JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
15.2.2021 15.15

Kankurit alkaa tuottaa lankaa suomenlampaan villasta –

miljoo­nain­ves­toinnit tuotantoon ja lisää työväkeä

Lapuan Kankurit lähtee investoimaan isosti villankäsittelyyn, ja nimenomaan kotimaisen villan. Yrittäjäpari Esko (vas.) ja Jaana Hjelt halusivat hyödyntää suomenlampaan villaa, jotta lopputuote olisi mahdollisimman kotimainen. Tällä hetkellä suomenlampaan villasta menee puolet hukkaan. Arkistokuva Kankurien tehtaalta.

Lapuan Kankurit lähtee investoimaan isosti villankäsittelyyn, ja nimenomaan kotimaisen villan. Yrittäjäpari Esko (vas.) ja Jaana Hjelt halusivat hyödyntää suomenlampaan villaa, jotta lopputuote olisi mahdollisimman kotimainen. Tällä hetkellä suomenlampaan villasta menee puolet hukkaan. Arkistokuva Kankurien tehtaalta.

La­pu­an Kan­ku­rit on jäl­leen teh­nyt uu­den alu­e­val­tauk­set ko­ti­mai­suu­den puo­les­ta. Yri­tys al­kaa tuot­taa it­se lan­kaa suo­men­lam­paan vil­las­ta. Tätä var­ten Kan­ku­rit in­ves­toi uu­teen ku­don­ta- ja vii­meis­te­ly­lin­jas­toon.

Kan­ku­rit ker­too tie­dot­tees­saan, et­tä suo­ma­lais­ten lam­pai­den vil­laa me­nee pal­jon huk­kaan, jopa puo­let. La­pu­an Kan­ku­rit ha­lu­si teh­dä asi­al­le jo­ta­kin ja al­kaa ai­no­a­na suo­ma­lai­se­na yri­tyk­se­nä tuot­taa it­se vil­la­lan­kan­sa ja sitä myö­ten tar­jo­aa asi­ak­kail­leen vil­la­teks­tii­le­jä ko­ti­mais­ten lam­pai­den vil­las­ta.

Uu­den tuo­tan­non myö­tä ku­to­mol­le han­ki­taan nel­jä uut­ta jac­qu­ard-ku­to­ma­ko­net­ta ja pal­ka­taan li­sää työn­te­ki­jöi­tä.

Vii­meis­te­ly­lai­tos oli­si mil­joo­na­luo­kan in­ves­toin­ti

Kan­ku­rit tie­dot­taa, et­tä ta­voit­tee­na on li­säk­si ra­ken­taa Suo­meen ai­nut­laa­tui­nen te­ol­li­nen vil­la­kan­kai­den jat­ku­va­toi­mi­nen vii­meis­te­ly­lai­tos. In­ves­toin­ti oli­si mil­joo­na­luok­kaa.

– Ha­lu­am­me käyt­tää vas­tuul­li­ses­ti ja te­hok­kaas­ti saa­ta­vil­la ole­van ma­te­ri­aa­lin ja tuo­da suo­men­lam­paan ja suo­ma­lais­ten lam­pai­den vil­lan hyö­dyn­tä­mi­seen omaa eri­tyi­so­saa­mis­tam­me. Tie­däm­me, mi­ten te­ol­lis­ta tuo­tan­top­ro­ses­sia joh­de­taan ny­ky­päi­vän me­ne­tel­mil­lä, La­pu­an Kan­ku­rien toi­mi­tus­joh­ta­ja Es­ko Hjelt sa­noo.

Tä­hän as­ti pie­net toi­mi­jat ja kä­si­työ­läi­set ovat käyt­tä­neet suo­men­lam­paan hie­noa vil­laa kä­si­työ­lan­koi­hin, ei­kä suo­ma­lais­ta vil­la­lan­kaa ole ol­lut tar­jol­la te­ol­li­seen ku­don­taan. Suu­rin syy vil­lan huo­noon hyö­dyn­tä­mi­seen on raa­ka­vil­lan al­hai­nen hin­ta, joka ei ole mo­ti­voi­nut lam­pu­rei­ta vil­lan suu­ri­töi­seen la­jit­te­luun ja myyn­tiin.

– Kun ky­syn­tä li­sään­tyy, myös vil­la­kui­dun hin­ta nou­see, ja sen myö­tä sii­tä tu­lee lam­pu­reil­le­kin kan­nat­ta­vaa, Hjelt ku­vai­lee.

Ka­don­nut­ta osaa­mis­ta ta­kai­sin ko­ti­maa­han

Ny­kyi­sel­lään La­pu­an Kan­ku­rit hank­kii käyt­tä­män­sä ser­ti­fi­oi­dut val­miit vil­la­lan­gat pää­o­sin EU-alu­eel­ta tar­koin va­li­koi­duil­ta keh­rää­möil­tä. Vii­mei­sen vuo­den ai­ka­na yrit­tä­jä­pa­ri Es­ko ja Jaa­na Hjelt on kier­tä­nyt suo­ma­lai­sia lam­mas­ti­lo­ja ja hank­ki­nut suo­men­lam­paan vil­laa va­ras­toon jo muu­ta­man tu­hat ki­loa.

Vil­la pe­se­te­tään ai­na­kin aluk­si Eng­lan­nis­sa, kos­ka Suo­mes­sa sitä ei voi te­ol­li­ses­sa mit­ta­kaa­vas­sa vie­lä teh­dä. Sit­ten se keh­rä­tään lan­gak­si yh­teis­työ­kump­pa­nien toi­mes­ta. Ke­hit­teil­lä on myös kas­vi­vär­jäyk­sen hyö­dyn­tä­mis­tä lan­gan vär­jäyk­ses­sä. Sen jäl­keen lan­ka ku­do­taan ja vii­meis­tel­lään vil­la­huo­vik­si omas­sa ku­to­mos­sa.

Yh­teis­työ­kump­pa­nit et­sin­näs­sä

La­pu­an Kan­ku­rit et­sii par­hail­laan Suo­mes­ta li­sää toi­mi­joi­ta yh­teis­työ­kump­pa­neik­si lan­gan val­mis­tuk­seen.

Ku­to­mi­nen on La­pu­an Kan­ku­rien eri­tyi­so­saa­mis­ta, mut­ta vil­lan vii­meis­te­lyyn Es­ko Hjelt ai­koo käyt­tää hy­väk­si te­o­ri­a­tie­toa, jota hä­nen ku­to­ja­mes­ta­ri­su­vul­leen ker­tyi vil­lan­va­nu­tus­lai­tok­sis­ta 1950-lu­vul­ta läh­tien.

– Ra­ken­nam­me uu­des­taan sel­lais­ta tuo­tan­to­ket­jua, joka Suo­mes­ta on eh­ti­nyt jo ka­do­ta. Yh­dis­täm­me van­hoi­hin op­pei­hin uut­ta tek­no­lo­gi­aa.

Hjel­tit ovat hy­vil­lään, et­tä suo­men­lam­paan vil­lan jär­jes­tel­mäl­li­sen ke­ruun tar­pee­seen on vii­me vuo­si­na ha­vah­dut­tu esi­mer­kik­si Pro Ag­ri­an toi­mes­ta, ja he ovat mie­lel­lään mu­ka­na yh­teis­työp­ro­jek­teis­sa sii­hen liit­ty­en.

– Mu­ka­va­han se on ajel­la ym­pä­ri maa­ti­lo­ja vil­laa os­ta­mas­sa, mut­ta ei sii­nä ole jär­keä pi­dem­män pääl­le, Eu­roop­paan ja Ja­pa­niin suun­tau­tu­nut­ta vien­tiy­ri­tys­tä pyö­rit­tä­vä Es­ko Hjelt nau­rah­taa.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?