa. Viime vuoden tulos on melkein toissa vuoden huippulukemissa.
– Vuosi 2022 oli ennätysvuosi, ja viime vuodesta ennakoitiin liki samanlaista tulosta. Mutta epävarmuuskertoimia piisasi ja syksy lässähti. Viime vuoden kolme viimeistä kuukautta olivat vaisuja. Onnistuimme kuitenkin pääsimään kohtalaisen hyvään liikevaihtoon eli 11,1 miljoonaan euroon, kuvailee toimitusjohtaja Tuomas Luoma.
– Tulokseen, miljoona euroa ennen veroja, täytyy olla tyytyväinen, vaikka edellinen vuosi olikin parempi 12,4 miljoonan liikevaihdolla.
Luoman mukaan muutaman viime vuoden aikana yrityksen kannattavuutta on reivattu reippaasti useilla toimenpiteillä.
– Olemme parantaneet prosesseja, on esimerkiksi digitalisoitu tuotannonsuunnittelua ja varastonhallintaa. Markkinatkin ovat toki vetäneet hyvin. Toki toimintaa olisi paranneltu ilman markkinavetoakin.
Kymmenen vuoden aikana yrityksen liikevaihto on peräti tuplattu.
– Hyvällä kasvukäyrällä on oltu, noin 8–10 prosenttin vuosivauhdissa. Vuonna 2022 käyrä pompsahti kunnolla.
Vuonna 2022 alkanut rakentamisen buumi on vaikuttanut ketjutehtaallakin suotuisasti.
– Meidän pääasiakaskuntamme on sahateollisuudessa, ja se on nyt pyörinyt aivan pannut kuumina pari-kolme vuotta. He investoivat laitteisiin, ja sehän vaikuttaa suoraan meihin, Luoma tietää.
– Raaka-aineiden hinnat nousivat, se nosti meillä liikevaihtoa kuten kaikilla niillä teollisuuslaitoksilla, jotka valmistavat jotakin materiaalista. Meillä ei myöskään ole ollut pitkiä hintasitoutumuksia, joten olemme saaneet pidettyä hinnat kohtuullisen hyvällä tasolla, hän erittelee.
– Toimitusajat pitenivät, mutta kun me teemme osat itse, olemme omavarainen valmistaja, niin sitä vaikeutta meillä oli hyvin vähän.
Ketjua tehtaalta lähtee vuodessa noin 100 kilometriä.
– Joskus 110 kilometriä, joskus 120. Keskimäärin se on sata kilsaa.
Lapua-Ketjujen suurimpia asiakkaita ovat sahateollisuuden isot konsernit kuten Stora Enso, Metsä Group ja UPM.
– Asiakkaissa on myös yksityisiä sahoja kuten Verso Wood ja Keitele Timber. Sahateollisuuden lisäksi ketjua menee sellutehtaille, paperitehtaille, lämpö- ja voimalaitoksiin sekä prosessiteollisuuteen.
Työntekijöitä on 57-58.
– Kesällä vahvuus saattaa olla 60. Olemme onnistuneet rekrytoinnissa, väen vaihtuvuus on ollut hyvin pientä. Olemme yrittäneet työntekijöiden pysyvyyttä mitatakin, mutta toistaiseksi sille ei ole löydetty sopivaa mittaria, Luoma naurahtaa.
– Kiivaimpina vuosinakaan perälauta ei ole vuotanut. Vuonna 2021 meillä oli tuotannossa avoinna yhtä aikaa kuusi työpaikkaa, kaikki saatiin parissa viikossa täyteen, mies kehaisee.
– Alueella on mitä ilmeisimmin hyvin työvoimaa saatavilla. Olemme tehneet myös mainetyötä, tuntuu että alan porukka keskustelee keskenään. Maine on kiirinyt ja kaiketi hyvä, hän arvelee.
Maahanmuuttajia ketjutehdas työllistää muutamia.
– Meillä on ollut hyvin pitkään muutama virolainen ja venäläinen työntekijä, jotka ovat asettuneet Lapualle. Ukrainan kriisin myötä saimme kaksi ukrainalaista vakituista työntekijää.
Ukrainan sodan jaloista tulleet ovat enimmäkseen naisia, ja heistä harva on metalliteollisuuden ammattilaisia.
– Myös kielitaito on hiukan harrannut, mutta tulkattu on puolin ja toisin. Syntyvyys Suomessa on sitä luokkaa, että maahanmuutolla tullaan jatkossakin korvaamaan työvoimaa.
FAKTA
Lapua-ketjut Oy teki työllistää Jouttikalliolla n. 60 ihmistä.
Vuoden 2023 liikevaihto 11,1 miljoonaa euroa, tulos 1,0 miljoonaa euroa ennen veroja.
Viennin osuus tuotannosta n. 35 %.
Kuljetinketjujen valmistus aloitettiin 1947 sotakorvaustuotantona Lapuan Patruunatehtaalla.
Vuonna 2002 patruunatehtaan ketjutehdas myytiin Kauhavan Konepaja Oy:lle, tuotanto jatkui Lapua-ketjut Oy:nä.
Toimitusjohtajana 2002–2009 toimi Jorma Luoma, 2009–2016 Juha Mikkola.
Nykyinen toimitusjohtaja Tuomas Luoma aloitti työssä vuonna 2016.
Ketjuja tehdään eniten sahoille, sellutehtaille ja paperitehtaille.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?