JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Kolumnit
17.12.2020 6.00

Kaadetaanpa terävämpää: Kauniita unia

Kes­kus­tel­laan hie­man unes­ta ja nuk­ku­mi­ses­ta. Unen tar­ve lie­nee yk­si­löl­lis­tä, sii­nä mis­sä toi­nen pär­jää kuu­del­la tun­nil­la, tar­vit­see toi­nen vä­hin­tään kah­dek­san. Ihan uu­te­na meis­tä jo­kai­nen nuk­kuu suu­rim­man osan ajas­taan, vau­vat kun voi­vat nuk­kua jopa 17 tun­tia vuo­ro­kau­des­sa. Ja sit­ten on hei­tä pie­no­kai­sia, jot­ka tuos­sa sa­mas­sa ajas­sa pi­tä­vät van­hem­pi­aan he­reil­lä niin, et­tä tuo­reen äi­din ja isän unet jää­vät ko­vin ly­hyik­si ja pät­kit­täi­sek­si.

Kuu­lem­ma mitä van­hem­mak­si tu­lee, sitä vä­hem­män un­ta tar­vit­see, ny­kyi­sin sitä ei tar­vit­se edes he­rä­tys­kel­loa. Jo­kai­sek­si aa­muk­si on kyl­lä hä­lyy­tys asen­net­tu, mut­ta jo­kai­nen aa­mu myös he­rään en­nen tuo­ta he­rä­tys­tä ihan luon­nos­taan. To­sin vä­sy­kin tu­lee näin van­ha­na ai­em­min kuin nuo­rem­pa­na - sitä on ku­kut­tu aa­mu­yö­hön ihan hel­pos­ti, kun nyt al­kaa hau­ko­tuk­set tart­tu­maan jo kym­me­nen uu­tis­ten ai­koi­hin.

Stres­si ly­hen­tää nu­kut­tua ai­kaa, ai­na­kin siel­tä nu­kah­ta­mis­pääs­tä. Ah­dis­ta­vi­na ai­koi­na pyö­ri­vät asi­at pääs­sä niin, et­tä nuk­ku­ma­til­la on vai­keuk­sia heit­tää jouk­koon uni­hiek­kaa. Sitä eh­tii mu­reh­tia mo­net mur­heet en­nen­kuin uni tu­lee ja ar­mah­taa.

Toi­sil­la taas on vai­keuk­sia py­sy­tel­lä unes­sa, hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti huo­maan ai­na uu­des­sa pai­kas­sa, et­tä en­sim­mäi­nen yö ku­luu he­räil­les­sä jo­kai­seen rap­sah­duk­seen. Seu­raa­va yö on­nek­si su­juu rau­hal­li­sem­min - no­pe­as­ti ne kor­vat tot­tu­vat uu­siin ää­niin.

Kai­kil­le lie­nee tut­tu sa­non­ta, jos­sa käs­ke­tään nuk­ku­maan yön yli, eli et­tä ei teh­täi­si lii­an äk­ki­näi­siä pää­tök­siä. Ai­voil­la on myös tai­pu­mus kä­si­tel­lä päi­vän asi­oi­ta nuk­ku­es­sa, eli kun sinä nu­kut - ali­ta­jun­ta­si te­kee töi­tä. Sitä voi vaik­ka kir­joit­taa ko­lum­nia aa­mu­tui­maan, kun sitä on yön ai­ka­na ali­ta­jun­ta en­sin kä­si­tel­lyt. Vai­kei­den on­gel­mien rat­kai­su on hel­pom­paa aa­mul­la he­rää­mi­sen jäl­keen. Il­lal­la kun kaik­ki on ol­lut se­ka­vaa vyyh­tiä, on vyyh­ti aa­muun men­nes­sä set­vit­ty ja rat­kai­su on­kin kirk­kaa­na edes­sä­si. Pä­tee myös ko­lum­nin kir­joit­ta­mi­seen, il­lal­la ni­mit­täin vie­lä poh­din mitä aja­tuk­sia lu­et­ta­vak­sen­ne ylös kir­jai­sin.

Ali­ta­jun­nan tuot­ta­mien unien tul­kin­ta on ol­lut his­to­ri­an aa­mu­hä­mä­ris­tä al­ka­en miel­tä kieh­to­va ala. Jo an­tii­kin Krei­kas­sa tul­kit­tiin unia ja esi­mer­kik­si kaik­kien tun­te­ma Sig­mund Freud esit­ti 1900-lu­vul­la, et­tä uni on väy­lä ih­mi­sen pii­lo­ta­jun­taan.

Sa­no­taan myös, et­tä unet ovat sie­lun pei­li. Jaa-a, en­pä tie­dä. Mi­tä­hän sie­lu­ni osaa pei­la­si se uni, jos­sa (tei­ni-ikäi­se­nä) olin pur­ka­mas­sa pom­mia ja juu­ri en­nen­kuin pom­mi rä­jäh­ti, pä­räh­ti he­rä­tys­kel­lo­ni soi­maan (niin rak­kaat lap­so­set, en­nen oli oma kel­lo he­rää­mis­tä var­ten ja pu­he­lin oli kiin­ni sei­näs­sä). Jos taas unet ana­ly­soi­vat men­nyt­tä päi­vää, niin oli­si mie­len­kiin­tois­ta tie­tää, et­tä mi­tä­hän osaa men­neis­tä esit­ti se osa, jos­sa hyp­pä­sin ka­tol­ta ja len­sin il­man sii­piä?

Niin tai näin, nuk­ku­mi­nen on ki­vaa ja ny­kyi­sin jo nu­kun jäl­leen läpi yön he­räi­le­mät­tä - ai­ka jota las­ten ol­les­sa pie­niä en ku­vi­tel­lut enää nä­ke­vä­ni.

Kau­nii­ta unia kai­kil­le!

Ire­na Ul­vi­nen
Vih­reä fe­mi­nis­ti
La­pu­an lai­dal­ta

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?