Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Sedu Lapuan ravintola- ja catering-alan perustutkintoa suorittavia Ami Kalijärveä ja Sonja Saarakkalaa ihmetyttää, että ala ei vedä opiskelijoita. Molemmat kehuvat Lapuan opiskelupaikkaa: opettajat ovat osaavia ja porukka on hyvä.
Leena Hjelt
@lapuansanomat.fi
Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun säästöt näkyvät ja tuntuvat myös Sedu Lapuassa, jonka ravintola- ja catering-alan sekä tieto- ja viestintätekniikan linjoille ei oteta kuluvana vuonna uusia opiskelijoita.
Säästötoimien taustalla on valtioneuvoston päätös leikata ammatillisen koulutuksen rahoituksesta 120 miljoonaa euroa. Tämän vuoksi Sedun yhtymähallitus päätti jo syyskuussa talouden sopeutusohjelmasta vuosille 2024 – 28. Yksi toimenpiteistä on uudistaa koulutustarjontaa.
Koko koulutuskuntayhtymän tavoitteena on sopeuttaa toimintaansa viidellä miljoonalla vuosina 2025 – 28 verrattuna vuoden 2023 tilinpäätökseen. Muun muassa opiskelijamäärä tulee tippumaan 600 – 700:lla. Nykyinen määrä on lähes 6 000.
Tilanteen kehittymistä seurataan
Sedun viestintä- ja markkinointipäällikkö Krista Laurilan mukaan koulutustarjonnan muutokset on kohdennettu aloille, joilla työllistyminen, työmarkkinatilanne tai koulutuksen vetovoima ei ole hyvä.
Hän tähdentää myös Lapuaa koskevan päätöksen tarkoittavan tässä vaiheessa vain kuluvaa vuotta. Tilanteen kehittymistä seurataan tiiviisti ja mikäli työvoimatarve kyseisillä aloilla olennaisesti muuttuu, Sedu taipuu nopeastikin uusiin ratkaisuihin.
Ravintola- ja catering-alalla vaikuttavat yhä koronavuodet, joiden vuoksi ihmiset muuttivat kulutuskäyttäytymistään. Tämä taas heijastuu koulutustarpeeseen.
– Tottakai nykyiset opiskelijat voivat opiskella tutkintonsa loppuun, Laurila huomauttaa.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon suorittavia eli kokiksi ja tarjoilijaksi opiskelevia on Lapuan kampuksella tällä hetkellä 17. Koulutukseen Lapualle hakeuduttiin viime vuonnakin vain sekä nuoria että aikuisia koskevan jatkuvan haun kautta.
Tieto- ja viestintätekniikkaa opiskelee Lapualla yhteensä 22 opiskelijaa. Opiskelijamäärä Lapuan kampuksella kokonaisuudessaan on noin 600.
Laurilan mukaan näiden kahden alan koulutukset eivät lopu koko Sedusta, vaan ne keskitetään Seinäjoelle. Aloituspaikkoja kevään yhteishaussa on yhteensä 40. Lapuan lailla ilman uusia ravintola- ja catering-alan opiskelijoita jäävät ainakin tänä vuonna myös Kurikka ja Ähtäri.
Kurikassa ja Lapualla näin käy myös tieto- ja viestintätekniikan alalla. It-tukihenkilöiden koulutus toteutetaan Seinäjoella Suupohjantien kampuksella. Ohjelmistokehittäjien koulutus toteutetaan Seinäjoella Törnäväntien kampuksella.
– Keskittämiseen on päädytty siksikin, että ryhmät näiden, nyt ilman aloituspaikkoja jäävien yksiköiden linjoilla ovat olleet pieniä, Laurila löytää vielä yhden perustelun tehdylle ratkaisulle.
Kuluvan kevään yhteishaussa Lapuan kampuksella oleviin perustutkintokoulutuksiin on varattu 180 aloituspaikkaa sekä TUVA- eli tutkintoon valmistavaan koulutukseen 20 paikkaa.
Lapualla voi opiskella muun muassa automekaanikoksi, koneistajaksi ja levyseppähitsaajaksi, merkonomiksi, putkiasentajaksi, lähihoitajaksi ja matkailun asiakaspalvelijaksi.
”Kun itse tekee, ei voi moittia muita”
Kolmatta vuottaan Sedu Lapuan ravintola- ja catering-alan perustutkintoa suorittava Ami Kalijärvi on valitsemastaan alasta aivan innoissaan. Oikean ammatinvalinnan kokee tehneensä myös opiskelukaveri Sonja Saarakkala, jolla on toinen opiskeluvuosi meneillään ja joka on kolmen viikon päästä lähdössä työssäoppimisjaksolle Espanjaan kuukaudeksi.
– Kyllä se nyt vähän jännittää. Ei pysty enää kieltämään, tyttö tokaisee ja lupaa laittaa kuvia, jos joskus ehtii ”biitsille” makoilemaan.
Molemmille kauhavalaisnuorille oli jo varhain selvää, että he haluavat opiskella kokiksi. Saarakkala osaa paaluttaa päätöksensä ajankohdan niinkin tarkkaan kuin yläkoulun seitsemännelle luokalle.
– Tykkään syödä hyvin ja osata tehdä ruuan itse ja tykkään tästä työstä, perustelee Ami Kalijärvi.
Ruuanteko on juuri se, mikä Saarakkalankin toi alalle. Onko siis niin, että haluatte herkutella itse tehdyllä ruualla?
– Juuri niin. Ei voi sitten moittia ketään muuta, nauraa Kalijärvi.
Mutta miksi Sedu on tehnyt päätöksen, ettei Lapuan kokkilinjalle eikä tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoihin oteta ainakaan tänä vuonna uusia opiskelijoilta? Kalijärven ja Saarakkalan mukaan työtä ainakin riittää.
– Ala työllistää, koska työntekijöitä ei ole, nuoret toteavat.
Mutta mahtaako syytä olla alan vetovoimassa, heittää heidän opettajansa Anne Lahdensuo. Nuoret jäävät pohtimaan asiaa.
– Kyllä ihmetyttää ja eniten harmittaa, ettei ihmisiä tule tälle alalle, Kalijärvi suree. Hän kehuu Lapuan opiskelupaikkaa: opettajat ovat osaavia ja porukka on hyvä.
Hän epäilee, että nuorilla saattaa olla käsitys, että työ on pelkästään ravintoloissa työskentelyä epämääräisine työaikoineen, vaikka vaihtoehtoja on paljon muitakin.
Kalijärveä itseään ei a la carte -kokkaaminen kiinnosta, vaan hän on päättänyt hakeutua tulevaisuudessa töihin suurtalouspuolelle, sairaaloihin, kouluihin ja niin edelleen. Töitä hän on jo tehnyt sijaisena Kauhavan hyvinvointikeskuksessa.
– Ravintolamaailma ei oo mun juttu. Työajat heittää eikä minua kiinnosta yhtään tehdä hienoja a la carte -juttuja, Kalijärvi kuvaa. Sitä paitsi hän on aamuvirkku, joka tulee kouluun aamuseitsemäksi vaikka opiskelu alkaa kahdeksalta.
– En halua myöhästyä ajoissa olemisesta. Tuun innokkaana oppijana tänne katsomaan, mitä täällä tapahtuu. Tänään olen tehnyt koulun pääruokaa, jauhelihakastiketta ja spagettia, apulaisen roolissa.
Saarakkala voisi kuvitella näkevänsä itsensä baarissa, jossa on ruokaakin tarjolla.
– Minua kiinnostavat pikaruokapaikat, kahvilat ja a la carte ja juomien tarjoilu, hän luettelee.
Saarakkalan ajatus on jatkaa ammattikorkeakouluun restonomi-linjalle, kunhan ensin on hiukan tienannut.
– Saisi ensin vähän rahaa säästöön. Uudet opiskelut tarkoittavat kuitenkin, että pitää muuttaa Seinäjoelle.
Kalijärvi ei ole vielä tehnyt päätöstä jatkokouluttautumisesta. Nyt ensin on ainakin tarkoitus tehdä töitä ja käydä armeija, joka alkaa heinäkuussa.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?