Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Tuukka Raitis (vas.) ja Mehmet Hetemaj isännöivät keskustelutilaisuutta, jossa etsitään keinoja lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen elämän monissa kiemuroissa.
Tarja Kojola
@lapuansanomat.fi
Jääkiekkojoukkue Pietarinkadun Oilers saapuu joulun alla Lapualle pelaamaan hyväntekeväisyysottelun, jonka tuotto ohjataan sataprosenttisesti lapualaisille lapsille ja nuorille. Osana lätkäshowta järjestetetään torstaina 12. joulukuuta keskustelutilaisuus siitä, miten lapset ja nuoret saadaan pidettyä porukoissa mukana, miten heidän hyvinvointiaan ja kasvuaan voidaan tukea.
Alustajina toimivat lapualaislähtöinen Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen sairaalakoulun johtaja Tuukka Raitis ja jalkapalloilija Mehmet Hetemaj, joka työskenteli Raittiin kanssa sairaalakoulussa puolitoista vuotta.
– Me emme tule luennoimaan, vaan evästämään keskustelua. Toivomme, että väki kyselee ja keskeyttää. Olemme valmistautuneet tuomaan esille kokemuksia ja tarinoita omasta elämästämme, niiden kautta ja tutkitun tiedon avulla pohdimme sitä, miten nuorten kanssa olisi järjellistä toimia. Tavoitteena on vuorovaikutus, ja tilaisuuden lopuksi varataan vielä erikseen aikaa jutustelulle, Raitis muistuttaa.
Tapahtumaan on vapaa pääsy.
– Ilta ei ole tarkoitettu pelkästään ammattihenkilöille tai viranhaltijoille, vaan toivomme mukaan vanhempia, isovanhempia, valmentajia, ketä tahansa nuorten kanssa eläviä ihmisiä. Ja tervetulleita ovat myös lapset ja nuoret itse.
Oilers-tapahtuman hengessä Raitis ja Hetemaj eivät nosta liksaa illan isännöinnistä. Lapuan kaupunki maksaa palkkion hyväntekeväisyyspottiin ja piffaa illan yleisölle. Paikkana on satavuotiaan kaupungintalon valtuustosali.
Mehmet Hetemaj on tullut tunnetuksi futarina ja kommentaattorina esimerkiksi jalkapallon EM-kisoista. Hän on aloittamassa työtä C-More-kanavan Mestarien liigan kommentaattorina ja opiskelee parhaillaan tradenomiksi.
– On ollut kummallista ja hienoa huomata, että kaksi niin täysin eri maailmoista tulevaa miestä ajattelee monesta asiasta niin samalla tavalla. Mikä elämässä on tärkeää, miten voimme toimia nuorten hyvinvoinnin eteen – näistä olemme samaa mieltä, vaikka toinen meistä on tullut Kosovosta sodan jaloista ja toinen viettänyt kohtuullisen tavanomaisen lapsuuden Suomessa, Raitis taustoittaa.
Paljon parjattu koulu on vain yksi lasten toimintaympäristöistä.
– Meillä kaikilla on elämän varrella lukemattomia eri yhteisöjä, ja niillä on eri elämänvaiheissa eri merkitys. Tärkein, keskeisin yhteisö on perhe. Sieltä se kaikki lähtee ja laajenee koko yhteiskuntaan. Näin ollen kasvatuksellinen vastuu ei voi olla vain koululla, hän muistuttaa.
– Mehmetillä on tärkeitä esimerkkejä siitä, mikä heidän perhettään auttoi kun he tulivat Suomeen sodan keskeltä. On ollut tosi kiinnostavaa tutustua hänen näkemyksiinsä. Hänellä oli uskallusta tulla töihin yläkouluikäisten nuorten keskelle omana itsenään, ja se oli meille sairaalakoulussa win-win-tilanne. Hän on niin hyvä tyyppi.
Raitis toivoo, että illasta sukeutuu hyvä keskustelu.
– Emme ole "Mehun" kanssa aiemmin vetäneet yhdessä keskusteluiltoja, toivottavasti ei kovin sekoilla, mies nauraa.
– Maanläheisesti keskustellen tärkeästä asiasta, siinä se tiivistettynä. Toivottavasti mahdollisimman moni lähtee mukaan.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?