JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
7.4.2021 20.00

Pohjanmaan poliisi kerää aseita, ammuksia ja räjähteitä viikolla 16: Armonvuosi-keräys järjestetään jälleen

Poh­jan­maan po­lii­si­lai­tok­sen Ete­lä-Poh­jan­maan alu­eel­la jär­jes­te­tään ”Ar­mon­vuo­si 2021” -ke­räys vii­kol­la 16. Po­lii­si tie­dot­taa, et­tä ke­räyk­sen ai­ka­na lu­vat­to­mia am­pu­ma-asei­ta, nii­den osia, pat­ruu­noi­ta ja eri­tyi­sen vaa­ral­li­sia am­muk­sia sekä rä­jäh­tei­tä voi luo­vut­taa po­lii­sil­le il­man seu­raa­muk­sia.

Yk­si­tyis­hen­ki­löil­lä voi La­pu­al­la­kin ol­la hal­lus­saan asei­ta, joil­le ei ole voi­mas­sa­o­le­vaa hal­lus­sa­pi­to­lu­paa. Täl­lai­set aseet ovat voi­neet jää­dä käyt­tä­jien hal­tuun esi­mer­kik­si pe­rin­tö­nä. Näis­sä ta­pauk­sis­sa ky­sees­sä on lu­va­ton am­pu­ma-ase.

Po­lii­si jär­jes­tää tänä vuon­na jär­jes­tyk­ses­sä toi­sen ”Ar­mon­vuo­si 2021” -ke­räyk­sen, jon­ka ai­ka­na nämä lu­vat­to­mat aseet voi luo­vut­taa vi­ra­no­mai­sil­le il­man ran­gais­tus­ta. Ke­räyk­sen en­si­si­jai­se­na tar­koi­tuk­se­na on en­nal­ta es­tää mah­dol­li­sia va­hin­ko­ja, joi­ta kuo­lin­pe­siin so­ta­muis­toi­na tai muul­la ta­val­la yk­si­tyis­ten hen­ki­löi­den hal­tuun jou­tu­neet lu­vat­to­mat aseet ja van­hen­tu­neet rä­jäh­teet sekä ilo­tu­lit­teet voi­vat ai­heut­taa.

Edel­li­nen ar­mon­vuo­si­ke­räys jär­jes­tet­tiin ran­nik­ko-Poh­jan­maan alu­eel­la vuon­na 2016 ja sii­nä po­lii­sin hal­tuun saa­tiin muun mu­as­sa 151 am­pu­ma-aset­ta, va­jaa tu­hat ki­loa pat­ruu­noi­ta, si­vii­li­rä­jäh­tei­tä kym­me­niä ki­lo­ja ja li­säk­si 30 kap­pa­let­ta so­ti­las­rä­jäh­tei­tä.

En­sin yh­tey­de­not­to

Po­lii­si muis­tut­taa tie­dot­tees­saan, et­tä am­pu­ma-asei­ta, rä­jäh­tei­tä ja nii­hin ver­rat­ta­via eri­tyi­sen vaa­ral­li­sia esi­nei­tä ei saa omin päin po­lii­si­a­se­mal­le tuo­da. Kun ha­lu­aa luo­vut­taa näi­tä esi­nei­tä po­lii­sil­le, on ai­na otet­ta­va en­sin yh­teys po­lii­si­lai­tok­seen me­net­te­ly­oh­jeit­ten saa­mi­sek­si. Esi­nei­siin ei pidä tur­haan kos­kea.

Ran­gais­tu­su­has­ta va­pau­tu­mi­sen eh­to­na on se, et­tä hen­ki­lö il­moit­taa esi­nees­tä oma-aloit­tei­ses­ti po­lii­sil­le. Ran­gais­tu­su­has­ta va­pau­tu­mi­nen tar­koit­taa sitä, et­tä aseen, aseen osan, pat­ruu­noi­den, eri­tyi­sen vaa­ral­lis­ten am­mus­ten sekä rä­jäh­tei­den lait­to­mas­ta hal­lus­sa­pi­dos­ta ei ran­gais­ta.

Am­pu­ma-ase­lain ja ri­kos­lain muu­tok­set ei­vät kui­ten­kaan va­pau­ta ran­gais­tu­su­has­ta esi­neil­lä mah­dol­li­ses­ti teh­dyis­tä muis­ta ri­kok­sis­ta.

Ke­räyk­seen liit­ty­viä il­moi­tuk­sia ote­taan vas­taan 12.4. al­ka­en po­lii­sin nu­me­ros­sa 050 456 1698. Po­lii­si ke­rää luo­vu­tet­ta­vat esi­neet yh­teis­työs­sä puo­lus­tus­voi­mien kans­sa tiis­tais­ta 20.4. läh­tien.

Asei­den ke­rää­jät ovat vir­ka­pu­kui­sia po­lii­se­ja ja puo­lus­tus­voi­mien kan­ta­hen­ki­lö­kun­taa.

Po­lii­sis­ta muis­tu­te­taan, et­tä ai­van pie­nes­tä­kin mää­räs­tä asei­ta, am­muk­sia tai rä­jäh­tei­tä kan­nat­taa ol­la yh­tey­des­sä mai­nit­tuun nu­me­roon 12. huh­ti­kuu­ta jäl­keen.

Lu­van­hal­ti­jal­le, val­ti­ol­le tai huu­to­kaup­paan

Mitä luo­vu­te­tuil­le aseil­le ja muil­le luo­vu­te­tuil­le ta­va­roil­le teh­dään?

Po­lii­si ker­too, et­tä hal­tuun ote­tut aseet, nii­den osat, pat­ruu­nat ja eri­tyi­sen vaa­ral­li­set am­muk­set pa­lau­te­taan al­ku­pe­räi­sel­le, lail­li­sel­le omis­ta­jal­le, jos täl­lä on tai tämä saa lu­van hal­lus­sa­pi­toon. Jos am­pu­ma-aseen luo­vut­ta­ja ei saa lu­paa esi­neen hal­lus­sa­pi­toon, on hä­nel­lä kol­me kuu­kaut­ta ai­kaa et­siä aseel­le uu­si omis­ta­ja, jol­la on sen hank­ki­mi­seen oi­keut­ta­va lupa. Vas­ta tä­män jäl­keen po­lii­si voi myy­dä am­pu­ma-aseen omis­ta­jan lu­kuun jul­ki­sel­la huu­to­kau­pal­la.

Huu­to­kau­pa­tus­ta asees­ta ti­li­te­tään asi­ak­kaal­le kä­sit­te­ly­ku­lu­jen ylit­tä­vä osuus. On hyvä huo­mi­oi­da, et­tä huu­to­kaup­pa-ajat voi­vat ve­nyä erit­täin pit­kik­si ja yk­sit­täi­ses­tä am­pu­ma-asees­ta saa­tu huu­to­kaup­pa­hy­vi­tys voi jää­dä ole­mat­to­mak­si pa­kol­lis­ten kä­sit­te­ly­ku­lu­jen jäl­keen.

Jos am­pu­ma-ase jää myy­mät­tä, siir­tyy se lu­nas­tuk­set­ta val­ti­on omai­suu­dek­si.

Am­pu­ma-ase voi­daan myös teh­dä py­sy­väs­ti am­pu­ma­kel­vot­to­mak­si eli de­ak­ti­voi­da. Aseen omis­ta­ja voi li­säk­si ha­lu­tes­saan luo­vut­taa esi­neen kor­vauk­set­ta val­ti­ol­le.

Po­lii­sin tie­dot­teen mu­kaan aseen osat, pat­ruu­nat ja eri­tyi­sen vaa­ral­li­set am­muk­set siir­ty­vät ai­na val­ti­ol­le, el­lei nii­tä luo­vu­te­ta al­ku­pe­räi­sel­le, lail­li­sel­le omis­ta­jal­le.

Va­ras­te­tut tai ri­kok­sen te­ke­mi­ses­sä käy­te­tyt aseet, aseen osat, pat­ruu­nat, eri­tyi­sen vaa­ral­li­set am­muk­set ja rä­jäh­teet po­lii­si ta­ka­va­ri­koi. Ke­räyk­ses­sä po­lii­sil­le luo­vu­te­tut rä­jäh­teet hä­vi­te­tään.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?