Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Marko Ämmälä, Hannu Saarela, Hanna Liljapelto ja Nina Saari vetävät Sydänkylät-markkinointikampanjaa, jonka avulla Lakaluomalle, Tiistenjoelle ja Ylikylään yritetään saada lisää asukkaita.
Leena Hjelt
@lapuansanomat.fi
Lakaluoma, Tiistenjoki ja Ylikylä käyvät Sydänkylät-hankkeen avulla taistoon kylien tyhjenemistä vastaan.
Jo vuosia on väen vähenemistä ja tyhjeneviä taloja murehdittu omissa, pienissä porukoissa Lakaluomalla, Tiistenjoella ja Ylikylässä. Aina on ajatuksena ollut, että jotain tarvitsisi tehdä ja pitäisikö ruveta.
Enää ei vain puhuta, vaan nyt tehdään ja mahdollisimman isolla porukalla ja mahdollisimman näkyvästi. Ensimmäinen steppi väistämättömänä pidetyn kehityskulun kääntämiseksi otettiin viime viikon keskiviikkona, jolloin vasta henkiin puhallettu Sydänkylät-hanke järjesti ensimmäisen asukastilaisuuden. Väkeä Tiistenjoen seurakuntalolle kerääntyi kuutisenkymmentä.
Kyläaktiivi Marko Ämmälän mukaan väen vähenemiseen on herättävä viimeistään nyt, ennen kuin on myöhäistä.
– Meillä ei ole vielä hätä päällä, mutta sitten, kun se on, niin mitään ei ole enää tehtävissä. Kyllä me tarvitsemme lisää asukkaita tänne, Ämmälä huomautti.
– Lasten määrä tippuu hurjasti viiden, kuuden vuoden sisällä. Näiden kylien alueella on ollut parhaimmillaan neljä koulua ja nyt haluamme pitää Tiistenjoen koulun, joka on ainoana jäljellä, ja tarjota lapsille varhaishoitopaikkoja.
Henki tilaisuudessa oli selvästi innostunut, joskin realiteetit olivat vahvasti mukana puheissa. Esimerkiksi Tiistenjoella asuva Harri Seppälä muisteli, miten iso kynnys hänen perheelleen muutto aikoinaan oli.
– Mutta ensimmäinen kokemus kylän me-hengestä oli se, kun vieraat isännät istuivat olohuoneessa ja toivat uusille asukkaille kukkia.
Sydänkylät-hanke on kaksivuotinen projekti, joka pyrkii tarjoamaan erilaisia asumisen mahdollisuuksia kolmen kylän alueella. Se on saanut avustusta liki 100 000 euroa, josta osa tulee Aisaparilta ja osa valtiolta. Osa on hankittava itse. Hankerahoitusta koordinoi MTK Tiistenjoki.
Hankkeessa kartoitetaan kaikki vähäisellä käytöllä tai tyhjillään olevat rakennukset, jotka olisivat myytävissä tai vuokrattavissa. Ajatus on, että mahdollisilla uusilla asukkailla olisi matala kynnys ja heti paikka, mihin tulla.
– Muutama on ehtinyt jo ilmoittaa omansa mukaan, iloitsee projektin ohjausryhmän puheenjohtajaksi valittu Hannu Saarela.
Olennainen tehtävä on kylille luotavilla yhteisillä verkkosivuilla, koska Sydänkylät on ennen kaikkea markkinointihanke. Kyliltä löytyy hienoksi ja kodikkaaksi kutsuttu oma koulu, valokuitu etätyötä tekeville, hyvät liikenneyhteydet, vesi ja viemärit, vahvaa ja vanhaakin me-henkeä, liikunnallista ja luonnonläheistä elämää, tanssilava ja kesäteatteri.
– Meillä on mahdollisuus luoda Sydänkylät-brändi ja olla mukana kaikkialla, missä ihmisiä liikkuu, hehkutti Nina Saari, yksi vetäjistä. Kylille on tarkoitus luoda yhtenäinen graafinen markkinointi-ilme, jonka suunnittelee Tiistenjoelta kotoisin oleva Hanna Liljapelto.
Marko Ämmälä mainitsee, että mukaan hankkeeseen on saatu kaikki kylien seurat, säätiöt ja yhdistykset, joita on neljätoista.
– Kukin on osallistunut pienellä summalla, jotta saamme omarahoitusosuuden hankittua. Katsotaan, miten yritykset lähtevät tähän mukaan.
Asukastilaisuudessa nousivat myös ne realiteetit, jotka voivat olla isojakin haasteita.
Miten esimerkiksi saada algoritmit toimimaan niin, että sydänkylien viesti somekanavissa ryöpsähtää silmille mielellään kaikille ja ainakin heille, jotka yhtään pitävät mahdollisena muuttoa maalle? Innostuvatko kylien nuoret tuottamaan aineistoa Tiktokiin?
Hannu Saarelan mukaan sydänkyläläisten viestiä ei kohdennetta millekään ryhmälle, vaan kutsu käy kaikille iästä riippumatta.
Ohjausryhmän jäsen Jussi Lähde toi esiin, että valtatietä ajavat ihmiset pitäisi saada pysähtymään kyliin, minkä vuoksi tarvitaan paikka pysähtyä, mielellään ympärivuotisesti. Hän muistutti, että perheiden molemmille puolisoille pitäisi järjestyä mahdollisuus tehdä töitä.
Useamman junan toivottiin pysähtyvän Lapualla. Sitäkin ehdotettiin, huumorimielellä toki, että kylät voisivat olla vapaita kunnan veroista.
Kaupunginjohtaja Satu Kankare oli sydänkylien hankkeesta innoissaan ja toivoi Sydänkylien brändin leviävän muihinkin Lapuan kyliin ja vaikka koko Suomeen – haasteet kun ovat samat kaikkialla, myös kaupungilla itsellään.
– Olkaa kaikki ylpeitä itsestänne ja kiitos teille. Ennusteet tehdään sitä varten, että jos mikään ei muutu, näin käy ja jos elämme niiden vankina, huonostihan siinä käy. Täällä on onni otettu omiin käsiin.
Hän myös toivoi myyntiin tuleville kiinteistöille realistisia hintoja, mutta ymmärsi, että lapsuudenkodin tunnearvo on huomattavasti korkeampi.
– Me tarvitsemme kiinteistöjä, sitä, että joku myy ja joku ostaa. Mikä on sille talolle parempi, se, että se menee huonoksi tyhjänä vai se, että se saa uuden elämän? Toivon, että saatte tänne sellaisen hengen, että jokainen pelastettu kiinteistö on koko kylän onnistuminen.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?