JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
22.8.2024 14.20

Vesivahingosta ja pilaantuneista maista kaupungille isot laskut

Öljyn pilaamia maita puhdistettiin viime kevättalvena puretun lukion tontilla.

Öljyn pilaamia maita puhdistettiin viime kevättalvena puretun lukion tontilla.

Lee­na Hjelt
@la­pu­an­sa­no­mat.fi

La­pu­an kau­pun­gin tek­ni­nen lau­ta­kun­ta on ylit­tä­mäs­sä käyt­tö­ta­lou­den mää­rä­ra­han­sa näil­lä nä­ky­min noin 750 000 eu­rol­la. Syy­nä yli­tyk­seen ovat van­han, ke­vääl­lä pu­re­tun lu­ki­on al­ta pal­jas­tu­neet pi­laan­tu­neet maat ja nii­den puh­dis­tus sekä ve­si­huol­to­lai­tok­sen ver­kos­tos­sa hel­mi­kuus­sa il­men­nyt vuo­to, joka vau­ri­oit­ti yk­si­tyi­siä kiin­teis­tö­jä.

– Ei ole to­den­nä­köis­tä, et­tä muus­ta toi­min­nas­ta pys­tym­me sääs­tä­mään noin pal­jon, il­moit­taa tek­ni­nen joh­ta­ja Mir­va Kor­pi.

Näin ol­len tek­ni­nen lau­ta­kun­ta jou­tuu ha­ke­maan lop­pu­vuo­den ai­ka­na kau­pun­gin­val­tuus­tol­ta li­sä­mää­rä­ra­haa. Tek­ni­nen lau­ta­kun­ta jät­ti kes­ki­vii­kon ko­kouk­ses­saan yli­ty­su­has­ta il­moi­tuk­sen kau­pun­gin­hal­li­tuk­sel­le.

Van­han lu­ki­on al­ta pal­jas­tu­nei­ta mai­ta puh­dis­tet­tiin vii­me ke­vää­nä lo­pul­ta yh­teen­sä noin 536 000 eu­rol­la. Hel­mi­kui­ses­ta put­ki­ri­kos­ta ai­heu­tu­nei­ta ve­si­va­hin­ko­ja on hei­nä­kuun lop­puun men­nes­sä kor­jat­tu noin 212 000 eu­rol­la. Kos­ka työt ovat kes­ken, lo­pul­lis­ta sum­maa ei pys­ty vie­lä sa­no­maan.

Kor­ven mu­kaan se, et­tä van­han lu­ki­on ton­til­la oli pi­laan­tu­nei­ta mai­ta, tuli kau­pun­gil­le yl­lä­tyk­se­nä. Ton­til­ta oli pois­tet­tu öl­jy­säi­liö sii­nä vai­hees­sa, kun kiin­teis­tö ai­ka­naan lii­tet­tiin kau­ko­läm­pöön, mut­ta öl­jyä oli pääs­syt vuo­ta­maan maa­han.

– Meil­lä ei ol­lut tie­dos­sa, et­tä maa­pe­rään oli jää­nyt öl­jyl­lä pi­laan­tu­nei­ta mai­ta. Pi­laan­tu­neet maat on ai­na puh­dis­tet­ta­va ton­til­ta, mi­kä­li pi­laan­tu­mis­ta il­me­nee pur­ka­mi­sen yh­tey­des­sä.

Vii­me vii­kol­la uu­ti­soi­tiin vaa­sa­lai­sen ra­ken­nus­ten pur­ku-ura­koi­hin eri­kois­tu­neen Spa­ral Oy:n kon­kurs­sis­ta. Spa­ral pur­ki vii­me ke­vää­nä La­pu­an lu­ki­on.

– Spa­ral on hoi­ta­nut ura­kan ku­ten on urak­ka­so­pi­muk­ses­sa so­vit­tu, huo­maut­taa Kor­pi. Pi­laan­tu­nei­den mai­den puh­dis­tus kuu­lui kau­pun­gil­le.

Mir­va Kor­pi ei läh­de yk­si­löi­mään vii­me tal­ve­na sat­tu­neen ver­kos­to­vuo­don vau­ri­oit­ta­mia kiin­teis­tö­jä, kos­ka ”se saat­taa vai­kut­taa kiin­teis­tö­jen myyn­tiin ja vaih­to­ar­voon”. Joka ta­pauk­ses­sa kau­pun­gin ve­si­huol­to­lai­tos on vas­tuus­sa vau­ri­oi­den kor­jaa­mi­ses­ta.

Kau­pun­gil­la ja sen va­kuu­tu­syh­ti­öl­lä on va­hin­gois­ta täy­sin päin­vas­tai­set nä­ke­myk­set. Va­kuu­tu­syh­tiö on jo teh­nyt pää­tök­sen, jon­ka mu­kaan va­hin­ko ei ole ai­heu­tu­nut äkil­li­ses­tä, en­nal­ta-ar­vaa­mat­to­mas­ta rik­kou­tu­mi­ses­ta.

– Va­kuu­tu­syh­ti­ön mu­kaan vuo­to­koh­ta on saa­tu­jen sel­vi­tys­ten mu­kaan si­jain­nut ajo­tien al­la, kah­den run­ko­put­ken ris­te­ä­väs­sä koh­das­sa. Ky­sei­seen lii­tok­seen voi kah­den put­ki­lin­jan epä­ta­sai­sen pai­nu­mi­sen ja ajo­tien käy­tön ai­heut­ta­man ra­si­tuk­sen seu­rauk­se­na koh­dis­tua nor­maa­lia kor­ke­am­pi ra­si­tus, joka on saa­nut lii­tok­sen hi­taas­ti ja pit­kän ajan ku­lu­es­sa an­ta­maan pe­rik­si, sel­vit­tää Kor­pi va­kuu­tu­syh­ti­ön pe­rus­te­lu­ja.

Kau­pun­gin mie­les­tä kyse oli ni­me­no­maan äkil­li­ses­ti ja en­nal­ta-ar­vaa­mat­ta ta­pah­tu­nees­ta lii­tok­sen rik­kou­tu­mi­ses­ta. Kau­pun­ki val­mis­te­lee par­hail­laan muu­tok­sen­ha­kua.

– (Ky­sei­sel­lä) ver­kos­tol­la on käyt­töi­kää jäl­jel­lä ja se on ra­ken­net­tu ra­ken­ta­mi­sa­jan­koh­dan mu­kai­sen nor­maa­lin ra­ken­nus­ta­van mu­kai­ses­ti, Kor­pi huo­maut­taa.

Kor­ven mu­kaan kau­pun­gin ve­si­huol­to­lai­tok­sen ver­kos­to on hy­vin eri-ikäis­tä, jo­ten sii­nä on sa­nee­raus­tar­vet­ta.

– Sa­nee­ram­me vuo­sit­tain ver­kos­toa käy­tet­tä­vis­sä ole­vil­la mää­rä­ra­hoil­la.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?