Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Mira Uusihauta-Koivu
@lapuansanomat.fi
Patruunatehtaan käyttöönvihkimisestä on kulunut sata vuotta ja sen kunniaksi avautui Vanhassa Paukussa, arvokkaassa tehdasmiljöössä, uusi Lapuan patruunatehtaan perusnäyttely. Edellinen oli sijoillaan lähes parikymmentä vuotta. Nyt patruunatehtaan arvokas ja tapahtumarikas, myös erittäin traaginen, historia sekä nykypäivä tuodaan esiin videoin, haastatteluin uudella museotekniikalla varustettuna. Museotilassa on käytössä muun muassa useat kosketusnäytöt, kuva-animaatio ja kuuntelupisteet. Ne tuovat kaivattuja lisäelementtejä perinteisempiin tapoihin tuoda museon materiaalia yleisölle esiin.
Uusittu näyttely pohjautuu tutkija FT Tuula Vuolle-Selkin tutkimuskäsikirjoitukseen. Vuolle-Selkin on hakenut tietoa muun muassa Kansallisarkistosta Vaasasta.
Näyttelyn tavoitteena on tuoda patruunatehtaan historia ja nykypäivä esiin mahdollisimman hyvin kulttuurihistoriallisessa tehtaassa. Näyttelyn sisääntuloa onkin muokattu niin, että kävijä huomaa uudistuksen helposti.
– Haluamme tuoda näyttelyn esiin visuaalisesti siten, että heti tullessa kävijä tietää minne on tullut ja mitä on luvassa, toteaa Lapuan kaupungin museoiden intendentti Ritva Pulkkinen.
Uuden näyttelyn myötä vierailijat saavat entistä paremman käsityksen patruunatehtaan syntyhistoriasta, tehtaan arjesta eri vuosikymmeninä, räjähdysonnetttomuudesta ja myös siitä, miten asiat ovat tänään. Yksi arvokkaimmista sisältöuudistuksista ovat nykyisten Nammo Lapuan työntekijöiden haastattelut.
– Olemme haastatelleet nykyisiä työntekijöitä ja entisiä työntekijöitä ja käyttäneet aikaisempiakin haastatteluja hyväksi, joten monen ihmisen tarinat vuosikymmenten ajalta tulevat esiin, kertoo Pulkkinen ja lisää, että on mielekästä verrata tehdastyön tekemisen muuttumista sadan vuoden takaa tähän hetkeen.
– Sen voi todeta, että selkeä jatkumo on nähtävillä tarkkuudessa, turvallisuudessa ja tuotteen laadussa läpi vuosikymmenten tähän päivään ja toimintaan, jota nyt tehtaalla on.
Perusnäyttelyn rakentaminen on ollut Lapuan kaupungin museoille ja sen työntekijöille mittava projekti ja sen kustannusarviokin on iso, noin 105 000 euroa. Siihen on saatu myös tukea viideltä taholta. yhteensä 68 000 euroa.
– Näyttelyn merkitys on niin mittava, että haluamme kiittävät kaikkia yhteistyötahoja, joiden lahjoitusten, vapaaehtoisen työn ja muun avun turvin on saatu aikaan hieno lopputulos, Pulkkinen ja amanuenssi Mikko Valo
toteavat.
Näyttelyyn saatu esimerkiksi yritysten ja Museoviraston tukea. Museoviraston tuella on kerätty tietoja vanhojen koneiden käytöstä ja konservoitu isot koneet vapaaehtoisvoimin useissa työpajoissa. Konservoinnissa ovat monet lapualaiset olleet apuna. Maanpuolustuksen kannatussäätiön, Nammo Lapua Oy:n ja Lapua-ketjut Oy:n avustuksilla on hankittu näyttelyarkkitehtuurin suunnittelutyö, näyttelyrakenteet, valot ja laitehankinnat sekä animaatio. Muun muassa patruunasta kertovan animaation on toteuttanut lapualaislähtöinen Konsta Rinta-Runsala.
Näyttelyarkkitehtuurista ja graafisesta suunnittelusta ovat vastanneet Elina Rantasaari ja Hanna-Marie Naukkarinen Sisustusarkkitehdit Inner Oy:stä Tampereelta.
– Tehdassalin alkuperäiset seinät ja rakenteet kertovat omalta osaltaan tehtaan elämästä. Laadukkaat näyttelyn kalusteiden ja rakenteiden materiaalit korostavat tilan arkkitehtuuria ja ovat jatkumo yli sata vuotta vanhan rakennuksen perinnölle. Yleisilmeessä on toistettu tehdastuotannossa olleita alkuperäisiä värisävyjä, kuten koneiden vihreää väriä, ruudin harmaata ja patruunoiden metallinsävyjä, Rantasaari ja Naukkarinen kuvailevat vieraillessaan avajaisissa.
Museossa on esillä muutamia koneita, jotka ovat olleet käytössä aikanaan tehtaassa. Keskellä museotilaa on myös se kone, josta räjähdykseen johtanut kipinä aikoinaan lähti vuonna 1976 keväällä.
Heti sisääntulossa on niin sanottu vartijan koppi ja leimauspiste. Vartijan koppiin mentäessä voi kuunnella erilaisia tarinoita tehtaan arjesta Teatteri Lapuan näyttelijöiden lukemana.
Näyttely antaa paljon tietoa kävijälle, mutta tekijät toivovat, että keskustelu jatkuu.
– Otamme mielellään edelleen vastaan tietoja tehtaasta ja sen arjesta. Kehitämme näyttelyä ja lisätieto ei ole koskaan pahitteeksi ja sen lisääminen on tänä päivänä kohtuullisen helppoa, museon väki vinkkaa.
Museo kertoo yleisölle uudistuksesta esittelykierroksilla, seuraava kierros on muun muassa 18.2. Lapuan matkailuoppaat opastavat ryhmiä tilauksesta. Näyttelyssä voi lukea tekstejä myös englanniksi ja ruotsiksi. Turvallisuuden tukisäätiö mahdollisti käännöstöiden toteutumisen.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?