JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
23.8.2024 8.00

Tyhjät talot tarjolle, uusille asukkaille kynnys matalaksi

Marko Ämmälä, Hannu Saarela, Hanna Liljapelto ja Nina Saari vetävät Sydänkylät-markkinointikampanjaa, jonka avulla Lakaluomalle, Tiistenjoelle ja Ylikylään yritetään saada lisää asukkaita.

Marko Ämmälä, Hannu Saarela, Hanna Liljapelto ja Nina Saari vetävät Sydänkylät-markkinointikampanjaa, jonka avulla Lakaluomalle, Tiistenjoelle ja Ylikylään yritetään saada lisää asukkaita.

Lee­na Hjelt
@la­pu­an­sa­no­mat.fi

La­ka­luo­ma, Tiis­ten­jo­ki ja Yli­ky­lä käy­vät Sy­dän­ky­lät-hank­keen avul­la tais­toon ky­lien tyh­je­ne­mis­tä vas­taan.

Jo vuo­sia on väen vä­he­ne­mis­tä ja tyh­je­ne­viä ta­lo­ja mu­reh­dit­tu omis­sa, pie­nis­sä po­ru­kois­sa La­ka­luo­mal­la, Tiis­ten­jo­el­la ja Yli­ky­läs­sä. Ai­na on aja­tuk­se­na ol­lut, et­tä jo­tain tar­vit­si­si teh­dä ja pi­täi­si­kö ru­ve­ta.

Enää ei vain pu­hu­ta, vaan nyt teh­dään ja mah­dol­li­sim­man isol­la po­ru­kal­la ja mah­dol­li­sim­man nä­ky­väs­ti. En­sim­mäi­nen step­pi väis­tä­mät­tö­mä­nä pi­de­tyn ke­hi­tys­ku­lun kään­tä­mi­sek­si otet­tiin vii­me vii­kon kes­ki­viik­ko­na, jol­loin vas­ta hen­kiin pu­hal­let­tu Sy­dän­ky­lät-han­ke jär­jes­ti en­sim­mäi­sen asu­kas­ti­lai­suu­den. Vä­keä Tiis­ten­jo­en seu­ra­kun­ta­lol­le ke­rään­tyi kuu­ti­sen­kym­men­tä.

Ky­lä­ak­tii­vi Mar­ko Äm­mä­län mu­kaan väen vä­he­ne­mi­seen on he­rät­tä­vä vii­meis­tään nyt, en­nen kuin on myö­häis­tä.

–  Meil­lä ei ole vie­lä hätä pääl­lä, mut­ta sit­ten, kun se on, niin mi­tään ei ole enää teh­tä­vis­sä. Kyl­lä me tar­vit­sem­me li­sää asuk­kai­ta tän­ne, Äm­mä­lä huo­maut­ti.

– Las­ten mää­rä tip­puu hur­jas­ti vii­den, kuu­den vuo­den si­säl­lä. Näi­den ky­lien alu­eel­la on ol­lut par­haim­mil­laan nel­jä kou­lua ja nyt ha­lu­am­me pi­tää Tiis­ten­jo­en kou­lun, joka on ai­no­a­na jäl­jel­lä, ja tar­jo­ta lap­sil­le var­hais­hoi­to­paik­ko­ja.

Hen­ki ti­lai­suu­des­sa oli sel­väs­ti in­nos­tu­nut, jos­kin re­a­li­tee­tit oli­vat vah­vas­ti mu­ka­na pu­heis­sa. Esi­mer­kik­si Tiis­ten­jo­el­la asu­va Har­ri Sep­pä­lä muis­te­li, mi­ten iso kyn­nys hä­nen per­heel­leen muut­to ai­koi­naan oli.

– Mut­ta en­sim­mäi­nen ko­ke­mus ky­län me-hen­ges­tä oli se, kun vie­raat isän­nät is­tui­vat olo­huo­nees­sa ja toi­vat uu­sil­le asuk­kail­le kuk­kia.

Sy­dän­ky­lät-han­ke on kak­si­vuo­ti­nen pro­jek­ti, joka pyr­kii tar­jo­a­maan eri­lai­sia asu­mi­sen mah­dol­li­suuk­sia kol­men ky­län alu­eel­la. Se on saa­nut avus­tus­ta liki 100 000 eu­roa, jos­ta osa tu­lee Ai­sa­pa­ril­ta ja osa val­ti­ol­ta. Osa on han­kit­ta­va it­se. Han­ke­ra­hoi­tus­ta koor­di­noi MTK Tiis­ten­jo­ki.

Hank­kees­sa kar­toi­te­taan kaik­ki vä­häi­sel­lä käy­töl­lä tai tyh­jil­lään ole­vat ra­ken­nuk­set, jot­ka oli­si­vat myy­tä­vis­sä tai vuok­rat­ta­vis­sa. Aja­tus on, et­tä mah­dol­li­sil­la uu­sil­la asuk­kail­la oli­si ma­ta­la kyn­nys ja heti paik­ka, mi­hin tul­la.

– Muu­ta­ma on eh­ti­nyt jo il­moit­taa oman­sa mu­kaan, iloit­see pro­jek­tin oh­jaus­ryh­män pu­heen­joh­ta­jak­si va­lit­tu Han­nu Saa­re­la.

Olen­nai­nen teh­tä­vä on ky­lil­le luo­ta­vil­la yh­tei­sil­lä verk­ko­si­vuil­la, kos­ka Sy­dän­ky­lät on en­nen kaik­kea mark­ki­noin­ti­han­ke. Ky­lil­tä löy­tyy hie­nok­si ja ko­dik­kaak­si kut­sut­tu oma kou­lu, va­lo­kui­tu etä­työ­tä te­ke­vil­le, hy­vät lii­ken­neyh­tey­det, vesi ja vie­mä­rit, vah­vaa ja van­haa­kin me-hen­keä, lii­kun­nal­lis­ta ja luon­non­lä­heis­tä elä­mää, tans­si­la­va ja ke­sä­te­at­te­ri.

– Meil­lä on mah­dol­li­suus luo­da Sy­dän­ky­lät-brän­di ja ol­la mu­ka­na kaik­ki­al­la, mis­sä ih­mi­siä liik­kuu, heh­kut­ti Nina Saa­ri, yk­si ve­tä­jis­tä. Ky­lil­le on tar­koi­tus luo­da yh­te­näi­nen graa­fi­nen mark­ki­noin­ti-il­me, jon­ka suun­nit­te­lee Tiis­ten­jo­el­ta ko­toi­sin ole­va Han­na Lil­ja­pel­to.

Mar­ko Äm­mä­lä mai­nit­see, et­tä mu­kaan hank­kee­seen on saa­tu kaik­ki ky­lien seu­rat, sää­ti­öt ja yh­dis­tyk­set, joi­ta on nel­jä­tois­ta.

– Ku­kin on osal­lis­tu­nut pie­nel­lä sum­mal­la, jot­ta saam­me oma­ra­hoi­tu­so­suu­den han­kit­tua. Kat­so­taan, mi­ten yri­tyk­set läh­te­vät tä­hän mu­kaan.

Asu­kas­ti­lai­suu­des­sa nou­si­vat myös ne re­a­li­tee­tit, jot­ka voi­vat ol­la iso­ja­kin haas­tei­ta.

Mi­ten esi­mer­kik­si saa­da al­go­rit­mit toi­mi­maan niin, et­tä sy­dän­ky­lien vies­ti so­me­ka­na­vis­sa ryöp­säh­tää sil­mil­le mie­lel­lään kai­kil­le ja ai­na­kin heil­le, jot­ka yh­tään pi­tä­vät mah­dol­li­se­na muut­toa maal­le? In­nos­tu­vat­ko ky­lien nuo­ret tuot­ta­maan ai­neis­toa Tik­to­kiin?

Han­nu Saa­re­lan mu­kaan sy­dän­ky­lä­läis­ten vies­tiä ei koh­den­net­ta mil­le­kään ryh­mäl­le, vaan kut­su käy kai­kil­le iäs­tä riip­pu­mat­ta.

Oh­jaus­ryh­män jä­sen Jus­si Läh­de toi esiin, et­tä val­ta­tie­tä aja­vat ih­mi­set pi­täi­si saa­da py­säh­ty­mään ky­liin, min­kä vuok­si tar­vi­taan paik­ka py­säh­tyä, mie­lel­lään ym­pä­ri­vuo­ti­ses­ti. Hän muis­tut­ti, et­tä per­hei­den mo­lem­mil­le puo­li­soil­le pi­täi­si jär­jes­tyä mah­dol­li­suus teh­dä töi­tä.

Use­am­man ju­nan toi­vot­tiin py­säh­ty­vän La­pu­al­la. Si­tä­kin eh­do­tet­tiin, huu­mo­ri­mie­lel­lä toki, et­tä ky­lät voi­si­vat ol­la va­pai­ta kun­nan ve­rois­ta.

Kau­pun­gin­joh­ta­ja Satu Kan­ka­re oli sy­dän­ky­lien hank­kees­ta in­nois­saan ja toi­voi Sy­dän­ky­lien brän­din le­vi­ä­vän mui­hin­kin La­pu­an ky­liin ja vaik­ka koko Suo­meen – haas­teet kun ovat sa­mat kaik­ki­al­la, myös kau­pun­gil­la it­sel­lään.

– Ol­kaa kaik­ki yl­pei­tä it­ses­tän­ne ja kii­tos teil­le. En­nus­teet teh­dään sitä var­ten, et­tä jos mi­kään ei muu­tu, näin käy ja jos eläm­me nii­den van­ki­na, huo­nos­ti­han sii­nä käy. Tääl­lä on on­ni otet­tu omiin kä­siin.

Hän myös toi­voi myyn­tiin tu­le­vil­le kiin­teis­töil­le re­a­lis­ti­sia hin­to­ja, mut­ta ym­mär­si, et­tä lap­suu­den­ko­din tun­ne­ar­vo on huo­mat­ta­vas­ti kor­ke­am­pi.

– Me tar­vit­sem­me kiin­teis­tö­jä, sitä, et­tä joku myy ja joku os­taa. Mikä on sil­le ta­lol­le pa­rem­pi, se, et­tä se me­nee huo­nok­si tyh­jä­nä vai se, et­tä se saa uu­den elä­män? Toi­von, et­tä saat­te tän­ne sel­lai­sen hen­gen, et­tä jo­kai­nen pe­las­tet­tu kiin­teis­tö on koko ky­län on­nis­tu­mi­nen.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?