Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Mira Uusihauta-Koivu
@lapuansanomat.fi
Lukion ja Sedun kampuksella tuvalaisten luokassa on rauhallista. Oppilaat ovat keskittyneitä kukin omiin tehtäviinsä. Joku etsii tietoa netistä, toinen piirtää sähköistä kuvaa, toinen opiskelee geometriaa. TUVAlaisten ryhmässä jokaisella on oma yksilöllinen opiskelusuunnitelmansa. Mutta mikä on TUVA? Koulutusohjelman nimi tulee sanoista "tutkintoon valmentava".
Lapualla on kaksi TUVA-ryhmää ja toinen ammattiohjaaja Katja Turja kertoo, että TUVA on monille vielä aika outo juttu.
– TUVA tuntuu olevan monelle vielä tuntematon asia tai siihen liittyy ainakin jonkinlaisia ennakkoluuloja, Turja sanoo ja työpari opettaja Ulla Tiitu on samaa mieltä.
Tiedon lisääminen on siis tärkeää.
– TUVA-koulutus on tarkoitettu nuorille, joilla ei ole toisen asteen tutkintoa ja jotka syystä tai toisesta tarvitsevat valmentavaa koulutusta. Useimmat tulevat TUVAan suoraan peruskoulusta tai jos yhteishaussa valittu perustutkinto osoittautuu vääräksi valinnaksi. TUVAn tavoitteena on antaa opiskelijalle sellaiset opiskeluvalmiudet, joiden avulla opiskelija voi hakeutua lukiokoulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen ja suoriutua sen opinnoista. Opintoja voi tehdä myös työpaikalla, jopa 20 viikon jaksona.
TUVA-koulutusta järjestetään tällä hetkellä Lapuan lisäksi Seinäjoella, Kurikassa ja Ähtärissä.
TUVAssa normaalien kouluaineiden lisäksi päivien aikana saatetaan käydä läpi melko arkisiakin asioita.
– Meillä käsitellään ihan myös tavallisia arjen taitoja. Ne voivat liittyä asumiseen, terveyteen, työelämään liittyviä. Kaikkea mitä nuoren on hyvä alkaa hallita, kun mennään kohti täysi-ikäisyyttä. TUVAsta käydään myös tutustumassa erilaisiin jatkokoulutuspaikkoihin ja ne räätälöidään nuorten omien tarpeiden mukaan.
Yläkoulun jälkeen TUVAan tullut Minttu Nurmi on tyytyväinen tähänastiseen TUVA-aikaansa.
– Suunnittelen media-alan opintoja jatkossa, Nurmi paljastaa tämänhetkisistä suunnitelmista.
Noora Lassander on myös tyytyväinen, että valitsi TUVAn.
– Tämä on ollut hyvä vaihtoehto minulle, mutta en vielä ihan tarkasti tiedä mihin suuntaan täältä, Lassander tuumii.
Viereisessä luokassa on myös tuvalaisia. He ovat Ukrainasta Lapualle tulleita nuoria. Luokassa perehdytään pääasiassa suomen kielen opiskeluun. Toinen tärkeä asia on oppia, miten suomalainen yhteiskunta toimii ja miten siinä toimitaan. Suomen kieltä ja suomalaista kulttuuria opettaa ukrainalaisnuorille opettaja ja vastuuohjaaja Riitta Luoma. Luoman työparina on ammattiohjaaja Jasmin Hietikko.
Ohjaajat puhuvat oppilaille selkeästi ja hitaasti. Osa nuorista osaa jo melko hyvin suomea, osalle se on vielä työlästä. Opettajat kehuvat ukrainalaisia opiskelijoita siitä, että he auttavat toinen toisiaan aina tarpeen tullen. Ryhmä on hyvin tiivis.
– Aloitimme kaikessa alussa aivan perusteista, sana kerrallaan. Suomen kieli ei ole ihan helppoa, Luoma ja Hietikko tietävät.
Entäs englanti? Onko siitä apua?
– Ei kovin paljon.
Osa ukrainalaisnuorista osaa englantia vähän, osa ei juurikaan. He kertovat, että heillä Ukrainassa ei esimerkiksi television kautta kuule englantia yhtä paljon kuin Suomessa. Ja on selvää, että kun ollaan Suomessa, maan kieltä olisi hyvä osata mahdollisimman hyvin. Etenkin, kun moni heistä aikoo jäädä Suomeen, kuten Maksym Zubov.
– Suunnittelen opiskelevani Sedussa hitsaajaksi. Haluaisin päästä sen jälkeen johonkin firmaan hitsaajan töihin, nuori mies suunnittelee.
Anastasiia Bezpalko taas tähtää lastenohjaajaksi. Hän on opiskellut innokkaasti suomenkieltä.
– Olen oppinut aika helposti.
Bezpalko oli harjoittelussa päiväkodissa Lapualla. Siellä hän innostui jatkamaan opiskelua lastenohjaajaksi.
Kun päivä ukrainalaisten TUVAssa päättyy, toivottavat oppilaat opettajille hyvää päivänjatkoa. Kohtelias käytös on opettajista mukavaa.
– He ovat kiitollisia, iloisia ja tyytyväisiä. Toisinkin voisi olla, sillä olemme kuunnelleet heidän kokemuksiaan. On hyvä, jos elämänilo pysyy hyvänä ja vahvana. Keväällä heitä tulee ikävä, kun koulu päättyy ja he jatkavat muualla. Iloitsemme nuorten eteenpäinmenosta, opettajat toteavat.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?