Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Lapuahovin uutena yrittäjänä aloittaa vaasalainen Hermanni Kauranen. Heli Ihamäki puolestaan palaa keittiöpäälliköksi.
Leena Hjelt
@lapuansanomat.fi
Lapuahovin uutena yrittäjänä aloittaa vaasalainen Hermanni Kauranen, joka otti jo heinäkuussa vastuulleen myös Alajärven Alvariinin pyörittämisen. Stailattu ja pienesti remontoitu Lapuahovi on kiinni kuluvan viikon ja avaa ovensa lokakuun 5. päivänä. Ohjelmaa on liki koko avajaispäiväksi, kasvomaalausta ja pizzabuffaa ja illalla livemusiikkia Latosaaren etkojen merkeissä.
– Jo Alvariinin toimintaa aloittaessani käytiin neuvotteluja myös Lapuahovista, Kauranen paljastaa.
Millaisella idealla Lapuahovissa lähdetään liikkeelle?
– Ehkä vähän paluuta aiempaan eli siihen, mitä Lapuahovi on ennen ollut, tuore yrittäjä kuvaa.
Se tarkoittaa tarjontaa ja palvelun laatua, minkä lisäksi hän näkee tosi tärkeänä yhteistyön alueen muiden toimijoiden kanssa.
– Lounas, majoitus, á la carte, luettelee Kauranen. Hänen mukaansa kaikkia näitä kolmea tekijää tarvitaan, mutta neljäntenä lisäksi verkostoitumista.
Työntekijöitä uuteen yritykseen tulee noin yhdeksän. Heistä osa on jo rekrytoitu. Jatkuvuutta ja paikallistuntemusta Lapuahoviin tuo paluun keittiöpäälliköksi tekevä Heli Ihamäki.
Mutta mikä mies on tämä Lapuahovin uusi yrittäjä?
Ihan ensin mielenkiintoa herättää se, että Kauranen on tehnyt päättötyönsä aiheesta Lapuan alueen matkailun kehittäminen: verkostoitumisen mahdollisuudet alueellisessa strategiassa. Tulosten perusteella juuri verkostojen muodostaminen on avainasemassa matkailupalvelukokonaisuutta luotaessa.
Miten ihmeessä vaasalainen tekee lopputyönsä Lapuan alueesta?
– Näen Lapuan alueessa matkailullisesti paljon potentiaalia ja sitä voi kehittää. Täällä on paljon kehitettävää ja lisäksi tämä on sopivan kokoinen. Tämänkokoisessa alueessa on paljon helpompi olla yhteisöllinen kuin isommissa kaupungissa.
Kauranen luettelee jo sovittuja ja mahdollisia kumppaneita: Latosaari, Kosolan talo, pesäpallo, Korikobrat...
– Ja koska en ole paikkakunnalta, niin yhteistyöstä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä, hän vinkkaa.
Ravintola-alalla Kauranen kertoo olleensa ihan pienestä asti. Vanhemmat pitivät pientä majataloa, jossa pikkupojallekin riitti hommia. Työelämään ehdittyään hän pyöritti ensitöikseen Vaasan uuden uimahallin kahviota, joka oli vähän virheellinen nimi toiminnalle.
– Lounas oli meidän pääjuttumme siellä, kävijöitä oli päivittäin 160 – 170.
Viiden vuoden jälkeen hän siirtyi seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi hotelli-, ravintola- ja matkailualan opettajaksi Vamialle. Ennen Lapuahovia Kauranen ehti työskennellä kaksi ja puoli vuotta asiakaspalvelussa sähkönmyyntiyhtiössä.
Tuore ravintolayrittäjä myöntää, että kaupungissa on lounas- ja ravintolapalvelujen tarjonnassa kohtuullisen kova kilpailu, ja yksi kilpakumppani on käytännössä kaupunki, jonka tytäryhtiö Simpsiönvuori Oy pyörittää Taivaanpankkoa ja uutta Kerkkää.
Onko se hullu tilanne?
– No, onhan se vähän.
Tässäkin kohtaa Kauranen ensitöikseen pohtii, voisiko kilpailun sijaan hakea yhteistyökuvioita.
Kauranen yhtyy entisen, pitkään Lapuahovia aikoinaan pyörittäneen Jaakko Kurtin kantaan, että hotellin, ravintolan ja pubin tilat vaatisivat isompaa päivitystä. Toisaalta hän ymmärtää tämänhetkiset talouden realiteetit.
– Jos joku haluaa tulla kimppaan ja päivittää, niin tervetuloa, mies heittää.
– Suoraan sanottuna tällä hetkellä ei ole sellaisia taloudellisia mahdollisuuksia. Olemme vuokranantajan (Lapuan Yrittäjähotelli Oy) kanssa keskustelleet ja eri aikajänteellä päivitystä myös tehdään, esimerkiksi huoneiden kylppärien remontteja ja saunan parvekkeen lasitusta.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?