JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
2.4.2024 11.00

Oskari Koivisto on kiinnostunut historiasta ja unelmoi diplomaatin urasta

Min­na Vai­ni­on­pää
@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Os­ka­ri Koi­vis­to odot­taa koh­te­li­aas­ti vie­ras­taan pi­hal­la, toi­vot­taa ter­ve­tul­leek­si, oh­jaa si­säl­le, ke­hot­taa kul­ke­maan por­taat ylös hä­nen omaan huo­nee­seen­sa ja avaa sin­ne oven. Yh­del­lä sil­mäyk­sel­lä vie­ras nä­kee, et­tä 8-luok­ka­lais­ta nuor­ta mies­tä kiin­nos­ta­vat eri­tyi­ses­ti so­ta­his­to­ria, pie­nois­mal­lit, van­hat ra­hat, maa­il­man po­li­tiik­ka ja kan­sain­vä­li­syys.

Kou­lu­pöy­däl­lä on tar­kas­sa jär­jes­tyk­ses­sä hä­nen ra­ken­ta­mi­aan pans­sa­ri­vau­nu­jen pie­nois­mal­le­ja. Ka­tos­sa il­ma­vir­ran mu­ka­na, sii­mo­jen va­ras­sa lei­juu myös usei­ta so­ta­ko­nei­den pie­nois­mal­le­ja. Myös Os­ka­rin ra­ken­ta­ma en­sim­mäi­nen kone, toi­sen maa­il­man­so­dan ai­kai­nen sak­sa­lai­nen, suih­ku­moot­to­reil­la va­rus­tet­tu hä­vit­tä­jä­len­to­ko­ne Mes­sersch­mitt Me 262. Van­ho­jen ra­ho­jen ko­ko­el­ma on lai­tet­tu esil­le hy­vään jär­jes­tyk­seen ja eri mai­den lip­pu­ja on ri­pus­tet­tu­na eri puo­lil­le huo­net­ta.

Het­ken ju­tel­tu­am­me voi to­de­ta, et­tä Os­ka­ril­la on tark­kaa tie­toa mie­len­kiin­non koh­teis­taan. Kou­lu­nu­me­roi­na mi­ta­ten hä­nen kou­lus­sa tar­vit­ta­va his­to­ri­an tie­tä­mys on opet­ta­jan­kin mie­les­tä kym­pin ar­voi­nen, mut­ta Os­ka­ri tie­tää tie­tyil­tä his­to­ri­an osa-alu­eil­ta myös hui­ke­an mää­rän sy­ven­tä­vää tie­toa.

– Vii­me ke­sä­nä pää­sin kes­kus­te­le­maan Al­ge­ri­an Suo­men suur­lä­het­ti­läs Dja­mel Mok­te­fin kans­sa, kun sain kut­sun saa­pua suur­lä­he­tys­töön ha­ke­maan hei­dän maan­sa lip­pua it­sel­le­ni. Kes­kus­te­lim­me puo­li­sen tun­tia maa­il­man po­li­tii­kan ti­lan­tees­ta. Yh­tei­se­nä kie­le­nä oli eng­lan­ti. Hän pu­hui myös mm. Rans­kan en­sim­mäi­ses­tä ydin­ko­kees­ta, joka teh­tiin Al­ge­ri­as­sa. Rans­ka rä­jäyt­ti Sa­ha­ran au­ti­o­maas­sa ydin­la­tauk­sen­sa, mut­ta ei vi­ral­li­ses­ti ole sitä vie­lä­kään tun­nus­ta­nut, Os­ka­ri ker­too iki­muis­toi­ses­ta ta­paa­mi­ses­taan suur­lä­het­ti­lään kans­sa.

Os­ka­ril­la on huo­nees­saan suu­ri ju­lis­te, jos­sa on ku­vi­na maa­il­man lip­pu­ja aak­kos­jär­jes­tyk­ses­sä. Hä­nel­lä on myös ko­ko­el­ma eri mai­den lip­pu­ja, Al­ge­ri­an li­säk­si ai­na­kin Bang­la­des­hin, Kyp­rok­sen, Tu­ni­si­an ja Un­ka­rin li­put.

– Sain ide­an, et­tä pyy­dän kai­kis­ta suur­lä­he­tys­töis­tä hei­dän lip­pu­jaan. Et­sin yh­teys­tie­dot ul­ko­mi­nis­te­ri­ön si­vuil­ta ja lä­he­tin säh­kö­pos­tia. Mo­net vas­ta­si­vat ja lä­het­ti­vät li­put, kaik­ki ei­vät. Al­ge­ri­an suur­lä­he­tys­tö lä­het­ti kut­sun saa­pua pai­kan pääl­le. Ve­nä­jän ja Syy­ri­an lä­he­tys­töi­hin en ot­ta­nut yh­teyt­tä. Se ei oli­si ol­lut mi­nun mie­les­tä­ni täs­sä maa­il­man­ti­lan­tees­sa hyvä idea, Os­ka­ri poh­tii.

Sel­ke­ät suun­ni­tel­mat tu­le­vai­suu­den suh­teen

Am­ma­tin­va­lin­nan suh­teen hä­nel­lä on myös vah­vat vi­si­ot tu­le­vai­suu­den suh­teen. Kan­sain­vä­li­nen työ dip­lo­maat­ti­na ul­ko­mail­la kiin­nos­taa.

– Täy­tän syys­kuus­sa 15 vuot­ta. Ylä­kou­lun jäl­keen me­nen lu­ki­oon ja sen jäl­keen Hel­sin­kiin yli­o­pis­toon, kos­ka dip­lo­maa­tik­si pää­syyn vaa­di­taan en­sin ylem­pi kor­ke­a­kou­lu­tut­kin­to. Sit­ten dip­lo­maa­tin kou­lu­tu­soh­jel­maan ja eh­kä töi­hin YK:hon. Kie­li­tai­toa tar­vi­taan ja sitä pi­tää ke­hit­tää koko ajan. Minä pu­hun suo­men kie­len li­säk­si eng­lan­tia ja osaan myös ruot­sia ja sak­saa, Os­ka­ri lu­et­te­lee ja vaih­taa suo­men su­ju­vas­ti eng­lan­nin kie­leen pu­hu­es­saan.

Hän ko­ko­aa mää­rä­tie­toi­ses­ti myös suh­tei­ta ja ver­kos­to­jaan tu­le­vaa var­ten. Täl­lä het­kel­lä Koi­vis­to kuu­luu La­pu­an Nuo­ri­so­val­tuus­toon ja ylä­kou­lun op­pi­las­kun­nan hal­li­tuk­seen.

– Ai­on liit­tyä Ko­koo­muk­sen jä­se­nek­si, kun täy­tän syk­syl­lä 15 vuot­ta. Olen kiin­nos­tu­nut po­li­tii­kas­ta ja vai­kut­ta­mi­ses­ta. Kun La­pu­al­la kävi pre­si­den­tin­vaa­lien ai­kaan eri kan­sa­ne­dus­ta­jia, niin osal­lis­tuin nii­hin ti­lai­suuk­siin. Olen ta­van­nut mm. ny­kyi­sen pää­mi­nis­te­ri Pet­te­ri Or­pon, puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Ant­ti Häk­kä­sen ja pre­si­dent­ti Ale­xan­der Stub­bin, Os­ka­ri lu­et­te­lee.

Van­ho­jen ra­ho­jen ko­ko­el­ma­kin kas­vaa

Kos­ka his­to­ria kiin­nos­taa, Os­ka­ri on al­ka­nut ke­rää­mään äs­ket­täin myös van­ho­ja ra­ho­ja Suo­mes­ta ja ul­ko­mail­ta. Ko­ko­el­ma kart­tuu hy­vää vauh­tia.

– Van­hat ra­hat ovat kyl­lä ko­mei­ta ny­ky­ra­hoi­hin ver­rat­tu­na. Ko­ko­el­man van­hin raha on täl­lä het­kel­lä Ve­nä­jän den­ga vuo­del­ta 1731. Mi­nul­la on myös Sak­san kei­sa­ri­kun­nan 10 pfen­nin­gin ko­lik­ko, rans­ka­lai­nen 10 sen­tin ko­lik­ko, jos­sa on Na­po­le­on 3 kuva, Poh­jois-Ko­re­an ko­lik­ko, usei­ta suo­ma­lai­sia mar­kan ra­ho­ja ko­lik­koi­na ja se­te­lei­nä, Os­ka­ri esit­te­lee ko­ko­el­maan­sa.

– Sain myös erääl­tä La­pu­al­la asu­val­ta uk­rai­na­lai­sel­ta nuo­rel­ta hei­dän maan­sa ko­li­kon, 5 hryv­ni­aa, joka on pai­net­tu vuo­si en­nen so­taa 2021, Os­ka­ri jat­kaa.

Eri­tyi­ses­ti hän­tä kiin­nos­ta­vat täl­lä het­kel­lä Sak­san Wei­ma­rin ta­sa­val­lan ai­kai­set ra­hat.

– Oli­si hie­no saa­da ke­rät­tyä ko­ko­el­ma myös ra­ho­ja jo­kai­ses­ta kyl­män so­dan ai­kai­sis­ta itäb­lo­kin mais­ta, hän suun­nit­te­lee.

Pie­nois­mal­lien työ­pa­ja on au­to­tal­lis­sa

Os­ka­ri Koi­vis­ton huo­neen kir­ja­hyl­lys­sä on odot­ta­mas­sa pi­noit­tain vie­lä ko­ko­a­mat­to­mia pie­nois­mal­le­ja.

– Pie­nois­mal­lien ra­ken­ta­mi­nen on enem­män ke­sä­ai­kais­ta ajan­ku­lua. Teen nii­tä mei­dän au­to­tal­lis­sa, kos­ka maa­leis­ta ja lii­mois­ta tu­li­si niin voi­mak­kai­ta ha­ju­ja si­säl­le. Vii­mei­sim­pä­nä työ­nä olen tain­nut teh­dä Con­cor­den. Olen ra­ken­ta­nut myös Uk­rai­nan vä­reis­sä ole­via tank­ke­ja. Ai­kaa ko­ko­a­mi­seen saa ku­lu­maan kym­me­niä tun­te­ja, pie­nim­pien kans­sa voi saa­da val­mis­ta muu­ta­mis­sa tun­neis­sa. Lii­mauk­sien ja maa­lien kui­vu­mi­nen eri työ­vai­heis­sa­kin tar­vit­see oman ai­kan­sa en­nen kuin työ­tä pää­see jat­ka­maan, Os­ka­ri to­te­aa.

Ke­sä­työ­paik­ka ha­ku­sas­sa

Täl­lä het­kel­lä hän et­sii ke­sä­työ­paik­kaa.

– Haku on pääl­lä. Olen lait­ta­nut ha­ke­muk­sia esi­mer­kik­si mo­niin kaup­poi­hin, tuo­mi­o­kirk­koon­kin oli­sin toi­vo­nut pää­se­vä­ni ke­sä­op­paak­si, mut­ta toi­vot­ta­vas­ti jo­tain löy­tyi­si, Os­ka­ri toi­voo.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?