JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
9.6.2022 8.00

Alexander Saloranta Lapua priden suojelijaksi

Huippupesäpalloilija Alexander Saloranta on Lapuan ensimmäisen pride-viikon suojelija. Mies on julkisuudessa kertonut aloittaneensa sukupuolenkorjausprosessin vuonna 2019, jolloin hän lopetti superpesisuransa. Hän on tulossa Lapualle pride-viikon vieraaksi. Kuva Salorannan Instagram-sivulta.

Huippupesäpalloilija Alexander Saloranta on Lapuan ensimmäisen pride-viikon suojelija. Mies on julkisuudessa kertonut aloittaneensa sukupuolenkorjausprosessin vuonna 2019, jolloin hän lopetti superpesisuransa. Hän on tulossa Lapualle pride-viikon vieraaksi. Kuva Salorannan Instagram-sivulta.

Lee­na Hjelt, Tar­ja Ko­jo­la

toi­mi­tus@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Sa­teen­kaa­ri­vä­en tasa-ar­vo ja ih­mi­soi­keu­det nos­te­taan esil­le La­pu­al­la en­sim­mäis­tä ker­taa jär­jes­tet­tä­väl­lä pride-vii­kol­la 4. – 10. päi­vi­nä hei­nä­kuu­ta. Viik­ko päät­tyy pride-kul­ku­ee­seen. Ta­pah­tu­man suo­je­li­jak­si on lu­pau­tu­nut La­pu­al­la kai­ken mah­dol­li­sen su­per­pe­sik­ses­sä saa­vut­ta­nut Ale­xan­der Sa­lo­ran­ta.

Pride-ta­pah­tu­mat ovat su­ku­puo­li- ja/tai sek­su­aa­li­vä­hem­mis­tö­jen ih­mi­soi­keus- ja kult­tuu­ri­ta­pah­tu­mia. Nii­tä jär­jes­tä­vät eri toi­mi­jat ku­ten Se­tan jä­sen­jär­jes­tö La­keu­den Sa­teen­kaa­ri ry.

Van­has­sa Pau­kus­sa

La­keu­den Sa­teen­kaa­ren la­pu­a­lai­sen tie­dot­ta­jan Jul­la Lau­ri­lan mu­kaan pride-vii­kon oh­jel­ma­run­ko al­kaa ol­la ka­sas­sa.

Ta­pah­tu­mat kes­kit­ty­vät kult­tuu­ri­kes­kus Van­haan Pauk­kuun, jon­ka kans­sa yh­dis­tys te­kee yh­teis­työ­tä jär­jes­te­lyis­sä. Kes­ki­viik­ko­na Wil­ku­na-seu­ra jär­jes­tää kir­jal­li­suu­teen liit­ty­vää oh­jel­maa ja tors­tai­na Las­keu­tu­vas­sa Per­ho­ses­sa esiin­tyy Suo­mea kier­tä­vä las­ten mu­siik­ki­te­at­te­ri­duo Mimi ja Kuku. Koko vii­kon on Pau­kus­sa esil­lä Ani Ii­va­nai­sen va­lo­ku­va­näyt­te­ly Si­nuis­ta mi­nuik­si. Sen ai­hee­na on su­ku­puo­len mo­ni­nai­suus.

Pride-kul­kue to­teu­tuu lau­an­tai­na.

– Aja­tus on se, et­tä kul­kue pää­tyy Van­haan Pauk­kuun, jos­sa on mu­siik­ki­pi­toi­nen pik­nik ja il­ta­juh­la. Kul­kue start­taa to­den­nä­köi­ses­ti to­ril­ta, mut­ta se on vie­lä vä­hän au­ki, Lau­ri­la sel­vit­tää.

Muu­ta­kin oh­jel­maa on lu­vas­sa, mut­ta sitä ei ol­lut vie­lä tou­ko­kuun puo­li­vä­lis­sä lyö­ty luk­koon.

Työ­sar­kaa riit­tää

Jul­la Lau­ri­lan mu­kaan ih­mis­ten en­nak­ko­luu­lot sa­teen­kaa­ri-ih­mi­siä koh­taan poh­jaa­vat tie­tä­mät­tö­myy­teen – sik­si yh­dis­tyk­sel­lä riit­tää työ­sar­kaa.

– Ta­voit­te­lem­me nä­ky­vyyt­tä sa­teen­kaa­riyh­tei­söl­le ja toi­von, et­tä joku täs­tä voi­maan­tuu. Sek­su­aa­li­vä­hem­mis­töön kuu­lu­van on Ete­lä-Poh­jan­maal­la ai­ka ah­das­ta ol­la, jo­ten tu­ke­am­me tar­vi­taan.

Lau­ri­la kan­taa huol­ta eri­to­ten sa­teen­kaa­ri­nuo­ris­ta, jot­ka ei­vät ole yh­tä ko­vis­sa lie­mis­sä kei­tet­ty­jä kuin hän sa­noo it­se ole­van­sa. Eten­kin hän ko­kee ikä­vä­nä ne­tis­sä pyö­ri­vän kes­kus­te­lun.

La­keu­den Sa­teen­kaa­ri ry pe­rus­tet­tiin La­pu­al­la vii­me vuon­na 13. hei­nä­kuu­ta. Yh­dis­tys on vuo­den ai­ka­na saa­nut sa­ta­kun­ta jä­sen­tä, ja Lau­ri­la on mää­räs­tä ilah­tu­nut.

”Sain ol­la oma it­se­ni”

La­pu­an pride-vii­kon suo­je­li­jak­si on lu­pau­tu­nut Ale­xan­der Sa­lo­ran­ta. En­nen su­ku­puo­len­kor­jausp­ro­ses­si­aan hän pe­la­si La­pu­al­la nais­ten su­per­pe­sis­jouk­ku­ees­sa ja voit­ti ural­laan muun mu­as­sa vii­si SM-kul­taa.

– Tun­tui luon­te­val­ta läh­teä La­pu­an pri­den suo­je­li­jak­si, Sa­lo­ran­ta sa­noo.

– Vie­tin La­pu­al­la pe­li­vuo­te­ni ja sain ol­la oma it­se­ni. Mi­nut hy­väk­syt­tiin sel­lai­se­na kuin olin, myös pe­liu­ran jäl­keen, Sa­lo­ran­ta muis­te­lee.

Tie­toa ja ym­mär­rys­tä

Sa­lo­ran­ta ko­ros­taa, et­tä ke­nen­kään ei pidä jou­tua miet­ti­mään us­kal­taa­ko ol­la oma it­sen­sä hy­lä­tyk­si tu­le­mi­sen pe­los­sa.

– Hie­noa, et­tä La­pu­al­la jär­jes­te­tään pride-ta­pah­tu­ma. Se li­sää ih­mis­ten tie­toi­suut­ta ja ym­mär­rys­tä sek­su­aa­li- ja su­ku­puo­li­vä­hem­mis­töis­tä, hän muis­tut­taa.

– Us­kal­la ol­la se mitä olet. Tois­ten mie­li­pi­teil­lä ei ole mer­ki­tys­tä, Ale­xan­der Sa­lo­ran­ta al­le­vii­vaa.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?