JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
22.12.2022 8.20

”Kyläläisissä ilmeni suurta käytännöllistä kyvykkyyttä”

Kauhajärven vuonna 1975 tammikuussa osittain palanut vanha koulu.

Kauhajärven vuonna 1975 tammikuussa osittain palanut vanha koulu.

Lee­na Hjelt
@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Mi­ten on mah­dol­lis­ta, et­tä kau­kai­ses­sa si­vu­ky­läs­sä Kau­ha­jär­vel­lä, oi­ke­as­taan erä­maa­ky­läs­sä, jon­ne ei vie­nyt kun­non tei­tä, pää­dyt­tiin ra­ken­ta­maan omin voi­min en­sin kirk­ko ja sit­ten kou­lu?

1860-lu­vul­la elet­tiin pa­him­pia näl­kä­vuo­sia. Vie­lä ju­han­nuk­se­na 1866 jär­vel­lä aje­leh­ti jää­leip­po­ja ja syk­syl­lä nos­te­tut pe­ru­nat oli­vat muu­rai­men ko­koi­sia. Näin ker­too Ee­mil Kes­ki-Kouk­ka­rin tal­len­ta­ma muis­ti­tie­to.

Kirk­ko val­mis­tui pa­him­paan näl­kä­ai­kaan 1868. Ope­tus Jaak­ko Oja­lan ylis­tu­vas­sa, ny­kyi­ses­sä Ala­sen ta­los­sa, al­koi 14.11. 1872. En­sim­mäi­nen opet­ta­ja oli vas­ta­val­mis­tu­nut Jaak­ko Ko­la­nen, joka toi­mi ky­läl­lä myös saar­naa­ja­na ja jon­ka opis­ke­lun ky­lä­läi­set oli­vat kus­tan­ta­neet.

Syk­syl­lä 1877 kou­lu­työ saat­toi al­kaa omas­sa luo­kas­sa. Al­ku­vai­he oli se­ka­vaa ja lak­kau­tu­suh­ka pääl­lä ta­lous­ti­lan­teen ta­kia. Pä­te­viä opet­ta­jia oli vai­kea löy­tää. Tar­kas­ta­ja vie­rai­li ja opet­ta­ja sai moit­tei­ta.

Op­pi­las­mää­rä vaih­te­li ja vas­toin kan­sa­kou­lu­a­se­tus­ta heik­ko­lu­kui­si­a­kin yri­tet­tiin opet­taa ”kos­ka ei so­pi­si ol­la hei­dän suh­teen huo­le­ton”.

– Aluk­si kai aja­tel­tiin, et­tä op­pi­laat me­ne­vät pi­lal­le kou­lus­sa, mut­ta Kau­ha­jär­vel­lä var­mas­ti ym­mär­ret­tiin var­hain, et­tä kou­lu­tus on lää­ke köy­hyy­teen. Aja­tus on ar­vo­kas, kun ajat­te­lee, et­tä ol­tiin maa­seu­tu­pi­tä­jäs­sä. Vai­ku­tuin pe­reh­dyt­ty­ä­ni kou­lun his­to­ri­aan, ker­too ny­kyi­nen reh­to­ri Ei­ja Väs­tin­sa­lo.

Vuon­na 1920 kou­lu­ra­ken­nus­ta laa­jen­net­tiin ark­ki­teh­tiy­li­op­pi­las Al­var Aal­lon pii­rus­tus­ten mu­kaan.

Aa­mu­yöl­lä 30.1.1975 tuli pää­si ir­ti tun­te­mat­to­mas­ta syys­tä ja nie­lai­si ky­lä­läis­ten ai­kaan­saan­nok­sen. Jäl­jel­le jäi vain niin sa­not­tu ala­kou­lu­ra­ken­nus, jos­sa oli yk­si luok­ka­huo­ne ja ta­lon­mies­keit­tä­jä­sii­voo­jan asun­to.

Op­pi­laat siir­tyi­vät vuon­na 1957 ra­ken­net­tuun niin sa­not­tuun Oja­lan kou­luun, jos­sa jo opis­ke­li­vat vii­den­nen ja kuu­den­nen luo­kan op­pi­laat.

Pa­lon jäl­kei­se­nä syk­sy­nä kou­lu­pii­rit ja luo­kat yh­dis­tet­tiin ja ni­mek­si tuli Kau­ha­jär­ven kou­lu.

Kou­lun pe­rus­ta­mi­sen ai­kaan Kau­ha­jär­vi kuu­lui Lap­pa­jär­ven pi­tä­jään. Kau­ha­jär­ven kou­lus­ta tuli en­sim­mäi­nen, py­sy­vä kan­sa­kou­lu Jär­vi­seu­dul­le.

Mo­nis­sa lä­hi­pi­tä­jis­sä kan­sa­kou­lun vas­tus­tus oli suu­ri. Kou­lus­ta pe­lät­tiin tu­le­van vain ”her­ro­ja” ei­kä työ­mie­hiä lain­kaan. Li­säk­si pe­lät­tiin kou­lus­ta koi­tu­via me­no­ja.

Mais­te­ri Tau­no Kuu­si­mä­ki on tut­ki­nut Kau­ha­jär­ven kou­lun syn­ty­vai­hei­ta.

Hän mai­nit­see, et­tä kau­ha­jär­vi­set oli­vat pal­jon köy­hem­piä ja hei­kom­mas­sa ase­mas­sa kuin Lap­pa­jär­ven kir­kon­ky­lä­läi­set. Kui­ten­kin Lap­pa­jär­ven kir­kon­ky­lään kou­lu saa­tiin vas­ta 16 vuot­ta myö­hem­min.

Rat­kai­se­vam­pa­na te­ki­jä­nä ky­län suu­riin saa­vu­tuk­siin Kuu­si­mä­ki pi­tää ky­lä­läi­sis­sä il­men­nyt­tä suur­ta käy­tän­nöl­lis­tä ky­vyk­kyyt­tä.

Toi­nen pää­te­ki­jä oli ky­län yk­si­mie­li­syys ky­lää kos­ke­vis­sa yh­tei­sis­sä asi­ois­sa.

Kuu­si­mä­ki to­te­aa, et­tä syr­jäi­nen ase­ma pa­kot­ti ky­län vä­es­tön toi­mi­maan yh­des­sä. Sul­je­tun ky­läyh­teis­kun­nan loih­ti­mas­sa voi­mas­sa on näh­tä­vä se te­ki­jä, joka sai suu­ria ai­kaan, Kuu­si­mä­ki ar­vi­oi.

”Ta­va­no­mai­suu­des­ta poi­ke­ten syn­tyi tämä kou­lu. Il­man tois­tu­via ko­kouk­sia, il­man epä­on­nis­tu­mi­sia, kuin it­ses­tään”, hän mai­nit­see.

Läh­teet:

Tau­no Kuu­si­mä­ki: Lau­da­tur­työ 1956 ”Kan­sa­kou­lun syn­ty­vai­heet Lap­pa­jär­ven pi­tä­jäs­sä”.

Heik­ki Peh­ko­ran­ta: ”Tot­ta ja ta­ri­naa poh­ja­lai­ses­ta ra­ja­ky­läs­tä”.

M.O. Kart­tu­nen: La­pu­an sa­ta­vuo­ti­as kan­sa­kou­lu.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?