JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
19.9.2022 16.00

Kovettu paini­paik­ka­kunta Lapua kokee lähes järisyttävän illan: tulevana lauantaina Lapualla nyrkkeillään

Baltian ukkoja ja venäläisiä pugilisteja nyrkkeilyn ammattiurallaan päihin antanut Härmän Häjy, Juho Haapoja.

Baltian ukkoja ja venäläisiä pugilisteja nyrkkeilyn ammattiurallaan päihin antanut Härmän Häjy, Juho Haapoja.

Kuva: Anastasia Ranta

Niin to­si­aan on, et­tä lau­an­tai­na La­pu­al­la mie­het, ja kak­si nais­ta, lyö­vät ha­na­kas­ti toi­si­aan, ja vie­lä­pä po­lii­sin lu­val­la. Tuo to­den­tuu PP-tuot­teen ta­los­sa ja ti­las­sa 24. syys­kuu­ta. Mat­ka tuu­mas­ta toi­meen on ta­van­nut Ete­lä-Poh­jan­maal­la ol­la ai­na hy­vin ly­hyt. Niin täs­sä­kin ta­pauk­ses­sa. Här­män Hä­jy­nä mie­hiä pai­dat­ta ja ihan hy­väk­syt­tä­väs­ti mu­ki­loi­nut Juho Haa­po­ja sai ide­an La­pu­an nyrk­ki-il­las­ta vii­me ke­vää­nä. Asia läh­ti to­teu­tuk­seen vä­lit­tö­mäs­tä ide­an tul­tua esiin.

Nyrk­ki-il­lan pro­moot­to­ri on la­pu­a­lai­sen PP-tuot­teen toi­mi­tus­joh­ta­ja Paa­vo Hyyp­pä, jo mai­ni­tun Haa­po­jan nuo­ruu­den­ka­ve­ri, am­mat­ti­kou­lus­ta ja ar­mei­jas­ta.

– Mi­nul­la oli vi­ri­tyk­siä bän­di­ta­pah­tu­man suh­teen, Juho miet­ti ja miet­tii hans­ka-asi­oi­ta. Lai­toim­me aja­tuk­sem­me sa­maan rep­puun, ja täs­sä sitä nyt sit­ten ol­laan, Hyyp­pä rep­li­koi.

La­pu­an lau­an­tais­sa on siis ty­mä­käs­ti ur­hei­lua ja mu­siik­kia, nel­jä am­mat­ti­nyrk­kei­ly­mat­sia ja kol­me olym­pi­a­tyy­lin ot­te­lua sekä bän­di­ki­sa.

Yk­si mie­len­kiin­toi­sis­ta nou­si­jois­ta ke­hään on La­pu­an oma poi­ka Tuuk­ka Kan­gas­luo­ma. Hän koh­taa no­ki­a­lai­sen Hadi Tas­li­min.

– Jän­nit­tää jo vä­hän, Kan­gas­luo­ma sa­noo.

Kan­gas­luo­ma ker­too tree­nan­neen­sa hy­vin, ja lenk­keil­leen ku­ten asi­aan kuu­luu.

– Ta­pah­tu­ma, ja vie­lä­pä mel­koi­sen iso, on omal­la ko­ti­paik­ka­kun­nal­la ja se tuo ihan eri la­tauk­sen ver­rat­ta­es­sa sii­hen, jos nyrk­keil­täi­siin muu­al­la. La­pu­al­la on pak­ko pär­jä­tä, jos­sain toi­saal­la voi hä­vi­tä­kin niin, et­tei se sii­nä mää­rin hait­taa kuin mitä ko­ti­hä­viö, Kan­gas­luo­ma mie­tis­ke­lee.

– Tu­paam­me so­pii 500 hen­keä ja tie­ten­kin toi­vom­me tu­van täyt­ty­vän, pro­moot­to­ri Hyyp­pä sa­noo.

Sa­maan hen­gen­ve­toon Hyyp­pä pu­huu sii­tä, et­tä hän ja Haa­po­ja ha­lu­si­vat an­taa mah­dol­li­suuk­sia sekä nyrk­kei­li­jöil­le et­tä muu­si­koil­le. Jos hom­ma on­nis­tuu, niin on täy­sin mah­dol­lis­ta, et­tä nyrk­kei­lyil­ta jär­jes­te­tään myös tu­le­vai­suu­des­sa.

Haa­po­jan oma pit­kä nyrk­ki­ret­ki

Nyrk­ki-il­lan jär­jes­tä­jiin lu­keu­tu­val­la Juho Haa­po­jal­la on ta­ka­naan oma pit­kä nyrk­ki­ret­ki. Nyt 41-vuo­ti­as Haa­po­ja on is­ke­nyt am­mat­ti­lai­su­ral­laan 38 ot­te­lua, jois­ta hä­nel­lä on 28 voi­tol­lis­ta ot­te­lua, jois­ta pe­rä­ti 16 tyr­mäyk­sel­lä. Haa­po­ja päi­hit­ti mui­noin mon­ta ve­nä­läis­tä nyrk­kei­li­jää ja myös muun mu­as­sa pu­gi­lis­te­ja Ir­lan­nis­ta, Ita­li­as­ta ja Puo­las­ta.

– Aloi­tin nyrk­kei­ly­tou­hu­ni jo 11-vuo­ti­aa­na, 11-13 -vuo­ti­aa­na nyrk­kei­lin en­sim­mäi­sen jak­so­ni, mut­ta mur­ro­si­kä vei mu­ka­naan, sit­ten ar­mei­jan jäl­keen aloin nyrk­kei­le­mään uu­des­taan ja näi­hin päi­viin tuo tou­hu on jat­ku­nut, Haa­po­ja pu­huu.

Juho Haa­po­ja ja hä­nen elä­män­kump­pa­nin­sa Satu Leh­to­nen, joka työs­ken­te­lee La­pu­an ter­veys­kes­kuk­ses­sa, hoi­ta­vat yh­des­sä kun­to-oh­jel­mia mo­neen paik­kaan. He ( Juho ja Satu) työs­ken­te­le­vät myös La­pu­an Vir­ki­än jää­kiek­ko­jouk­ku­een fy­siik­ka­val­men­ta­ji­na.

Vi­ral­li­ses­ti nyrk­keil­ty­kin

Vaik­ka La­pua on lei­mal­li­ses­ti pai­ni­paik­ka­kun­ta (Vir­ki­än pai­ni­jat ovat ai­kuis­ta­sol­la ot­ta­neet 18 ar­vo­ki­sa­mi­ta­lia), niin on La­pu­al­la myös ihan vi­ral­li­ses­ti nyrk­keil­ty jo en­nen lä­hi­tu­le­van lau­an­tain nyrk­ki-il­taa. La­pu­al­la mäis­ki­vät nyrk­kei­ly­hans­koin eten­kin 1960-lu­vul­la mui­den mu­as­sa nel­jä ri­ta­mä­ke­läis­tä Ra­si­lan vel­jes­tä: Mart­ti, Erk­ki, Jo­han­nes ja Ur­po ja myös Kaap­po­lan vel­jek­set Rei­jo ja Sep­po sekä Timo Haa­po­ja. Nyrk­kei­ly­val­men­ta­ja­na oli Aa­ro Ket­tu­mä­ki.

– Enim­mäk­seen har­joit­te­lim­me tuol­loin Ly­se­on voi­mis­te­lu­sa­lis­sa. Ki­saa­mas­sa kä­vim­me muun mu­as­sa Hel­sin­gis­sä, Tam­pe­reel­la ja Yks­pih­la­jas­sa, Mart­ti Ra­si­la muis­te­lee.

Nyrk­ki-il­lan kes­kuk­se­na ole­vaa PP-Tuot­teen ta­loa ja ti­laa La­pu­an Rau­ta­ku­jal­la so­mis­te­taan par­hail­laan lau­an­tai­ta var­ten. Paa­vo Hyy­pän vai­mo An­ni­ka Hyyp­pä on yk­si so­mis­tuk­sen pää­vas­tuun kan­ta­jis­ta.

– Kök­kä- eli tal­koo­työn­te­ki­jöi­tä meil­lä on lau­an­tain ta­pah­tu­maan rek­ry­toi­tu ne­li­sen­kym­men­tä ih­mis­tä, Paa­vo Hyyp­pä las­kes­ke­lee.

Han­nu Ran­ta

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?