JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
10.6.2021 10.00

Hautaus­maa­kier­to­kävely nyt myös virtuaalisesti

Maritta Sipilä toimii oppaana Simpsiön hautausmaan kiertokävelyillä. Tässä hän seisoo Nils Gustaf Malmbergin haudalla, jota ympäröi rautainen kaide, joka suojasi hautaa hautausmaalla laiduntavilta lukkarin lampailta. Presidentinlinnan parvekkeella on samanlainen kaide.

Maritta Sipilä toimii oppaana Simpsiön hautausmaan kiertokävelyillä. Tässä hän seisoo Nils Gustaf Malmbergin haudalla, jota ympäröi rautainen kaide, joka suojasi hautaa hautausmaalla laiduntavilta lukkarin lampailta. Presidentinlinnan parvekkeella on samanlainen kaide.

Mis­sä on Vih­to­ri Ko­so­lan hau­ta? Mil­lai­nen on va­el­ta­jan ris­ti? Mitä sym­bo­liik­kaa on Pat­ruu­na­teh­taan rä­jäh­dy­son­net­to­muu­den muis­to­mer­kis­sä? Mitä lu­kee muu­al­le hau­dat­tu­jen muis­to­ki­ves­sä?

Nämä ja pal­jon mui­ta mie­len­kiin­toi­sia asi­oi­ta sel­vi­ää Simp­si­ön opas­te­tuil­la hau­taus­maa­kier­to­kä­ve­lyil­lä, jot­ka al­ka­vat heti ju­han­nuk­sen jäl­keen maa­nan­tai-il­tai­sin ja jat­ku­vat ai­na 9.8. saak­ka. Läh­tö­paik­ka­na on Siu­naus­kap­pe­li ja op­paa­na toi­mii Ma­rit­ta Si­pi­lä.

– Kier­to­kä­ve­ly kes­tää puo­li­tois­ta tun­tia ja sen ai­ka­na kier­re­tään hau­taus­maan van­ha ja uu­si puo­li, py­säh­dy­tään merk­ki­hen­ki­löi­den hau­doil­le ja kat­se­le­maan pap­pien hau­ta­ri­viä, kuul­laan ta­ri­noi­ta ja muis­to­ja La­pu­an his­to­ri­as­ta ja ih­mi­sis­tä ja mie­len­kiin­toi­ses­ta sym­bo­lii­kas­ta. Hau­taus­maa on mo­nien kieh­to­vien ta­ri­noi­den paik­ka, jos­sa riit­tää tut­kit­ta­vaa, sa­noo Ma­rit­ta Si­pi­lä, joka jo lap­se­na kävi mie­lel­lään hau­taus­maal­la.

– Muis­tan kuin­ka vein ys­tä­vän kans­sa kuk­kia las­ten hau­doil­le, joil­le ei ku­kaan ol­lut lait­ta­nut mi­tään. Mi­nua ei ole iki­nä hau­taus­maa pe­lot­ta­nut. Olen ai­na käy­nyt mie­lel­lä­ni hau­taus­maal­la, myös ul­ko­mail­la, hän sa­noo.

Joka kesä kier­rok­sel­le

Hau­taus­maa­kier­to­kä­ve­lyi­tä on jär­jes­tet­ty Sep­po Tam­mi­sen aloit­tees­ta vuo­des­ta 1998 al­ka­en. Edel­leen joka kesä yli sata en­ti­sis­tä ja ny­kyis­tä la­pu­a­lais­ta osal­lis­tuu kier­to­kä­ve­lyyn.

– Tut­tu­ja kas­vo­ja nä­kee usein. Hauk­ka­lan Pent­ti saa­puu kier­rok­sel­le joka kesä, iloit­see Ma­rit­ta Si­pi­lä ja toi­vot­taa kaik­ki ter­ve­tul­leek­si mu­kaan.

Ke­sän en­sim­mäi­nen ja vii­mei­nen kier­to­kä­ve­ly ovat sii­nä mie­les­sä eri­lai­sia, et­tä seu­ra­kun­ta jär­jes­tää siu­naus­kap­pe­lis­sa vir­si­tuo­ki­on, joka al­kaa puo­li tun­tia en­nen kier­to­kä­ve­lyä.

Glo­pas käyt­töön

Tänä ke­sä­nä on en­si ker­taa mah­dol­li­suus osal­lis­tua hau­taus­maa­kier­rok­sel­le myös vaik­ka ko­ti­soh­val­ta.

– Äly­pu­he­li­mes­ta voi la­da­ta mak­sut­ta Glo­pas-ää­ni­o­pas­te­so­vel­luk­sen, jon­ka kaut­ta esi­tel­lään 26 koh­det­ta hau­taus­maal­ta.

– Ky­sees­sä on ly­hen­nel­mä hau­taus­maa­kier­rok­ses­ta. Enem­män saa kui­ten­kin ir­ti, kun tu­lee pai­kan pääl­le, sa­noo Si­pi­lä ja oh­jaa vas­taan­tu­le­vat Vih­to­ri Ko­so­lan hau­dal­le.

– Sitä ky­sel­lään ja et­si­tään eni­ten tääl­tä, hän tie­tää.

Min­na Yli­mä­ki-Hem­min­ki

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?