Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Mira Uusihauta-Koivu
@lapuansanomat.fi
Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä kuultiin kahden eri-ikäisen ja hyvin erilaisten tasa-arvokokemusten äärellä elämänsä polkuja kulkeneiden kahden naisen ajatuksia. Suomen ja Euroopan politiikan näköalapaikalla vuosia toiminut poliitikko Anneli Jäätteenmäki ja urheilun saralla menestystä niittänyt painija Petra Olli kertoivat kokemuksiaan siitä, miten he ovat tasa-arvon kokeneet. Miten naisten ja miesten roolit ovat näyttäytyneet heidän elämässään. Etelä-Pohjanmaan Keskustanaisten järjestämässä tilaisuudessa puheenjohtaja Alina Lehto pyysi molempia vieraita kertomaan ovatko kaikki tasa-arvon tiet jo auki aurattu vai onko vielä latua tehtävänä?
Ajatuksia herättelevä keskustelutilaisuus muistutti siitä, että moni asia on parantunut tasa-arvossa mutta ilman työtä tekemättä se ei ole tullut. Vieläkin tarvitaan tekoja.
– Edelleen tänä päivänä naisten palkka ei ole sama kuin miesten. Se naisten euro on se pienempi edelleen, toteaa Anneli Jäätteenmäki.
Myös monissa päättävissä viroissa nähdään miehiä enemmän kuin naisia ja niitä kuuluisia lasikattoja rikotaan vähemmän kuin ajattelisi 2020 -luvulla.
– Voi siis kysyä, että eikö naisilla edelleenkään ole sitä riittävää arvovaltaa ja uskottavuutta?
Myös monia hauskoja, ainakin tässä ajassa ajateltuna hupaisia käänteitä, on nähty tasa-arvon nytkähtäessä eteenpäin.
– Kun lautakuntiin tuli sukupuolikiintiöt kunnallisessa päätöksenteossa, niin siellä nähtiin ilmiö, että perheestä nainen valittiin varsinaiseksi jäseneksi ja aviopuoliso varalle. Sitten kävi niin, että varsinainen ei tullut koskaan kokoukseen. Että tälläistäkin sattui aikoinaan, muisteli Jäätteenmäki.
Petra Olli, lappajärveläislähtöinen ja nykyään Seinäjoki-Tallinna-Kuortane -akselilla toimiva painijamestari on joutunut pohtimaan paljon tasa-arvoa ja kohtaamaan myös vähättelyä omalla urallaan. Hän muistelee, että 2000-luvun alussa moni vielä totesi hänelle, että eikös olisi hyvä vaihtaa johonkin vähän tyttömäisempään lajiin? Ja että ihanko tosissaan sinä väännät hikistä painia, miesten lajia? Ja harjoitteletkin vielä poikien kanssa?
– Naispainija oli jotain mitä ei oikein pystytty käsittämään. Ja kuinka ollakaan, tässä sitä nyt on tilanne, että 2000-luvun ainut painin MM-mestari aikuisten sarjassa Suomessa on naispainija Etelä-Pohjanmaalta, Olli huomauttaa.
Niin ennakkoluulojen kuin fyysisten loukkaantumistenkin takia Ollilta vaadittiin sitkeyttä tehdä uraansa. Hän kertoo kuitenkin saaneensa jo lapsuuden perheestä niin hyvät eväät ettei luovuttanut helpolla. Myös vähättely ja tytöttely sai hänet itse asiassa "näytänpäs" -moodiin.
– Siitä tuli vaan bensaa liekkeihin, jos vähäteltiin.
Sitkeyttä hän kertoo ammentaneensa kotoa, kun perheessä lapsiin uskottiin, heitä kuskattiin ja kannustettiin monien lajien pariin. Sitä samaa hän toivoo, että nykynuoret saisivat kokea.
– Ja vanhemmille toive, antakaa lapsien harrastaa mitä haluavat.
Painin pariin hän kannustaa niin tyttöjä kuin poikia.
– Painista saa hyvän pohjan moneen lajiin, oppii myös kunnioittamaan vastustajaa ja opitaan olemaan kontaktissa toisen kanssa. Toivottavasti olen omalla tekemisellä ja esimerkillä hieman raivannut uraa tuleville naispainijoille.
Olli myös kannustaa miettimään omia tavoitteita ja unelmia. Hän itsekin muistaa laittaneensa muistilapun pukukopin lokeron oveen. Siinä olin tavoite, joka sitten toteutui urheilussa.
– En minä nyt sitä lappua sieltä joka kerta lukenut, mutta kun se siinä ovessa muistutti, niin varmasti se jossain alitajunnassa vaikutti.
Tällä hetkellä Olli tekee nettivalmennuksia ja valmentaa nuoria urheilijoita Kuortaneen urheiluopistolla. Virolaisen aviopuolison takia Tallinna on tuttu asuinpaikka ja kulkemista riittää.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?