Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Mira Uusihauta-Koivu
@lapuansanomat.fi
Kädenvääntökilpailussa tapahtuu salamana. Kun ottelu alkaa, matsi voi olla sekunnissa ohi. Tai sitten kaksikko mittelöi tasapäin pitempään ja pitää yleisöä jännityksessä. Ennen kisan käynnistymistä on tuomari asetellut hyvän tovin kilpailijoita, käsiä ja olkapäitä muun muassa, sääntöjen edellyttämiin asentoihin. Samalla, kun alussa säädetään, niin kisaajat virittäytyvät h-hetkeen. Syke nousee varmasti. Jos asento ei meinaa pysyä, niin tuomari saattaa ottaa pienen paussinkin, ja sitten kokeillaan uudelleen.
Kisaajilla on pelissä räjähtävää voimaa ja sen voiman pitää olla käytettävissä salamannopeasti. Vääntöpöytään ei voi tulla kuin soitellen sotaan, vaan jokainen lihas kropasta on virittäytyneenä tekemään paras mahdollinen suoritus. Ja kun tuomarin lähtökäsky tulee, niin sitten tapahtuu.
Kädenvääntö on tekniikkalaji, jossa voimalla on merkitystä. Lajiin vihkiytyneet tietävät, että ilman oikeaa ja toimivaa tekniikkaa lajista ei oikein tule mitään. Maakunnan kädenvääntäjiä ja Lapuaa pääpaikkana pitävä kädenvääntöseura Power Bull toi lajia tutuksi Kosolan Talossa pidetyssä näytösluonteisessa kisassa. Siinä yhtenä kisannut lapualainen Joni Sukuvaara on ollut muutaman vuoden seurassa mukana.
– Menin kerran kokeilemaan ja jäin niin sanotusti heti koukkuun.
Sukuvaara arvelee, että kuka tahansa voi kokeilla lajia. Se sopii hyvin monelle, mutta voimasta ei tietenkään ole yhtään haittaa. Ja tekniikka on kuitenkin ykkösjuttu.
– Ja ehkä jonkin verran on hyvä olla kilpailuviettiä, Sukuvaara vinkkaa naureskellen.
Lapualla treenataan pari kertaa viikossa. Tilaisuudessa lajista kertonut Teemu Eteläaho toivoo, että jos on yhtäänkään kiinnostuneita, niin ei muuta kuin joukkoon mukaan.
– Meillä on hyvä porukka ja kaikki tsemppaa ja auttavat toisiaan. Porukassa jaetaan tietoa, joten hyvin pitäisi päästä alkuun.
Lapualainen Sanna Tuorila on tällä hetkellä ainut naispuolinen kädenväännön harrastaja Lapualla Power Bullissa. Hän on ollut lajin parissa jo kolmen vuoden ajan.
– Treenaamme Virkataloolla Lemposen salilla, hän kertoo ja lisää, että mukaan vaan, jos vaikka joku muukin naishenkilö uskaltautuisi ja innostuisi.
Kädenvääntö lajina näyttää sellaiselta, että kyseessä olisi vammaherkkä laji. Joni Sukuvaara kertoo, että asia ei itse asiassa ole niin kuin lajia tuntematon voisi äkkiseltään ajatella.
– Harvemmin harjoituksissa sattuu yhtään mitään.
Eteläaho painottaa, että kädenvääntö on sääntöjen mukaan harjoitettuna turvallinen laji, jossa tapahtuu hyvin vähän loukkaantumisia verrattuna esimerkiksi kilpaurheilun joukkuelajeihin.
– Turvallisuutta on kisoissa aina takaamassa kaksi tuomaria, jotka seuraavat kumpikin eri vääntäjää. Jos väännössä kädet esimerkiksi menevät vaaralliseen kulmaan, niin ottelu keskeytetään.
Ensi lauantaina voi käydä katsomassa kädenvääntöä yläkoululla Pohjanmaan mestaruuskisoissa.
Video? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?