Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Kauhajärven vuonna 1975 tammikuussa osittain palanut vanha koulu.
Leena Hjelt
@lapuansanomat.fi
Miten on mahdollista, että kaukaisessa sivukylässä Kauhajärvellä, oikeastaan erämaakylässä, jonne ei vienyt kunnon teitä, päädyttiin rakentamaan omin voimin ensin kirkko ja sitten koulu?
1860-luvulla elettiin pahimpia nälkävuosia. Vielä juhannuksena 1866 järvellä ajelehti jääleippoja ja syksyllä nostetut perunat olivat muuraimen kokoisia. Näin kertoo Eemil Keski-Koukkarin tallentama muistitieto.
Kirkko valmistui pahimpaan nälkäaikaan 1868. Opetus Jaakko Ojalan ylistuvassa, nykyisessä Alasen talossa, alkoi 14.11. 1872. Ensimmäinen opettaja oli vastavalmistunut Jaakko Kolanen, joka toimi kylällä myös saarnaajana ja jonka opiskelun kyläläiset olivat kustantaneet.
Syksyllä 1877 koulutyö saattoi alkaa omassa luokassa. Alkuvaihe oli sekavaa ja lakkautusuhka päällä taloustilanteen takia. Päteviä opettajia oli vaikea löytää. Tarkastaja vieraili ja opettaja sai moitteita.
Oppilasmäärä vaihteli ja vastoin kansakouluasetusta heikkolukuisiakin yritettiin opettaa ”koska ei sopisi olla heidän suhteen huoleton”.
– Aluksi kai ajateltiin, että oppilaat menevät pilalle koulussa, mutta Kauhajärvellä varmasti ymmärrettiin varhain, että koulutus on lääke köyhyyteen. Ajatus on arvokas, kun ajattelee, että oltiin maaseutupitäjässä. Vaikutuin perehdyttyäni koulun historiaan, kertoo nykyinen rehtori Eija Västinsalo.
Vuonna 1920 koulurakennusta laajennettiin arkkitehtiylioppilas Alvar Aallon piirustusten mukaan.
Aamuyöllä 30.1.1975 tuli pääsi irti tuntemattomasta syystä ja nielaisi kyläläisten aikaansaannoksen. Jäljelle jäi vain niin sanottu alakoulurakennus, jossa oli yksi luokkahuone ja talonmieskeittäjäsiivoojan asunto.
Oppilaat siirtyivät vuonna 1957 rakennettuun niin sanottuun Ojalan kouluun, jossa jo opiskelivat viidennen ja kuudennen luokan oppilaat.
Palon jälkeisenä syksynä koulupiirit ja luokat yhdistettiin ja nimeksi tuli Kauhajärven koulu.
Koulun perustamisen aikaan Kauhajärvi kuului Lappajärven pitäjään. Kauhajärven koulusta tuli ensimmäinen, pysyvä kansakoulu Järviseudulle.
Monissa lähipitäjissä kansakoulun vastustus oli suuri. Koulusta pelättiin tulevan vain ”herroja” eikä työmiehiä lainkaan. Lisäksi pelättiin koulusta koituvia menoja.
Maisteri Tauno Kuusimäki on tutkinut Kauhajärven koulun syntyvaiheita.
Hän mainitsee, että kauhajärviset olivat paljon köyhempiä ja heikommassa asemassa kuin Lappajärven kirkonkyläläiset. Kuitenkin Lappajärven kirkonkylään koulu saatiin vasta 16 vuotta myöhemmin.
Ratkaisevampana tekijänä kylän suuriin saavutuksiin Kuusimäki pitää kyläläisissä ilmennyttä suurta käytännöllistä kyvykkyyttä.
Toinen päätekijä oli kylän yksimielisyys kylää koskevissa yhteisissä asioissa.
Kuusimäki toteaa, että syrjäinen asema pakotti kylän väestön toimimaan yhdessä. Suljetun kyläyhteiskunnan loihtimassa voimassa on nähtävä se tekijä, joka sai suuria aikaan, Kuusimäki arvioi.
”Tavanomaisuudesta poiketen syntyi tämä koulu. Ilman toistuvia kokouksia, ilman epäonnistumisia, kuin itsestään”, hän mainitsee.
Lähteet:
Tauno Kuusimäki: Laudaturtyö 1956 ”Kansakoulun syntyvaiheet Lappajärven pitäjässä”.
Heikki Pehkoranta: ”Totta ja tarinaa pohjalaisesta rajakylästä”.
M.O. Karttunen: Lapuan satavuotias kansakoulu.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?