JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
29.6.2021 11.10

Kymmenen käskyä kirkolle, Liisa Seppälän kannanotto seksu­aa­li­vä­hem­mis­töjen puolesta

Lapuan tuomiokirkkoa esittävä maalaus on kuvataiteilija Liisa Seppälän Kymmenen käskyä kirkolle -sarjan viides käsky. Taulun nimi on Iloitse erilaisuudesta. Kuva Arttu Seppälä

Lapuan tuomiokirkkoa esittävä maalaus on kuvataiteilija Liisa Seppälän Kymmenen käskyä kirkolle -sarjan viides käsky. Taulun nimi on Iloitse erilaisuudesta. Kuva Arttu Seppälä

Ku­va­tai­tei­li­ja Lii­sa Sep­pä­län ke­vät ja kesä on ku­lu­nut kirk­ko­ja maa­la­tes­sa, tu­tus­tu­es­sa kir­kon kan­na­not­toi­hin ja sek­su­aa­li­vä­hem­mis­tö­jen ko­ke­muk­siin koh­te­lus­ta kir­kon pii­ris­sä. Edes­sä on Kym­me­nen käs­kyä kir­kol­le -tai­de­näyt­te­ly, joka koos­tuu kym­me­nes­tä maa­lauk­ses­ta, jot­ka ot­ta­vat kan­taa sek­su­aa­li­vä­hem­mis­tö­jen oi­keuk­siin.

– Näyt­te­ly sai al­kun­sa sii­tä tur­hau­tu­mi­ses­ta, jota koin, kun seu­ra­sin si­vus­ta, mi­ten kirk­ko koh­te­lee vä­hem­mis­tö­jä. Sil­lä syr­jin­näl­lä ei ole mi­tään te­ke­mis­tä kris­til­li­sen sa­no­man kans­sa, Sep­pä­lä sa­noo.

Kir­kon vi­ral­li­nen kan­ta on, et­tä avi­o­liit­to on nai­sen ja mie­hen vä­li­nen. Muis­sa poh­jois­mais­sa vi­hi­tään jo sa­maa su­ku­puol­ta ole­via kir­kol­li­seen avi­o­liit­toon. Asen­neil­ma­pii­ri myös Suo­men evan­ke­lis-lu­te­ri­lai­ses­sa kir­kos­sa on muut­tu­nut hy­väk­sy­väm­mäk­si.

Muu­tos al­kaa seu­ra­kun­ta­lai­sis­ta

Sep­pä­lä ker­too ta­jun­neen­sa, et­tä muu­tos läh­tee ta­val­li­sis­ta seu­ra­kun­ta­lai­sis­ta. Kir­kon pii­ris­sä val­taa pi­tä­vät va­li­taan seu­ra­kun­ta­vaa­leil­la joka nel­jäs vuo­si. Ää­nes­tysp­ro­sent­ti vii­me seu­ra­kun­ta­vaa­leis­sa oli vain 14,4 pro­sent­tia.

– Kun ää­nes­tysp­ro­sent­ti on näin pie­ni, va­li­tut hen­ki­löt ei­vät mi­ten­kään edus­ta enem­mis­tön mie­li­pi­det­tä. Väi­tän, et­tä suu­rin osa meis­tä ta­val­li­sis­ta ih­mi­sis­tä ha­lu­aa jo­kai­sel­le kir­kon pii­ris­sä sa­mat oi­keu­det. Se ei ole toi­sel­ta pois, Sep­pä­lä muis­tut­taa.

Hän ei suin­kaan toi­vo, et­tä ih­mi­set ero­a­vat kir­kos­ta, vaan päin­vas­toin.

– Olen saa­nut sek­su­aa­li­vä­hem­mis­tö­jen edus­ta­jil­ta vies­te­jä, et­tä he ei­vät us­kal­la enää tul­la kir­kon pii­riin. Toi­von, et­tä he löy­tä­vät kir­kon uu­del­leen. Se on hie­no ins­ti­tuu­tio, Sep­pä­lä to­te­aa.

Sep­pä­län maa­lauk­sis­sa on nais- ja mies­pa­re­ja, ete­lä­poh­ja­lai­sia kirk­ko­ja ja ot­tei­ta raa­ma­tus­ta. Mu­kaan on pääs­syt myös La­pu­an tuo­mi­o­kirk­ko.

– Mie­he­ni on ko­toi­sin La­pu­al­ta ja olen it­se­kin asu­nut tääl­lä het­ken ajan. Olen ai­na ihail­lut kau­nis­ta kirk­koa. Mi­nul­le oli it­ses­tään sel­vää, et­tä se va­li­koi­tuu yh­dek­si koh­teek­si.

La­pu­an tuo­mi­o­kirk­ko on La­pu­an hiip­pa­kun­nan vi­ral­li­nen tuo­mi­o­kirk­ko, Sep­pä­lä pe­rus­te­lee va­lin­taan­sa.

Kiu­saa­mi­nen saa riit­tää

Hiip­pa­kun­ta on suu­ri ja sen seu­ra­kun­tiin kuu­luu lä­hes 400 000 ih­mis­tä.

– On tär­ke­ää, et­tä juu­ri tääl­lä La­pu­al­la näy­te­tään yh­den­ver­tai­suu­den esi­merk­kiä ja vah­vat poh­ja­lai­set ih­mi­set sa­no­vat, et­tä kiu­saa­mi­nen kir­kon pii­ris­sä saa riit­tää, Sep­pä­lä to­te­aa.

Kym­me­nen käs­kyä kir­kol­le -näyt­te­ly on par­hail­laan esil­lä verk­ko­näyt­te­ly­nä osoit­tees­sa: www.lii­sa­sep­pa­la.fi ja tu­le­va­na lau­an­tai­na 3.7. maa­lauk­set le­vit­täy­ty­vät Sei­nä­jo­en kes­kus­to­ril­le. To­ril­la jär­jes­te­tään myös pa­nee­li­kes­kus­te­lu kir­kon suh­tees­ta sek­su­aa­li­vä­hem­mis­töi­hin.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?