JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
11.2.2021 8.50

Kilahtiko ei-toivottu kuva omaan tai lapsen puhelimeen? Poliisi ja erityi­sa­si­an­tuntija neuvoo mitä tehdä

Älylaitteet kuuluvat tähän päivään, niin hyvässä kuin pahassa.

Älylaitteet kuuluvat tähän päivään, niin hyvässä kuin pahassa.

toi­mi­tus@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Toi­mi­tus­ta lä­hes­tyi La­pu­an Sa­no­mien lu­ki­ja, joka oli saa­nut pu­he­li­meen­sa epä­si­veel­li­sen ku­van, alas­ton­ku­van. Kuva tuli pyy­tä­mät­tä ja yl­lät­tä­en pre­paid-liit­ty­mäs­tä, jo­ten nu­me­ron omis­ta­jaa ei pys­ty sel­vi­tä­mään. Ar­vai­lun va­raan ku­van saa­neel­le jäi, et­tä oli­ko lä­het­tä­jä na­pu­tel­lut nu­me­ron vain sat­tu­man­va­rai­ses­ti vai oli­ko se tar­koi­tuk­sen­mu­kais­ta. Lu­ki­ja oli ta­pah­tu­mas­ta ih­meis­sään ja jär­kyt­ty­nyt­kin. Hän ha­lu­si tie­tää mi­ten täl­lai­ses­sa ti­lan­tees­sa kan­nat­taa toi­mia, vai kan­nat­taa­ko mi­ten­kään. Ku­van saa­nut­ta mie­tit­tää myös se, et­tä jos lä­het­tä­jä on vain sum­man­mu­ti­kas­sa lä­he­tel­lyt ku­via, niin sil­loin koh­de oli­si voi­nut ol­la alai­käi­nen­kin.

– Huo­le­ni kos­kee sitä, et­tä jos ja kuin­ka pal­jon lap­set koh­taa­vat täl­läis­tä, ni­met­tö­mä­nä py­sy­vä lu­ki­ja to­te­aa. (Haas­ta­tel­lun hen­ki­löl­li­syys on toi­mi­tuk­sen tie­dos­sa).

Ny­ky­päi­vä­nä vas­taa­va toi­min­ta ei ole har­vi­nais­ta, so­me­ai­ka­na tä­män­tyyp­pis­tä ta­pah­tuu. Toi­mi­tus sel­vit­ti asi­aa Poh­jan­maan po­lii­si­lai­tok­sel­ta, jos­ta Ti­lan­ne­kes­kuk­sen yleis­joh­ta­ja Pau­li Lat­va­nen to­te­aa, et­tä tä­män­tyyp­pi­set ti­lan­teet ovat va­li­tet­ta­via. Ti­lan­ne on ikä­vä, kun ma­te­ri­aa­lia ei ole niin sa­no­tus­ti ti­lat­tu ei­kä pyy­det­ty. Ja jos on vie­lä niin, et­tä vas­taa­not­ta­jan nu­me­ro on sum­mit­tain va­lit­tu, niin vas­taa­not­ta­jak­si voi pää­tyä kuka ta­han­sa. Vies­ti on myös voi­nut pää­tyä vää­rään nu­me­roon va­hin­gos­sa.

– Vas­taa­not­to­jak­si voi kai­kis­sa näis­sä ta­pauk­sis­sa osua kuka ta­han­sa, myös alai­käi­nen, Lat­va­nen to­te­aa.

Po­lii­si suo­sit­te­lee, et­tä ma­te­ri­aa­li toi­mi­te­taan po­lii­si­lai­tok­sel­le joka ta­pauk­ses­sa. Voi­han ol­la, et­tä ma­te­ri­aa­lia on lä­he­tet­ty use­am­mil­le vas­taa­not­ta­jil­le sa­mas­ta osoit­tees­ta.

– Eh­kä täs­sä­kin ta­pauk­ses­sa voi­si sel­vit­tää, et­tä jos se on vain sum­mit­tain lä­he­tet­ty, niin lä­het­tää­kö ky­sei­nen hen­ki­lö nii­tä isol­le­kin jou­kol­le? Lat­va­nen miet­tii.

Ei vie­lä ri­kos, mut­ta oli­si­ko syy­tä ol­la?

Täl­lä het­kel­lä epä­si­veel­lis­ten ku­vien lä­het­te­ly ei ole ri­kos eli teko ei mah­du var­si­nai­ses­ti min­kään ri­kos­ni­mik­keen al­le.

– Kun vas­taa­not­ta­ja on ai­kui­nen, niin se ei ole ri­kos mut­ta jos ku­vien si­säl­tö on sen si­jaan alai­käi­siä si­säl­tä­vä tai vies­tit­te­lyl­lä hou­ku­tel­laan alai­käis­tä sek­su­aa­li­siin te­koi­hin, niin sil­loin ol­laan sel­lai­ses­sa maas­tos­sa, et­tä ri­kos­ni­mik­kei­tä al­kaa löy­tyä.

Jää pin­nan al­le

Suo­jel­laan Lap­sia ry:n yh­teis­kun­ta­suh­de ja vai­kut­ta­mis­työn joh­ta­ja, eri­tyi­sa­si­an­tun­ti­ja Han­na-Lee­na Lai­ti­nen ker­too, et­tä ai­he on hy­vin­kin ajan­koh­tai­nen.

– Olem­me it­se asi­as­sa lan­see­ran­neet vii­me vii­kol­la puo­len­tois­ta vuo­den mit­tai­sen Tur­val­li­ses­ti di­gi­lii­ken­tees­sä -pro­jek­tin, jos­sa suo­je­li­ja­na on mi­nis­te­ri Ma­ria Ohi­sa­lo.

Lai­ti­nen tie­tää ja tun­tee ti­lan­teen, jos­sa epä­so­pi­vaa ma­te­ri­aa­lia tu­lee di­gi­lait­tei­siin. Kuka ta­han­sa voi ol­la koh­de, myös lap­si.

– Kai­kil­la meil­lä on di­gi­lait­teet, jo­ten kuka ta­han­sa voi jou­tua koh­teek­si. Ja vaik­ka tätä ta­pah­tuu, niin iso osa sii­tä jää pin­nan al­le, ei­kä pää­dy po­lii­sin tie­toon.

Mik­si?

– Asia on edel­leen tabu. Hä­peä ja pel­ko saa ih­mi­set ole­maan vai­ti. Jos me ai­kui­set em­me puhu asi­as­ta ja puu­tu epä­a­si­al­li­seen käy­tök­seen di­gi­taa­li­ses­sa me­di­as­sa, niin mi­ten lap­set­kaan us­kal­tai­si­vat sii­tä ker­toa.

Jat­kos­sa ran­gais­ta­va teko

Ylei­ses­ti on nous­sut kes­kus­te­lua sii­tä, et­tä min­kä­lai­set teot ovat sek­su­aa­lis­ta häi­rin­tää? Voi­ko ku­vien lä­het­te­ly ol­la myös sitä? Sek­su­aa­li­nen häi­rin­tä tar­koit­taa ny­kyi­sin vain te­ko­ja, joi­hin liit­tyy kos­ket­te­lua. Jat­kos­sa voi­si ol­la niin, et­tä häi­rin­tää oli­si myös muil­la ta­voil­la teh­dyt teot, kun ne rin­nas­tu­vat va­ka­vuu­del­taan kos­ket­te­luun. Asia on niin ajan­koh­tai­nen, et­tä vii­me ke­sä­kuus­sa Oi­keus­mi­nis­te­ri­ön aset­ta­ma työ­ryh­mä jät­ti mie­tin­nön Oi­keus­mi­nis­te­ri­öl­le, jos­sa on teh­ty sel­vi­tys kos­kien Sek­su­aa­li­ri­kos­lain­sää­dän­nön ko­ko­nai­suu­dis­tus­ta. Jat­kos­sa vas­taa­van­lai­sen ku­van lä­het­tä­mi­nen myös ai­kui­sel­le voi tul­la ran­gais­ta­vak­si.

Oh­jei­ta, jos saat/lap­si saa epä­si­veel­li­sen ku­van tai jos lap­sen alas­ton­ku­va on läh­te­nyt kier­tä­mään di­gi­taa­li­ses­sa me­di­as­sa:

Pysy rau­hal­li­se­na, älä syyl­lis­tä las­ta. Lap­set toi­mi­vat yleen­sä oi­kein, jos he vain osaa­vat, näis­sä ti­lan­teis­sa lap­si ei vält­tä­mät­tä tie­dä mi­ten toi­mia.

Muis­tu­ta it­sel­le­si ja lap­sel­le, et­tä kai­kil­le asi­oil­le voi teh­dä jo­tain.

Vie saa­tu ma­te­ri­aa­li po­lii­sil­le.

Pyri pois­ta­maan ja­et­tu ma­te­ri­aa­li, jos se on mah­dol­lis­ta ja ole yh­tey­des­sä pal­ve­lun­tar­jo­a­jaan ma­te­ri­aa­lin pois­ta­mi­sek­si.

Jos ku­vaa tai vi­de­o­ta on ja­et­tu eteen­päin di­gi­taa­li­ses­sa me­di­as­sa, ota yh­teyt­tä ja­ka­jaan ja vaa­di, et­tä hän pois­taa ma­te­ri­aa­lin vä­lit­tö­mäs­ti.

Jos ma­te­ri­aa­li kier­tää kou­lus­sa, ota yh­teys opet­ta­jaan ja toi­siin van­hem­piin. Vaa­di, et­tä vies­tin saa­neet pois­ta­vat ku­vat vä­lit­tö­mäs­ti.

Jos ku­va­ma­te­ri­aa­li on läh­te­nyt kier­tä­mään ne­tis­sä, il­moi­ta sii­tä po­lii­sil­le ja säi­ly­tä ai­na ku­va­ruu­tu­ko­pi­ot jos ti­lan­tee­seen liit­tyy uh­kai­lua, ki­ris­tä­mis­tä tai las­ta on hou­ku­tel­tu lä­het­tä­mään ma­te­ri­aa­lia.

Hae tar­vit­ta­es­sa kes­kus­te­lu­tu­kea esi­mer­kik­si oman kun­ta­si per­he­neu­vo­las­ta ja akuu­tis­sa ti­lan­tees­sa so­si­aa­li- ja krii­si­päi­vys­tyk­set an­ta­vat tu­kea. (Läh­de: Suo­jel­laan Lap­sia ry./Han­na-Lee­na Lai­ti­nen)

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?