Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Kysymykset kuntavaaliehdokkaille
1. Kerro lyhyesti itsestäsi. Ikä, ammatti, harrastukset.
2. Mikä on tärkein asia, johon haluat vaikuttaa Lapualla?
3. Pitäisikö kännyköille olla kouluihin täysi kielto?
4. Nykyinen kaupunginvaltuusto linjasi alakoulun lakkautusperusteeksi oppilasmäärän tippumisen 35:een. Yhdytkö tähän näkemykseen? Miten kehittäisit alakouluverkostoa?
5. Miten tasapainotat kunnan taloutta, veroja korottamalla vai palveluja leikkaamalla? Kommentteja.
6. Lapualle on suunniteltu ja osin jo rakennettu tuuli- ja aurinkovoimaa. Tällä hetkellä isoin tuulivoimahanke on suunnitteilla Lamminnevalle. Mikä on kantasi hankkeeseen? Pitääkö kaupungin päättää tuulivoimaloiden etäisyydestä asutukseen nähden? Jos, niin mikä se on?
7. Lapuan kaupunki on taannut, lainoittanut ja tukenut tytäryhtiötään Simpsiönvuori Oy:tä muutamana viime vuonna noin 3,2 miljoonalla eurolla. Kantasi tähän. Miten Simpsiötä tulisi kehittää jatkossa ja miten suhtaudut tytäryhtiön tukemiseen jatkossa? Mikä on kantasi siihen, että kaupungin yhtiö pyörittää ravintolaa?
8. Miten parantaisit lasten ja nuorten hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia?
9. Lapua haluaa lisää asukkaita. Pitääkö kaupungin pyrkiä saamaan muuttovoittoa ulkomailta?
Paula Alarinta
1. 60 v., sairaanhoitaja, palvelupäällikkö, työnohjaaja STO ry, markkinoinnin MKT. Harrastuksina laulaminen, soittaminen, ulkoilu, elokuvat ja kirjat.
2. Alueellinen tasapuolisuus kaupungin palveluissa riippumatta siitä missä asuu.
3. Asia on kaksipiippuinen: tunneilla ei tietenkään, mutta koulumatkoilla se saattaa lisätä turvallisuutta.
4. Mielestäni oppilasmäärä voi olla jopa alhaisempi, kyläkoulujen arvo tulee nähdä elinvoimatekijänä. Tämän lisäksi kehitetään opetusmenetelmiä (esim. kielenopettaja etänä, koululaiset vastuuopettajan kanssa luokassa), että voidaan säilyttää pienemmätkin koulut.
5. Ei palveluja leikkaamalla, mutta jos mikään muu ei auta, on veroja korotettava. Panostetaan investointeihin ja tuetaan yritystoimintaa, jolla saadaan kaupunki vetovoimaiseksi.
6. Vihreää energiaa pitää saada lisää. Etäisyys pitää pitää turvallisena, välimatkaa asutukseen en osaa sanoa.
7. Koska kaupunki on sijoittanut jo 3,2 miljoonaa euroa, pitää Simpsiötä kehittää nyt tästä eteenpäin. En näe eturistiriitaa, miksi kaupungin tytäryhtiö ei voisi pyörittää ravintolaa.
8. Nuorten sote-palveluista ei leikata. Jokaisella nuorella on oikeus tuntea turvallisuutta ja päästä avun piiriin. Harrastustilojen vuokrat on oltava kohtuullisella tasolla, että seurat eivät kärsi korkeista maksuista. Kulttuuriharrastuksia voisi myös tukea. Olisiko välinelainaamo (esim. soittimet) lapsille ja nuorille yksi vaihtoehto? Tätähän jo kirjastossa ollaan kehitetty hyvin tuloksin.
9. Kyllä.
Outi Hakala
1. 52. Olen lähtöisin Seinäjoelta ja neljän lapsen äiti ja vaimo. Olen viihtynyt Lapualla perheeni kanssa jo 23 vuotta. Ammatiltani olen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja sekä markkinoinnin tradenomi. Työskentelen naapuripitäjässä yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana. Vapaa-ajallani ohjaan Tuikut-lauluryhmää, soitan Seinäjoen Ukuleleorkesterissa, käyn lavisjumpassa, luen, käyn kulttuuritilaisuuksissa, lenkkeilen ja esiinnyn laulaen ja soittaen.
2. Tärkeimpänä asiana haluan olla vaikuttamassa lasten ja nuorten asioihin. Neljän lapsen äitinä ja yläkoulun opettajana koen heidät erityisen tärkeiksi. Yläkoulun opettajana tiedän, millaisia haasteita nykypäivän nuorilla on. Lasten ja nuorten hyvinvointiin ja koulutukseen tulee panostaa, koska jokainen heistä on tärkeä, olkoot lähtökohdat millaisia tahansa. Peruspohja hyvinvoinnille luodaan jo neuvolassa ja varhaiskasvatuksessa.
3. Kännyköiden täyskielto kouluissa ei välttämättä onnistuisi yläkouluikäisille. Alakouluissa kännyköiden täyskielto olisi helpompaa. Mikäli valtakunnallisesti kaikkiin peruskouluihin tulisi esimerkiksi lukitut kännykkälaatikot koko koulupäivän ajaksi, silloin täysi kännykkäkielto voisi toimia.
4. Mielestäni 30 oppilaan raja alakoulun lakkautumisperusteeksi on silloin perusteltavissa, jos oppilasmäärä ei tule enää nousemaan koulun lähialueella. Lähikoulun toimiminen vain kahden opettajan voimin ja kolmen luokka-asteen opettaminen yhtä aikaa voi olla opettajalle kuormittavaa. Eräs luokanopettajaystäväni koki yhdysluokassa kolmen luokka-asteen opettamisen yhtä aikaa raskaana. Myöskään oppilaille kolmen luokka-asteen yhdistäminen ei ole aina välttämättä hyvä asia. Esimerkiksi jollain luokka-asteella voi olla pahimmassa tapauksessa vain yksi oppilas, jolloin oppilas voi kokea olonsa yksinäiseksi.
Itse olen opettanut vuosia sitten 3.-4. yhdysluokkaa, jossa oli yhteensä 19 oppilasta. Tällöin jakotunnit helpottivat opetuksen toteuttamista. Koulussa oli yhteensä neljä luokanopettajaa ja oppilaita oli n. 60. Se oli hyvänkokoinen koulu oppilaille.
Alakouluverkostoa pitäisi kehittää siten, ettei kaikkia kyläkouluja lakkauteta. Mikäli esimerkiksi kolmen kyläkoulun tilanne muuttuisi oppilasmäärältään liian alhaiseksi, tulisi säilyttää edes yksi kyläkoulu. Tällöin pitäisi huomioida, mikä koulu on toimintakuntoisin ja kuinka laajalla alueella olisi lapsia, jotka voisivat käydä koulua. Oppilaiden koulumatkat eivät saisi tulla liian pitkiksi pienille koululaisille. Yli puolen tunnin koulumatka pienimmille koululaisille on jo liikaa. Lisäksi on laskettava, mikä on koulukyyditysten hinta verrattuna lähikoulun säilymiseen. Tuleeko enemmän kustannuksia?
5. Kunnan talouden tasapainottaminen ei ole helppoa. Jos korotetaan liikaa veroja, kunnan houkuttelevuus kärsii. Jos karsitaan liikaa palveluja, se ei myöskään houkuttele. Asiasta pitää käydä päättäjien kesken monipuolisia keskusteluja ja tarkastella tarkasti menoja. Voidaanko paikkakunnalle saada yrittäjiä ja työpaikkoja lisää, jolloin voidaan saada enemmän kasvua ja elinvoimaa?
6. En ole perehtynyt riittävän hyvin Lamminnevan tuulivoimahankkeeseen, että voisin sanoa perustelut puolesta tai vastaan. Totean, että osa ihmisistä kärsii tuulivoimaloista lähtevistä äänistä. Kun tutustuin viime syksynä tuulivoimalan toimintaan, kärsin tuulivoimalan humisevasta äänestä tuulivoimalan sisällä. Lisäksi pitää miettiä tarkasti mahdollisen tuulivoimala-alueen eläimistöä ja luonnon monimuotoisuutta. Mitä tapahtuu tuulivoimalan perustuksille, kun tuulivoimalaa ei enää käytetä? Jäävätkö ne vain luontoon?
7. Simpsiönvuori Oy on saanut lisälainaa riittämättömiin menoihinsa. 3,2 miljoonan panostaminen yhteen tytäryhtiöön muutamana viime vuonna on melko paljon. Kerkkä-ravintolan pyörittäminen olisi pitänyt antaa ulkopuoliselle yrittäjälle.
Monena vuotena ihmettelin, miksei Simpsiöllä olevaa lammikkoa ole kunnostettu uimapaikaksi. Nyt olen iloinen, että se on kunnostettu ja että siellä voi uida. Sinne kannattaisi laittaa myös liukumäki.
Jatkossa Simpsiötä kannattaisi kehittää rakentamalla sinne esteetön luontopolku, jolloin pyörätuolilla kulkevat ja liikuntarajoitteiset voisivat nauttia luonnosta. Kannattaa ottaa mallia Seinäjoen esteettömästä liikuntareitistä.
8. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantaminen lähtee siitä, että panostus alkaa neuvolatoiminnasta ja varhaiskasvatuksesta. Jo neuvolassa äitien tulee saada riittävästi tukea lastensa kasvattamiseen. Kaikilla ei ole välttämättä tukiverkostoja.
Varhaiskasvatuksessa lasten ryhmäkoot eivät saa olla liian suuria. Lasten tulee saada riittävästi huomiota.
Mikäli lapsen kehityksessä tai oppimisessa ilmenee pulmia, on saatava mahdollisimman nopeasti oikeanlaista apua. Puolen vuoden tai vuoden odottelu ei auta, jos tukea tarvitaan heti.
Peruskoulussa luokkakoot eivät saa olla liian suuria. Ensimmäisen ja toisen luokan oppilasmäärä tulisi olla ehdottomasti korkeintaan 20 oppilasta, jopa vähemmän. Tukitoimia on saatava. Mikäli luokanopettaja tai aineenopettaja huomaa, että oppilaalla on haasteita, myös esihenkilön tulee ottaa ne tosissaan. Esihenkilön tulee tukea opettajaa ja osoittaa omalta osaltaan tukensa alaiselleen, jolloin hän kertoo ylemmälle tasolle tarvittavista tai puuttuvista resursseista. Ennaltaehkäisevä apua on parasta apua. Jos oppilaalle on kirjattu tukitoimi, hänen tulee ehdottomasti myös saada sitä.
Nepsy-oireiset lapset ovat lisääntyneet. Monesti he eivät saa tukea, mikä on väärin. Silti yksikin nepsy-oireinen voi sekoittaa koko luokan toiminnan. Jos nepsy-oireisia on riittävän paljon, heille tulee perustaa oma pienluokkansa. Kaikki eivät pysty opiskelemaan koskaan isossa yleisopetuksen luokassa. Entä onko esimerkiksi yleisopetuksen luokassa sermejä tai apuvälineitä nepsy-oireisille? Onko koulunkäynninohjaajia riittävästi? Onko laaja-alaisilla erityisopettajilla useampi oppilas kuin vain yksi saamassa samanaikaisesti tukea? Onko päteviä erityisopettajia? Ovatko oppimateriaalit laadukkaita?
Jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla turvallista käydä koulua. Kiusaaminen voi kuitenkin aiheuttaa turvattomuutta, ahdistusta ja itsetuhoisuutta. Kiusaamisen kitkemiseen tulee käyttää tehokkaampia tapoja, sillä aina eivät pelkät keskustelut auta. Sekä kiusaajan että kiusatun tulee saada apua. Joskus kiusaajan erottaminen määräajaksi voi olla hetkellinen apu.
Onko jo ala-astelaisilla mahdollisuus saada koulussa psykiatrisen sairaanhoitajan apua? Se olisi matalan kynnyksen apua ja lähellä saatavissa.
Nuorisotoimi ja seurakunta voisivat pitää välituntisin yläkoululaisille jotain välituntipuuhailua, kuten Alajärven yläkoulussa on kerran viikossa.
Onko kysytty lapsilta ja nuorilta, mitä he haluavat harrastaa? Lapsille ja nuorille tulisi antaa mahdollisuus harrastaa liikuntaa myös ilman kilpailuja, sillä osa ei halua kilpailla. Tuntuu kuitenkin, ettei sellaiseen ole mahdollisuutta. Osalle harrastaminen voi olla liian kallista. Harrastusten tuominen kouluun on myös vaihtoehto. Joissakin kouluissa on esimerkiksi musiikkikerhoja. Ilmaiset koulukerhot koulupäivän jälkeen voivat linja-autokyydityksissä oleville oppilaille aiheuttaa ongelmia, jolloin ei voikaan osallistua kerhoihin.
9. Jos Lapualle ei tule paluumuuttajia eikä muualta kotimaasta muuttajia, ulkomaalaiset ammattitaitoiset työntekijät voivat vaikuttaa myönteisellä tavalla Lapuan tulevaisuuteen. Tärkeätä on panostaa heidän kotoutumiseensa. Ei riitä, että he käyvät vain töissä, mutta eivät opi tuntemaan Lapuaa eivätkä lapualaisia. Ulkomaalaiset Lapualle muuttaneet ovat yhtä tärkeitä kuin Lapualla asuvat suomalaiset.
Olen opettanut maahanmuuttajanuoria ja opetan tälläkin hetkellä. On ollut hienoa huomata, kuinka osalla heistä on ollut motivaatiota oppia suomen kieli ja kotoutua mahdollisimman hyvin Suomeen. Surullista on ollut kuitenkin huomata, etteivät kaikki suomalaisnuoret suhtaudu kovin myönteisesti ulkomaalaisiin.
Juha Hella
1. 55 v, hitsaaja ja maanviljelijä. Harrastuksia koiran kanssa ulkoilu, metsätyöt ja erilaiset luottamustoimet.
2. Siihen, että Lapuan kaupungin talous pysyy vakaana.
3. Mielestäni ei. Toki voi olla erilaisia syitä/tilanteita, joissa kännykän käyttöä pitää rajoittaa.
4. 35 oppilasta kuulostaa hyvältä määrältä. Alakoulujen kunnosta täytyy huolehtia, että oppilailla on hyvät olosuhteet ja puitteet opiskeluun.
5. Veroja korottamalla. Hyvät palvelut on uusille kuntalaisille vetovoimainen tekijä.
6. Olen tuulivoiman kannalla. Ei kiinteää etäisyyttä, vaan myös maaston muoto vaikuttaa asutuksen ja tuulimyllyjen väliseen etäisyyteen.
7. Kaupungin tulee olla tarkkana, ettei yksittäisen tytäryhtiön riskit muodostu liian suuriksi kaupungille. Ravintolan pyörittäminen ei oikeastaan kuulu kaupungille, vaan siihen olisi hyvä löytää yrittäjä.
8. Mielestäni Lapualla on monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Löytyy monipuolisesti erilaisia liikuntaharrastuksia. Mm kansalaisopistolta ja musiikkiopistola löytyy monipuoliset mahdollisuudet harrastaa esim musiikkia ja kuvataiteita. Kun harrastusmaksut pidetään kohtuullisina ja harrastetilat hyvässä kunnossa, niin kaikilla on mahdollisuus etsiä itselleen mielekästä toimintaa.
9. Lapualle olisi hyvä houkutella uusia asukkaita ensisijaisesti kotimaasta pitämällä tonttitarjonta hyvänä ja vuokra-asuntoja tarjolla. Myös uusille yrityksille on oltava toimitiloja tarjolla, jolloin myös työpaikat lisääntyisivät Lapualla. Myös erilaisten palvelujen tarjonnasta on huolehdittava.
Pekka Hella
1. 76, evp,tutkimusmestari, kunnallisneuvos. Liikunta ja penkkiurheilu.
2. Kaupungin elinvoiman vahvistaminen ja lisääminen niin, että kaupungin vetovoima lisääntyy. Tarvitaan yritysmyönteistä päätöksentekoa ja nykyisten yritysten toimintaedellytysten turvaamista sekä uusien yritysten saamiseen pitää panostaa. Sivistyspalveluita ja liikuntapalveluita pitää olla riittävästi, että lapsilla ja nuorilla on hyvät harrastusmahdollisuudet.
3. Ei täyskieltoa. Kännykkä saa olla mukana koulussa, mutta ne voi olla repussa.
4. Valtuusto linjasi oppilasmäärärajat. Tämä ei tarkoita sitä, että tällä päätöksellä koulu lakkautetaan. Alakouluverkosto on kokonaisuus, jota pitää tarkastella kokonaisuutena. Pitää olla tiedossa kaikkien koulujen kunto ja investointitarpeet tulevan viiden vuoden aikana.
5. Veronkorotus ei ole ensimmäinen vaihtoehto. Palvelujen leikkaamisessa pitää toimia niin,että turvataan palvelut myös haja-asutusalueella.
6. Lamminnevan tuulivoimahankkeeseen suhtaudun myönteisesti samoin kuin rakenteilla olevaan Heininevan aurinkovoimalaan. Myös suunniteilla olevan Kampinnevan aurinkovoimalahankkeeseen suhtaudun myönteisesti. Kaupunki voi päättää tuulivoimalan etäisyydestä asutukseen nähden. Minusta se pitää olla vähintään 2 kilometriä.
7. Kaupungin lainoitus Simpsiönvuori Oy:lle on tarpeellinen ja lainojen takaukset. Kaupunki takaa muidenkin yhtiöiden lainoja annettuaan niihin omistajaohjauksen. Simpsiön kehittämistä pitää jatkaa niin, että siellä olisi ympärivuotista toimintaa. Simpsiönvuori Oy voi pyörittää myös ravintolaa, kun se pyörittää myös rinnetoimintaa.
8. Lasten ja nuorten harrastustoimintaan pitää panostaa. Harrastusmahdollisuudet ovat meillä jo aika hyvät, mutta niihin lisäpanostus lisää myös lasten ja nuorten hyvinvointia.
9. Lisää asukkaita halutaan, mutta se pitää perustua työperäiseen maahanmuuttoon.
Hanna Holtinkoski
1. Ikä 30 vuotta. Työskentelen projektipäällikkönä yritysten kehittämishankkeissa, koulutukseltani olen elintarviketieteiden maisteri. Harrastan hiihtoa, lukemista, ladypesistä, ruokaa ja lions-toimintaa.
2. Siihen, että arki Lapualla on hyvää ja sujuvaa.
3. Ei. Oppitunneilla ne ovat turhia ellei opettaja erikseen ole miettinyt jotain tehtävää sen kanssa tehtäväksi, mutta koulumatkoilla se saattaa olla kovinkin tarpeen.
4. On selvempää, että raja on johonkin kohtaan määritelty. Jos luokalla alkaa olla 1-3 oppilasta, niin ei se ole mielekästä enää oppilaille eikä varmaan opettajillekaan. Tärkeää kuitenkin on, että yhdenkään koululaisen koulumatka ei veny kohtuuttomaksi – siksi pitäisin huolta että kaupungin itäosistakin kouluja löytyy. Jokainen meistä ymmärtää sen, että kun syntyvien lasten määrä on puolittunut niin kyllä se aika pian näkyy kouluverkossakin ellei käänne parempaan tule pian.
5. Kysymys ei ole ihan mustavalkoinen. Veronkorotukset eivät voi olla automaattinen ratkaisu, vaan kyllä toimintaa pitää jatkuvasti kehittää ja tehostaa ja mahdollisesti jotain palveluita leikatakin.
6. Suhtaudun hankkeeseen myönteisesti. Uskon suojaetäisyyksissä tutkittuun tietoon ja siihen, että se otetaan aluetta kaavoitettaessa huomioon. Jos meillä on mahdollisuus ottaa työt ja veroeurot luontoa ja ihmisiä kohtuuttomasti häiritsemättä tänne Lapualle, niin tehdään niin.
7. Olen toiminut viimeiset neljä vuotta yhtiön hallituksessa. Kun yrittäjävetäjää ei rinteille muutama vuosi sitten löytynyt ja kaupunki päätti Simpsiönvuori Oy:n aloittavan myös liiketoiminnan pyörittäjänä, tuli aika pian selväksi, että toiminnan kehittäminen, ja ihan jo jatkuminen, vaatii investointeja. Nykyisistä lainoistaan yhtiö maksaa niin pankille kuin kaupungille ihan markkinaehtoista korkoa.
Nyt yhtiöllä on hyvä johto ja toivon sille työrauhaa ottaa tilanne haltuun ja valmistella Simpsiön kehittämissuunnitelma tuleville vuosille. Uskon, että Simpsiöstä voi kasvaa ympärivuotinen vapaa-ajankohde, joka tarjoaa yrittämisen mahdollisuuksia myös yksityisille yrityksille ja toivonkin, että sellaisia keskusteluja ryhdytään pikkuhiljaa käymään. Tällainen lauha talvi myös osoitti, että ympärivuotista toimintaa tarvitaan, että yritys on kannattava ja voi luoda pito- ja elinvoimaa Lapualle. Uusi valtuusto varmasti päivittää kaupungin strategian ja sen on syytä ottaa siinä kantaa myös elinkeinoihin ja siihen, millainen rooli matkailulla Lapuan kehittämisessä on.
Toimiva ravintola on olennainen osa rinnekeskuksen palveluita. Nyt se on ollut järkevintä järjestää omana toimintana, mutta on täysin mahdollinen ajatus, että ravintolatoiminnasta vastaa tulevaisuudessa yrittäjä. Tämä on kuitenkin Simpsiönvuori Oy:n sisäinen asia ja yhtiön johdon ja hallituksen pitää tehdä siinä Simpsiön kannalta paras ratkaisu.
8. Laitoimme toisen äidin kanssa juuri alulle Ritavuoren päiväkodin vanhempainryhmää. Toiminta on ihan alussa, mutta nyt meitä on jo 15 hengen innostunut porukka ja päiväkodin alue-esimies otti ideamme ja ajatuksemme avoimesti vastaan. Vanhempien verkostoitumisen mahdollistaminen olisi tärkeää ympäri kaupunkia, jotta ”koko kylä kasvattaa” todella voisi tapahtua ja tietäisimme, missä ja kenen kanssa lapsemme ja nuoremme menevät. Ja kun yhteys syntyy jo päiväkotivaiheessa, niin tässä todella ehtii tulla elämän aikana tutuksi.
– Riittävän pienet opetusryhmät ja sopivat tuntikehykset kouluille.
– Resursseja kouluruokailuun: riittävästi aikaa syödä, laadukkaat suomalaiset raaka-aineet, koulutusta keittiöhenkilökunnalle uusien ravitsemissuositusten mukaiseen maukkaaseen ruuanlaittoon.
– Lasten ja nuorten salivuokrista pitää luopua tai ainakin niitä pitää selvästi alentaa.
– Harrastamisen pitää olla mahdollista kaikille perheen tilanteesta riippumatta. Esimerkiksi musiikkiopistolla on maksuhuojennus käytössä – onko sen määräraha riittävä ja onko tuki riittävä?
– Toisaalta kaiken harrastamisen ei tarvitse olla niin kauhean tavoitteellista. Tärkeintä on, että lapsilla ja nuorilla on vapaa-ajalleen mielekästä tekemistä, jossa kohdata toisensa ja tehdä jotain yhdessä. Omat lapseni ovat vielä niin pieniä, että en tiedä miten harrastamisen Suomen malli kaupungissa toimii. Ajatus ainakin on hyvä, onko siinä tarpeet ja tarjonta kohdanneet?
– Vapaaehtoisina eri harrastuksissa toimivia aikuisia pitää huomioida ja kannustaa esimerkiksi tarjoamalla koulutuksia tai tukemalla lajikohtaisiin valmennuksiin osallistumista.
9. Myös ulkomailta muuttavat ovat tervetulleita Lapualle. Tässä yhteydessä muuten iso kiitos kaikille maahanmuuttajien kanssa vapaaehtoistyötä tehneille, olette tosi aktiivisia!
Jesse Häyhä
1. Olen 26-vuotias johtamisen ja hallintotieteiden maisteriopiskelija Lapin yliopistosta, yhteiskuntatieteiden kandidaatti, muusikko ja opiskelijavaikuttaja. Olen aito lapualainen, ja matkani on kulkenut Parolan panssariprikaatin varusmiespalveluksen sekä Lapuan musiikkiopiston ja Tampereen konservatorion musiikkiopintojen kautta kohti hallinnon ja päätöksenteon maailmaa Lappiin ja Helsinkiin. Opintojen alkutaipaleella opiskelijavaikuttaminen imaisi minut nopeasti mukaansa, ja vuosien varrella olen toiminut niin Lapin yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtajana, Lapin yliopiston hallituksessa kuin Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksessa.
Politiikassa ja vaikuttamisessa minua motivoi ehdottomasti ratkaisukeskeisyys ja halu tehdä töitä yhteisen hyvän puolesta. En jaksa käyttää aikaani asioiden kauhisteluun vaan mieluummin tartun toimeen ja etsin ratkaisuja yhdessä muiden kanssa.
Musiikki on ollut aina iso osa elämääni, mutta myös fyysisestä kunnostani huolehtiminen kuuluvat arkeeni. Lisäksi olen vannoutunut Star Wars -fani ja uskon vakaasti, että moniin asioihin pätee oikein mainiosti Yodan viisaus: "Do or do not, there is no try." Se onkin hyvin samanlainen mentaliteetti kuin mitä Lapissa opin eli ”solekko tehä”.
Haluan olla mukana rakentamassa tulevaisuutta, jossa päätöksiä tehdään rohkeasti, vastuullisesti ja yhteistyössä. Siksi olen ehdolla kevään kuntavaaleissa.
2. Haluan tehdä politiikkaa, jonka hedelmät houkuttelevat lapsiperheitä valitsemaan Lapuan kodikseen. Ilman perheitä ei kaupungillamme ole kestävää tulevaisuutta, joten meidän on reagoitava väestökehitykseen ennakoivasti ja vahvistettava perhepolitiikkaamme konkreettisilla teoilla.
Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi päivähoitomaksujen kohtuullistamista, saavutettavien tonttien kaavoittamista sekä monipuolisten harrastusmahdollisuuksien kehittämistä ja niistä viestimistä. Lapuan tulee olla kaupunki, jonne lapsiperheiden on helppo asettua ja rakentaa elämäänsä.
Syntyvyyden lasku on valtakunnallinen haaste, mutta paikallisesti voimme luoda ratkaisuja, jotka tekevät Lapuasta entistä vetovoimaisemman perheille.
3. En usko, että täysi kännykkäkielto on oikea suunta, mutta opetustilanteisiin puhelimet eivät kuulu – erityisesti alakouluissa. On selvää, että älypuhelimet heikentävät keskittymiskykyä, eivätkä ne ole välttämättömiä koulupäivän aikana.
Toisaalta ymmärrän, että puhelin voi tuoda lapselle turvaa, jos esimerkiksi koulupäivän aikataulut muuttuvat ja on tarve tavoittaa huoltaja. Tällaisissa tilanteissa yhteys voitaisiin kuitenkin hoitaa myös koulun henkilökunnan kautta.
Mielestäni tässä asiassa olisi tärkeää kuulla myös perheiden näkemyksiä ja löytää ratkaisu, joka tukee sekä lasten hyvinvointia että arjen sujuvuutta. Olen siis rajoitusten kannalla, mutta täyskielto ei välttämättä ole paras ratkaisu.
4. Eihän se mikään salaisuus liene, että Lapuan lapsimäärät pienenevät mukaillen valtakunnan tilannetta. Syntyvyyskuopaksikin tituleerattu ilmiö luo haasteensa ja ensimmäisenä se tulee näkymään esi- ja peruskoulun alemmalla asteella. Uskon, että nykyinen kaupunginvaltuusto on tehnyt linjauksensa parhaaseen saatavilla olevaan tietoon nojautuen. Vaikea tätä päätöstä vasten on myöskään asettua.
Kuitenkin uskon, että jokainen tilanne tulisi arvioida tapauskohtaisesti. Tärkeintä on turvata lapsille turvallinen ja sujuva koulupolku, jossa koulumatkat pysyvät inhimillisinä. Myös koulukuljetusten kustannukset on otettava huomioon, jos etäisyydet kasvavat merkittävästi.
Samaan aikaan meidän on harkittava, mihin resursseja kohdennetaan. Mikäli joudumme valitsemaan opetuksen laadun ja koulurakennusten ylläpidon välillä, painottaisin ensisijaisesti opetuksen laatua, henkilöstön pätevyyttä ja oppilaiden hyvinvointia.
5. Tasapainoinen talous syntyy verotuksen ja menokurin harkitusta yhteispelistä, eli mitään pakkoa ei ole keskittyä vain toiseen ja jättää toinen huomiotta. Julkista taloutta on tarkasteltava kokonaisuutena. Pelkät veronkiristykset alati kasvavan julkisen sektorin ohella eivät kata alijäämiä, eikä yksin leikkauksilla voida ratkaista ongelmaa ilman kielteisiä seurauksia, kuten eriarvoisuuden ja pahoinvoinnin lisääntymistä. Talouden sakatessa on tärkeää varmistaa rahan liikkuvuus ja suojella ihmisten ostovoimaa. Kestävä ratkaisu löytyy näiden keinojen oikeudenmukaisesta tasapainosta.
6. Ajattelen, että uudet energiainvestoinnit, siinä kuin melkeinpä mikä tahansa muukin investointi, on Lapualle aivan erinomainen uutinen. Mutta kuten kaiken investoimisen ja rakentamisen kanssa, asioita ei voida vain lähteä pykäämään pystyyn rahankiilto silmissä.
Kannatan uusiutuvan energian rakentamista, mutta ymmärrän hyvin, ettei kukaan halua esimerkiksi tuulivoimalaa omalle takapihalleen. Siksi on tärkeää määritellä selkeä etäisyys asutuksesta, joka perustuu asiantuntijatietoon ja asukkaiden näkemyksiin. En pidä mahdottomana ajatuksena sitä, että päättäjät kävisivät itse paikan päällä tutustumassa esimerkiksi tuulivoimaloiden melutasoon ja muihin vaikutuksiin ennen päätöksentekoa.
7. Kaupungin yritystoiminnalla voi olla merkittävä rooli tulopohjan laajentamisessa ja elinvoiman vahvistamisessa, mutta sen on oltava taloudellisesti kestävää. On tärkeää perehtyä tarkoin Simpsiön tytäryhtiön talouslukuihin ja arvioida, tuottaako toiminta enemmän kuin sen ylläpito maksaa.
En kannata veronmaksajien rahojen loputonta kaatamista tappiolliseen toimintaan ilman selkeää kehityssuunnitelmaa. Samalla on syytä kysyä, onko meillä varaa menettää yhtäkään kaupungin veto- tai pitovoimatekijää. Simpsiö on Lapualle tärkeä, mutta sen tulevaisuutta tulee arvioida realistisesti ja kestävällä pohjalla.
Kaupungin ravintolatoiminnan pyörittäminen ei ole periaatteessa ongelma, jos se on kannattavaa ja täydentää alueen palvelutarjontaa. Jatkossa Simpsiön kehittämisessä tulisi painottaa taloudellista järkevyyttä, pitkäjänteistä suunnittelua sekä vahvempaa yhteistyötä eri yritysten välillä Simpsiön kehittämiseksi.
8. Lasten ja nuorten hyvinvointi on koko yhteiskuntamme tulevaisuuden perusta. Ensimmäisenä varmistaisin, että peruskouluilla on riittävät resurssit laadukkaaseen opetukseen ja erityisopetukseen. Erityisen tuen tarpeessa olevien oppilaiden tukemiseen on panostettava enemmän.
Lapualla on kokoonsa nähden aivan erinomaiset harrastusmahdollisuudet. Esimerkiksi musiikkiopistotoimintamme on valtakunnan kateuden kohde ja tästä helmestä meidän on pidettävä kiinni. Niin ikään urheilu vaatii omat kenttänsä ja että niitä ylläpidetään ja huolletaan.
Viime kädessä ajattelisin, että päättäjät voivat tarjota tukea ja apua sinne, missä se todella näkyy eli perheiden arkeen. Monet harrastukset voivat olla todella kalliita esimerkiksi urheilun puolella ja näkisinkin, että kaupungilla voisi olla tässä roolinsa pelattavana, ettei yhdenkään lapsen tai nuoren halu ja into harrastaa ja viettää aikaansa rakentavasti ikätovereidensa ja ystäviensä kanssa kaatuisi esimerkiksi oman perheen sosioekonomiseen taustaan. Jokaisella lapsella ja nuorella tulisi olla mahdollisuus harrastaa jotain mielekästä tekemistä. Mielekäs harrastus luo itsessään hyvinvointia ja tasapainottaa arkea sekä opettaa todella paljon esimerkiksi ajan hallinnasta ja paineensietokyvyistä. Parhaimmassa tapauksessa harrastuksesta voi kasvaa ammatti.
9. Lapuan on ensisijaisesti houkuteltava kotimaisia perheitä asettumaan tänne. Meidän on tehtävä lapsiperheystävällistä politiikkaa, joka tekee Lapuasta houkuttelevan ja luontevan valinnan lapsiperheiden kodiksi.
Samaan aikaan emme voi ummistaa silmiämme valtakunnalliselta väestökehitykseltä. Syntyvyys laskee, ja huoltosuhde heikkenee. Jos haluamme turvata Lapuan elinvoiman, myös ulkomailta tuleva muuttovoitto voi olla osa ratkaisua. Tärkeintä on huolehtia laadukkaista kotouttamispalveluista, jotta tänne muuttavat ihmiset voivat löytää työn, kodin ja paikkansa yhteisössä. Monikulttuurisuus on ennen kaikkea suuri rikkaus sekä täynnä mahdollisuuksia, kunhan se hoidetaan hyvin ja inhimillisesti.
Marja-Terttu Isoaho
1. 68 vuotta. psykiatrian erikoislääkäri, eläkkeellä. Harrastukset; kuorolaulu, jumppa, Eläkeliiton Lapuan yhdistyksessä toimiminen, kesällä pyöräily, talvella hiihto.
2.Olen tehnyt elämäntyöni psyykkisten sairauksien hoidossa. Eläkkeellä on mahdollisuus antaa panoksensa sairauksien ennaltaehkäisyyn. Kaikkia sairauksia ei voi ennaltaehkäistä, mutta monia voi ehkäistä tai ainakin siirtää eteenpäin. Elämäntapamuutokset, tupakoimattomuus ja päihteettömyys estävät tehokkaasti sairastavuutta. Kaupunki voi tarjota esimerkiksi kohtuuhintaisia liikuntatiloja ja kohtaamispaikkoja. Elämäntapamuutoksien toteuttamisvastuu on yksilöllä, mutta kunnan pitää antaa mahdollisuus ja tuki
3. Kouluihin voisi laittaa kännyköiden täyskiellon. Oppitunnit ovat opiskelua varten ja välitunnit toivon mukaan ulkoilua ja seurustelua toisten oppilaiden kanssa. Kännykkäkielto edistää keskittymistä ja sosiaalisia taitoja sekä estää koulukiusaamista. Perheenjäsenet kyllä saa tarvittaessa yhteyden lapseensa koulun kautta. Erityistilanteissa täytyy joustaa, mutta sääntöjen on oltava sellaiset, ettei tulisi väärinkäytöksiä, joissa menisi opettajilta aikaa setvimiseen.
4. Koulun lakkauttamisraja pitäisi asettaa etäisyyden mukaan keskustasta esim. Kauhajärvi on niin kaukana, että raja tulisi olla alempi. Tiistenjoelle, Ruhaan ja Hellanmaalle tulisi olla vähän Kauhajärveä korkeampi. Männikön tai Kauhajärven koulujen lakkauttaminen on aiheuttanut keskustelua. Siinä kohdassa pitää tehdä tarkka analyysi, kumpi ensin. Parasta olisi, jos tulisi uusia perheitä, mutta se ei ole helppoa. Syntyvyyden nousu tuskin tapahtuu lähiaikoina.
5. Kumpikin vaihtoehto on huono. Ensin on käytävä läpi kaupungin toiminta ja palvelut. Jos sieltä löytyy löysiä, palveluja voi vähentää. Epäilen, ettei se ole helppoa. Kesäisin olen ihmetellyt, onko kaikkia nurmikoita tarpeen niittää niin usein. Pölyttäjien kannalta olisi hyvä, jos olisi vapaasti rehottavia heinikoita, vaikka osa ihmisistä pitää niitä rumina. Veron korotus on kuitenkin viimesijainen vaihtoehto. Paras vaihtoehto on työpaikkojen ja työllisten määrän nousu, jotta verokertymä nousisi. Monen pikkukunnan talouden on pelastanut tuulipuistot.
6. Kannatan Lamminnevan tuulipuistoaluetta. Luotan olemassa oleviin säädöksiin siitä, kuinka kaukana asutuksesta tuulimyllyt on sijoitettava. On pidettävä huolta, ettei asutukselle tule mm. meluhaittoja. Tuulipuistot eivät ole ongelmattomia esim metsäpohjalle, linnustolle, perinnemaisemalle, mutta vaihtoehtoja on vähän.
7. Toivottavasti pakkasia ja lunta riittää vielä 20 vuoden kuluttua, jotta Simpsiötä voi käyttää hiihtoon ja lasketteluun. En tunne tarkkaan, kun ei ole ollut pakko vielä tietääkään kuntien tytäryhtiöitten toiminnasta. Tytäryhtiöt toimivat osakeyhtiölain alla. Olen kuullut laskelmia, ettei Kerkkä voi kannattaa pidemmän päälle. Siihen en pysty ottamaan kantaa. Olikohan suuruudenhullua rakentaa kallis rakennus, joka ei voi toimia täyspainoisesti talvisesongin ulkopuolella? Kyllä kai voisi, jos olisi asiakkaita. Simpsiön suunnitelmissa tulee olla realistinen. Frisbeegofrataa katson surullisena, kun metsäpohja on kulunut kallioksi. Kehittämistä ei pitäisi tehdä luonnon kustannuksella.
8. Vähävaraisille kaupungin avustusta välineisiin. Jossain määrin harrastustunteja voisi olla koulun yhteydessä. Lasten vanhemmille tukea lasten kasvatukseen esim neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon avulla (nämä tosin hyvinvointialueiden toimintaa). Perheiden kotona ja nimenomaa yhdessä olemiseen perheitä tulisi kannustaa. Harrastuksissa kulkeminen ja kuljettaminen on melkoista rallia, jolloin yhdessä olemiselle ja yhdessä ruokailulle ei ole aikaa. Lapset voisivat opetella kodin pikku tehtäviä jo pienestä pitäen. Ihmetellään nuorten väkivaltaisuutta. Eiköhän mallin anna aikuiset Sitten vielä se ruutuaika. Lasten on saatava olla lapsia; pienet kodinaskareet eivät vahingoita lapsia, mutta ruutuaika vahingoittaa esim. väkivaltaiset videot tai pelit. Osa ruutuajasta tulisi siirtää kodin askareisiin. Arjen askareet edistävät käden taitoja ja keskittymiskykyä.
9. Kaupungin tulisi houkutella paluumuuttajia takaisin. Osalla heistä on lapsiakin, mikä voisi pelastaa kouluja.
Tarja Isotalo
1. Olen 51-vuotias perheenäiti Myllykylästä. Perheeseeni kuuluu puoliso ja kaksi teini-ikäistä lasta. Työskentelen pankissa palvelupäällikkönä. Harrastuksina mökkeily, puutarhanhoito ja viimeisimpänä uimahallin kuluttaminen pari kertaa viikossa.
2. Vähintään väkiluvun säilyttäminen ja kunnianhimoisempana tavoitteena sen kasvattaminen.
3. Täyskielto ei ole järkevin ratkaisu, mutta kännyköiden käyttöä pitää säädellä niin, etteivät ne häiritse opetusta tai oppilaiden keskittymistä. Poistaisin kännykät oppitunneilta, mikäli niitä ei tarvita opiskelun apuvälineenä. Koulujen on tärkeää opettaa myös medialukutaitoa ja vastuullista kännykän käyttöä.
4. Lapuan elinvoimaisuus syntyy elinvoimaisista kylistä. Ylivoimainen kylän vetovoimatekijä on toimiva koulu, jotta kylillä asuminen houkuttelisi myös nuoria perheitä. Jos koulun lakkauttaminen perustellaan säästöillä, niin laskentatapa pitää olla täysin läpinäkyvä ja siinä pitää huomioida jokainen liikkuva osa.
Toimiva koulu antaa myös sivukylien lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa. Kouluverkkoa tulee kehittää pitkäjänteisesti ja yhteistyössä asukkaiden kanssa, jotta päätökset perustuvat lasten ja perheiden tarpeisiin.
5. Palveluiden leikkaaminen ei saa olla ensisijainen keino, sillä se voi johtaa pitkällä aikavälillä suurempiin menoihin. Tärkeintä on viisas taloudenpito: panostetaan elinvoimaan, työllisyyteen ja ennaltaehkäiseviin palveluihin, jotka tuovat säästöjä pitkällä tähtäimellä. Tärkein keino talouden tervehdyttämisessä on toimiva elinkeinopolitiikkaa. Lapua pitää saada houkuttelevaksi paikaksi niin asua kuin yrittää.
Säästöjä tekemällä saadaan usein nopeita ratkaisuja, mutta ne eivät aina ole kauaskantoisia. Asia kuin asia, niin ennaltaehkäisevästä toiminnasta leikkaaminen lisää väistämättä kustannuksia myöhemmin, usein hyvinkin reilusti verraten mitä ennaltaehkäisyyn olisi tarvittu. Verojenkaan korottaminen määräänsä enempää ei niin ikään johda parhaaseen lopputulokseen. Mikäli Lapualle ei saada verotuksen takia lisää asukkaita tai se on syy muuttotappioon, ei sekään ratkaisu ole kestävä. Näissäkin asioissa kultainen keskitie lienee se paras ratkaisu.
6. Uusiutuva energia on tärkeä osa kestävää tulevaisuutta, mutta hankkeet tulee suunnitella huolella niin, että ne huomioivat asukkaiden ja ympäristön edut. Asutuksen ja tuulivoimaloiden välinen etäisyys on määriteltävä järkevästi, jotta melu ja muut haittavaikutukset eivät kohtuuttomasti häiritse asukkaita. Asiasta on hyvä keskustella kaupunkilaisten kanssa avoimesti. Panostetaan mieluummin hieman enemmän ja viedään myllyt mahdollisimman kauas asutuksesta kuin pilataan jonkun lapualaisen asuinympäristö.
7. Simpsiö on tärkeä vetovoimatekijä Lapualla. Kaupungin tulee panostaa Simpsiön alueen kokonaisvaltaiseen kehittämiseen ja ennen kaikkea sen markkinointiin. Nyt kun isoja investointeja on tehty, on tärkeää, että toiminta saadaan tuottavaksi ja alue entistä houkuttelevammaksi. Tukemisen tulee olla läpinäkyvää ja perustua realistisiin kasvusuunnitelmiin. Ravintolatoiminnan pyörittämisessä tulee arvioida, onko se kaupungin ydintehtävä vai voisiko yksityinen toimija hoitaa sen tehokkaammin.
8. Lapset ja nuoret tarvitsevat monipuolisia liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia. Etenkin liikuntaan panostaminen kouluikäisenä on satsaus tulevaisuuteen. Kaikki eivät kuitenkaan halua liikkua kilpailullisesti, vaan liikkumisen pitäisi olla kaikille mukavaa ja hauskaa. Kaupungin tulisikin tarjota matalan kynnyksen ohjattua toimintaa ja mahdollisesti tukea paikallisia seuroja järjestämään ei-tavoitteellisia yhdessä liikkumisen mahdollisuuksia. Yläkoulun Laturi-toimintaa on syytä jatkaa ja kehittää entisestään. Kun kavereiden kanssa viettää aikaa ilman ruudun välitystä, se vaikuttaa positiivisesti myös mielenterveyteen.
9. Lapuan elinvoiman säilyttämiseksi on tärkeää saada uusia asukkaita. Tämä edellyttää niin työpaikkoja, viihtyisää asuinympäristöä kuin riittävän hyviä palveluita. Maahanmuutto, etenkin työperäinen, voi olla yksi osa ratkaisua, mutta tärkeintä on varmistaa, että kaikilla Lapualle muuttavilla on mahdollisuus työllistyä ja integroitua osaksi yhteisöämme. Maahanmuuttajien suomen kielen opiskeluun tulisi satsata ja korostaa sen tärkeyttä Suomessa ja Lapualla pärjäämisessä. Lapualla vapaaehtoiset tekevätkin jo nyt erittäin tärkeää työtä tukiessaan monin tavoin maahanmuuttajien kotoutumista Lapualle.
Eeva Jylhä
1. 71 vuotta. Harrastan: sivistyslautakunnan jäsen, liikunta, äänikirjat, oman kylän diakoniayhdyshenkilö, Lapuan Sydänyhdistyksen puheenjohtaja, Lapuan Senioriopettajien sihteeri, evankelisluterilaisen kirkon kirkkovaltuuston ja -neuvoston jäsen, elinikäinen oppiminen, ensiapukouluttaja
2. Lasten ja nuorten koulutus ja sen tukeminen.
3. Täysikielto koulussa oppilailta kännyköihin. Kännykät vain hätätapauksia varten.
4. Koulun lakkauttamiseen vaikuttaa moni muukin asia kuin 30 oppilasmäärä. Esimerkiksi pitääkö kouluihin tehdä suuria remontteja. Pienissä kouluissa huomataan oppimisen tuki herkemmin kuin isoissa kouluissa. Jos jossakin koulussa on ylitarjontaa, niin oppilaita ohjattaisiin tarvittaessa muihin kouluihin. Lapualla väestönkasvu pitäisi saada nousuun ja siihen porkkanarahaa.
5. Tällä hetkellä Lapuan veroprosentti on pysynyt samana useampana vuonna. En leikkaisi palveluista. Matalalla veroprosentilla saadaan asukasluku nousuun. Jos välttämättä pitäisi saada lisää verorahoja niin korottamalla veroja.
6. Kannatan tuulivoima- ja aurinkovoimalahankkeita. Melumallinnuksen mukaan suositellaan etäisyyttä asutukseen ja mielestäni se on kaksi kilometriä.
7. Simpsiölle on valittu oma johtaja kehittämään toimintaa. Laskettelu ja hiihtoladut ovat Simpsiöllä loistokunnossa talvisin. Kesäaikaan maastopyöräilyä kehitetään. Kerkkä oli liian kallis investointi, mutta on katsottava tulevaisuuteen. Majoitusmahdollisuus on Lapualla hyvä. Erilaisia elämyksiä ihmiset hakevat: esim. telttasauna ja siihen avantouintimahdollisuus, rattikelkkamäki rinteen sulkeuduttua, eri maskotit, gondolihissi, yhdessä gondolissa sauna. Markkinoida pitäisi enempi Simpsiötä. Kaupunki ei pyöritä ravintolaa, näin meille ehdokastilaisuudessa Kai Pöntinen ja kaupunginjohtaja kertoivat. Erilaisia tempauksia esim. kuumailmapallolennätykset.
8. Lapsilla ja nuorilla pitäisi olla mahdollisuus jotain harrastaa ja siihen olla myös rahaa. Nyt kouluilla on erilaisia hankkeita tähän liittyen. Mielestäni Lapualla on tälläkin hetkellä laaja tarjonta harrastusmahdollisuuksia. Perheiden tuki on tärkeää.
9. Tarvittaessa ulkomailta työvoimaa.
Anneli Jäätteenmäki
1. 70, varatuomari. Innokas kuntourheilija ja kirjallisuuden harrastaja. Yhteisten asioidenhoito myös kiinnostaa, siksi ehdolla. Talvella hiihdän, kesällä sauvakävelen ja käyn kuntosalilla.
2. Riittävän monipuolinen asuntotarjonta. Kohtuuhintaiset ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet ovat tärkeitä kaikenikäisille.
3. Tunnilla kännykkä vain jos opetuksen kannalta välttämätön.
4. Kyllä. Valtuuston puheenjohtajana olin tekemässä päätöstä. Yksimielinen päätös.
5. Palvelut tulee tuottaa tehokkaasti, niin ei tarvi leikata. Tiukkaa taloudenpitoa.
6. Kannatan tuulivoimaa. Ei liian lähelle asutusta. Tarkkaa kilometrietäisyyttä en osaa sanoa.
7. Tukemisen raja on tullut vastaan. Simsiövuoren tulee järjestää toimintansa ammattimaisesti ja taloudellisesti omalla toiminnalla. Ravintolatoiminta ei ole Simpsiövuori Oy:n ydintoimintaa, joten se on ulkoistettava yksityiselle yrittäjälle. Simpsiönvuoren eikä kaupungin tehtävä ole yleinen ravintolatoiminnan harjoittaminen. Yllätyin, ettei ravintolatoimintaa oltu ulkoistettu.
8. Tärkeää on, että hinta ei ole esteenä nuorten harrastusmahdollisuuksille. Salivuokrien ja kenttien hinnat pitää olla kohtuullisia. Hinta ei saa esteenä tavanomaiselle harrastustoiminnalle.
9. Lapuan ja koko Etelä- Pohjanmaan muuttovoito perustuu nyt ukrainalaisiin tai yleensä ulkomaalaisiin. Lisäksi meillä on vietnamilaisia hoitajia. Muuttovoiton pitää olla luonnollista. Kasvua ei voi hakea keinotekoisesti. Vietnamilaiset tulevat tekemään tarpeellista hoitotyötä. Toivottavasti heidän työpaikkansa säilyvät Lapualla.
Ismo Jäätteenmäki
1. Olen 57-vuotias maanviljelijä ja yrittäjä. Perheeseeni kuuluu vaimo ja kolme aikuista lasta sekä yksi lapsenlapsi. Harrastan kuntoilua muun muassa vesijumppaa ja kävelyä. Erilaisissa luottamustoimissa olen ollut mukana vuodesta –95.
2. Yhtä tärkeintä asiaa on mahdotonta sanoa. Minulle tärkeää on kokonaisvaltainen ja tasapuolinen kaikkien lapualaisten asioiden hoitaminen.
Muutamia aiheita mainitakseni lapsiperheiden tulevaisuuden uskon vahvistaminen, johon yhtenä keinona olen ehdottanut kotihoidon kuntalisän kriteerien muuttamista siten, että kaikki, jotka haluavat hoitaa lasta kotona, saisivat sen.
Lisäksi elämisen ja asumisen edellytyksiä pitää luoda, myös haja-asutusalueille. Eli tiestön ja tietoliikenneyhteyksien tulee olla kunnossa. Valokuidun saimme lähes kaikkialle Lapualle, kiitos kaupungin ja EUn Maaseudun kehittäsmirahaston.
3. Ehdottomasti pitäisi olla! Koulupäivän aikana ei ole tarvetta käyttää puhelinta. Huoltajat saavat tarvittaessa yhteyden lapsiin opettajien kautta kuten ennen vanhaan. Lisäksi kaupungin tulee huolehtia, että kouluilla on muuten opetuksessa tarvittavaa digilaitteistoa.
4. Raja on 35 oppilasta. Olen samaa mieltä linjauksen kanssa, mutta haluan korostaa, että jokainen lakkauttamispäätös tehdään tapauskohtaisesti. Mielestäni lapsilla tulee olla samanikäisiä luokkakavereita enemmän kuin pari, jotta lapsen on mahdollista löytää useampia kaverivaihtoehtoja tarpeen vaatiessa. Myös opettajaa ja oppilasta ajatellen monien vuosiluokkien opettaminen ja siellä oppiminen yhtäaikaisesti on haastavaa.
Vaikka pienempiä kouluja lakkautetaan, pitää kaupungin pitää huolta siitä, että ryhmäkoot ovat sopivia jäljille jäävissä alakouluissa.
Näinä alhaisen syntyvyyden aikoina on todennäköistä, että kaikki haja-asutusalueen koulut suljetaan jollain aikavälillä. Haasteeksi muodostuu myös taajamassa olevien, uusien koulujen oppilasmäärän alhaisuus tulevaisuudessa.
5. Mielestäni voimme tarvittaessa nostaa veroja. Lapua kerää veroäyrejä vähemmän, mitä ympäristökunnat ja meillä palvelut ovat paremmat. Palvelujen suhteen korottaisin ensin omavastuuta ennen kuin leikkaisin. Maksukattohan on olemassa.
6. Kannatan hanketta, sillä saamme sillä verotuloja kaupungille ja on hyvä, että uusiutuvaakin energiaa on saatavilla. Ei välttämättä tarvitse, koska kuulemistilaisuuksissa asianosaiset pääsevät esittämään mielipiteensä.
7. Näin on tapahtunut. Jatkossakin järkeviä investointeja alueen kehittämiseksi tulee tehdä yhdessä yksityisten yrittäjien kanssa. Simpsiö tulee kehittää ympärivuotisesti toimivaksi vapaa-ajan keskukseksi.
Ravintolan pyörittämiseen on haettu yksityistä yrittäjää, mutta sellaista ei ole löytynyt. Vapaa-ajan keskus tarvitsee ympärivuotiset toimivat ravintolapalvelut, mutta esim. ruuan hinnalla ei saa kilpailla.
8. Harrastuksia voisi olla koulupäivän yhteydessä, sisältäen kuljetukset, jolloin huoltajien ei tarvitsisi huolehtia kuljetuksista.
Kouluissa ryhmäkokojen pitää pysyä maltillisina, mutta sellaisina, että lapsen ja nuoren on mahdollista löytää useampia kaverivaihtoehtoja tarpeen vaatiessa. Kouluille pitää myös taata riittävät resurssit opetuksen tuen järjestämiseen.
Kaupungissa tulisi olla yhteinen suositus kotiintuloajoista.
9. Ei ole mikään itsetarkoitus saada muuttovoittoa ulkomailta.
Antti Kaartinen
1. Olen 71-vuotias eläkkeellä oleva rakennusmestari. Harrastan kylätoimintaa, kalastusta ja metsästystä. Viljelen myös pientä maatilaa.
2. Haluan olla mukana kehittämässä kotikaupunkiamme niin, että se houkuttelee niin yrityksiä kuin myös yksittäisiä ihmisiä ja perheitä.
3. Ala-asteikäisistä ehkä 4-6-luokkalaisille antaisin kännykän käyttöluvan oppituntien ulkopuolella. Sitä nuoremmat pärjäävät kyllä ilmankin.
4. Kyllä linjaus oli mielestäni oikea. Alakouluverkostoa joudutaan supistamaan pienten oppilasmäärien takia. Toimitaan tuon 35 oppilaan rajauksen mukaan.
5. Tasapainoa on jo saavutettu säästöohjelmalla. Toivotaan sen toimivan jatkossakin. Verojen korottaminen on hyvin lyhytnäköistä politiikkaa. Palvelut on hyvät. Niitä ei haluttaisi yhtään karsia. Jos on pakko, niin sitten joudutaan jostain leikkaamaan.
6. Voimalat tuovat kiinteistöverotuloja sijaintikuntaansa. Se on hyvä asia. Laitteet eivät kuitenkaan ole ikuisia ja ne joudutaan joskus purkamaan. Mitä sitten tapahtuu? Sitä emme tiedä. Ei ole vielä ratkaistu sitäkään, mihin tuulivoimaloiden siivet ja muu rakenne sijoitetaan, kun voimala poistuu käytöstä. Lapualla on jo tuulivoimala-alue. Kun kaavaa sitä varten laadittiin ihmettelin, että kukaan ei sitä vastustanut eikä edes äänekkäästi kommentoinut. Kaavapäätös meni helposti läpi. Ennen tuota päätöstä olisi pitänyt käydä keskustelu tuulivoimaloiden ja asutuksen välisestä etäisyydestä. Silloin ei ehkä se asia ollut vielä yleisesti tunnettu. Voidaanko nyt vaatia joku tietty etäisyys uusille tuleville voimaloille? En osaa tähän nyt tarkasti vastata. Joissakin kunnissa on tehty selvä päätös tästä asiasta.
7. Simpsiönvuori Oy:n ei annettu kaatua, vaan kaupunki takasi lainat. Tätä vaihtoehtoa pidettiin parempana. Mielestäni Simpsiötä alueena tulee kehittää tarjoamaan monipuolisesti palveluja ympäri vuoden. Suuntaus on oikea. Alamäkipyöräilyn lisäksi tarvittaisiin vielä muutakin sulan maan toimintaa. Simpsiönvuori Oy:n toimijat ovat esittäneet toimintamallit, joilla yhtiö tulisi selviämään jatkossa. En näe tarvetta tukea yhtiötä enää jatkossa. Periaatteessa kaupungin tytäryhtiön harjoittama yritystoiminta ei ole suotavaa. Jos toiminnalle olisi yksityinen vaihtoehto, niin se olisi parempi.
8. Harrastusmahdollisuudet täällä on hyvät. Tuskin niitä tarvitsee lisätä. Hyvinvoinnin lisäämiseksi kaipaisin enemmän sellaista toimintaa, jossa lapset, nuoret ja heidän vanhempansa harrastaisivat yhdessä.
9. Erityisesti teollisuus ja hoiva-ala kaipaavat lisää työvoimaa. Ikäihmisten pitkäaikainen laitoshoito sitoo paljon henkilöresursseja. Nämä alat hyötyvät siitä, että kaupunkiimme muuttaa ulkomailta ammattitaitoista työvoimaa.
Jorma Kallio
1. Ikä 68 vuotta. Ammatti: kehityspäällikkö eläkkeellä, osa-aikainen oppilaitosjohtamisen asiantuntija. Harrastuksena: vapaaehtoinen maanpuolustustyö.
2. Lapuan elinvoimaisuuden edistäminen. Kiertotalouden kehittäminen ja luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen.
3. Kännyköiden häiriökäyttämistä koulutuntien aikana tulee karsia. Niiden hyötykäyttöä esim. tiedon haussa tulee suosia. En kannata kännyköiden täyskieltoa kouluissa.
4. En pidä hyvänä, että asetetaan yksi luku koulun oppilaiden minimimääräksi. Koulun ylläpitämiseen tulee vaikuttaa myös oppilasennusteet pitemmällä aikavälillä. Myös kaupungin muut toimenpiteet, kuten esim. asuntoalueiden kaavoitussuunnitelmat. Myös koulurakennusten kunto tulee huomioida päätöksiä tehtäessä.
5. En tunnista sellaisia nykyisiä kunnallisia palveluja, jotka voitaisiin lopettaa. Palvelujen tuottamisen tehostamissa on kyllä mahdollisuuksia säästöjenkin aikaansaamiseen.
6. Kaupungin tulee olla aktiivinen uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen. Kannatan uusien tuuli- ja aurinkovoimaloiden rakentamista. Tuulivoimaloiden sijainnit ratkaistaan kaavoituksessa ja siinä yhteydessä myös etäisyydet asutukseen. Etukäteiskantaa etäisyyksiin ei tarvitse tehdä.
7. Kannatan lämpimästi Simpsiön kehittämistä ympärivuotiseksi kohteeksi. Kaupungin Simpsiönvuori Oy:lle myöntämät lainatakaukset sekä osakepääoman vahvistamiset muodostavat merkittävän riskin kaupungin taloudelle. Riskiä ei pidä kasvattaa. Kaupungin tai sen omistaman yhtiön tehtävä ei ole toimia markkinaehtoisella toimialalla. Kaupunkikonsernin ei ole syytä pyörittää ravintolatoimintaa tai rakentaa omakotitaloja myyntiä varten.
8. Lapualla harrastusmahdollisuudet ovat poikkeuksellisen hyvät ja niitä kannattaa kunnan vetovoimaisuuden ja viihtyvyyden kannalta edelleen kehittää. Vapaaehtoiset järjestöt – kuten urheiluseurat – tekevät hyvää työtä lasten ja nuorten hyvinvoinnin kehittämiseksi. Ongelmana on usein harrastusryhmien vetäjien puute tai harrastustilojen korkeat vuokrat. Ratkaisukeskeisesti molempiin ongelmiin voisi löytyä hyviä toimintamalleja.
9. Lapua ja Suomi tarvitsee lisää työvoimaa. Tarvitsemme myös työperäistä maahanmuuttoa. Kaupungin tulee olla aktiivinen ulkomailta rekrytoitavan työvoiman hankinnassa. Se edellyttää myös tiettyjen maahanmuuttajapalvelujen tehokasta toteuttamista, esimerkiksi kotouttamiskoulutusten järjestämisessä.
Matti Kangas
1. 69-vuotias agrologi. Naimisissa, poika ja 2 tytärtä, 5 lastenlasta. Työskentelen edelleen aktiivisesti poikani perheen maatilalla ja broilerkasvattamoissa. Vuosien varrella on kertynyt kokemusta valtuustosta, kaupunginhallituksesta ja useista lautakunnista ja maatalouden edunvalvonnasta sekä eri yhtiöiden hallinnosta. Tällä hetkellä keskustan ensimmäinen varavaltuutettu, hyvinvointilautakunnan pj ja Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon jaoston puheenjohtaja. Harrastan talvella hiihtoa ja kesällä pyöräilyä.
2. Kaupungin taloudessa on tulevina vuosina isoja haasteita, jotka edellyttävät tiukkaa talouden hallintaa. Uimahalli-investointi rasittaa kaupungin taloutta tulevana kautena, minkä vuoksi muita investointeja on harkittava tarkoin.
Käyttötalous on Lapualla pysynyt hyvin hallinnassa ja sillä linjalla on syytä jatkaa. Voi sanoa, että kaupungin talous on se osa-alue, joka allekirjoittanutta kiinnostaa.
3. En kannata täyskieltoa. Antaisin asiassa opettajille aika suuren harkintavallan kännykköjen suhteen. Opettajilla tulisi olla riittävät oikeudet ja keinot hoitaa asia. Täyskiellot harvoin toimivat kovin tehokkaasti. Takavuosina oikein valtuustossa päätettiin, että yläkoululaisten on mentävä välitunnilla ulos, mutta valtuuston mahtikäsky ei toiminut.
4. En tiedä oliko viisasta päättää tiukka oppilasraja. Valtuustokeskustelussa kuitenkin korostettiin ettei yhtään koulua olla tällä päätöksellä lakkauttamassa. Kuitenkin jos päätöksestä pidetään kiinni tarkoittaa se lakkautuksia. Koulujen tilanteet ovat kuitenkin erilaisia. Kyllähän esimerkiksi Kauhajärven lapsilla matkat tulevat olemaan kohtuuttoman pitkiä. Koulujen lakkautus tulee perustua koulukohtaiseen harkintaan eikä pelkästään 35 oppilaan rajaan. On kuitenkin selvää että jos syntyvyys pysyy nykyisellä tasolla tai jopa vielä laskee on kouluvrkkoa karsittava.
5. Kunnan talouden hallinta on kokonaisuus, jossa joudutaan usein tasapainoilemaan säästöjen ja mahdollisten veron korotusten välillä. Kokemus on osoittanut, että palveluista karsiminen on päättäjille äärimmäisen vaikeaa. Veron korotus ei saa kuitenkaan olla se helpoin ratkaisu. Nykyään kun sote-menoja ei ole enää kunnan budjetissa, on koulutus ja sivistys suurimmassa roolissa. Jos vastakkain on esimerkiksi koulutuksesta leikkaaminen tai veron korotus kallistun kyllä veron korotuksen kannalle. Kokonaisuuteen kuuluu myös kunnan hintapolitiikka ja kysymys siitä, mikä kaikki kuuluu veronmaksajalle ja mikä palvelun käyttäjälle.
6. Olisi hyvä jos lainsäädännöllä määritettäisiin turvaetäisyydet. Koska kunnalla on kaavoitusmonopoli voi kunta kaavoituksessa huolehtia riittävästä etäisyydestä. Jotkut kunnat ovat määritelleet etäisyydeksi asutuksesta 2km. Yleensähän nämä suuremmat hankkeet edellyttävät yva-menettelyä jossa paneudutaan ja mallinnetaan haittoja. Kokonaisuutena on hyvä että Lapualle saadaan sekä tuuli- että aurinkovoimaa.
7. Kunnan omistamat yhtiöt ovat kaiken kaikkiaan hiukan ongelmallinen osa kunnan toimintaa. Yhtiöiden osalta valtuutetut joutuvat usein tekemään päätöksiä aika vähin tiedoin, liiankin helposti vedotaan liikesalaisuuteen. Simpsiönvuoren osalta valtuutetut joutuivat tapahtuneiden tosiasioiden eteen, eikä todellisuudessa vaihtoehtoa ollut. Ehkä meidän kuvitelmamme Simpsiöstä ovat vähän liiankin suuret. Toiminta tulisi mitoittaa niin, että kunnan ei tarvitse enää pääomittaa yhtiötä, ja että se pystyy vastuunsa hoitamaan. Simpsiö on tärkeä osa meidän lasten ja nuorten liikuntaharrastusta ja vapaa-ajan viettoa. Rinneravintola on kuitenkin aika oleellinen osa rinnetoimintaa, että mielestäni se voi olla osa yhtiön toimintaa, mutta en näe estettä, etteikö sitä voisi myös vuokrata yrittäjälle.
8. Lapuan harrastusmahdollisuudet lapsille ja nuorille ovat erinomaiset. On hyvät liikuntamahdollisuudet, musiikkiopisto, kansalaisopisto ja taidekoulu ym. Jos ajatellaan, että kenen vastuulla lasten ja nuorten harrastaminen on, on se ennen muuta vanhempien ja nuorten itsensä vastuulla. Kunta luo ja on luonut puitteet. Ongelma kai on siinä, että osa ei hakeudu harrastusten pariin. Meillä on käytössä esimerkiksi Kaiku-kortti, joka mahdollistaa harrastamisen vähävaraisten perheiden lapsille ja se on saanut hyvän vastaanoton. Harrastamisen Suomi -malli on myös Lapualla käytössä joka mahdollistaa jokaiselle lapselle harrastuksen.
9. Tulee perustua työperäiseen maahanmuuttoon.
Vappu Kangas
1. 63-vuotias rovasti, sairaalapappi, työnohjaaja. Tärkeää on olla myös mummo neljälle lapsenlapselle. Laulan Lapuan Tuomiokirkon kuorossa, kuulun Lions Fröökynöihin.
2. Jos yksi asia pitää mainita, niin haluaisin tukea toimia, jotka vahvistavat yhteisöllisyyttä. Yksinäisyys ja ulkopuolelle jääminen ovat monen ongelman taustalla. Tietenkin asukkaiden hyvinvointi muutenkin ja palvelujen/avun saaminen sujuvasti silloin, kun niitä tarvitaan, on tärkeä asia.
3.En kannata täyskieltoa. Tunneilla kännykät pois. Voisi olla kuitenkin kännykkävapaita viikkoja, jolloin kännykät ovat koko päivän, myös välitunneilla pois. Voisi antaa terveellisen kokemuksen siitä, että ilmankin voi pärjätä ja vuorovaikutusta toisten kanssa voi harjoittaa aivan ilman puhelinta.
4. Koulun lakkauttaminen on raskas päätös ja vaikuttaa mahdollisesti ko. kylän houkuttelevuuteen. Siksi sitä pitää harkita tarkasti ja jopa joustaa rajoista, jos koulupiirissä on parempia näkymiä. En osaa sanoa, onko oppilasraja 35 vai 25. Mutta tosiasia on, että koululaisia on aina vaan vähemmän ja rakennukset eivät säily ilman kunnostusta. Se taas vaatii rahaa. On miettitävä koulujen yhdistämistä niin, etteivät koulumatkat olisi liian pitkiä.
5. Palveluja ei saa leikata ikäihmisiltä eikä vammaisilta. Työelämässä olevilla on ennemän liikkumavaraa. Enempi kallistun verojen korotuksiin kuin suuriin leikkauksiin.
6. Kannatan tuulivoiman rakentamista maisema-arvoja kunnioittaen. Etäisyysksistä ei ole Suomessa yleisiä sitovia määräyksiä. Ilman muuta täytyy otta huomioon asutus ja kuulla asukkaiden kantoja. Voimala ei saa olla liian lähellä, mutta en osaa sanoa mitään lukuja.
7. Simpsiö on kaupungille tärkeä matkailukohde. Sinne on kieltämättä nyt mennyt paljon rahaa. Ymmärrän, että alkuun tuetaan voimakkaasti tytäryhtiötä. Tavoite pitää olla se, että muutamassa vuodessa yhtiö pärjää omillaan.
8. Mielestäni harrastusmahdollisuuksia on jo nyt paljon. Eri asia on, osaavatko/ jaksavatko vanhemmat ohjata ja kannustaa lapsiaan niihin. Taloudelliset seikat tietenkin ovat yksi este. Monet harrastukset maksavat. Pitäsi miettiä keinoja, miten vaikuttaa siihen, ettei perheen rahatilanne olisi este edes yhden harrastuksen löytymiseen.
Kouluissa pitää olla riittävästi aikuisia, että heillä olisi voimavaroja perustehtävänsä lisäksi huomioida nuorten ja lasten jaksamista. Perheiden jaksaminen on kuitenkin tärkein lähtökohta lasten ja nuorten hyvinvoinnissa. Perheiden auttamiseen pitää satsata. Usein eniten apua tarvitsevissa perheissä on vähiten voimavaroja hakea tukea. Keinoja ja rohkeutta tavoittaa heidät entistä paremmin ja aiemmin tulisi miettiä.
9. Kaikki tänne haluavat ovat tervetulleita.
Lasse Kantokoski
1. 50v, maanviljelijä.
2. Verorahojen lain mukainen ja järkevä käyttö.
3. Kännykät pois kouluista.
4. Koulumatkat eivät saisi muodostua liian pitkiksi. Koulujen oppilasmäärärajaa pitäisi tarkastella koulukohtaisesti.
5. Palveluja tai ennemminkin tarpeettomia investointeja karsimalla.
6. Kannatan tuulivoimaa, jos se tuo työta ja verotuloja kuntaan. Avi hoitaa tuulivoiman kaavoituksen enkä halua ottaa kantaa etäisyyksiin.
7. Keskelle metsää aivan liian iso investointi, jonka käyttö on pääosin sesonkiluontoista. Simpsiöstä ei saa Lapin kohteiden kilpailijaa. Yhtiön tulisi pyöriä omillaan, kunnalla ei ole varaa työntää rahaa tytäryhtiöön. Taidetaan nyt jo hiukan liikkua lain harmaalla alueella.
8. Kunnan omistamien harrastuspaikkojen vuokrat tuli pitää kohtuullisella tasolla.
9. Kannatan työllistä maahanmuuttoa, mutta vastustan tukien varassa eläviä maahanmuuttajia.
Rauno Latvala
1. Olen 66-vuotias eläkeläinen. Olen osakkaana pienessä kuljetusyrityksessä. Harrastan metsästystä.
2. Haluan kaupungin asukkaille tasapuolista palvelua asuinpaikasta riippumatta.
3. Kouluihin tulisi saada kännykän käyttökielto.
4. Koulujen lakkauttamisessa oppilasraja ei saa olla ainut kriteeri lakkauttamiseksi, pitää ottaa huomioon rakennusten kunto ja etäisyys seuravaksi lähimpään kouluun. Koulupiirin rajoja tulee tarkastella.
5. Lakisääteisiä palveluja tulee karsia, veronkorotukset auttavat lyhytaikaisesti.
6. Uusiutuvan energian hankkeet ovat hyviä, etäisyydet laitteista on harkittava tapauskohtaisesti.
7. Simpsiön rahoittamisen kanssa pitää olla pidättyväinen, kaikki yritystoiminta kuuluu yksityisille.
8. Nuorisopalvelut ovat kohtuullisessa kunnossa, nyt pitää keskittyä kouluihin ja koulutukseen.
8. Työperäinen muutto on suositeltavaa.
Maiju Lemettinen
1. 68 v, yli neljä vuosikymmentä toimittajana marinoitunut asioiden, ilmiöiden ja ihmisten havainnoija, tulkitsija, ihmettelijä ja ymmärtäjä. Harrastuksiani ovat kuorolaulu, monipuolinen liikunta, lukeminen ja kiihkeästi kantaaottava penkkiurheilu.
2. Tärkein asia on rakentaa Lapua nuorten ja perheiden hyvinvointikaupungiksi. Se toisi automaattisesti hyvinvointia ikääntyvillekin.
3. Oppitunneille kännykkäkielto.
4. Linjaukset ovat suojamuureja, joiden taakse pääsee ikäviltä päätöksiltä. Toisaalta linjaus on tasapuolisen ikävä kaikille. Lähes ainoa keino alakouluverkoston kehittämiseen on kehittää kyliä niin, että siellä on lapsiperheitä ja sinne saadaan lapsiperheitä tarvittaessa myös muuttamaan. Jos alakouluverkosto harvenee, tarvitaan yleensä lisää koulukyydityksiä. Koulukyytien suunta on aina kyliltä kohti suurempia kouluja ja taajamia. Entä jos kyydit olisivatkin toiseen suuntaan; hyvässä kunnossa oleva kyläkoulu saisi oppilasvahvistuksia suuremmista kouluyksiköistä. Tämä voisi varmistaa sopivat luokkakoot sekä pienessä että isossa koulussa.
5. Kumpikaan vaihtoehto yksin ei tuo tasapainoa talouteen. Tolkullisella harkinnalla löytynee taloudenhoitoonkin rakentavin keskitie.
6. Kannatan Lamminnevan tuulivoimahanketta. Uusiutumattomien polttoaineiden tilalle tarvitaan tuuli- ja aurinkovoimaa. Tuulivoimaloiden vaikutuksia lähialueiden asutukseen, kiinteistöihin, mahdollisesti ihmisiin ja maisemaan yleensä on tarpeen selvittää huolellisesti etukäteen mallinnuksilla ( kuten nyt on tehtykin). Lapualla jo pyörivistä tuulivoimaloista käytiin aikoinaan kriittistäkin keskustelua, mutta nyt ne pyörivät omassa rauhassaan. Minulla ei ole asiantuntijoita ja lähialueen asukkaita suurempaa viisautta määritellä tuulivoimaloiden etäisyyttä.
7. Simpsiö on Lapuan helmi ja yksi tärkeimmistä vetovoimatekijöistä. Sen kehittäminen on perusteltua. Hyvää on vain harvoin saatu halvalla. Ravintola Simpsiöllä ei ole sama kuin ravintola esimerkiksi keskustaajamassa. Ravintolatoiminta sesonkiherkässä laskettelurinteessä on varmempaa, kun sitä pyörittää kaupungin yhtiö.
Katja Manu-Alalantela (sit.)
1. Iältäni olen 47 vuotias, Olen ammatiltani sairaanhoitaja AMK, työstäni olen joutunut jäämään eläkkeelle harvinaisen sairauden aiheuttamien vammojen vuoksi. Harrastan ulkoilua ja vapaaehtoistoimintaa Etelä-Pohjanmaan neuroyhdistyksessä. Minulla on luottamustoimia Lapuan kaupungin vammaisneuvostossa (varapuheenjohtaja) ja hyvinvointialueen vammaisneuvostossa (jäsen).
2. Haluan vaikuttaa kaupungin rakennusten ja katujen esteettömyyteen sekä kunnan palveluiden saavutettavuuteen.
3. Mielestäni peruskouluissa pitäisi olla oppitunneilla kännyköille täyskielto.
4. En lakkauttaisi enää yhtään kyläkoulua. Kyläkouluja on karsittu jo riittävästi. Jos oppilaskato uhkaa jotain kyläkoulua pitäisi etsiä ratkaisu koulun säilyttämiseksi. Yksi keino voisi olla vaikka esimerkiksi halukkaille isojen koulujen oppilaille mahdollisuus päästä kyläkouluun. Kyläkouluissa oppimisympäristö on rauhallisempi. Kyläkouluissa opettajilla on paremmin aikaa keskittyä oppilaaseen yksilönä ja näin huomata ajoissa oppimisvaikeudet tai koulukiusaamisen.
5. Talouden tasapainottamiseen täytyy tehdä tarkat selvitykset kuinka paljon rahaa menee mihinkin ja mistä on viisainta säästää vai löytyykö sellaista kohdetta josta voidaan säästää. Lasten, nuorten, vammaisten ja vanhusten hyvinvoinnista ei saa ottaa yhtään rahaa pois. Tällöin talouden tasapainottaminen täytyy tehdä maltillisella veronkorotuksella. Jos huomataan ”turhempia” asioita joihin menee rahaa, niin näistä ”turhemmista” menoista voidaan leikata ja saada siten rahat kunnan talouden tasapainottamiseen.
6. Tuuli- ja aurinkovoima on mielestäni kannatettavia asioita. Ne tuottavat energiaa luonnosta ja näin ne takaisivat energian riittävyyttä ja saatavuutta. Voimalat kaupungin alueella tuovat kaupungille tuloja kiinteistöverojen muodossa. Etäisyys asutukseen täytyy perustua luotettavaan tutkimustulokseen.
7. Tytäryhtiöiden kohtuullinen lainoittaminen on hyväksyttävää kaupungin elinvoimaisuuden ja palvelujen vuoksi. Jokainen tulevaisuuden lainapäätös täytyy tehdä hyvän rahallisen kartoitustyön jälkeen. Ravintolan pyörittämisen voisi hoitaa ennemmin ulkopuolinen yrittäjä kaupungin tarjotessa tilat vuokralle. Simpsön kehitys on ollut positiivista viime vuosina. Pidetään Simpsiön palvelut laadukkaina ja ympärivuotisina sekä huolehditaan alueen kunnossapidosta ja siisteydestä. Simpsiöllä voisi järjestää erilaisia kilpailuja tapahtumia tai vaikka leirejä.
8. Lapualla on lapsille ja nuorille on tarjolla todella monipuolisia harrastusmahdollisuuksia urheilun ja taiteen osalta. Harrastamisen Lapuan malli on todella hyvä juttu, se tarjoaa ilmaista harrastustoimintaa kaikille lapsille ja nuorille koulupäivän jälkeen. Harrastusten järjestämisessä käyttäisin hyväksi myös yhdistysten ja seurakuntien tarjoamia mahdollisuuksia harrastamiseen.
9. Mielestäni kaupungin ei pidä haalia muuttovoittoa ulkomailta vain pelkän asukasluvun vuoksi. Jos ulkomailta tullaan Lapualle opiskelemaan tai töihin, on ulkomailta muuttaminen ihan positiivinen asia,
Arttu Nikkari
1. 35 v, yrittäjä ja vesijohto-osuuskunnan tj, harrastuksena pajailu.
2. Se, että kaupungin ajatusmallissa otetaan kylät paremmin huomioon ja päätöksenteko olisi läpinäkyvämpää.
3. Kysymys on hieman aseteltu jyrkästi, mutta oppitunneilla tulisi olla kielto.
4. En yhdy linjaukseen. Alakouluverkon kehittämisessä lähtökohtina tulee olla faktat, ja pitäisi nähdä kyläkoulut vetovoimatekijöinä, koska ympäröivissä kunnissa ei ole mahdollista saada lastaan turvalliseen ja yhteisölliseen oppimisympäristöön.
5. Ei ole palveluita, mistä leikata, joten vaihtoehdot ovat vähäiset.
6. Olen lähtökohtaisesti tuulivoimaa vastaan, mutta jos vaakakupissa on tuulivoima ja itsehallinto, itsenäisyys voittaa.Etäisyys tulee arvioida tapauskohtaisesti.
7. Kaupungin tytäryhtiöiden tulee toimia taloudellisesti kannattavasti. Toimiessaan lakisääteisten asioiden ulkopuolella toimintaa tulee harkita kriittisesti. Jatkossa tytäryhtiöiden tukemisessa pitää olla tarkat suunnitelmat ja tarvearvioinnit kyseiseen tarpeeseen eli mitä, miksi ja miten. Mikäli investointi on järkevä ja yhtiö takaisinmaksukelpoinen eikä aiheuta markkinavääristymää niin miksi ei?
8. Lapualla on jo nyt erittäin monipuoliset mahdollisuudet. Kehitys tulisi kohdistua kylien aktivoimiseen yhteisöllisyyden lisäämisellä ja mahdollistaa eri laji kokeilut.
9. Itse ukrainalaisten kanssa työskennelleenä, erikseen ei tarvitse hankkia, mutta työperäisiä maahanmuuttajia vastaan minulla ei ole mitään.
Sari Oja-Lipasti
1. 64v, terveydenhuoltoalan ammattihenkilö monaisine tutkintoineen/työyhteisösovittelija. Anon äänestäjiltä valtakirjaa jatkokaudelle kotikaupungimme valtuustoon sekä aluevaltuustoon. iikunta,kulttuuri eri muotoineen, lukeminen, vapaaehtoistoiminta.
2. Arjen perusasiat, sujuva turvallinen arki. Pidetään ihmisistä huolta, arvostaen ei väheksyen. Keskitytään ihmisiin ja tekemiseen. Toimivat varhaiskasvatuspalvelut, lasten ja nuorten kasvun tukeminen.
Aktiiviset kylät ja kuntalaiset sekä kuntatalous turvaavat kunnan tulevaisuuden. Tarvitsemme työtä ja yrittämistä sekä tiivistä yhteistyötä ja vuoropuhelua yrittäjien, työvoimapalveluiden, elinkeinopuolen, kotoutumispalveluiden sekä hyvinvointialueen kesken. Tämä on perusta kunnan vireydelle ja vakaalle kuntataloudelle.
Hyvinvoiva henkilöstö.
Rakentava yhteistyö valittujen päättäjien kanssa Lapuan parhaaksi, yhteisten kompromissien löytämiseksi.
3. Täyskieltokännyköille on vähän vaikea asia. Minusta opetustilanteessa eli tunneilla/ehdottomasti ei, välitunti on haastava, kuka pystyy kontrolloimaan laajalla alueella olevien oppilaiden kännykän käyttöä ja mihin se mahdollisesti johtaa...
Mutta se tiedetään, että kännykät aiheuttavat koulukiusaamista, kuvataan missä sattuu, tehdään keinotekoisia videoita ja snäppejä, joita ei pystytä välttämättä sitten tarvittaessa näyttämään toteen.
4. Periaatepäätös oppilasmäärästä on linjattu. Pienessä koulussa on omat haasteensa ja mahdollisuutensa. Itse pienellä koululla vt.opettajana toimineena aikoinaan tiedän, miltä tuntuu kun päätöksiä tehdän ja oppilaita ei ole.
Jos oppilaita riittää ja alueet saavat asukkaita ja syntyvyyttä saataisiin kasvuun, kaikilla kouluilla on mahdollisuus.
5. Veroja korottamalla vai palveluita karsimalla. Molemmat hankalia,veroja korottamalla asia koskee kaikkia, palveluille tulisi tehdä tarveselvityksiä esimerkiksi asiakasmääristä, miettiä, voidaanko toimintaa jotenkin muuttaa niin,b että palvelu kuitenkin säilyisi.
Kuntalaisille kuuluvat peruspalvelut.
6.Kannatan tuulivoima-aluetta ottaen huomioon rajat esim. asutukseen. Vaihtoehtoiset energian tuottamistavat ovat nykypäivää.
7. Olen ollut päättämässä Simpsiön takauspäätöksistä. Sitä on turha kiistää, etteikö se ole itselle herättänyt monenlaisia ajatuksia, harmillisia tapahtumia. Se, että Simpsiö olisi mennyt/päästetty konkurssiin, on kuitenkin vaikea päätös.
Ravintolatoimintaahan on ollut jo aikaisemminkin, nyt se on todella hyvää, toimivaa ja palvelevaa.
On selvää että Simpsiön toimintaa tulee tarkastella nyt yhä tarkemmin ja valvotummin niin kuin tehdäänkin.
8. Minusta harrastusmahdollisuudet ovat täällä todella hyvät ja kattavat kaikille ikäryhmille.
Perheen yhdessäolo ja yhdessä vietetty aika on tärkeä. Läsnä oleminen vanhempana lasta kannustaen ja tukien. Keskustelkaa, keskustelkaa...
Kiusaaminen, onko se hyvinvointia? Kiusaamiseen tulee puuttua, sillä sitä on edelleen, saadaanko koskaan pois kitkettyä, välineitä siihen on tarjolla.
Koti on alusta, jossa näistä tulisi puhua ja ohjeistaa, koulun tehtävänä olla tukena.
Näen vanhempien ja vanhempain yhdistysten aktiivisen roolin kiusaamisen vastaisessa työssä, kuten muissakin asioissa todella tärkeänä. Tukioppilaiden merkitys on merkittävä unohtamatta oppilashuoltoryhmää. Tulee muistaa,että koulu voi olla myös turvapaikka, sieltä kotoa.
9. Muuttovoittoa ulkomailta on jo saatu,sillä kotikuntamerkinnät ovat tuottaneet tulosta.
Työ ja koulutusperäinen maahan muutto ei saa olla ongeelma. Kaikki kunnat haluavat lisää asukkaita.
Kuolleisuus on suurempi kuin syntyvyys lähes jokaisessa kunnassa maakuntamme alueella.
Esa Pennala
1. FM / IT-arkkitehti, 52 vuotta. Valmistuin Helsingin yliopistosta tietojenkäsittelytieteestä filosofian maisteriksi. Olen työskennellyt it-alalla yli kaksikymmentäviisi vuotta. Työskentelen nyt Kelassa sovellus/it-arkkitehtina. Paluumuutin Etelä-Pohjanmaalle, Lapualle vuonna 2012. Äiteen puolen suku Yli-Kojoloita on Lapualta.
Harrastuksiin kuuluu jääkiekko ja kaukalopallo, seuraan myös omien poikien jääkiekkoa. Lenkkeilen, hiihdän – ja laskettelen laudalla ja välillä suksillakin. Kuulun Haapakosken metsästäjiin, jossa olen ollut hirvi-ja peuraporukassa. Kesäisin perhokalastan. Kuulun bändiin, jolta tulossa viides levy tänä vuonna.
2. Lämmin vesi kaupungin omistamaan Lapuan jäähalliin. Veronmaksajia maakunnan ulkopuolelta Lapuan sote-vahvuuteen.
3. Täysikielto kuulostaa rankalta. Ehkä kännykät voisivat olla asioiden hoidossa ruokatunnilla käytössä, jos se vain onnistuisi käytännössä.
4. Alakoulujen läheisyyteen pitäisi saada kaavoitusalueita, joilla väkimäärä saadaan nousemaan. Lakkautusperustaisten koulujen läheisyydessä ei ole nuorille ihmiselle asuinpaikkoja, joilla väkimäärää saataisiin kasvatettua. Ilman uusia asukkaita tilanne ei muutu. Kauempana keskustaa oleviin kaavoitusalueille tulisi tonttihintojenkin olla kohtuullisia.
5. Leikkaamalla. Lapuan kunnallisveroprosentti on suurempiin kaupunkeihin verrattuna liian korkealla, jotta saataisiin houkuteltua Lapualle lisää asukkaita maakunnan ulkopuolelta.
6. Pitäisi päättää tuulivoimaloiden etäisyys asutukseen nähden. Tuulivoimaloiden ei saisi haitata ihmisten arkielämää. Kannatan enemmän aurinkovoimaa, jos löytyy hyvä sijoituspaikka ja liikuttaminen on hieman helpompaa myöhemmin.
7. Lapualla on kaksi hyvää kohdetta matkailijoille: Simpsiö ja Vanhan Paukun alue - monitoiminnallisuutta ja kulttuuria. Näiden avulla Lapualle saadaan näkyvyyttä ja kiinnostusta Lapualle joskus muuttaville. Lapua tarvitsee lisää asukkaita. Simpsiö on hyvä ja vetovoimainen paikka, johon kannattaa sijoittaa.
8. Nuorten hyvinvoinnin ja mielenterveyden ennaltaehkäisyyn tarvittaisiin Lapualle resursseja. Nuoret ovat tulevaisuus, jolla Lapuakin tulee jatkossa kehittymään. Liikuntapaikkojen hinnoittelun pitäisi seurata naapurikuntien hintatasoa. Jäähallin treenihinnasto pitäisi tällöin puolittaa, jotta oltaisiin Seinäjoen hinnoissa. Seinäjoella hallihinnat ovat sitäkin halvempia. Lapuan jäähallissa on vanha hinnasto, jossa pelijää on kalliimpi kuin varsinainen treenijää, vaikka hallissa on led-lamput. Aikaisemmin jäähallissa on ollut muiden kuntien taitoluistelijat, enää ei ole.
Muiden liikuntapaikkojen pitäisi seurata samaa hinnoittelua kuin kuvasin jäähallin suhteen.
Vanhan Paukun alueen kulttuuritarjontaa myös nuorille musiikin ja muun tarjonnan kanssa. Simpsiötä voisi käyttää nuorille suunnattaviin tapahtumiin kulttuurista urheiluunkin.
9. Suuntaisin kaupungin kehittämiseen suomalaisten silmin. Näkyvyyttää ja tunnettavuutta, jotta saataisiin muuttajia myös maakunnan ulkopuolelta. Lapualla on loistavaa yrittäjyyshenkeä, joka olisi hyvä näkyä kauemmaksikin. Ilman töitä on vaikea muuttaa uuteen paikkakuntaan kuten itse muutin Lapualle.
Hanna Peräaho
1. Olen 47-vuotias neljän lapsen äiti. Olen opiskellut terveydenhoitajaksi ja terveystieteen maisteriksi ja työskentelen tällä hetkellä hoitotyön opettajana Sedussa. Harrastan lenkkeilyä ja kuntosalia sekä koiran kanssa temppuilua ja penkkiurheilua, erityisesti pesäpalloa. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa tuli mukaan jääkiekko.
2. Asukkaiden yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin vahvistaminen. Kaupungin imagon ja vetovoiman kehittäminen.
3. Opetuksen ja välituntien ajaksi kännykkä pois, mutta koulumatkoille ja iltapäivän harrastuksiin sen voi ottaa mukaan.
4. Oppilasmääräluku syntyy siitä, että koulu toimisi kolmeopettajaisena ja olisi sitä kautta elinvoimainen koulu. Lasten lukumäärä tulee puolittumaan ja sitä kautta koulujen tiloja jää väistämättä tyhjiksi. Olisi mielekästä selvittää koulupiirien poistamisen/muuttamisen tuomia vaihtoehtoja. Jos vanhemmat pääsisivät valitsemaan lapsensa alakoulun, olisiko alakoulujen kehitys silti samankaltainen? Luottamushenkilöillä on täysi mahdollisuus virkamiesten kanssa tehdä seuraavalla kaudella luovia ratkaisuja koulujen suhteen. Mutta jos lapset loppuvat, loppuu myös koulun toiminta.
5. Lapualla virkamiehet ovat tehneet viime valtuustokaudella valtavan upeaa työtä tehostamalla kaupungin toimintoja ja niiden kulukehitystä. Jos talous heikentyy voimakkaasti, niin veronkorotuksia joutuu pohtimaan silloin, kun merkittävät palvelut ovat vaarassa esim. kasvatus tai infrastruktuuri.
6. Ei ole minun osaamisalaa, mutta nykyiset voimalat eivät ole minua haitanneet, vaikka asun samalla suunnalla. Niistä saadaan erilaisia tuloja kaupunkiin. Mitä kauempana asutuksesta sen parempi.
7. Simpsiönvuoren toiminta ravintoloineen liittyy Lapuan vetovoimaan, vapaa-ajan aktiviteetteihin, luonnosta nauttimiseen ja matkailun kehittämiseen. Rakennusprosessia on tarkasteltu ja arvioitu jälkeenpäin monella eri tavalla, se ei mennyt kuten piti ja siitä tullaan ottamaan opiksi. Itselleni Simpsiön alue on merkityksellinen monella tapaa ja valmis ravintolarakennus on toimiva ja näyttävä. Nyt on tehtävä työtä, että alueen käyttö lisääntyy ja yhtiö saa kuoletettua kaupungin takaamat velat. Olen asian suhteen optimistinen.
8. Monenlaisia konkreettisia toimia on jo tehty; Suomen mallin toiminta, Kaiku-kortit jne. Nyt on haussa hanke, jonka avulla Suomen mallin kokeilevasta toiminnasta lapset ja nuoret löytäisivät omia vahvuuksiaan ja pysyvämpiä harrastuksia. Kehittäisin yhteistyötä kaupungin ja kolmannen sektorin toimijoiden eli esim. urheiluseurojen kanssa. Kaupungin kannattaa suhtautua palvelumyönteisimmin eri toimijoiden kanssa tehtävään yhteistyöhön. Tämäkin on kyllä jo melko hyvällä tolalla, mutta yhteisiä synergiaetuja kannattaa aktiivisemmin hakea.
9. Työpaikallani koulutetaan opiskelijoita, jotka ovat tulleet OPH:n koulutusvientiin liittyvien hankkeiden kautta Lapualle ja lähiympäristöön. He ja ukrainalaiset ovat pääasiallinen selitys hienoiseen asukasluvun kasvuun 2024 vuonna. Jos yrityksillä ja työnantajilla on tarvetta työntekijöille, niin ei tarvitse pelätä ulkomailta muuttaneita. Pitää olla kapasiteettia; työ-, koulutus- ja asumispaikkoja kaikille tulijoille, niin naapurikunnista kuin kauempaa.
Esa Rintala
1. 53, historian ja yhteiskuntaopin lehtori, liikunta
2. Taloudellisten realiteettien ja hyvän palvelutason yhteensovittaminen, edellyttää kompromisseja
3. Mitä täyskielto tarkoittaa? Tarkoittaako se myös välitunteja. En ole asiassa ihan niin ehdoton, mutta olen ennustanut opettajantyössä puhelinten aiheuttamat ongelmat heti kun ne laitteet keksittiin. Pitkään niihin liittyi myönteistä hypetystä ja minun puheitani pidettiin vitseinä.
4. Linjaus on 35 oppilasta. Olen ollut sitä päättämässä ja olen sen takana. Liian pieni koulu ei ole oppilaan etu. Menneinä vuosina lakkauttamisraja meni alempana, mutta silloin kyse oli lasten puutteesta aina yhdellä alueella. Nyt lapsikato koskee koko Lapuaa.
5. Kumpikin vaihtoehto on tarpeen vaatiessa mahdollinen. Keskustalaisena valitsen tylsän keskitien.
6. Kannatan kyseistä tuulivoima-aluetta. Ehkä kaupungin ei kannata määritellä yhtä metrirajaa vaan päättää asioista tapaus kerrallaan.
7. Olen ollut tekemässä takauspäätöksiä. Ensimmäinen hakemus tosin hylättiin liian kalliina. Olen pettynyt tapahtumien kulkuun. Yhtiön konkurssiin päästäminen on kuitenkin kova päätös. Ravintola Simpsiöllä oli ennenkin. Nyt vaan on parempi. Kokonaisuutena olen huolestunut tilanteesta.
8. Vaikea sanoa. Harrastusmahdollisuuksia on ja yhteiskunta on omalta osaltaan tukenut hyvinvointia melko hyvin. Perheissä pitäisi vähän ryhdistäytyä. Lapsia pitää tukea mutta heiltä pitää myös vaatia. Älylaitteet hiiteen ja kirjat käteen. Vanhemmat lukekoot lapsilleen ja puhukoot heidän kanssaan.
9. Työperäinen maahanmuutto on positiivinen asia Lapuan kannalta.
Hannu Saarela
1. 50v. Työnjohtaja autokorjaamossa Seinäjoella. Keskustan ehdokas molemmissa vaaleissa. Harrastan koiran kanssa ulkoilua ja höntsä lentopalloilua. Yksi kautta valtuutettuna, sivistyslautakunnan jäsen, henkilöstöjaoston jäsen ja kaupunginhallituksen varajäsen.
2. Palvelut läheltä.
3. Ei täysi kieltoa kännyköille kouluun. Rajat täytyy luoda, nykyisinkin kerätään puhelimia pois tunnin ajaksi.
4. Raja on lakkautusuhka, jolloin koulun kohtalo on tarkastelussa monelta eri kantilta, ei sulkuautomaatti. Myös varhaiskasvatuksen tarve vaikuttaa sekä tilojen kunto ja puntariin nousevat laskelmat myös kuljetusten osalta.
En ole täysin tähän rajaan tyytyväinen, mutta työkalu päätösten tukena. Kehittäisin tuen muuttuessa, pienet koulut voisivat tarjota mahdollisuuden opiskeluun pienryhmissä heille, joilla on haasteita ja tukisivat myös isojen koulujen ryhmäkokojen pienentämistä.
5. Veronkorotuspainettakin on verrattuna naapurikuntiin, valtuustohan pidättäytyi veronkorotuksesta johtuen kaikkien muiden tavaroiden ja palveluiden kohonneista kustannuksista.
Juustohöyläleikkurit on käytetty jo kun säästetty jo pidemmän aikaa. Yhä jatkossakin säästöjä tulee miettiä mm. virkojen täytöissä ja uusien palvelujen perustamisvaiheessa. Tällä hetkellä uskon merkittävän kaupungin tulojen lisäyksen tulevan aurinkopuiston kiinteistöveroista ja Nammon tulevista henkilöstön lisäyksistä, katsoisinkin ne kortit ensiksi.
6. Suhtaudun myönteisesti, etäisyys pysyvään asutukseen yleisen käytännön mukaan 1,5 km – 2 km. Koen riittäväksi.
7. Tuli yllättäen. Taivuin lainan kannalle. Kaikki tukeminen tarkan harkinnan alle, paremmin oltava ennakoitavissa. Ravintolatoiminnan, vaikkakin tytäryhtiö pyörittää, niin tilat voisi vuokrata yksityiselle toimijalle.
8. Seurojen ja lasten harrastuskulut nousseet tilavuokrienkin kustannusten kohotessa, tilojen hintataso pidettävä hyvin kohtuullisena, parempaa valmistelua seurojen kanssa yhteistyössä.
Lasten hyvinvointia tukee koulussa ja varhaiskasvatuksessa lähellä sijaitsevat yksiköt ja sopivat ryhmäkoot. Riittävät resurssit ja huolehditaan, että varat, jotka suunnataan koulutukseen, myös menevät sinne jos eivät ole ns. korvamerkittyjä kouluille/päiväkodeille. Henkilöstön osaaminen ja jaksaminen on pidettävä myös keskiössä ja pitovoima henkilöstöön eli tutut ja turvalliset aikuiset osana kasvupolkua.
9. Kyllä, osaavasta työvoimasta on monella alalla pula jo nyt.
Ibrahim Sahindal
1. Olen 47-vuotias yrittäjä Lapuasta. Olen pyörittänyt omaa pizzeriaa kaupungissa jo 28 vuotta. Vapaa-ajalla tykkään liikkua luonnossa ja seurata ajankohtaisia asioita.
2. Haluan, että Lapua kehittyy elinvoimaisena paikkana, jossa on töitä, palveluita ja hyvä arki kaikille niin lapsille, nuorille kuin vanhuksillekin.
3. Täysi kielto ei ole hyvä ratkaisu. Puhelinten käyttö pitää olla hallinnassa, mutta niitä voi käyttää järkevästi opetuksessa ja tauoilla, kun säännöt ovat selvät.
4. Pelkkä oppilasmäärä ei saa olla ainoa peruste. Koulut ovat tärkeitä kyläyhteisöille. Kouluverkkoa pitää kehittää niin, että palvelut säilyvät mahdollisimman lähellä perheitä.
5. Veronkorotukset ja leikkaukset eivät ole ainoat keinot. Kunta voi saada lisää tuloja tukemalla yrittäjyyttä ja tekemällä toiminnasta tehokkaampaa.
6. Uusiutuva energia on tärkeää, mutta tuulivoimalat pitää rakentaa riittävän kauas asutuksesta. Etäisyyden voisi olla esimerkiksi 2.5–3 kilometriä.
7. Simpsiö on tärkeä paikka liikunnalle ja matkailulle, mutta sen pitää tulevaisuudessa toimia enemmän omilla tuloilla. Ravintolatoiminta ei mielestäni kuulu kaupungin tehtäviin.😊
8. Harrastuksia pitää olla eri puolilla Lapuaa ja edullisesti. Kaupunki voisi tehdä enemmän yhteistyötä seurojen ja koulujen kanssa ja kuunnella nuorten omia toiveita.
9. Kyllä, myös ulkomailta voi tulla hyviä asukkaita. On tärkeää, että uudet ihmiset saavat töitä, hyvän vastaanoton ja tuntevat olonsa tervetulleiksi. Itse muutin Lapualle vuonna 1997. Olen työllistänyt itseni jo 28 vuoden ajan. Olen hyvä esimerkki siitä, että kun on töitä, on myös syy asua Lapualla.
Jukka Tauriainen
1. Olen 50-vuotias perheenisä. Päivätyötäni teen maatalousekonomian tutkijana Luonnonvarakeskuksessa. Harrastan mm. vapaaehtoistyötä eri tehtävissä Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa. Olen myös aktiivinen reserviläinen toimien paikallisissa reserviläisjärjestöissä sekä MPK:ssa.
2. Jos tulen valituksi valtuustoon, puhun erityisesti kestävän kuntatalouden puolesta, mikä on edellytys sille, että kaupunki voi tarjota mm. hyvän koulutuksen lapsille ja nuorille, turvallisen ja viihtyisän asuinympäristön kaikenikäisille perheellisille ja perheettömille.
3. Elämänpiirimme nopea digitalisoituminen ei ole ollut kaikilta osin hyväksi. Lasten ja nuorten vielä kehittymässä olevat aivoissa voi jatkuvan digitaalisen ärsyketulvan vaikutuksessa aiheutua keskittymiskykyyn, tunteiden säätelyyn ja unenlaatuun kielteisesti vaikuttavia asioita. Mielestäni kouluissa olisi muutenkin palattava perusasioihin ja pyrittävä lisääntyneen digitalisoinnin sijasta saamaan nuoria irti digilaitteista, tekemään, näkemään ja kokemaan asioita.
En silti kannata kouluihin kännyköiden totaalista täyskieltoa. Oppitunneilla niiden käyttöä ei pidä sallia, mutta välitunneilla tulisi mielestäni olla mahdollisuus käyttää kännykkää pakottavassa tarpeessa yhteydenpitoon huoltajan kanssa. Muilta osin kännykkä voitaisiin kieltää myös välitunneilla, sillä vapaa kännykänkäyttö välitunneilla passivoi koululaisia tuijottamaan ruutua liikkumisen ja sosiaalisten kontaktien asemesta. Kännykkä pitäisi kuitenkin saada olla koulussa mukana, sillä se on monelle koululaiselle arjen turvaväline koulumatkoilla.
4. Lapualla on 11 alakoulua ja niissä on vähän yli tuhat oppilasta. Oppilasennusteet näyttävät lapsimäärän pienenevän sangen nopeasti. Vuonna 2030 oppilasmäärän ennustetaan painuvan jo alle 800:n. Valtuusto päätti 9.12.2024, että jos koulun 1.-6. luokkalaisten oppilasmäärä olisi alle 35 oppilasta kahtena lukuvuotena peräkkäin, koulun toiminta lakkautuisi seuraavan lukuvuoden alussa.
Pidän tarpeellisena, että valtuusto keskusteli asiasta ja teki siitä periaatepäätöksen. Katson kuitenkin, että koulun lakkauttaminen ei saa olla mekaaninen toimenpide, joka sulkisi koulun ovet heti, oppilasmäärän painuttua kahtena vuotena alle 35:n. Jokainen koulun sulkeminen on arvioitava erikseen tehden luotettavat arvioinnit erityisesti lasten parasta ajatellen. Pienen koulun oppilaaksiottoalueen yhdistäminen naapurialueeseen voi sekin olla lasten kannalta hyvä vaihtoehto, jos se parantaa koulutuksen laatua, lisää mahdollisuuksia sosiaaliseen kanssakäymiseen jne., mutta nämä seikat on todellakin punnittava jokaisen koulun kohdalla erikseen.
Kaupungin talouden tasapaino on erittäin tärkeä tavoite, eikä jatkossa ole näkyvissä kovinkaan lihavia kuntatalousvuosia. Talouden terveydestä on Lapualla pidettävä kiinni, mutta elinvoimaisen kylän koulua ei pidä sulkea muutaman tonnin kustannussäästön takia, vaikka oppilasmäärä tipahtaisi muutaman oppilaan verran määritetyn rajan alapuolelle. Mieluummin säästö on tuossa tapauksessa etsittävä jostakin muualta.
5. Kunnan talouden tasapainottaminen on monimutkainen kokonaisuus, jossa leikkaukset, veronkorotukset ja lainanotto ovat kaikki mahdollisia keinoja. Niiden vaikutukset, käytettävyys ja hyväksyttävyys vaihtelevat tilanteen mukaan.
Menoleikkauksia on käytettävä karsimaan tehottomia tai tarpeettomia menoeriä. Kaikkia kuluja ei voi leikata ilman pitkän aikavälin haittoja, esim. sivistyspalvelut.
Veronkorotuksilla saadaan lisää tuloja ilman suoria palveluleikkauksia, mutta naapurikuntiin verrattuna suuret korotukset voivat heikentää kaupungin houkuttelevuutta asuin- ja yrityspaikkana. Myös veronkorotusten vaikutusta on arvioitava pitemmällä aikavälillä. Menot eivät saa kasvaa hallitsemattomasti: joskus suu on pantava säkkiä myöten.
Erityisesti investointeja, jotka voivat pitkällä aikavälillä vahvistaa kunnan taloutta voidaan rahoittaa lainoilla. Tällöin voidaan jakaa kustannuksia useammalle vuodelle, eivätkä ne heti kuormita veronmaksajia tai vaadi äkillisiä leikkauksia. Syömävelan ottaminen sen sijaan ei ole vaihtoehto.
6. Kestäviin energiamuotoihin investointi on tärkeää, jotta ihmiskunta voisi rajoittaa ilmakehään tuottamiensa hiilipäästöjen määrää. Tämä on tärkeää erityisesti lastemme ja lastenlastemme tulevaisuutta ajatellen.
Lähtökohtaisesti kantani uusiutuvan energiantuotannon sijoittamiseen Lapualle on myönteinen. Tuulivoima tuo kaupungille kiistatta kaivattuja verotuloja ja tukee Lapuan elinvoimaisuutta. Tuulivoiman kaavoittaminen on tehtävä huolellisesti, jotta se ei heikennä kohtuuttomasti asukkaiden elämänlaatua tai haittaa kohtuuttomasti esimerkiksi maa- ja metsätaloutta.
Joissakin kunnissa on käytössä minimietäisyys tuulivoimaloille. Mielestäni etäisyydet on määriteltävä tapauskohtaisesti kaavoitusvaiheessa niin, että ne perustuvat puolueettomiin selvityksiin melu- ja ympäristövaikutuksista. Myös asukkaiden näkemykset on huomioitava.
Myös aurinkovoimaloita voitaisiin kaavoittaa lisää. Syntymäpitäjäni Utajärvi palkittiin hiljattain Vuoden 2024 Energiamurroksen edistäjänä. Kunnanjohtaja Anne Sormusen mukaan Utajärven kunta on jo vuosia tehneet systemaattisesti töitä vihreän siirtymän kokonaisuuden parissa, jossa ennakoiva kaavoitus ja maankäytön suunnittelu on ollut keskiössä. Hän sanoo myös kunnan haluavan, että elinkeinoelämässä tehdyt eurot kotiutetaan kuntalaisten hyvinvointiin. Tällainen mentaliteetti sopisi myös Lapuan ohjenuoraksi.
7. Simpsiö on yksi Lapuan tunnetuimmista matkailukohteista ja sen kehittäminen vaikuttaa kaupungin imagoon. On kuitenkin arvioitava kriittisesti, mihin kaupungin varoja käytetään ja millä ehdoilla tytäryhtiöitä tuetaan. Kaupungin on syytä miettiä tarkkaan konsernirakennettaan. Investointien lisäksi on myös voitava luopua omistuksista, jotka eivät ole kaupungin toiminnan kannalta keskeisiä.
3,2 miljoonaa euroa on iso summa. Perustellusti voidaan kysyä, onko rahoitus ollut tehokasta ja onko sillä saavutettu tuloksia, jotka hyödyttävät kaupunkilaisia. Kaupungin roolin pitäisi olla ensisijaisesti mahdollistava, ei pysyvästi rahoittava. Mikäli tukea annetaan, sen tulee perustua selkeisiin liiketoimintasuunnitelmiin ja vastuulliseen taloudenpitoon. Myös konsernijohdon ohjeita ja kaupungin omistajapoliittisia linjauksia on tarkasteltava kriittisesti niin, että löperö taloudenpito tytäryhtiöissä ei ole mahdollista.
Jatkossa konsernijohdon on arvioitava kriittisesti, mitä toimintoja Simpsiöllä pyöritetään kaupungin omistamana. Kaupungin omistamien yhtiöiden toiminnan tulee olla sellaista, että se ei sodi mm. kuntalain ja kilpailulain säädöksiä vastaan.
Lainaus Kuntaliiton sivuilta: ”Kun kunta toimii kilpailutilanteessa markkinoilla, sen on valittava sellaiset toimintamuodot ja -tavat, ettei niiden perusteella kilpailuneutraliteetti vaarannu. Kuntalaki tai kilpailulaki ei kiellä julkisyhteisöjä harjoittamasta taloudellista toimintaa eikä kilpailemasta yksityisten yritysten kanssa samoilla markkinoilla…. Sääntelyn tarkoituksena on suojata terveen ja toimivan kilpailun edellytyksiä markkinoilla” (https://www.kuntaliitto.fi/laki/kunnat-yhtiot-ja-markkinat)
Katson, että kaupungin yhtiön ei välttämättä ole tarpeellista pyörittää ravintolaa Simpsiöllä. Olisi järkevämpää antaa toiminta yksityiselle yrittäjälle.
8. Lasten ja nuorten hyvinvointi on investointi tulevaisuuteen. Lapualla on mahdollisuus kehittää tätä kokonaisuutta monella tavalla. Tärkeää on tarjota monipuolisia harrastusmahdollisuuksia, tukea perheitä ja mahdollistaa kaikkien lasten osallistuminen varallisuudesta riippumatta.
Lapualla onkin tehty jo toimia tähän liittyen mm. Harrastamisen Suomen mallin avulla. Harrastuksia voitiin tuoda tarjolle koulupäivän yhteyteen, jolloin liikunta-, musiikki- tai taidekerhoihin osallistuminen on ollut helpompaa. Tätä tulee jatkaa ja siihen kannattaa panostaa myös kaupungin.
Liikuntapaikkojen ylläpitäminen ja kehittäminenkin on jatkossakin tärkeää. Nuorille tarvitaan viihtyisiä tiloja, joissa voi viettää aikaa ilman ostovelvoitetta. Nuorisotilojen aukioloa tulee saada laajennettua jne.
Lasten ja nuorten hyvinvointiin voidaan panostaa myös vahvistamalla koulujen ja oppilashuollon resursseja: Olisiko nuorille mahdollista järjestää niiden lisäksi myös vertaistukea tai -ryhmiä esimerkiksi ahdistukseen, yksinäisyyteen tai koulunkäyntiin liittyen?
Monet lasten ja nuorten ongelmat kumpuavat myös perheiden ongelmista. Kaupungin yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa voisi löytyä keinoja lisätä varhaista tukea perheille ja vanhemmille.
9. Jokainen Suomen kunta haluaa olla väkimäärältään kasvava. Käytännössä se ei voi nykyisellä syntyvyystasolla onnistua.
Lapuan väestökehitys ja elinvoima riippuvat siitä, miten onnistumme houkuttelemaan uusia asukkaita ja yrityksiä. Väestön ikääntyessä ja pitkällä tähtäimellä myös työvoimapulan kasvaessa on tärkeää, että kaupunki tekee asioita uusien asukkaiden saamiseksi.
Lapuan kaupungin väkiluku olisi painunut alle 14 000:n jo vuonna 2023, ellei tänne olisi muuttanut 170 henkilöä ulkomailta, erityisesti Ukrainasta.
Kansainvälinen muuttoliike on mahdollisuus, jos Lapua pystyy tarjoamaan hyvän elämän edellytykset uusille tulijoille. Jos haluamme houkutella uusia asukkaita, meidän on myös varmistettava, että he viihtyvät täällä ja työllistyvät mieluusti kotipaikkakunnalle.
Tarvitaan neuvontaa ja tukipalveluita työpaikoille ja yrityksille. mahdollisuuksia kielen oppimiseen, riittävästi kohtuuhintaisia asuntoja, päiväkoti- ja koulupaikkoja. Ennen muuta tulijat – olivatpa he sitten lähtöisin kotimaasta ja ulkomailta – on saatava mukaan paikallisyhteisöihin. Urheiluseurat, kyläyhdistykset, uskonnolliset yhteisöt, naapurusto ja muu yhteisöllinen toiminta ovat kotoutumisessa ensiarvoisen tärkeitä.
Marlena Tuomela
1. yrittäjä, harrastuksena kirjoitan marlenablogi.fia sekä harrastan digitaalista taidetta.
2. Haluan olla mukana kehittämässä uudenlaisia yhteisöllisiä palveluja, jotka huomioivat kaikenikäiset kuntalaiset. Uskon vahvasti, että yhteisöllisyyden vahvistaminen on tulevaisuudessa avainasemassa kaupungin elinvoiman, hyvinvoinnin ja viihtyvyyden kannalta. Siksi pidän tärkeänä panostaa juuri sukupolvia yhdistäviin palveluihin ja yhteiseen tekemiseen.
3. Ei pitäisi. Todellisuudessa olemme jo jäljessä teknologian vuorovaikutuksen hyödyntämisessä ja tekoäly tulee mutkistamaan rajusti vuorovaikutusta lähitulevaisuudessa. Kieltojen sijaan tulisi keskittyä siihen, miten älylaitteita käytetään järkevästi ja sujuvasti.
Kun lapsille ja nuorille viesti teknologian käytöstä on jatkuvasti negatiivista, ei ole ihme, että myös he käyttäytyvät negatiivisesti. Ongelma on syvemmällä: ei ole osattu huomioida riittävästi sitä, miten sisällöntuotanto vaikuttaa teknologian välittämään vuorovaikutukseen. Vaikka tietoa ja osaamista teknologian vaikutuksista on ollut saatavilla jo vuosikymmeniä, ollaan silti tässä tilanteessa. Syitä on vaikea esittää yksiselitteisesti, mutta keskeistä olisi kääntää katse positiivisiin ratkaisuihin.
4. Voisiko hybridiopetus olla toimiva ratkaisu tähän tilanteeseen. Oppilaat osallistuisivat osalle oppitunneista etäyhteydellä omasta koulusta suurempaan kouluun, jolloin heillä olisi mahdollisuus laadukkaaseen opetukseen ja monipuolisiin sisältöihin riippumatta sijainnista. Samalla läsnä oleva aikuinen, kuten kouluavustaja, voisi varmistaa opetuksen sujuvuuden, auttaa oppilaita teknologian käytössä ja tukea positiivista digitaalista vuorovaikutusta. Hybridiopetus tukisi myös tarkoituksenmukaista teknologiankäyttöä turvallisessa ja ohjatussa ympäristössä, samalla tuetaan nuorten sosiaalisten suhteiden säilymistä ja yhteisöllisyyttä.
5. Osaan palveluihin voisi olla mahdollista löytää tehokkaita sponsorisopimuksia. Tämä voisi myös tuoda lisää innovatiivisia ideoita ja uusia yhteistyömuotoja, joissa eri tahot hyötyvät yhteisistä ponnisteluista. Viimeisenä vaihtoehtona korottaisin veroja.
6. En ole tutustunut tuulivoimahankkeisiin tarkemmin.
7. Lapuan Simpsiöllä on potentiaalia, ja siitä pitäisi kehittää omaleimainen, ympärivuotinen palvelukokonaisuus, vahvalla, uniikilla identiteetillä. Miksi kaupunki pyörittää kahvilaa simpsiöllä, on varmaan hyvä syy olemassa. En ole perehtynyt asiaan tarkemmin.
8. Voisiko toiminnalliseen oppimiseen yhdistää paikallisten yhdistysten, yritysten ja harrastusryhmien toimintaa. Nuoret voisivat löytää uusia kiinnostuksen kohteita. Digitaaliset ympäristöt ovat tärkeitä, Esport-kerhot jne. Niiden tärkeydestä olen kirjoittanutkin paljon.
9. Ehdottomasti kannattaa pyrkiä lisäämään vetovoimaan myös kansainvälisesti. Tärkeää on panostaa monipuolisiin asumisen vaihtoehtoihin, jotta Lapua on houkutteleva vaihtoehto myös muualla työssä käyville – esimerkiksi Seinäjoen työpaikoille on helppo kulkea. Jos halutaan saada muuttajia ulkomailta, kunnassa täytyy olla riittävästi työpaikkoja tarjolla.
Jaana Tuuri
1. Kielten lehtori Lapuan ainoassa koko ikäluokkaa koskevassa koulussa. Harrastan liikunnallisia terveyttä ylläpitäviä juttuja, luen, mökkeilen. Olen asunut Lapualla nyt jo pisimmän siivun elämästäni, yli 25 vuotta. Kasvanut olen naapurissa Kuortaneella. Olen monenlaisista asioista kiinnostunut ja tartun toimeen, kun tarvitaan. Minulla on puoliso ja kolme nuorta aikuista lasta sekä koiravanhus. Minulle tärkeitä asioita ja elämänarvoja: Perhe ja koti, rehellisyys, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, esimerkillä kasvattaminen.
2. Sydäntäni lähellä on koulut (sekä seinät että sisältö kaikkine vivahteineen ja joka asteella), kaikki nuorisoon liittyvä, ympäristö ja luonto, hyvinvointi ja tavallinen turvallinen arki kaikenikäisille ympäri pitäjää. Näitä asioita haluan nostaa aktiivisesti esiin.
Nuorison mielenterveyden haasteisiin täytyy puuttua ennaltaehkäisevästi eli lapsuus (perheiden tukeminen ja varhaiskasvatus sekä harrastusten suojaava vaikutus) kunniaan. Esteettömyyteen tarvitaan edelleen panostuksia. Vanhusväestölle tarvitaan riittävästi pysyviä hoitopaikkoja lähellä. Yläkoulun terveellisyys täytyy selvittää. Keskustan tyhjiin tiloihin täytyy löytää yrittäjiä tai muuta toimintaa. Purkukuntoiset rakennukset keskustassa täytyy purkaa.
3. Kännyköiden käytön jatkuva vähentäminen on kyllä paikallaan, varsinkin kun Lapualla on panostettu jokaiselle henkilökohtaisiin chromebook-koneisiin, joita voidaan käyttää opetuksessa.
Olemme havainneet viime vuosina, että osa nuorisosta saattaa olla samassa paikassa, samalla luokalla vierekkäin juttelematta keskenään koko päivänä. Kukin on omassa kuplassaan, pakenee luurinsa kätköihin. Vähempi luuriaika myös tauoilla auttaisi sosiaalisten taitojen ja ystävyyksien kehittymisessä ja vaikuttaisi samalla myös mielenterveyden haasteisiin. Alakouluissa haluaisin ne kokonaan pois, ylemmillä se olisi haastavampi juttu toteutettavaksi, mutta sielläkin kannattaisin vahvaa rajoittamista.
4. On hyvä että alakouluverkostoa koskien ylipäätään tehtiin joku linjaus, ja myös siirtymäaikaa, jolloin kylät pystyvät vielä aktivoitumaan ja tultuaan vieläkin vireämmiksi uusia perheitä saattaakin muuttaa alueelle. 30-35 voisi olla ihan hyvä ohjenuora rajaksi, mutta aina on otettava muitakin seikkoja huomioon. Aina on tehtävä mm. lapsivaikutusten arviointi. Koulujen huoltotoimenpiteitä ei saa himmailla sen varjolla, että kun loppuu kuitenkin…
5. Pyritään löytämään ensisijaisesti muita tapoja säästää ja tasapainottaa taloutta kuin veronkorotukset ja palveluista leikkaaminen. Tällaisia ovat esimerkiksi monien toimien uudelleen organisointi, kilpailutukset, priorisointi, hyvä kunnossapito, hävikin vähentäminen ja energiansäästöteot (vrt. Kestävät kunnat; Lapua, Kauhava, Kuortane, Alavus ja Ilmajoki).
6. Uusiutuvat energiamuodot ovat maapallon kannalta aivan välttämättömiä. Paikallisesti tuotettu energia vähentää myös riippuvuuksia muista maista ja vaikuttaa osaltaan myös huoltovarmuuteen. Onneksi nykyään pystytään hyvin kattavasti tiedottamaan esim. mitä näkyy mistäkin. Välke- ja ääniasioihin voidaan vaikuttaa huolellisella suunnittelulla ja myös loppusäädöillä. Avoimuus ja yhteistyö ovat tässä kullanarvoisia.
7. Ymmärrän, että kaupungin vetovoima tarvitsee Simpsiön kaltaista helmeä turismille, paikallisille, mahdollisille muuttajille jne. Toivon, että lähitulevaisuudessa Simpsiönvuori Oy pyörisi omillaan. Toivon, että Simpsiön alueen kehittämisessä ei kuitenkaan romuteta alueen luontoarvoja ihan kokonaan.
8. Tärkeämpiä lapsille kotona opetettavia arvoja ovat esim. lähimmäisenrakkaus, toisen ihmisarvon ja myös omaisuuden kunnioittaminen, ystävällisyys ja rehellisyys. Lapsen hyvinvointi lähtee aina aikuisista eli perheiden matalan kynnyksen tukeminen ja vaikkapa kotihoidontuki ja kuntalisä rauhallisen varhaislapsuuden mahdollistajana ovat tärkeitä. Kun lapsi saa tarvitsemansa huolenpidon ja hoivan ja sopivasti hyviä ihmissuhteita ja myös virikkeitä ja harrastuksia, voi hänestä kasvaa hyvän itsetunnon omaava aikuinen. Kaupunki voi tukea lasten ja nuorison harrastuksia tarjoamalla edullisia tai ilmaisia tiloja. Monen harrastuksen hintalappu on nyt jo liikaa aivan liian monille perheille.
Harrastuksia täällä on tarjolla aivan mahtavan paljon, toivottavasti jotain, joka on myös oikeasti mahdollista ja mieleistä. Parhaassa tapauksessa harrastukset pitävät monet nuoret raiteillaan halki “vaikeiden vuosien” ja tuovat hyviä sosiaalisten suhteiden taitoja ja ystäviä.
9. Kunta on pidettävä elinvoimaisena ja houkuttelevana kaikille. Sillä on oltava veto- mutta ennenkaikkea pitovoimaa kaikille. Erityisenä haasteena heittäisin muualle opiskelemaan lähteneiden nuorten saamisen tänne takaisin. Ulkomailta muuttaneet ilman muuta rikastuttavat ja avartavat paikkakuntaa ja paikkakuntalaisia.
Esko Yli-Karhu
1. 80 vuotta, eläkeläinen, korkeimman oikeuden ja hallinto-oikeuden päätöksiin johtavien perusteiden määräytymisperusteet itse lakitekstiin.
2. Talous on mahdollistaja. Meidän tulee todeta taloudellinen tilanne realistisen totuuden kautta.
3. Täyskielto. Osittaiskieltoa on todella vaikea valvoa ja se synnyttää erilaisia mielihaluja myös rikkoa sitä.
4. En, koska koulu on alueelle muutakin kuin vai koulu, yksi tärkeimmistä elinvoimatekijöistä. Koulurajat täytyisi jopa poistaa ja sitten olemassaolevien koulujen kautta hakea järkevät kokoonpanot, myös käyttä vaikka kuntarajojen ylitse yhteistyötä.
5. Verotusta en ole nostamassa, mutta nykyisen verotuksen tuotto tulisi priorisoida uusiksi. Investoinnit kaikilta osin jäihin seuraavaksi vaalikaudeksi, koska tätä vauhtia ei meidän taloutemme kestä jo siitä syystä, että meidän tytäryhtiöidemme tulevaisuus ei ole vakaalla pohjalla. Palvelutaso ja harrastusmahdollisuudet ovat mielestäni kunnassa hyvät. Mutta hyvinvointialueen palvelut varsinkin vanhusten osalta ovat huolestuttavassa tilassa ja niiden kehitystä tulee seurata todella kriittisesti, jopa puututtava taloudellisesti.
6. Itselläni ei ole näitten tuulivoimaloitten suoja-alueista juurikaan tietoa, mutta luvitus/rakennusvaiheesa viimeistään selviää. Tukes kyllä määrää suoja-alueet, jotka ovat varmaan sitä viimeistä tutkittua tietoa jota näistä on saatavilla.
7. Ensinnäkin tuo luku on 3,67 miljoonaa euroa, joka on viime ja tänä vuonna tapahtunut rahoitus. Ilman mitään tarveselvityksiä, selvityksiä taloudesta, takaisinmaksumahdollisuuksista ja kilpailuttamisesta. Mielestäni ei rahoituskelpoinen esitetyin perustein.
Simpsiön kehittäminen uudelle yksityiselle pohjalle. Tytäryhtiöiden tukeminen tarkan silmän alle ja vain silloin, kun toiminta in house -toimintaa kunnan omaan käyttöön ja pieni eriä. Kantani siihen, että kaupungin yhtiö pyörittää ravintolaa, ei ole pelkästään kielteinen, vaan se on lainvastaista toimintaa julkisilla markkinoilla. Kunta ei ole yrittäjä vaan mahdollistaja.
8. Tämä on vaikea rasti jo siitä syystä, että mielestäni meillä on melko monipuolinen valikoima tarjottavana. Mutta jos jollakin on tarjota jotain sellaista, jolla puuttuvat aukot voidaan täyttää, tuskin olen sitä heiltä pois ottamassa.
9. Itse en ole niinkään huolissani meidän lukumäärästä vaan siitä, miten pystymme alueellisilla, teollisilla ja palvelualoilla tyydyttämään toimintaa esimerkiksi työvoiman tarpeen suhteen. Entä mihin kunta sitoutuu silloin, kun ulkomaalainen asukas sisään kirjautuu. Minulla ei ole tähän tyhjentävää vastausta vaan vaadittaisiin perusteelliset selvitykset.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?