JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
27.9.2025 10.00

Maailman sydänpäivä muistuttaa sydämen tärkeydestä

Ruisjauhoista ja syksyn marjoista tehty vispipuuro on herkullinen ja terveellinen välipala tai jälkiruoka. Kuva: sydänmerkki.fi

Ruisjauhoista ja syksyn marjoista tehty vispipuuro on herkullinen ja terveellinen välipala tai jälkiruoka. Kuva: sydänmerkki.fi

Kan­sain­vä­lis­tä Maa­il­man sy­dän­päi­vää vie­te­tään 29. syys­kuu­ta. Päi­vän ta­voit­tee­na on py­säyt­tää ih­mi­set het­kek­si miet­ti­mään oman sy­dä­men hy­vin­voin­tia. La­pu­an Sy­dä­nyh­dis­tyk­sen pu­heen­joh­ta­ja Ee­va Jyl­hä pai­not­taa, et­tä sy­dän on jo­kai­sel­le elä­män kan­nal­ta kor­vaa­ma­ton.

– Sy­dä­mes­tä huo­leh­ti­mi­nen kuu­luu meil­le kai­kil­le. Se ei vaa­di suu­ria te­ko­ja – jo pie­nil­lä ar­jen va­lin­noil­la, ku­ten liik­ku­mi­sel­la, ter­veel­li­sel­lä ruo­al­la ja stres­sis­tä pa­lau­tu­mi­sel­la, voi ol­la rat­kai­se­va mer­ki­tys, Jyl­hä sa­noo.

Tänä vuon­na sy­dän­päi­vä käyn­nis­tää myös Sy­dän­lii­ton 70-vuo­tis­juh­la­vii­kon. Jyl­hä ker­too, et­tä Sy­dän­liit­to pe­rus­tet­tiin vuon­na 1955 ai­ka­na, jol­loin sy­dän- ja ve­ri­suo­ni­tau­dit ai­heut­ti­vat run­saas­ti en­ne­nai­kai­sia kuo­le­mia.

– Seit­se­mäs­sä­kym­me­nes­sä vuo­des­sa on kul­jet­tu pit­kä mat­ka. Sy­dän­liit­to on ol­lut tu­ke­mas­sa sai­ras­tu­nei­ta ja hei­dän lä­hei­si­ään, tuo­nut esiin tie­toa ja tar­jon­nut ver­tais­tu­kea. Työ jat­kuu edel­leen, jot­ta mah­dol­li­sim­man har­va sai­ras­tui­si ja jo­kai­nen apua tar­vit­se­va sai­si tu­kea, Jyl­hä sa­noo.

Yk­si tä­män vuo­den pää­vies­teis­tä liit­tyy eteis­vä­ri­nän tun­nis­ta­mi­seen. Jyl­hän mu­kaan moni ei tie­dä, et­tä tämä ylei­nen ryt­mi­häi­riö voi ol­la täy­sin oi­ree­ton.

– Toi­sil­la se tun­tuu sy­dä­men ty­ky­tyk­se­nä tai ryt­min poik­ke­a­vuu­te­na, mut­ta kai­kil­la ei ole mi­tään tun­te­muk­sia. Sik­si on tär­ke­ää op­pia tun­nis­ta­maan eteis­vä­ri­nä. Hoi­ta­mat­to­ma­na se voi joh­taa ai­voin­fark­tiin, mut­ta oi­ke­al­la hoi­dol­la va­ka­vat seu­rauk­set voi­daan es­tää, Jyl­hä pai­not­taa.

Sy­dän­päi­vän yh­tey­des­sä ha­lu­taan tuo­da esiin myös ruo­ka­va­li­on mer­ki­tys. Tänä vuon­na Sy­dän­liit­to vink­kaa ko­kei­le­maan "pu­nais­ta me­nua", jo­hon kuu­luu muun mu­as­sa pu­na­kaa­li­sa­laat­tia, paah­det­tu­ja pu­na­juu­ria, vis­pi­puu­roa ja pu­na­juu­ri-jau­he­li­ha­vuo­kaa.

– Sy­dä­nys­tä­väl­li­nen ruo­ka voi ol­la vä­ri­käs­tä, her­kul­lis­ta ja help­poa. Kas­vis­ten li­sää­mi­nen on tär­ke­ää, ja pu­nai­nen menu on haus­ka tapa ko­keil­la sitä, Jyl­hä vink­kaa.

Hä­nen mu­kaan­sa sy­dän­päi­vän vies­ti on yk­sin­ker­tai­nen mut­ta tär­keä. Sy­dän an­sait­see huo­mi­o­ta joka päi­vä, ei vain syys­kuun lo­pus­sa.

– Kun huo­leh­dim­me sy­dä­mes­täm­me, huo­leh­dim­me koko elä­mäs­tä, Jyl­hä tii­vis­tää.

Pu­na­juu­ri-jau­he­li­ha­vuo­ka

Pu­na­juu­ri-jau­he­li­ha­vuo­ka val­mis­tuu uu­nis­sa vai­vat­to­mas­ti ja mais­tuu myös per­heen pie­nem­mil­le.

Ai­nek­set

800 g pu­na­juur­ta

2 si­pu­lia

3 val­ko­si­pu­lin kynt­tä

400 g jau­he­li­haa (ras­vaa max. 10%)

1 rkl öl­jyä

2 dl ri­kot­tu­ja suu­ri­moi­ta

1 ½ tl suo­laa

1 tl mus­ta­pip­pu­ria

1 rkl tim­ja­mia

1 rkl etik­kaa

Lie­mi

6 dl vet­tä

4 dl ras­va­ton­ta mai­toa

2 dl ker­man­kal­tais­ta kas­vi­ras­va­val­mis­tet­ta (ras­vaa max. 15%)

3 ka­nan­mu­naa

Val­mis­tu­soh­je

Kuo­ri ja raas­ta pu­na­juu­ret kar­ke­ak­si raas­teek­si ja hie­non­na si­pu­lit. Rus­kis­ta jau­he­li­ha ke­vy­es­ti ryp­si­öl­jys­sä. Yh­dis­tä kaik­ki ai­nek­set ja kaa­da uu­ni­vuo­kaan. Se­koi­ta lie­men ai­nek­set ta­sai­sek­si se­ok­sek­si. Kaa­da vuo­kaan ja kyp­sen­nä 200 as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin tun­ti.

Vink­ki: Suu­ri­moik­si kel­paa hy­vin esi­mer­kik­si oh­ra.

Vis­pi­puu­ro

Vis­pi­puu­ro, lap­pa­puu­ro, mar­ja­puu­ro, rak­kaal­la puu­rol­la on mon­ta ni­meä. Tämä vä­li­pa­lo­jen ku­nin­ga­tar val­mis­te­taan raik­kais­ta mar­jois­ta ja täys­jy­vä­ru­kiis­ta. Jääh­ty­nyt puu­ro vis­pa­taan kuoh­ke­ak­si vaah­dok­si - nam!

Ai­nek­set

1 ½ l vet­tä

3 dl pu­nai­sia mar­jo­ja

3 ½ dl ruis­jau­ho­ja

2 dl so­ke­ria

½ - ¾ tl suo­laa

Val­mis­tu­soh­je

Li­sää vesi ja mar­jat kat­ti­laan. Kie­hau­ta ja li­sää se­kaan jau­hot koko ajan se­koit­ta­en. Kie­hau­ta puu­ro uu­del­leen ja an­na hau­tua mie­dol­la läm­möl­lä kan­nen al­la noin tun­nin ajan vä­lil­lä se­koit­ta­en. Li­sää lo­puk­si so­ke­ri ja ri­paus suo­laa. Nos­ta puu­ro­kat­ti­la lie­del­tä ja an­na jääh­tyä huo­neen­läm­pöi­sek­si. Vat­kaa jääh­ty­nyt puu­ro kuoh­ke­ak­si säh­kö­vat­kai­mel­la (n. 10 mi­nuut­tia). Mitä enem­män vat­kaat, sen kuoh­ke­am­paa puu­roa saat. Tar­joi­le vis­pi­puu­ro tuo­rei­den mar­jo­jen ja mai­don kans­sa.

Vink­ki: Vis­pi­puu­roon so­pi­vat eri­no­mai­ses­ti he­ru­kat, puo­lu­kat ja kar­vi­ais­mar­jat eli kaik­ki hap­pa­mat mar­jat. Ko­kei­le vis­pi­puu­roa myös ra­par­pe­ris­ta.

Re­sep­tit Sy­dän­merk­ki.fi

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?