Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Keskustellaan hieman unesta ja nukkumisesta. Unen tarve lienee yksilöllistä, siinä missä toinen pärjää kuudella tunnilla, tarvitsee toinen vähintään kahdeksan. Ihan uutena meistä jokainen nukkuu suurimman osan ajastaan, vauvat kun voivat nukkua jopa 17 tuntia vuorokaudessa. Ja sitten on heitä pienokaisia, jotka tuossa samassa ajassa pitävät vanhempiaan hereillä niin, että tuoreen äidin ja isän unet jäävät kovin lyhyiksi ja pätkittäiseksi.
Kuulemma mitä vanhemmaksi tulee, sitä vähemmän unta tarvitsee, nykyisin sitä ei tarvitse edes herätyskelloa. Jokaiseksi aamuksi on kyllä hälyytys asennettu, mutta jokainen aamu myös herään ennen tuota herätystä ihan luonnostaan. Tosin väsykin tulee näin vanhana aiemmin kuin nuorempana - sitä on kukuttu aamuyöhön ihan helposti, kun nyt alkaa haukotukset tarttumaan jo kymmenen uutisten aikoihin.
Stressi lyhentää nukuttua aikaa, ainakin sieltä nukahtamispäästä. Ahdistavina aikoina pyörivät asiat päässä niin, että nukkumatilla on vaikeuksia heittää joukkoon unihiekkaa. Sitä ehtii murehtia monet murheet ennenkuin uni tulee ja armahtaa.
Toisilla taas on vaikeuksia pysytellä unessa, henkilökohtaisesti huomaan aina uudessa paikassa, että ensimmäinen yö kuluu heräillessä jokaiseen rapsahdukseen. Seuraava yö onneksi sujuu rauhallisemmin - nopeasti ne korvat tottuvat uusiin ääniin.
Kaikille lienee tuttu sanonta, jossa käsketään nukkumaan yön yli, eli että ei tehtäisi liian äkkinäisiä päätöksiä. Aivoilla on myös taipumus käsitellä päivän asioita nukkuessa, eli kun sinä nukut - alitajuntasi tekee töitä. Sitä voi vaikka kirjoittaa kolumnia aamutuimaan, kun sitä on yön aikana alitajunta ensin käsitellyt. Vaikeiden ongelmien ratkaisu on helpompaa aamulla heräämisen jälkeen. Illalla kun kaikki on ollut sekavaa vyyhtiä, on vyyhti aamuun mennessä setvitty ja ratkaisu onkin kirkkaana edessäsi. Pätee myös kolumnin kirjoittamiseen, illalla nimittäin vielä pohdin mitä ajatuksia luettavaksenne ylös kirjaisin.
Alitajunnan tuottamien unien tulkinta on ollut historian aamuhämäristä alkaen mieltä kiehtova ala. Jo antiikin Kreikassa tulkittiin unia ja esimerkiksi kaikkien tuntema Sigmund Freud esitti 1900-luvulla, että uni on väylä ihmisen piilotajuntaan.
Sanotaan myös, että unet ovat sielun peili. Jaa-a, enpä tiedä. Mitähän sieluni osaa peilasi se uni, jossa (teini-ikäisenä) olin purkamassa pommia ja juuri ennenkuin pommi räjähti, pärähti herätyskelloni soimaan (niin rakkaat lapsoset, ennen oli oma kello heräämistä varten ja puhelin oli kiinni seinässä). Jos taas unet analysoivat mennyttä päivää, niin olisi mielenkiintoista tietää, että mitähän osaa menneistä esitti se osa, jossa hyppäsin katolta ja lensin ilman siipiä?
Niin tai näin, nukkuminen on kivaa ja nykyisin jo nukun jälleen läpi yön heräilemättä - aika jota lasten ollessa pieniä en kuvitellut enää näkeväni.
Kauniita unia kaikille!
Irena Ulvinen
Vihreä feministi
Lapuan laidalta
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?