JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
22.4.2022 9.00

Liike lähti soimaan, ja siitä syntyi Nina Valon ensimmäinen oma kappale

Kuuntele kappaletta videolta

Mira Uu­si­hau­ta-Koi­vu

mira.uu­si­hau­ta-koi­vu@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Nina Valo on uu­den ko­ke­muk­sen edes­sä. Tä­nään per­jan­tai­na jul­kis­te­taan hä­nen oma sa­noit­ta­ma ja sä­vel­tä­mä kap­pa­le Lop­pu­ma­ton. Lau­lun jul­kai­see Luo­vuu­den La­keus Re­cords. Ti­lan­ne ei ole Va­lol­le mil­lään ta­val­la nor­mi­ar­kea ja sik­si hän­tä vä­hän jän­nit­tää­kin. Mu­sii­kin kans­sa Valo on toki ol­lut ai­na te­ke­mi­sis­sä, La­pu­al­le muut­ta­es­saan­kin liit­tyi heti kuo­roon.

– Olen La­pu­an Se­ka­kuo­ros­sa, mut­ta se, et­tä olen teh­nyt oman bii­sin, on jo­tain sel­lais­ta uut­ta, et­tä täs­sä on vie­lä it­sel­lä­ni­kin ih­met­te­le­mis­tä, Valo to­te­aa.

Va­lon kans­sa täs­tä hie­nos­ta het­kes­tä iloit­see ja kul­kee rin­nal­la Luo­vuu­den La­keu­den vuo­ro­vai­ku­tuk­sen asi­an­tun­ti­ja ja te­ra­peut­ti Son­ja Jo­ki­ran­ta. Juu­ri Jo­ki­ran­nan kans­sa Valo on ky­seis­tä lau­lua suun­ni­tel­lut ja työs­tä­nyt pro­ses­sia. Kap­pa­le it­ses­sään syn­tyi mo­nen asi­an yh­teen­lok­sah­ta­mi­sen seu­rauk­se­na ja lä­hes­tul­koon lo­puk­si yh­des­sä yös­sä.

Kap­pa­lees­sa pal­jon te­ki­jään­sä it­se­ään

Kaik­ki al­koi sii­tä, kun Valo ha­lu­si teh­dä it­sel­leen ker­ran­kin jo­tain sel­lais­ta, jos­ta oli eh­kä haa­veil­lut kau­an­kin mut­ta ei saa­nut ai­kai­sek­si.

– Läh­din Luo­vuu­den La­keu­teen työs­tä­mään it­sel­le­ni mer­ki­tyk­sel­li­siä asi­oi­ta ja olen saa­nut tu­tus­tua muun mu­as­sa tans­si- ja lii­ke­te­ra­pi­aan. Kai­ken tä­män pro­ses­sin myö­tä on syn­ty­nyt tämä kap­pa­le, jos­sa on pal­jon mi­nua it­se­ä­ni ja elä­mää­ni kuu­lu­via tär­kei­tä asi­oi­ta.

Valo to­te­aa, et­tä kap­pa­leen syn­nyt­tä­mi­nen oli yl­lät­tä­vän help­poa. Hä­nes­tä tun­tuu, et­tä sen syn­ty­sa­nat oli­vat ui­nu­mas­sa hä­nen sie­lus­saan ja oli vain ajan ky­sy­mys, et­tä se tuli ulos. Sii­hen iso­na apu­na on ol­lut Jo­ki­ran­nan am­mat­ti­tai­toi­nen ko­ke­mus ja te­ra­peut­ti­nen apu. Lau­lu syn­tyi osa­na tai­de­te­ra­pi­ap­ro­ses­sia, osal­lis­ta­van lau­lun­te­on ja ke­hol­li­sen tans­si-lii­ke­te­ra­pi­a­työs­ken­te­lyn kaut­ta.

– Son­ja nos­tat­ti mi­nut lau­lun sa­no­jen ää­rel­le. It­se sit­ten jä­sen­te­lin sa­nat hy­vään jär­jes­tyk­seen.

Jän­nit­tä­vää lau­laa ja nau­hoit­taa

Valo ha­lu­aa ker­toa oma­koh­tai­ses­ta, ai­ka yk­si­tyi­ses­tä­kin pro­ses­sis­ta sik­si, et­tä se voi an­taa jol­le­kin toi­sel­le apua ja roh­kai­sua.

– Tämä on ol­lut mi­nul­le iso jut­tu ja sel­lais­ta se voi ol­la jol­le­kin toi­sel­le­kin.

It­se lau­la­mi­nen jän­nit­ti hän­tä ko­vas­ti.

– En ole iki­nä nau­hoit­ta­nut mi­tään ja se tun­tui aluk­si to­del­la jän­nit­tä­väl­tä. Se oli se tun­ne, et­tä mi­ten pal­jas sitä on­kaan täs­sä lau­la­es­saan. Ja nyt vie­lä tuo kap­pa­le tu­lee kaik­kien kuul­ta­vak­si. Tä­hän ti­lan­tee­seen liit­tyy pal­jon tun­tei­ta ja nii­hin pi­tää vä­hän tot­tua.

Kun sa­nat lop­pu­vat, al­kaa mu­siik­ki ja lii­ke

Valo on ko­toi­sin Kes­ki-Poh­jan­maal­ta ja asui en­nen La­pu­al­le Va­sun­mä­en­tien var­teen muut­toa Kem­pe­lees­sä.

– Tu­lin mie­hen pe­räs­sä La­pu­al­le ja olen oi­kein hy­vin viih­ty­nyt tääl­lä. Eh­kä La­pu­al­le tulo myös an­toi sel­lai­sen sy­käyk­sen, et­tä pys­tyin läh­te­mään tä­hän pro­ses­siin.

Tans­si- ja lii­ke­te­ra­pia on kom­mu­ni­kaa­ti­o­ta, jos­sa tun­tei­taan voi kä­si­tel­lä.

– Tun­teet­han ovat hy­vin ke­hol­li­sia. Tun­tei­ta voi tut­kia liik­keel­li­ses­ti, Son­ja Jo­ki­ran­ta sel­ven­tää.

Kun sa­nat lop­pu­vat, mu­siik­ki ja lii­ke al­kaa.

– Lii­ke läh­ti soi­maan kau­niis­ti täs­sä Ni­nan ta­pauk­ses­sa, Jo­ki­ran­ta ke­huu.

Hy­viä tu­lok­sia

Jo­ki­ran­ta ker­too, et­tä tans­si- ja lii­ke­te­ra­pi­al­la on tut­ki­mus­ten mu­kaan saa­tu hy­viä tu­lok­sia muun mu­as­sa ma­sen­nuk­sen hoi­dos­sa.

– Olen ol­lut te­ra­peut­ti­na Ke­lan ra­hoit­ta­mas­sa tut­ki­muk­ses­sa, jos­sa tans­si-lii­ke­te­ra­pi­an hyö­ty­jä tut­kit­tiin ma­sen­nuk­sen hoi­dos­sa ja sii­nä saa­tiin ti­las­tol­li­ses­ti mer­kit­se­viä tu­lok­sia.

Li­sää bii­se­jä?

Mi­ten­käs nyt sit­ten jat­kos­sa, tu­lee­ko li­sää bii­se­jä?

– Täy­tyy sa­noa, et­tä on mi­nul­la tuol­la ta­ka­tas­kus­sa jo aja­tus seu­ra­vas­ta bii­sis­tä. Mi­nun täy­tyy nyt en­sin kui­ten­kin kat­soa mil­tä se tun­tuu, kun oma­te­ke­mä kap­pa­le soi tuol­la suo­ra­tois­ta­pal­ve­luis­sa ja min­kä­lai­sia tun­tei­ta sii­tä seu­raa. Ja tie­ten­kin mi­ten se ote­taan vas­taan.

Kuun­te­le kap­pa­let­ta het­ken ver­ran

täs­tä.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?