Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Tiistenjoen kirjastossa vietettiin yökirjakerhoa toukokuussa 2019.
Leena Hjelt
@lapuansanomat.fi
Keskustan kaupunginvaltuutettu Hannu Saarela ehti jo älähtää kuulemastaan huhusta, että Tiistenjoen kirjasto on jälleen kerran liipasimella, yksi mahdollisista säästökohteista.
Saarelalle riitti pelkkä huhu siitä, että jälleen harkitaan Tiistenjoen sivukirjaston lakkauttamista. Hän otti asian puheeksi viime valtuuston kokouksessa esityslistan kohdassa muut asiat korostaen kijraston merkitystä kyläläisille.
– Sen verran olen kuullut huhua, että laskelmia tehdään. Täytyy olla ennemmin kuin liian myöhään liikkeellä tämän asian kanssa, hän perustelee aikaista ulostuloaan. Asiasta hän on jo keskustellut muiden kaupunginvaltuutettujen kanssa.
Lakkauttamista hän kokee harkittavan kaupungin talouden tasapainottamistoimena. Paljon lakkautettavaa ei tosin enää ole, sillä edellisessä säästöpäätöksessä joitakin vuosia sitten kirjaston aukioloajat vähenivät kolmesta päivästä yhteen.
Vaikka kaupungin taloustilanne heikkenee ja säästöjä haetaan vanhojen hokemien mukaisesti kissojen ja koirien kanssa ja vaikka kiviä kääntämällä, Saarela ei hyväksy niiden kohdistamista sivukirjastoon Tiistenjoella.
Tiistenjoen kirjaston tilannetta ei ole käyty läpi sivistyslautakunnassa, jonka jäsen Saarelakin on, vaan se kuuluu hyvinvointilautakunnan alaisuuteen. Saarelalla on tarjota vastaehdotuskin Tiistenjoen kirjaston pelastamiseksi.
– Esimerkiksi kirjastoauton ajoja ja pysähdyspaikkoja voisi syynätä sen mukaan, miten sitä missäkin käytetään. Turha on ajaa pysäkeille, jossa kävijöitä ei ole, valtuutettu huomauttaa.
Tiistenjoen kirjasto on kylällä tärkeä, paljon käytetty palvelu ja koko kylän olohuone. Saarela muistuttaa, kuinka tärkeää olisi myös huolehtia lasten lukutaidosta.
– Lapuallakin on sama pisa-tulos kuin valtakunnassa, että lasten lukutaito menee lehmän häntää alaspäin. Kyllä kaikella tapaa pitäisi lasten lukutaitoa pönkätä.
Mistä Tiistenjoen sivukirjaston sulkemisella on ajateltu kerrytettävän säästöjä?
– Sanopa se. Palkkakulut juoksevat joka tapauksessa ja tilat ovat koulun yhteydessä.
Sivistys- ja hyvinvointijohtaja Mika Kamunen tunnustaa, että työ – säästöjen ja lisätulojen löytyminen – käy koko ajan työläämmäksi. Niitä edellytetään eritoten nyt, kun kaupungin talous painuu arvioiden miinukselle kuluvana vuonna ja myös tulevina. Lautakunnissa on jo keskusteltu asiasta, mutta konkretiaa ei Kamusen mukaan vielä ole.
– Asioita valmistellaan ja tuodaan päättäjille keskusteltavaksi ja ratkaistavaksi kuluvan vuoden aikana, lähempänä sitä, kun vuoden 2025 talousarviota ja suunnitelmia vuosille 2026 – 27 valmistellaan.
Sivistystoimi on onnistunut kääntämään talouden kurssiaan aiemmista määrärahojen ylityksistä siihen, että rahat on saatu riittämään.
Toisaalta viime vuodet eivät ole vertailukelpoisia keskenään, koska sivistyslautakunnasta ovat vuoden 2023 alusta irtautuneet hyvinvointilautakunnan alaisiksi musiikkiopisto, taidekoulu, kansalaisopisto, kirjastotoimi, kulttuuritoimi sekä nuoriso- ja liikuntatoimi. Lisäksi koulupsykologit ja koulukuraattorit siirtyivät samaan aikaan hyvinvointialueen palkkalistoille.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?