Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Metallialan yrittäjä Olli Kojola (48) tietää työnsä reunaehdot. Myös firman sijainti on tärkeä.
– Yrittäjyydessä on oma vapautensa, kun saa itse määrätä työajan. Samalla kuitenkin vastuu kulkee vankasti mukana. Vastuun kanssa kyllä pärjää, kun omaa hyvän ammattitaidon ja luottaa tekemäänsä, yksinyrittäjä sanoo.
Kojola on ammatiltaan CNC-koneistaja. Hän on tehnyt pitkän uran metallialan töissä. Yrittäjäksi hän ryhtyi neljä vuotta sitten ja rakennutti viime vuonna oman 300 neliön hallin Honkimetsän teollisuusalueelle Sepelikujalle.
O-Koneistus nimisessä yrityksessään mies tekee työstökoneellaan metallin koneistusta alihankintana asiakkaiden osista tilausten ja piirustusten mukaisesti. Lisäksi hän tekee ja myy samassa hallissa polttopuita hankkimallaan klapikoneella.
– Toimin ennen pienessä hallissa Sysikujalla, jossa tilat jäivät ahtaiksi, kun siellä oli muitakin toimijoita. Nyt uudessa hallissa on tilaa polttopuille myös pihalla.
Uteliaisuus Kojolan yritystä kohtaan onkin huomattavasti lisääntynyt uuden hallin myötä, sillä se sijaitsee valtatie 19:n välittömässä läheisyydessä.
– Sysikujalla toimiessani Google-hakuja tuli yritykselleni kuukaudessa 50. Kun tein uuden hallin mainoksineen tähän Sepelikujalle, näkyvyys parani huomattavasti ja hakuja oli kuukaudessa 2 200.
Kojola on tyytyväinen, kun hän sai liiketoiminnan laajentamiseen Ely-keskuksen myöntämää yritystukea Aisaparilta 20 prosenttia hankkeen kokonaissummasta.
Asiakkaina koneistuspuolella Kojolalla ovat pääasiassa metallialan yritykset.
– Myös yksityishenkilöt, joilla voi olla tarve esimerkiksi jollekin yksittäiselle osalle, voivat tilata minulta koneistusta niihin.
Asiakkaat tulevat pääasiassa Etelä-Pohjanmaalta ja osa niistä on lapualaisia yrityksiä. Polttopuiden asiakkaina hänellä ovat kotitaloudet.
Yhden miehen pienehkön yrityksen liikevaihdon tarkkaa euromäärää Kojola ei suostu paljastamaan, mutta toteaa sen olleen nousussa uuden hallin myötä.
Hän toimii yrityksessään yksin Marika-vaimon hoitaessa yrityksen juoksevat asiat, kuten laskutuksen.
– Oli minulla toki harjoittelija ammattikoulusta välillä töissä syksyllä, mutta parempi minun on toimia yksin. Vaimo hoitaa omien töiden ohessa yrityksen paperiasiat ja on myös innokas klapimyyjä. Näin minä voin keskittyä itse työntekoon.
Maailmantilanteen synkkeneminen viime vuosina ei Kojolan yrityksessä ole juurikaan näkynyt, vaikka korona hiljensikin aluksi metallialan työt.
– Koronan alkuvaiheessa koneistustyöt kyllä vähenivät. Onneksi se oli kuitenkin hetkellistä. Ukrainan sota eikä yleinen taloudellinen epävarmuus maailmalla ole ainakaan vielä vaikuttaneet työhöni.
Tilauskirja hänellä näyttää tällä hetkellä hyvältä, vaikka saman alan tekijöitä on Lapuallakin.
– Töitä on ollut sopivasti koko ajan ja tilauksia on tullut. Siihen pitää pyrkiä jatkossakin ja olla luottavaisin mielin.
Korona-aikana hänelle syntyi ajatus polttopuiden myynnistä osana liiketoimintaa. Tänä vuonna hän on aloittanut klapimyynnin.
– Ostan pääasiassa koivun rankoja, pienin ne klapikoneella, laitan säkkeihin ja myyn ne enimmäkseen yksityisille asiakkaille. Polttopuiden myynti on ollut hyvä lisä ja se käsittääkin noin neljänneksen kokonaistulostani.
Hänellä on tarkoitus jatkossa perustaa klapituotannolle myös verkkokauppaa ja laajentaa liiketoimintaa hallin vierestä ostamallaan toisen tontin paikalla.
Hannu Lusa
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?