JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
31.8.2024 7.00

Kyläkaupan historia katkeaa, kun Pohjasmäen kauppa sulkee tänään ovensa

Min­na Vai­ni­on­pää
@la­pu­an­sa­no­mat.fi

La­ka­luo­mal­la, kan­ta­tie 66 var­rel­la, si­jain­neen K-Kaup­pa Poh­jas­mä­en toi­min­ta päät­tyy tä­nään. Ky­lä­kau­pan väki kiit­tää asi­ak­kai­taan ku­lu­neis­ta vuo­si­kym­me­nis­tä tar­jo­a­mal­la vie­lä vii­mei­sen ker­ran kak­ku­kah­vit. Täl­lä ker­taa ai­het­ta ei ole juh­laan, ku­ten niin mon­ta ker­taa ai­kai­sem­min kah­vit­te­lu­jen mer­keis­sä on ol­lut. Nyt lai­te­taan lo­pul­li­nen pis­te 55 vuot­ta kes­tä­neen ky­lä­kau­pan his­to­ri­aan.

– Pää­tös ei ol­lut help­po, mut­ta se oli teh­tä­vä. Kyl­mä to­si­a­sia on ol­lut se, et­tä asi­a­kas­mää­rät ovat vä­hen­ty­neet ja me­not kas­va­neet. Ko­ro­na ku­rit­ti ja säh­kön­hin­nan nou­su oli­vat oma lu­kun­sa ja vauh­dit­ti­vat vai­ke­aa pää­tös­tä. Mök­ki­läi­set­kään ei­vät enää ole asi­oi­neet sii­nä mää­rin kuin ai­em­min. Enää ei käy­dä kau­pas­sa joka päi­vä, ei­kä joka toi­nen­kaan, kun os­te­taan isois­ta mar­ke­teis­ta ker­ral­la enem­män, Poh­jas­mä­en kaup­pi­as Mark­ku Poh­jas­mä­ki ti­lit­tää.

Vuo­det ovat ol­leet Poh­jas­mä­es­sä vii­me ai­koi­na hil­jai­sia. Eten­kin tal­vi­a­jat.

– Taas oli­si ol­lut yk­si hil­jai­nen tal­vi edes­sä. Vii­me tal­ve­na asi­ak­kai­ta liik­kui vain muu­ta­ma kym­me­nen päi­väs­sä. Ke­säi­sin mää­rä on ol­lut sa­dan kä­vi­jän lu­ke­mis­sa. Ra­ken­nus­tar­vik­kei­den myyn­ti on tuo­nut vilk­kaut­ta päi­viin, mut­ta ei tee kau­pan toi­min­nas­ta jär­ke­vää, kaup­pi­as miet­tii.

Mark­ku Poh­jas­mä­ki teki pää­tök­sen elo­kuun alus­sa pit­käl­li­sen har­kin­nan jäl­keen. Unet­to­mia öi­tä ei sen ta­kia ole sil­ti tar­vin­nut viet­tää.

– Hil­jais­ta luo­pu­mis­ta on teh­ty muu­ta­man vuo­den, jo­ten mi­kään äk­ki­pää­tös tämä ei ole ol­lut. Mo­nel­le van­huk­sel­le ky­lä­kau­pan lak­kaut­ta­mi­nen kos­ket­taa var­mas­ti pal­jon ki­pe­äm­min, hän ar­vi­oi.

Elä­ke­läi­set ovat ol­leet Poh­jas­mä­en ky­lä­kau­pan suu­rin asi­a­kas­ryh­mä.

– Olem­me ha­ke­neet hei­tä sään­nöl­li­ses­ti pik­ku­bus­sil­la vii­koit­tain kaup­paan. Se reis­su on ai­na ol­lut mo­nel­le vii­kon ko­ho­koh­ta ja pal­jon enem­män kuin kaup­pa­reis­su. Kau­pan sul­ke­mi­nen vai­kut­taa var­mas­ti hei­dän ar­jen su­ju­vuu­teen. Kau­pal­la on ta­vat­tu, asuk­kaat ovat voi­neet vaih­taa kuu­lu­mi­sia ja py­syä ajan ta­sal­la ta­pah­tu­mis­ta meil­lä ja muu­al­la, Poh­jas­mä­ki sa­noo.

– Kyl­lä yh­del­tä­kin asi­ak­kaal­ta it­ku pää­si, kun hän kuu­li lo­pet­ta­mi­ses­ta. On se kova paik­ka muil­le­kin kuin meil­le, Ai­no Poh­jas­mä­ki miet­tii.

Hän läh­ti puo­li­son­sa Ei­no Poh­jas­mä­en kans­sa kaup­pi­as­tiel­le Haa­pa­kos­kel­ta Kar­va­lan kau­pan kaut­ta.

– Minä olin nuo­re­na tyt­tö­nä töis­sä Kar­va­lan kau­pas­sa. Pal­ve­lu­vuo­sia eh­ti tul­la yk­si­tois­ta. Kun Ar­mas Kar­va­la sit­ten os­ti La­ka­luo­man mei­je­rin ta­lon ja pe­rus­ti sii­hen kau­pan, hän siir­si mi­nut sin­ne la­ka­luo­ma­lai­se­na töi­hin. Kar­va­la laa­jen­si myö­hem­min vie­lä toi­min­taa Hir­vi­jo­el­le, niin sii­nä vai­hees­sa La­ka­luo­man kaup­paa tar­jot­tiin os­tet­ta­vak­si meil­le. Ei­no tuli tä­hän sit­ten kaup­pi­aak­si heti ar­mei­jan jäl­keen, Ai­no ker­too.

Poh­jas­mä­et pyö­rit­ti­vät oman ky­län ”su­per­mar­ket­tia” kaup­pi­as­pa­ri­na 42 vuot­ta, vuo­des­ta 1959 vuo­teen 2011, jon­ka jäl­keen työ­tä siir­tyi jat­ka­maan hei­dän poi­kan­sa Mark­ku Poh­jas­mä­ki. Myös per­heen van­hin poi­ka Rai­no Poh­jas­mä­ki on ai­na ol­lut kau­pan töis­sä mu­ka­na.

Ai­na vii­mei­seen au­ki­o­lo­päi­vään as­ti kau­pas­sa ar­jen apu­na ovat ol­leet myös van­ha kaup­pi­as­pa­ri. Ei­no on ol­lut tut­tu näky mm. kau­pan pal­ve­lu­tis­kin ta­ka­na.

– Tääl­lä on ai­na pal­vel­tu asi­ak­kaat niin hy­vin kuin on pys­tyt­ty py­hää ar­kea. Pal­ve­lu­tis­kis­tä­kään ei ole kos­kaan luo­vut­tu. Kau­pan ala on val­ta­vas­ti muut­tu­nut vuo­si­kym­men­ten ai­ka­na. Suu­rin muu­tos yh­täk­kiä aja­tel­len oli it­se­pal­ve­lu­myy­mä­läk­si muut­tu­mi­nen. Sii­hen as­ti asi­ak­kaat pal­vel­tiin tis­kin ta­ka­na alus­ta lop­puun. Kuun­nel­tiin asi­ak­kaat toi­veet, ha­et­tiin tuot­teet, pun­nit­tiin ne ja pa­ke­toi­tiin. Sit­ten las­ket­tiin hin­ta ja otet­tiin mak­su, Ei­no Poh­jas­mä­ki muis­te­lee.

Hän on nyt 87 vuot­ta, jo­ten en­sim­mäi­set vii­kot pois kau­pal­ta tun­tu­vat var­mas­ti hil­jai­sil­ta. Ai­no Poh­jas­mä­ki on puo­li­so­aan vuot­ta nuo­rem­pi.

– Minä olen jää­nyt pois jo kak­si vuot­ta sit­ten, vaik­ka ai­na täs­sä kau­pal­la tu­lee pyö­rit­tyä, hän to­te­aa.

Ei­no ja Ai­no Poh­jas­mä­ki ra­ken­si­vat uu­det, ny­kyi­set, ti­lat kau­pal­le 1981. Sa­maan yh­tey­teen ra­ken­net­tiin sii­pi­ra­ken­nus omal­le ko­dil­le, jo­ten edel­leen on ol­lut ly­hyt mat­ka, ja vain oven avaus, as­tua ko­toa kaup­paan. Ei­kä ny­kyi­nen kaup­pi­as­kaan ole asu­nut kau­ka­na työ­pai­kal­taan.

– Koti on tuos­sa 300 met­rin pääs­sä Hir­vi­jo­el­le päin, Mark­ku Poh­jas­mä­ki ker­too.

Vii­me vii­kol­la kau­pal­le tuli vie­lä elin­tar­vi­ke­kuor­ma Kes­kol­ta ja kes­ki­viik­ko­na pi­haan kään­tyi At­ri­an au­to tuo­maan vii­mei­sen kuor­man li­ha­tuot­tei­ta.

– Lop­puun­myyn­ti aloi­tet­tiin heti, kun pää­tös oli teh­ty. Hyl­lyt ovat tyh­jen­ty­neet päi­vä päi­väl­tä. Jos jo­tain vie­lä jää, en tie­dä, mi­ten nii­den kans­sa toi­min. Se jää näh­tä­väk­si, pi­tää­kö jat­kaa vie­lä syys­kuun ai­ka­na, Mark­ku Poh­jas­mä­ki poh­tii.

Vii­mei­siä os­tok­sia tu­tus­sa ky­lä­kau­pas­sa kävi te­ke­mäs­sä vii­kol­la myös va­ki­oa­si­ak­kai­siin lu­keu­tu­vat Mark­ku Koi­vis­to Yli­ky­läs­tä.

– Mi­nul­la on ol­lut tän­ne ly­hin kaup­pa­mat­ka. Kaik­kea on ai­na saa­nut, mitä on tar­vin­nut. Ikä­vää, et­tä ky­lä­kau­pat kuo­le­vat, Koi­vis­to sa­noo.

Ky­lä­kau­pan lop­pu­mi­nen vai­kut­taa ky­län asuk­kai­siin ja koko ky­läyh­tei­söön. Kau­pan sul­ke­mi­nen kos­kee eri­tyi­ses­ti ky­län ikäih­mi­siä ja au­tot­to­mia, jot­ka jou­tu­vat jat­kos­sa läh­te­mään kau­em­mak­si pe­ru­sa­si­oi­den hank­ki­mi­sek­si.

Kun Poh­jas­mä­en kaup­pa eli par­hai­ta vuo­si­aan, La­ka­luo­man ky­läl­lä oli myös oma ala­kou­lu ja noin 200 ta­lout­ta. Nyt ta­louk­sia on noin 120. Asi­ak­kai­den mää­rää ke­säi­sin ovat nos­ta­neet Virt­toon ja Kuor­ta­neen mök­ki­läi­set.

Tänä vuon­na Suo­mes­sa on sul­jet­tu usei­ta ky­lä­kaup­po­ja ja nii­tä on jäl­jel­lä enää noin 170.

– Asuk­kaat ky­lil­lä ikään­ty­vät ja vä­he­ne­vät, ku­lu­tus­käyt­täy­ty­mi­nen on muut­tu­nut ja suu­rim­pa­na ta­lou­del­li­set haas­teet. Säh­köön­kin me­nee kuu­kau­des­sa ke­säl­lä noin 1200 eu­roa, Mark­ku Poh­jas­mä­ki ker­too kyl­miä fak­to­ja.

La­ka­luo­ma­lais­ten kaup­pa­mat­kat pi­te­ne­vät nyt pa­riin­kym­me­neen ki­lo­met­riin sivu. Suun­ta­na on joko La­pua tai Kuor­ta­ne.

– Kyl­lä La­ka­luo­mal­ta jat­kos­sa men­nään La­pu­al­le kaup­paan, Mark­ku ar­vi­oi.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?