Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Kysymykset kuntavaaliehdokkaille
1. Kerro lyhyesti itsestäsi. Ikä, ammatti, harrastukset.
2. Mikä on tärkein asia, johon haluat vaikuttaa Lapualla?
3. Pitäisikö kännyköille olla kouluihin täysi kielto?
4. Nykyinen kaupunginvaltuusto linjasi alakoulun lakkautusperusteeksi oppilasmäärän tippumisen 35:een. Yhdytkö tähän näkemykseen? Miten kehittäisit alakouluverkostoa?
5. Miten tasapainotat kunnan taloutta, veroja korottamalla vai palveluja leikkaamalla? Kommentteja.
6. Lapualle on suunniteltu ja osin jo rakennettu tuuli- ja aurinkovoimaa. Tällä hetkellä isoin tuulivoimahanke on suunnitteilla Lamminnevalle. Mikä on kantasi hankkeeseen? Pitääkö kaupungin päättää tuulivoimaloiden etäisyydestä asutukseen nähden? Jos, niin mikä se on?
7. Lapuan kaupunki on taannut, lainoittanut ja tukenut tytäryhtiötään Simpsiönvuori Oy:tä muutamana viime vuonna noin 3,2 miljoonalla eurolla. Kantasi tähän. Miten Simpsiötä tulisi kehittää jatkossa ja miten suhtaudut tytäryhtiön tukemiseen jatkossa? Mikä on kantasi siihen, että kaupungin yhtiö pyörittää ravintolaa?
8. Miten parantaisit lasten ja nuorten hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia?
9. Lapua haluaa lisää asukkaita. Pitääkö kaupungin pyrkiä saamaan muuttovoittoa ulkomailta?
Andrey Germanov
1. 61-vuotias, 2 korkeakoulutus. Työskentelen metallityössä, työntekijänä. Rakastan kalastusta ja luontoa. Numero 71.
2. Asun Lapualla ja haluan kaupungista kodikkaan ja kodikkaan. Lapua on maailmankuulun tuotemerkin "Lapua" kantaja. Ihmettelen, miksi kaupunki ei käytä tätä merkkiä ja tee siitä rahaa? On mahdollista järjestää kansainvälisiä urheilukilpailuja, esimerkiksi ammunta, tai järjestää erikoisfestivaaleja. Tämä houkutteli paljon turisteja.
3. Ei. Uskon, että puhelin on hyvä tapa kommunikoida vanhempien kanssa ja antaa lapselle mahdollisuuden ottaa yhteyttä vanhimpiin vaaratilanteessa ja muissa tapauksissa. Katson, että gadgetien käyttöä tunneilla pitäisi rajoittaa, mutta siitä pitäisi päättää koulu itse.
4. Meidän on tehtävä kaikkemme varmistaaksemme, että nuoremmat lapset opiskelevat lähellä kotia. Koulujen sulkeminen kävelyetäisyydellä on äärimmäinen tapaus, ja sitä tulisi välttää.
5. Tässä tarvitaan joka tapauksessa joustavaa lähestymistapaa. Kunnan päätehtävänä on luoda kansalaisille suotuisat olosuhteet. Budjettirahat pitäisi käyttää nimenomaan tähän.
6. Meidän on hyödynnettävä kaikkea uutta sähköntuotantoa uusiutuvista lähteistä. Sähköntuotantopaikoissa tulee ottaa huomioon paikan asukkaiden mielipiteet.
7. En oikein ymmärrä, miksi kaupungin pitäisi tarjota ilmaista apua yrityksille. Kaupungin pitäisi käyttää asukkaiden rahat...asukkaiden itselleen. Jos ravintola ei tuota tuloja, miksi sitä tarvitaan tässä muodossa?
8. Haluan, että koulusta tulee vauras ympäristö lapsille ja opettajille.
9. Lapuan pitäisi olla moderni eurooppalainen kaupunki. Kaupungin pitäisi houkutella kaikkia, jotka haluavat asua kaupungissa, tehdä töitä ja maksaa veroja.
Ritva-Leena Heikkinen
1. Olen Ritva-Leena (Lapualla tunnetaan yleisesti Ritvis-nimellä) Heikkinen, 69-vuotias eläkeläinen. Teen vielä jonkin verran töitä: toimin Lapuan taidekoulun tatteriopettajana lapsille ja nuorille sekä teen tarvittaessa STEP-opistossa sijaisuuksia maahanmuuttajien suomen opettajana. Olen Liuhtarin päiväkodissa satumummina ja Liuhtarin alakoulussa koulumummina. Harrastan lukemista, kuntoilua ja politiikkaa, teen myös vapaaehtoistyötä eläkeläisten ja maahanmuuttajien parissa.
2. Tärkeintä Lapualla mielestäni ovat sivistys- ja kulttuuripalvelut sekä harrastusmahdollisuudet. Edellisten toimivuuden edellytys on tietenkin vankka talous.
3. Kännyköiden täyskielto voi olla hätävarjelun liioittelua, mutta kannatan samansuuntaista linjausta, joka käsittääkseni on valmisteilla olevassa laissa.
4. Yhdyn pitkälti valtuuston näkemykseen koulujen lakkauttamisessa, joskin toivon jonkinlaista joustoa, jos esimerkiksi lakkautusuhan alla on hyväkuntoinen koulu. Tällöin voisi olla syytä jatkaa koulunpitoa päivisin pienemmälläkin oppilasmäärällä ja yrittää löytää lisää käyttöa koululle ilta-aikaan,
5. Koska kuntavero tasaverona kurittaisi eniten vähävaraisia, tarkastelisin kriittisesti palvelurakennetta.
6. Suhtaudun myönteisesti tuulivoiman lisäämiseen Lapualla. Haluaisin kuitenkin, että tutkittaisiin tarkoin tuulivoiman mahdollisia haittoja lähellä asuinalueita. Haittaahan voi koitua maisemallisesti tai melun vuoksi. Ihanteellisinta tietysti olisi, että tuulimyllyt sijaitsisivat mahdollisimman kaukana asutuksesta.
7. Lapuan kaupunki ei ole lainoittanut Simpsiönvuori Oy:tä vaan taannut pankkilainoja, jotka tytäryhtiö maksaa takaisin pankin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti. Simpsiötä on yritetty kehittää tuottavammaksi monin tavoin vuosikymmenten aikana. Nykyinen hanke saattaa osoittautua hyväksikin pidennettyine kausineen. Nykyisessä konseptissa jonkinlainen ravintola on välttämätön, mutta jää nähtäväksi, kannattaako kovin kunnianhimoinen ravintolatoiminta noin kaukana muista palveluista. Voi myös miettiä, voisiko sitä pitää joku yrittäjä omalla riskillään.
Olen Simpsiön suhteen odottavalla kannalla. Vielä ei tiedä, haukkuuko hintansa. Nyt siellä on ainakin ammattitaitoinen toimitusjohtaja.
8. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantaminen on nykyään paljolti hyvinvointialueen vastuulla, mutta mielestäni kouluissa ja harrastuspiireissä voisi panostaa enemmän lasten ja nuorten mielenterveyden tukemiseen ja suvaitsevaisuuskasvatukseen,
Lapualla on varsin hyvät harrastusmahdollisuudet, mutta niistä tiedottamista voisi ehkä tehostaa, että niihin hakeutuisivat sellaisetkin lapset ja nuoret, jotka eivät aktiivisesti näitä mahdollisuuksia hae. Tapaan itse vähän väliä sellaisia lapsia, joilla on monta harrastusta, ja kuitenkin on paljon sellaisia, joilla ei ole ainuttakaan harrastusta, vaikka kykyä ja intoa voisi löytyäkin.
9. Kyllä tänne voi muuttaa niin ulkomailta kuin kotimaastakin.
Yrjö Heikkinen
1. Olen 69-vuotias. Jäin eläkkeelle yläkoulun maantiedon ja biologian lehtorin virasta reilut kuusi vuotta sitten. Nykyisin mieluisin harrastukseni on filosofiaan ja yhteiskuntaan liittyvä kirjallisuuden lukeminen ja sen pohjalta kirjoittelu. Puutarhanhoito ja kotikasvihuoneen kasvatusten parissa puuhailu on kesäisin mieluisa harrastus.
2. Lapuan kehittämisessä hyvin tärkeätä on, että lähidemokratia toimii eli kansalaisten ja luottamushenkilöiden vuorovaikutus ja keskustelu on aktiivista. Jos homma toimii, poliittinen ilmapiiri muuttuu lupsakaksi ja tehokkaaksi. Se lisää myös Lapuan vetovoimaa, joka nykyisin väestökehityksen kannalta on ehdottoman tärkeää.
3. Totaalinen kännyköiden kielto ei ole järkevää, koska se valvominen on mahdotonta. Riittää kun kielto koskee opetustilanteita. Luvattomaan kuvaamiseen ja loukkaavan sisällön levittämiseen on kehitettävä toisenlaisia, kasvatuksellisia keinoja.
4. Oppilasennusteen joidenkin alakoulujen osalta ovat hyvin huolestuttavia eikä muutosta ole odotettavissa. Kouluverkon pitäisi olla sellainen, että koulumatkat eivät kasva kohtuuttomasti ja että se on kasvatuksellisesti ja opetuksellisesti tehokas. Jokaisen koulun kohdalla tilannetta tulisi tarkastella erikseen, mutta koulun ylläpito pienentyminen esimerkiksi 2-opettajaisena ei ole enää järkevää.
5. Nykytilanteessa, jossa palveluita muutenkin leikataan, hyvän palvelutason ylläpito on kunnan imagon ja vetovoimaisuuden kannalta ehdottoman tärkeää. Pienillä ja järkevillä verokorotuksilla hyvien palvelujen talousrasitus saadaan jaettua kohtuullisen tasaisesti.
6. Vihreän energiatuotannon hankkeet ovat ehdottomasti kannatettavia. Tuulivoimalat ovat jo niiden toimintaedellytysten vuoksi korkeita ja näkyviä. Niiden sijoittelu voidaan kyllä järkevällä kaavoituksella ja YVA-menettelyllä hoitaa niin, että riittävä etäisyys asutukseen säilyy.
7. Lapuan kaupunki ei tietääkseni ole talousarviossaan antanut kyseiselle yhtiölle lainaa vaan taannut yhtiön lainoja. Se on aivan selvää, että Simpsiön alueella pitää saada kannattavaa toimintaa, muuten yhtiön lainat kaatuvat kuntalaisten maksettaviksi. Talvisaikaan, kun lumi peittää aluetta, maisemallinen vetovoima on kohtuullinen, mutta kesäaikaan koko Simpsiön louhittu ja myllätty rumuus iskee silmille. Kvartsiittivaarat, joissa on vain ohut maapeite ovat maisemallisesti että luonnon arvoiltaa hyvin haavoittuvia. Jos vetovoimaisuutta halutaan lisätä, Simpsiöllä olisikin tehtävä ainakin huomattavia maisemointitöitä. Jos yhtiö saa ravintolatoiminnan taloudellisesti kannattavaksi, se on tietysti yhtiön ja kaupungin etu. Koska ravintola sijaitsee melko kaukana Lapuan keskustasta, muita ravintolatoiminnan pyörittäjiä ei varmaankaan ole helppo alueelle saada.
8. Tällä hetkellä on aika huolestuttavaa, jos liikuntapaikkojen hinnat toimintaa pyörittäville seuroille nousevat, koska taloudellinen rasitus kaatuu lopulta harrastajien niskaan. Sinänsä harrastusmahdollisuudet ovat Lapualla varsin hyvät ja monipuoliset. Nyt myös maahanmuuttajanuoriso tulisi saada aktiivisesti mukaan. Huolestuttavaa ovat tietenkin lähinnä koulumaailmasta tulevat uutiset syrjäytymisvaarassa olevista nuorista. On muistettava, että lasten nuorten hyvinvointi on aina aikuisten vastuulla. Tilanteen ja asian hyvin tuntevia aikuisia tulee olla riittävästi nuoriso- ja lastensuojelutyössä. Lisäksi heidän, huoltajien ja koulujen kasvatus- ja opetushenkilöstön välistä vuorovaikutusta tulee tehostaa.
9. Ei pelkän väen haaliminen tavalla tai toisella ole ratkaisu, vaan se että tulijat pystyvät rakentamaan elämänsä Lapualla miellyttäväksi ja turvalliseksi. Tällä hetkellä Suomen maahanmuuttopolitiikka on hyvin torjuvaa ja jopa syrjivää, jolloin kuntien eväät houkutella maahanmuuttajia jäävät heikoiksi. Maahanmuuttajien tuoma kansainvälisyys ja kulttuurinen monimuotoistuminen on niin suuri etu kunnan maineelle, että siihen tulisi panostaa. Onnistuessaan se houkuttelee myös kotimaisia muuttajia alueelle.
Tommi Ilkka
1. 52 vuotta. Lähihoitaja/koulunkäynninohjaja erityistä tukea tarvitseville oppilaille. Harrastuksena bänditoiminta ja kaikenlainen siihen liittyvä.
2. Varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen riittävät resurssit.
3. Mielestäni kyllä.
4. En yhdy. Tulisi tapauskohtaisesti harkita, että tuleeko asiasta vain säästöä, vai piteneekö lasten päivät kohtuuttomasti siirtyessä kauemmas kouluun. Lisäksi pienempien koulujen etu on juuri nuo pienet ryhmäkoot, jossa saadaan oppilaalle hyvää opetusta turvallisessa ympäristössä.
5. En usko, että leikkaamalla saadaan paljoakaan säästöjä, mutta tietysti pitää karsia, jos tarpeettomia menoja löytyy. Mutta välttämättömät palvelut pitää turvata, vaikka sitten veronkorotuksella.
6. Kovin tarkasti en ole aiheeseen perehtynyt, mutta tuuli- ja aurinkovoima ovat lähes ainoat keinot tuoda riippumattomuutta muista energiantoimittajista, joiden hintojensäätelyyn ei voida mitenkään vaikuttaa. Aivan asutusten läheisyyteen en tietenkään voimaloita halua, mutta tarkkaan etäisyyteen en osaa ottaa kantaa.
7. Simpsiötä on kehitetty jo kymmeniä vuosia, eikä mitään hirmuista kehitystä ole tapahtunut. Ehkä toiminnan laajuutta voisi miettiä tarkemmin. Mielestäni kaupungin hoitama ravintola on kokeilemisen arvoinen asia.
8.Suomen mallin-kerhot ovat olleet melko toimivia. Enemmän lapsille mahdollisuuksia harrastaa urheilua matalalla kynnyksellä. Yhteistyö urheiluseurojen kanssa on tärkeä. Myös kulttuuriharrastukset lähemmäs kaikkia. Kaupungin tyhjänä olevista kiiteistöistä voisi löytyä harrastustiloja musiikkiin ja taiteisiin. Myös erilaisten kerhojen järjestäminen kaikenikäisille.
9. Lapuan vetovoimaa kasvattamalla saadaan varmasti myös muuttovoittoa. Muuttovoiton ei nyt välttämättä tarvitse tulla pelkästään ulkomailta.
Tiina Kujanpää
1. 37-vuotias lähihoitaja. Aiemmilta ammateiltani olen myös laitoshuoltaja ja merkonomi.
2. Nuorten hyvinvointi, sillä se on koko ajan tapetilla, lisäksi työni puolesta kotihoidossa näen
jatkuvasti ikäihmisten yksinäisyyttä ja palveluiden heikkoutta, joihin haluan puuttua.
3. Kun olin itse yläasteella, meillä eräällä opettajalla oli tapana kerätä tunnin ajaksi puhelimet koriin ja mielestäni se olisi edelleen hyvä tapa. Kokonaan ei oikein voi ottaa pois, sillä käsittääkseni puhelimet ovat oppilailla myös välillä tiedonhankkimisen ja oppimisen välineinä.
4. Olen pienten koulujen puolella, mutta 35 oppilasta on jo todella vähän, kun omassa alakoulussani oli luokallani 22 oppilasta parhaimmillaan. Tässä tietenkin täytyy huomioida sekin, että jos koulu lakkautetaan sehän ei voi tyhjilleen jäädä seisomaan, jolloin siitä jää edelleen kustannuksia.
5. Missään tapauksessa en halua palveluista leikattavan. Sain itse puhelun, että lapseni on vietävä oikomishoitoon Kauhavalle hyvinvointikeskukseen ja tämä toki minulle sopii, koska on auto. Kuitenkin samalla mietin, että kaikilla ei ole autoa tai kukahan maksaa pienituloisen matkat Kauhavalle, sillä se voi ihan oikeasti jollekin olla jo raha kysymys. (Jos jotain ollaan leikkaamassa, siihen keskusteluun täytyisi aina ottaa asiantuntijat mukaan ja ehkä myös kohderyhmä. Täytyy harkita kunnolla mitä se tarkoittaa, jos esimerkiksi vammaispalveluista leikataan. Nyt oli saatu kouluun lisätunteja. Olisiko kuitenkin ollut parempi saada lisää koulukuraattoreita yms. sillä rahalla? Tai saataisiinko kunnan taloutta tasapainotettua ihan jollain muulla kuin veroilla tai leikkauksilla? Esimerkiksi panostamalla määrätietoisesti ennaltaehkäisyyn?
6. Tuulivoiman ääni ja meluhaitoista puhutaan paljon ja uskon, että joillekin ne aiheuttavatkin ongelmia, siksi ne olisi hyvä rakentaa tarpeeksi kauas asutuksesta. Suosituksen mukaan isoimmat tuulivoimalat rakennettaisiin jopa 1-2 kilometrin päähän asutuksesta ja uskon, että meillä Lapualla löytyy kyllä sellaista tilaa, että ne saadaan rakennettua tarpeeksi kauas asutuksesta.
7. Mielestäni Simpsiö on juuri yksi iso osa Lapuan vetovoimaa ja sinne lähdetään laskettelemaan kauempaakin. Lisäksi kehittämällä toimintaa saadaan lisää kävijöitä sekä työpaikkoja.
8. Omalta kohdaltani kokemus on sellainen, että erityislasta ei tunnistettu kymmenen vuoden aikana, eikä vanhempia kuunneltu vaan löydettiin ongelma vanhemmista, ei myöskään otettu huomioon, että perheen muilla lapsilla ei ollut samanlaisia ongelmia vaan oletettiin lasta kasvatettavan ilman rajoja. Niinpä lapsi jäi ilman kunnon tukea ja yläasteikäisenä vasta löytyi koulusta kuraattori, joka ymmärsi lasta ja jolle lapsi pystyi puhua.
Omien kokemuksieni kautta sanoisin, että erityislasten tunnistamiseen ja tukemiseen täytyisi jokaisen ammattilaisen saada koulutusta, olipa kyseessä lääkäri tai opettaja. Ennaltaehkäisevän työn parantaminen lasten ja nuorten hyvinvointiin olisi tärkeää.
Yläaste on jokseenkin kuormittavaa aikaa nuoren elämässä, joten sinne saisi ottaa takaisin 45 min tunnit ja todella ne klo. 9.00 aamut olisivat monen nuoren hyvinvointia tukevia.
Lapuallahan on jo paljon harrastusmahdollisuuksia, mutta kaikilla ei vain ole varaa harrastaa haluamaansa harrastusta, joten tähän voisi perustaa rahaston, johon yksityiset sekä kunta voisivat laittaa rahaa ja näin tukea pienituloisten lasten harrastusta kuitenkin ottaisin myös huomioon sen, että vaikka vanhemman tulot näyttäisivät hyvältä niin lapsia voi olla neljä ja näiden kaikkien harrastukset maksettavana. Joskus lapsilla on vaikeaa valita mieluisaa harrastusta ja tähän ajattelisin, että voisiko olla mahdollisuus käydä kokeilemassa vaikka kuukauden ajan ilmaiseksi haluamaansa harrastusta.
9. Kyllä mielestäni tänne ovat kaikki tervetulleita ikään, sukupuoleen tai etniseen taustaan riippumatta.
Kim Lindström
1.Olen 50v pääluottamusmies/työsuojeluvaltuutettu, harrastan lenkkeilyä kahden ison koiran kanssa ja raviurheilua seuraan tiiviisti osaomistamieni ravihevosten kautta, joita on tällä hetkellä kuusi kappaletta.
2. Haluan pitää peruspalvelut julkisissa käsissä, jolloin ne ovat tasalaatuisia ja kaikille saatavilla, yksityinen sektori ja kolmas sektori tukee palveluverkkoa. Huolestunut olen myös nuorten pahoinvoinnin kehityksestä.
3. Luotan koulun omaan henkilökuntaan että tekevät oikeita ratkaisuja, mielestäni rajoituksia puhelimen käyttöön tulee tehdä.
4. Tarvitaan selvät oppilasmäärälaskelmat, kustannukset, säästöt, sekä avoin keskustelu kuntalaisten kanssa. Ennusteet valitettavasti näyttävät selvää oppilasmäärän laskua. Kylien kasvun kannalta on huono asia mikäli koulu lähtee.
5. En sulje kumpaakaan pois, voi molla että joudumme tekemään molempia. Täytyy tarkkaan katsoa mihin kunta rahansa laittaa. Emme myöskään voi säästää itseämme hengiltä. Se tappaa kasvun. Kaupunki on jo aikaa ollut toimenpide taloutta on hoidettu kasvun. Kaupunki on jo jonkin aikaa ollut toimenpideohjelman alla ja taloutta on hoidettu hyvin.
6. Mielestäni jokainen hanke tulee käsitellä yksilöllisesti, ei voida antaa mitään tiettyä metrimäärää.
7. Simpsiönvuori on oma yhtiö, jolla oma hallitus. Kyse lienee kuitenkin takauksista? En lähde ottamaan asiaan kantaa tarkemmin kun en ole sitä tutkinut.
8. Harrastamisen hintaa tulisi säätää mahdollisimman alhaiseksi, harratuspaikkojen ylläpito ja rakentaminen kuitenkin maksaa ja tuliskin käydä keskustelua painotuksista verorahojen käytössä.
9. Kun kaupunki kasvaa ja yritykset tarvitsevat työvoimaa, väestö ikääntyy niin jostain on työvoimaa saatava, mihin töihin ja kuinka paljon, ovat keskusteltavia asioita. Heille tulee olla asuntoja, nyt esim. kaupungin vuokra-asuntojen täyttöaste on tapissa.
Petri Myllykoski
1. töissä MSK Plast Oy:llä muottikorjaajana/pääluottamusmiehenä, perheeseen kuuluu vaimo, 5 lasta, 2 koiraa, ja kissa. 45v, harrastan kuntoilua (ajoittain), reserviläisammuntaa, metsästystä ja moottoripyöräilyä.
2. Kuntalaisten hyvinvointiin.
3. Tunneilla EI missään nimessä saa olla esillä (kännykkäparkkiin), välitunnilla jos sitä käytetään kiusaamiseen, niin on huono juttu (hankala valvoa). Sanon ehkä.
4. En ole samaa mieltä. Erilaiset etäyhteydet muiden koulujen ja asiantuntijoiden kanssa voivat rikastuttaa opetusta. Lisäksi voidaan luoda yhteisiä verkkokursseja tai oppimateriaaleja, jotka tukevat koulujen opettajien työtä.
5. Jos olisi aivan pakko tehdä jompaakumpaa, kun kaikki mahdolliset säästötoimet kartoitettu, niin voisin ehdottaa, että kumpaakin voi tehdä vähän. Palvelujen leikkaaminen voi johtaa asukkaiden tyytymättömyyteen ja protesteihin, sillä monille kunnalliset palvelut ovat elintärkeitä. Tämä voi myös vaikuttaa kuntalaisten elämänlaatuun ja hyvinvointiin. Jos verot nousevat liian korkeiksi, se voi heikentää alueen kilpailukykyä ja houkuttelevuutta asuin- tai liiketoimintapaikkana. Tämä voi johtaa väestön ja yritysten muuttoliikkeeseen pois kunnan alueelta.
6. Tuulivoimaloiden hyödyt ja haitat kuntalaisille ovat moninaiset ja ne vaihtelevat paljon alueen ja kuntalaisten näkökulmasta. Hyödyt voivat liittyä kestävään energian tuotantoon, talouden kasvuun ja työpaikkojen luomiseen, mutta myös haitat voivat olla merkittäviä, kuten maiseman muuttuminen, meluhaitat, vaikutukset luontoon ja mahdolliset kiistat tuulivoimahankkeiden ympärillä. En osaa sanoa pitäisikö kaupungin päättää etäisyydestä? Asun itse noin 5 km linnuntietä tämänhetkisistä tuulivoimaloista ja en ole kokenut vaikuttavan itseeni mitenkään, että olisiko se etäisyys sitten 5 km lähimpään asutukseen?
7. Se on huono asia, jos se raha on pois esim. koulutuksesta. Simpsiölle voisi rakentaa esimerkiksi köysikiipeilyradan, minigolfradan, leirintäalueen? Tuki on hyvä asia, jos on rahaa, millä tukea.
8. Nuorisopassilla.
9. Mielestäni tärkeää olisi tarjota hyvät elinolosuhteet ja työmahdollisuudet kaikille, sillä voitaisiin saada muuttovoittoa.
Tero Pihlaja
1. 47v, kuljettaja. Harrastuksena keilaus.
2. Yhdessä eteenpäin.
3. Kyllä.
4. –
5. –
6. –
7. –
8. Harrastusmahdollisuudet ovat hyvät. Lasten ongelmiin pitäisi puuttua ajoissa.
9. Ruhasta pitäisi kaavoittaa kaupungille lisää tontteja, koska se on likellä Seinäjokea, ja saisimme uusia asukkaita ja sitä kautta kaupungille lisää verotuloja.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?