JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
9.4.2024 8.50

Maakun­ta­kaa­va­eh­dotus valmis – Lamminnevan tuuli­voi­ma­puistoon ei muutoksia

Etelä-Pohjanmaan maakuntakaavassa tuulivoiman etäisyys asutukseen on laskettu 1,5 kilometrin mukaan. Tarkempi tai muu kanta määritellään yksityiskohtaisimmissa kaavoissa, jotka laatii kunta.

Etelä-Pohjanmaan maakuntakaavassa tuulivoiman etäisyys asutukseen on laskettu 1,5 kilometrin mukaan. Tarkempi tai muu kanta määritellään yksityiskohtaisimmissa kaavoissa, jotka laatii kunta.

Lee­na Hjelt
@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Vas­ta val­mis­tu­nut, vii­me per­jan­tai­na näh­tä­vil­le ase­tet­tu eh­do­tus Ete­lä-Poh­jan­maan maa­kun­ta­kaa­vak­si vuo­teen 2050 saak­ka on Lam­min­ne­val­le suun­ni­tel­lun tuu­li­voi­ma­puis­ton osal­ta pit­käl­le sama kuin se oli luon­nos­vai­hees­sa. Kaa­va mah­dol­lis­taa yhä noin 40 tuu­li­voi­ma­lan ra­ken­ta­mi­sen noin 5 500 heh­taa­rin alu­eel­le.

Ete­lä-Poh­jan­maan lii­ton ym­pä­ris­tö­suun­nit­te­li­ja Mari Vää­nä­nen myön­tää pa­lau­tet­ta tul­leen pal­jon asuk­kail­ta lä­hin­nä tuu­li­voi­man väl­ke- ja me­lu­vai­ku­tuk­sis­ta sekä mai­se­ma­vai­ku­tuk­sis­ta. Vi­ra­no­mais­ten an­ta­mas­sa pa­laut­tees­sa puo­les­taan esiin nou­si­vat tuu­li­voi­ma­loi­den vai­ku­tuk­set suu­riin pe­to­lin­tui­hin ja nii­den re­vii­reil­le.

– Lam­min­ne­van tuu­li­voi­ma-alu­een ra­jauk­sia ei ole ol­lut tar­vet­ta muut­taa kaa­vaa laa­dit­ta­es­sa. Poh­ja­lais­maa­kun­nis­sa teh­dyis­sä tuu­li­voi­ma­sel­vi­tyk­sis­sä on käy­tet­ty 1,5 ki­lo­met­rin etäi­syys­vyö­hy­ket­tä asu­tuk­seen ja se on näh­ty so­pi­va­na ja riit­tä­vä­nä täl­lä kaa­va­ta­sol­la. Yk­si­tyis­koh­tai­sim­mis­sa kaa­vois­sa mää­ri­tel­lään tar­kem­min tuu­li­voi­ma­loi­den si­jain­tia, mää­rää ja kor­keut­ta.

Yli 200 Sei­nä­jo­en ja La­pu­an ra­jal­la asu­vaa ih­mis­tä ja kak­si yh­dis­tys­tä jät­ti pa­lau­tet­ta Lam­min­ne­vaan kaa­van luon­nos­vai­hees­sa. Lau­sun­nos­sa vaa­dit­tiin muun mu­as­sa Ete­lä-Poh­jan­maan liit­toa pie­nen­tä­mään tuu­li­voi­ma­han­ke­a­lu­ei­den ko­koa niin, et­tä lä­him­pään asu­tuk­seen on vä­hin­tään nel­jän ki­lo­met­rin etäi­syys kaa­va-alu­een ra­jal­ta.

Kaik­ki­aan uu­teen maa­kun­ta­kaa­vaan on mer­kit­ty yh­teen­sä 44 tuu­li­voi­ma-alu­et­ta. Alu­eis­ta täy­sin uu­sia on vain muu­ta­ma, sil­lä noin 20:ssä on jo käyn­nis­sä tuu­li­voi­ma­han­ke ja noin 18:ssa on tuu­li­voi­man sal­li­va yleis­kaa­va. Ete­lä-Poh­jan­maan kun­nis­ta Il­ma­jo­ki ja Evi­jär­vi ovat päät­tä­neet, et­tei­vät ha­lua uut­ta tuu­li­voi­maa alu­eel­leen.

Maa­kun­ta­kaa­va­eh­do­tuk­seen voi nyt jät­tää pa­lau­tet­ta 13. tou­ko­kuu­ta saak­ka ja sitä esi­tel­lään ylei­söl­le myös La­pu­al­la Van­has­sa Pau­kus­sa 17. päi­vä­nä ku­lu­vaa kuu­ta. Saa­dut pa­laut­teet koo­taan maa­kun­ta­lii­tos­sa ke­sän ai­ka­na, ja tar­koi­tus on, et­tä maa­kun­ta­hal­li­tus kä­sit­te­lee eh­do­tus­ta elo­kuus­sa ja maa­kun­ta­val­tuus­toon se ete­nee syys­kuus­sa.

Mari Vää­nä­sen mu­kaan maa­kun­ta­kaa­vas­sa osoi­te­taan paik­ko­ja ja alu­ei­ta maa­kun­nal­li­ses­ti ja val­ta­kun­nal­li­ses­ti mer­kit­tä­vil­le toi­min­noil­le.

– Maa­kun­ta­kaa­va on yh­tei­nen so­pi­mus sii­tä, mi­hin suun­taan maa­kun­taa ke­hi­te­tään.

Mi­ten esi­mer­kik­si to­teut­taa tuu­li­voi­man lail­la laa­je­ne­mas­sa ole­van au­rin­ko­voi­man hank­kei­ta, en­tä säh­kön­siir­rot, kun ra­ken­ne­taan jät­ti­mäi­siä voi­ma­loi­ta? Mi­ten säi­lyt­tää ar­vok­kaat mai­se­ma-alu­eet ja ra­ken­ne­tun kult­tuu­riym­pä­ris­tön ar­vot, en­tä luon­non mo­ni­muo­toi­suus ja so­vit­taa ne yh­teen ra­ken­ta­mi­sen tar­pei­den kans­sa?

Maa­kun­ta­joh­ta­ja Heli Sep­pel­vir­ta täh­den­tää maa­kun­ta­kaa­vas­sa so­vi­tet­ta­van yh­teen ris­ti­rii­tai­si­a­kin maan­käy­tön int­res­se­jä ja sik­si on jou­dut­tu te­ke­mään myös komp­ro­mis­se­ja.

Maa­kun­ta­kaa­va­eh­do­tuk­ses­ta on pois­tet­tu au­rin­ko­voi­ma­loi­den paik­ko­ja kos­ke­neet mer­kin­nät. Nii­den si­jaan on an­net­tu ylei­set, koko maa­kun­taa kos­ke­vat suun­nit­te­lu­mää­räyk­set.

– Laa­jat au­rin­ko­voi­ma-alu­eet tu­lee si­joit­taa muil­le kuin met­sä­ta­lous- ja vil­je­lys­käy­tös­sä ole­vil­le alu­eil­le tai luon­non­ti­lai­sil­le tai ojit­ta­mat­to­mil­le soil­le. Voi­ma­joh­to­ja suun­ni­tel­ta­es­sa tu­li­si en­sin tut­kia mah­dol­li­suut­ta maa­kaa­pe­lei­hin tai ole­mas­sa ole­viin tai yh­tei­siin voi­ma­joh­to­käy­tä­viin, Mari Vää­nä­nen käy läpi suun­nit­te­lu­mää­räyk­siä.

Uu­des­ta maa­kun­ta­kaa­vas­ta on pois­tet­tu myös mer­kit­tä­vim­mät kol­me tul­va­ris­ki­a­lu­et­ta, jois­ta yk­si on La­pua.

– Tul­va­ris­ki­a­lu­ei­ta kar­toi­te­taan par­hail­laan val­ta­kun­nas­sa ja to­den­nä­köi­ses­ti esi­mer­kik­si La­pu­al­ta mer­kin­tä on pois­tu­mas­sa, jo­ten se kat­sot­tiin van­hen­tu­vak­si, pe­rus­te­lee Vää­nä­nen.

– Jos mer­kin­tä jäi­si kaa­vaan, se pois­tai­si mer­kit­tä­viä alu­ei­ta ra­ken­ta­mi­sen pii­ris­tä La­pu­al­la, pe­rus­te­lee oh­jaus­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja­na toi­mi­nut Kai Pön­ti­nen (kok.).

Hä­nen mu­kaan­sa suun­nit­te­lu­mää­räyk­sil­lä voi­daan mää­rit­tää ra­ken­nus­kor­keus niin, et­tä ra­ken­ta­mi­nen näil­le­kin alu­eil­le on tur­val­lis­ta.

La­pu­an kau­pun­gin toi­vet­ta val­ta­tie 19:n var­teen suun­ni­tel­lun kau­pan suu­ryk­si­kön No­va­par­kin ker­ros­ne­li­ö­mää­rän pa­laut­ta­mi­ses­ta 20 000:sta en­nal­leen 58 000:een ei ole kuul­tu. Maa­kun­ta-ark­ki­teh­ti An­nuk­ka Kuop­pa­la huo­maut­taa kui­ten­kin, et­tä alu­eel­la voi­mas­sa ole­va yleis­kaa­va sal­lii kau­pun­gin toi­veen mu­kai­sen ra­ken­ta­mi­sen.

– Maa­kun­ta­kaa­va as­tuu voi­maan vas­ta yleis­kaa­vo­ja muu­tet­ta­es­sa, Kuop­pa­la tar­ken­taa.

Kuop­pa­lan mu­kaan komp­ro­mis­si on se­kin, et­tä esi­mer­kik­si maa­kun­nal­li­ses­ti ar­vok­kail­la mai­se­ma-alu­eil­la ra­ken­ta­mi­nen nyt mah­dol­lis­te­taan, kun­han kiin­ni­te­tään eri­tyis­tä huo­mi­o­ta, mi­ten uu­det ra­ken­nus­pai­kat si­joi­te­taan.

La­pu­an kau­pun­ki oli ha­lun­nut Hon­ki­mä­en alu­een pois­tet­ta­van maa­kun­nal­li­ses­ti ar­vok­kai­den mai­se­ma-alu­ei­den jou­kos­ta.

Li­säk­si se ha­lu­si, et­tä mer­kit­tä­vä­kin li­sä­ra­ken­ta­mi­nen mer­kit­tä­vil­le mai­se­ma-alu­eil­le mah­dol­lis­te­taan.

Komp­ro­mis­siin pää­dyt­tiin myös niin kut­sut­tu­jen vi­he­ryh­teys­tar­ve­mer­kin­tö­jen koh­dal­la. Nii­den tar­koi­tuk­se­na oli suo­jel­la luon­non mo­ni­muo­toi­suut­ta, mer­kit­tä­viä eko­lo­gi­sia yh­teyk­siä. Mer­kin­tö­jä oli vie­lä maa­kun­ta­kaa­va­luon­nok­ses­sa ja myös La­pu­al­la, mut­ta esiin nous­sei­den huo­lien ja pel­ko­jen vuok­si ne kaik­ki on pois­tet­tu eh­do­tuk­ses­ta.

Kai Pön­ti­sen mu­kaan vi­he­ryh­teys­mer­kin­nät näh­tiin tur­hi­na, kos­ka nii­tä ei lain voi­mal­la vaa­di­ta.

– Mik­si pan­na mer­kin­tä kaa­vaan, jos sil­lä ei ole mer­ki­tys­tä? Pel­ko­na oli, et­tä jos ne oli­si jä­tet­ty kaa­vaan, nii­hin ale­taan ve­do­ta jos­sain vai­hees­sa, jol­loin ne voi­si­vat ra­joit­taa jo­tain toi­min­taa.

MTK Ete­lä-Poh­jan­maa ha­lu­si mer­kin­nät pois, Ete­lä-Poh­jan­maan Ely-kes­kus oli­si säi­lyt­tä­nyt ne ja luon­non­suo­je­lu­yh­dis­tyk­set puo­les­taan vaa­ti­vat nii­tä li­sää. Mer­kin­nät kor­vat­tiin täs­sä­kin ta­pauk­ses­sa suun­nit­te­lu­mää­räyk­sel­lä, jon­ka mu­kaan maan­käy­tön suun­nit­te­lus­sa on tun­nis­tet­ta­va alu­een eko­lo­gi­set yh­tey­det ja tur­vat­ta­va ne ta­val­la, joka mah­dol­lis­taa la­jis­ton liik­ku­mis- ja le­vit­täy­ty­mis­mah­dol­li­suu­det.

– Pyr­ki­myk­se­nä on, et­tä mei­dän suo-, met­sä- ja pel­to­a­lu­eet säi­ly­te­tään sii­nä käy­tös­sä, mis­sä ne ovat, jot­ta ne toi­mi­vat la­jis­tol­le eko­lo­gi­se­na yh­tey­te­nä. Pys­tym­me täl­lä suun­nit­te­lu­mää­räyk­sel­lä täyt­tä­mään val­ta­kun­nal­li­set ta­voit­teet alu­ei­den käy­töl­le, Vää­nä­nen huo­maut­taa.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?