Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Kaikki alkoi kouluvuosien kiinnostuksesta kemiaan ja biologiaan. Jan (lapualaisten tuntema Aku) Koski antoi mielenkiintonsa kohteiden ohjata opinto- ja urapolkuaan. Ensin laboratorioanalyytikon tutkinto Tampereella, sitten solu- ja molekyylibiologian maisterinpaperit Jyväskylässä, ja lopulta filosofian tohtorin tutkinto Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.
– Työskentelin laboratorioanalyytikkona Tampereella tutkimusryhmässä. Totesin eteeni tulevan liikaa kysymyksiä, joihin minulla ei ollut vastauksia. Halusin opiskella ja tutkia asioita lisää.
– Maisterinpaperien suorituksen yhteydessä minulle kerrottiin, että jos haluan olla varteenotettava tutkija, minun on tehtävä väitöskirja.
Sen etapin Koski saavutti vuosi sitten Veripalvelun projektitutkijana. Joulukuun 15. päivänä tarkastettiin hänen väitöskirjansa, jonka aiheena oli "CAR T-solujen toiminnan tehostaminen rakenteellisten muutosten ja pienimolekyylisten lääkeaineiden avulla".
Kosken mukaan syövän immuunihoidot, mukaan lukien CAR (kimeerinen antigeenireseptori, CAR) T-soluterapiat, jotka hyödyntävät ihmisen immuunipuolustuksen T-soluja, ovat avanneet uusia mahdollisuuksia vaikeiden syöpien hoitoon. Into ja halu tutkia, mutta myös mahdollisuus auttaa ihmisiä oman työnsä kautta, antoivat Koskelle motivaation monivuotiseen tutkimustyöhön.
– CAR T-soluterapiassa immuunipuolustuksen T-soluja muokataan geneettisesti niin, että ne tunnistavat paremmin syöpäsoluja, mikä mahdollistaa syöpäsolujen tuhoamisen. Vaikka CAR T-soluterapialla on saavutettu merkittäviä tuloksia vaikeiden verisyöpien hoidossa, syövän uusiutuminen ja vastustuskyky ovat edelleen ongelmia. CAR T-soluteknologiaa on kehitetty monin eri tavoin, joiden tarkoituksena on mm. poistaa hoitoa heikentäviä esteitä.
Väitöskirja liittyi Veripalvelun kehittämään uuteen CAR-runko-osaan sekä Helsingin yliopiston ja Orionin kanssa tehtyyn tutkimusyhteistyöhön.
– Yksi kulmakivi CAR T-solujen toiminnan parantamiseksi on itse CAR:in rakenne. Rakennetta voidaan optimoida paremman vakauden saavuttamiseksi, ja toisaalta estää sen vuorovaikutuksia muiden molekyylien, kuten toisten CAR-molekyylien kanssa. Lisäksi muokattavissa oleva rakenne mahdollistaa paremmin käytön myös kiinteiden syöpien syöpäsoluihin kohdennettaessa, Jan Koski kertoo.
Väitöskirjan toinen näkökulma oli CAR T-solujen tehostaminen tai kohdesolujen heikentäminen muilla reiteillä. Syöpäsolujen tehokkaaseen tuhoamiseen voidaan käyttää esimerkiksi nykyisiä ja testivaiheessa olevia uusia pienimolekyylisiä lääkeaineita tai muita CAR T-solujen toimintaa tehostavia molekyylejä.
– Yhdistämällä erilaisia hoitomuotoja, kuten CAR T-soluterapia ja pienimolekyyliset lääkeaineet, syöpäsoluja voidaan tuhota tehokkaammin. Tämä voi parantaa mahdollisuuksia myös niille potilaille, joille nykyiset hoidot eivät riitä, Koski toteaa.
Tutkijan työ ei pääty väitöskirjan julkaisuun ja onnistuneeseen väitöstilaisuuteen. Jan Kosken mukaan on yleinen toimintatapa, että kun väitöskirja saadaan valmiiksi, on aika lähteä tutustumaan seuraavanlaisiin tehtäviin.
Koski onkin työskennellyt väitöksen jälkeen Veripalvelussa asiantuntijatehtävissä. Veripalvelussa tutkitaan mm. kaikkien odottavien äitien veriryhmävasta-aineseulontanäytteet mahdollisen immunisaation varalta, ja vastataan luovutetun veren veriryhmätutkimuksista. Näissä tehtävissä immunologiaan ja tutkimusmenetelmiin perehtyneen tutkijan taustasta on hyötyä.
– Minulle on aina ollut tärkeää, että tutkimus ja työ, jota teen, olisivat mahdollisimman lähellä potilaiden hoitoa. Veripalvelussa asiantuntijan tehtävä on kiinni suoraan kliinisessä tutkimuksessa, Koski toteaa.
Jan Koski tekee mielenkiintoista ja monipuolista tutkijan työtä toistaiseksi kotimaassa, Helsingissä. Työskentely joskus tulevaisuudessa ulkomaillakaan ei ole poissuljettu. Toisaalta juuri nyt mielenkiintoa ja monipuolista elämää hänelle tarjoaa myös perhe, 3- ja 1-vuotiaat lapset sekä vaimon vuorostaan aloittamat lisätutkinnot.
Maiju Lemettinen
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?