JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
6.8.2024 15.35

Osteosarkooma teki Roosa Siltalasta sitkeän sissin

Syöpäsairaus mullisti Roosa Siltalan elämän. Onneksi jääkiekon ja kilpatanssin tilalle löytyi uusi harrastus näyttelemisestä.

Syöpäsairaus mullisti Roosa Siltalan elämän. Onneksi jääkiekon ja kilpatanssin tilalle löytyi uusi harrastus näyttelemisestä.

Lee­na Hjelt
@la­pu­an­sa­no­mat.fi

La­pu­an Sa­no­mat ker­toi tam­mi­kuus­sa 2019 kym­men­vuo­ti­aas­ta Roo­sa Sil­ta­las­ta, jol­la oli vas­ti­kään to­det­tu oi­ke­as­sa ja­las­sa är­häk­kä, pa­han­laa­tui­nen luu­syö­pä. Ku­lu­nee­na ke­sä­nä ty­tön on voi­nut näh­dä vaik­ka­pa Kan­to-te­at­te­rin Suo­men he­vo­nen -näy­tel­mäs­sä.

Roo­sa Sil­ta­lan elä­mä mul­lis­tui pää­la­el­leen kym­men­vuo­ti­aa­na. Lää­kä­ri Sei­nä­jo­el­la an­toi di­ag­noo­sin pit­kään jat­ku­nei­siin nilk­ka­ki­pui­hin, jot­ka oli­vat äi­ty­neet niin pa­hoik­si, et­tä tyt­tö it­ki nii­tä öi­sin. Elet­tiin syk­syä 2018.

– Näyt­tää pa­han­laa­tui­sel­ta, ag­g­res­sii­vi­sel­ta tuu­mo­ril­ta, lää­kä­ri tä­räyt­ti tie­don Roo­sal­le ja tä­män per­heel­le, jot­ka oli­vat epäil­leet ja­las­sa jon­kin­lais­ta mur­tu­maa. Kas­vu­ki­vuik­si nii­tä oli ai­em­min se­li­tel­ty.

– Se oli tosi kau­hea jär­ky­tys. Ky­syin, et­tä kuo­len­ko heti vai het­ken pääs­tä, muis­taa Roo­sa.

– En tie­dä, vas­ta­si lää­kä­ri vain.

Kun Roo­sal­ta ky­syy, mitä hä­nel­le kuu­luu tä­nään, hän vas­taa ly­hy­es­ti:

– Hy­vää!

En­ti­set har­ras­tuk­set, jää­kiek­ko ja kil­pa­tans­si, sai­vat jää­dä, nyt 16-vuo­ti­as nuo­ri nei­ti näyt­te­li tei­ni-ikäis­tä Jaa­naa Lu­hu­ri­kas­sa esi­te­tys­sä "Suo­men he­vo­nen" -näy­tel­mäs­sä. Tal­vek­si on vuo­ros­sa toi­nen näy­tel­mä, Te­at­te­ri La­pu­an "Oi­keen ai­ka ta­loo", joka teh­dään La­pu­an kau­pun­gin­ta­lon sa­ta­vuo­tis­syn­ty­mä­päi­vien kun­ni­ak­si.

– Olin "Suo­men he­vo­ses­sa" 13-vuo­ti­as tei­ni, joka sa­noo kai­ken suo­raan, on roh­kea ja avoin ja vä­hän van­hem­pi kuin oi­ke­as­ti on.

Hän­tä hu­vit­taa ky­sy­mys, mis­sä mää­rin hän sai esit­tää it­se­ään.

– Kyl­lä hiu­kan pi­tää ko­ros­taa piir­tei­tä sii­tä, mitä it­se oli­sin. Näyt­te­le­mi­ses­sä on kiin­nos­ta­vaa se, kun saa it­se kek­siä ja luo­da mie­li­ku­via esit­tä­mäs­tään hah­mos­ta.

Tyt­tö per­hei­neen su­lat­te­li saa­tua di­ag­noo­sia yh­den vii­kon­lo­pun, seu­raa­va­na maa­nan­tai­na he jo mat­ka­si­vat Tam­pe­reel­le yli­o­pis­tol­li­seen sai­raa­laan on­nek­seen tie­tä­mät­tä, et­tä sii­tä tu­li­si käy­tän­nös­sä hei­dän ko­tin­sa lä­hes vuo­dek­si. Siel­lä heil­le sel­vi­tet­tiin heti al­kuun ja juur­ta jak­sain niin, et­tä Roo­sa­kin ym­mär­si, mikä on os­te­o­sar­koo­ma, luu­syö­pä: pa­han­laa­tui­nen, ag­g­res­sii­vi­nen, hel­pos­ti le­vi­ä­vä kas­vain, joka di­ag­no­soi­daan vuo­sit­tain mak­si­mis­saan vii­del­lä 0 – 18 -vuo­ti­aal­la suo­ma­lai­sel­la.

Mi­tään var­maa on­nel­lis­ta lop­pua ku­kaan ei voi­nut lu­va­ta. Mut­ta us­koa va­let­tiin.

– Meil­le sa­not­tiin, et­tä kyl­lä me yh­des­sä sut kun­toon saa­daan ja et­tä kaik­kem­me tu­lem­me te­ke­mään, ker­too Roo­san äi­ti, Maa­rit Ilo­mä­ki.

Syy ei lo­pul­ta ol­lut­kaan oi­ke­an ja­lan nil­kas­sa, vaan pol­ves­sa, jon­ka lää­kä­ri ha­vait­si tois­ta isom­mak­si. Kas­vai­mel­la oli aluk­si ko­koa 11,5 sent­tiä, ja sy­tos­taat­ti­hoi­dot aloi­tet­tiin hy­vin no­pe­as­ti, jot­ta se saa­tai­siin pie­nem­mäk­si ja lei­kat­ta­vak­si.

– Sy­tos­taat­te­ja Roo­sa sai mar­ras­kuun puo­li­vä­lis­tä 2018 syk­syyn 2019. Kas­vain lei­kat­tiin hel­mi­kuus­sa 2019. Leik­kauk­ses­sa pol­ven seu­dul­ta otet­tiin kaik­ki pois 17,5 sen­tin mat­kal­ta ja ti­lal­le asen­net­tiin te­ko­ni­vel.

Roo­sa ei voi­nut enää käy­dä kou­lua, ei ta­paa­mas­sa ys­tä­vi­ään, ei kau­pas­sa ei­kä yli­pää­tään ih­mis­ten il­moil­la, mis­sä oli ris­ki sai­ras­tua. Ou­toa oli se­kin, kun hiuk­set läh­ti­vät.

– Ajat­te­lin, et­tä mus­ta tu­lee ruma, mut­ta lop­pu­jen lo­puk­si en käyt­tä­nyt oi­keis­ta hiuk­sis­ta mi­nul­le teh­tyä pe­ruuk­kia oi­ke­as­taan lain­kaan. Ajat­te­lin, et­tä pa­rem­pi vaan, et­tä kaik­ki nä­kee.

Ja sai­raa­lan osas­tol­la oli mui­ta­kin kal­ju­päi­tä. Ei­kä Roo­sas­ta to­del­la­kaan ru­maa saa­nut, vaan hä­nen pyö­reä pään­sä he­rät­ti ihas­tus­ta.

Maa­rit Ilo­mä­en mu­kaan ai­ka pian per­he al­koi ih­me­tel­lä, mi­ten he oli­vat jat­ku­vas­ti sai­raa­las­sa, kun taas muut po­ti­laat kä­vi­vät huo­mat­ta­vas­ti har­vem­min ja vain kään­ty­mäs­sä.

– Vas­tat­tiin, et­tä Roo­sa saa trip­las­ti enem­män sy­tos­taat­te­ja kuin mo­net muut ja mui­ta ly­hy­em­mäs­sä ajas­sa. Hä­nen hoi­ton­sa oli jät­ti­sy­tos­taat­ti­hoi­to, jos­sa an­net­tin kol­mea eri sy­tos­taat­tia to­del­la isoil­la an­nok­sil­la ja tiu­haan tah­tiin.

Äi­ti ih­met­te­lee tyt­tä­ren­sä voi­ma­va­ro­ja ja sie­to­ky­kyä. Sitä ih­met­te­li­vät kaik­ki muut­kin, lää­kä­rit ja hoi­ta­jat ja sai­raa­la­kou­lun opet­ta­ja.

– Opet­ta­ja tuli tip­pa sil­mäs­sä ker­to­maan, et­tä tyt­tö vä­lil­lä ok­sen­taa ja sa­noo sit­ten, et­tä jat­ke­taan.

Tot­ta­kai pit­kään ja ras­kaa­seen sai­raa­la­jak­soon mah­tui ta­ka­pak­ke­ja. Pa­hin oli, kun Roo­san par­haak­si ys­tä­väk­si sai­raa­las­sa tul­lut, 8-vuo­ti­as Sen­ja kuo­li.

– Sil­loin tun­tui, et­tä mi­nä­kin kuo­len tä­hän.

Tämä haas­tat­te­lu oli tar­koi­tus teh­dä jo vuo­si sit­ten, kun per­hees­sä vie­tet­tiin Roo­san rip­pi­juh­lia.

– Juok­se­mi­nen­kin oli jo hy­väl­lä mal­lil­la, jat­ku­vas­ti fy­si­o­te­ra­pi­as­sa käy­vä Roo­sa muis­te­lee.

Mut­ta asi­at ei­vät men­neet ku­ten oli ole­tet­tu ja toi­vot­tu. Är­hä­kän syö­vän tal­tut­ta­mi­nen ei nä­kö­jään riit­tä­nyt ko­et­te­le­muk­sek­si vaan seu­raa­vak­si on­gel­mak­si koi­tui te­ko­ni­ve­leen syk­syl­lä 2022 asen­net­tu kas­vu­moot­to­ri.

– Moot­to­rin avul­la te­ko­ni­vel­tä piti pys­tyä pi­den­tä­mään mil­li ker­ral­laan ja pit­käl­lä täh­täi­mel­lä ty­tön oman kas­vun ede­tes­sä. Mut­ta kone ei ol­lut­kaan yh­teis­työ­ky­kyi­nen vaan ru­pe­si it­sek­seen pi­den­tä­mään ni­vel­tä. Roo­sa kär­si ko­vis­ta ki­vuis­ta, kos­ka ku­dok­set, ve­ri­suo­net yn­nä muut ei­vät eh­ti­neet kas­vuun mu­kaan.

Ei­kä täs­sä­kään vie­lä kaik­ki. Ke­vät­tal­vel­la 2023 leik­kaus­koh­ta al­koi mär­kiä ja Tays-vie­rai­lut sai­vat jat­koa. Haa­va jou­dut­tin avaa­maan ja puh­dis­ta­maan ja sama kui­ten­kin tois­tui ju­han­nuk­se­na ja koh­ta uu­del­leen. Toi­men­pi­teet ei­vät aut­ta­neet, vaik­ka tyt­tö sai ja söi an­ti­bi­oot­te­ja. Lo­pul­ta vii­me vuo­den hei­nä­kuus­sa Ta­y­sis­sä vaih­det­tiin koko te­ko­ni­vel ja sa­man ja­lan poh­kees­ta siir­ret­tiin li­has­ta ja toi­sen ja­lan rei­des­tä ihoa.

– On­nek­si Roo­sa on ur­heil­lut, et­tä hä­nel­lä oli, mitä ot­taa, äi­ti huo­kai­see.

On­ko tämä oi­ke­as­ti sat­tu­nut meil­le? Oli­ko tämä kaik­ki sit­ten­kin un­ta? Ai­na­kin sekä äi­dis­tä et­tä tyt­tä­res­tä tun­tuu kuin oli­si elä­nyt unes­sa. Roo­sal­le syö­väs­tä ja hoi­dois­ta tuli uu­si nor­maa­li.

Uu­si te­ko­ni­vel ei ole enää jat­ket­ta­va, min­kä vuok­si Roo­san toi­nen jal­ka on jää­nyt tois­ta ly­hy­em­mäk­si ja hän hie­man nil­kut­taa.

– Ih­mi­set ky­sy­vät, mik­si kä­ve­len näin, olen­ko kaa­tu­nut ja kaik­ki jär­kyt­ty­vät, kun sa­non, et­tä ei vaan mi­nul­la on syö­pä.

Roo­sa ei us­kal­la suun­ni­tel­la elä­mään­sä ko­vin pit­käl­le.

– Sen täs­sä on op­pi­nut, et­tei elä­mää kan­na­ta aja­tel­la päi­viä eteen­päin. En ha­lua pet­tyä enää ku­ten vii­me ke­sä­nä.

Pik­ku­tyt­tö­nä Roo­san haa­ve­am­mat­ti oli lää­kä­ri, mut­ta sai­rau­ten­sa pa­him­mas­sa vai­hees­sa hän ei sitä enää ha­lun­nut. Nyt tuo lap­suu­den haa­ve on taas hii­pi­nyt mie­leen ja sitä koh­ti hän jo suun­taa, kos­ka aloit­taa syk­syl­lä kak­sois­tut­kin­non, lu­ki­on ja lä­hi­hoi­ta­jan, opin­not.

– Pa­him­pi­na ai­koi­na em­me elä­neet edes päi­vä, vaan tun­ti ker­ral­laan, äi­ti muis­te­lee.

Luot­ta­mus­ta ker­tyy kui­ten­kin pik­ku hil­jaa, vaik­ka pel­ko ei ole ko­ko­naan ohi vie­lä­kään. Akuu­tein tun­ne koh­dis­tuu nyt bak­tee­riin: mitä ta­pah­tuu, kun Roo­sa lo­pet­taa an­ti­bi­oo­tit, joi­ta on syö­nyt vii­me syk­sys­tä läh­tien?

Sekä Roo­sa et­tä äi­tin­sä kiit­te­le­vät ih­mi­siä tu­es­ta ja ym­mär­ryk­ses­tä. Ja sai­raa­las­sa oli­vat maa­il­man iha­nim­mat lää­kä­rit ja hoi­ta­jat.

– Il­man hei­tä ei oli­si mil­lään jak­sa­nut, Maa­rit Ilo­mä­ki to­te­aa.

Kun Roo­sa ei voi­nut enää käy­dä kou­lua, opet­ta­jan­sa Tiis­ten­jo­en kou­lul­la jär­jes­ti ta­paa­mi­sia ulos, mak­ka­ran­pais­toa laa­vul­la ja ke­vät­juh­la­kin vie­tet­tiin pi­hal­la. Tsemp­pi­vies­te­jä tuli mah­dot­to­mas­ti. Kun Roo­sa vii­mein pää­si pa­laa­maan kou­luun­sa, hän eh­ti käy­dä sitä noin kuu­kau­den, kun­nes ko­ro­na­pan­de­mia eris­ti kaik­ki op­pi­laat ko­tei­hin­sa.

Roo­sa ja äi­tin­sä is­tu­vat Lu­hu­ri­kan ke­sä­te­at­te­rin kat­so­mos­sa ker­to­mas­sa ko­et­te­le­muk­sis­taan. Seu­raa­van Suo­men he­vo­nen -näy­tel­män al­kuun on enää tun­ti ja näyt­te­li­jöi­tä ja mui­ta näy­tel­män te­ki­jöi­tä al­kaa pik­ku hil­jaa va­lua pai­kal­le kor­jai­le­maan rek­vi­siit­taa ja kui­vaa­maan la­val­le ra­ken­net­tua, sa­de­kuu­ron jäl­jil­tä kas­tu­nut­ta lat­ti­aa.

Näy­tel­män Äi­tee, la­pu­a­lais­läh­töi­nen näyt­te­li­jä, oh­jaa­ja ja lau­la­ja Pirk­ko Uit­to kuu­lee myös Roo­san ta­ri­naa en­sim­mäis­tä ker­taa.

– Olen tien­nyt, et­tä jo­tain si­nul­le on ta­pah­tu­nut, mut­ta ei mi­nul­la ole ol­lut mi­tään kä­si­tys­tä täl­lai­ses­ta, Uit­to kau­his­tuu.

– Iki­nä et ole va­lit­ta­nut et­kä sa­no­nut mi­tään. Ar­vos­tan suu­res­ti, hän lii­kut­tuu ja niin käy Roo­san äi­dil­le­kin.

– Kii­tos, iha­na Pirk­ko, hän sa­noo.

Ih­mi­set ei­vät ai­na tie­dä, mi­ten koh­da­ta ko­via ko­ke­nei­ta. Esi­mer­kik­si kom­ment­ti "kai­kel­la on tar­koi­tuk­sen­sa" on sel­lai­nen, jos­ta Maa­rit Ilo­mä­ki hie­man hiil­tyy. Ei pie­nen, vi­at­to­man lap­sen va­ka­val­la sai­ras­tu­mi­sel­la ole mi­tään tar­koi­tus­ta.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?