Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Mira Uusihauta-Koivu
@lapuansanomat.fi
Lentoon lähtevä, jopa räjähtävän vaikutelman antava rikkinäinen piano on yksi Patruunagallerian uuden näyttelyn kohokohdista. Avautunut Lapuan Taiteilijaseuran ja Lapuan kaupungin ystävyyskunta Rakveren taiteilijoiden yhteisnäyttely, BROKEN BEAUTY Ujostelemattomasti särkynyt - Häbenematult katk, on sopiva yhteensulautuma erilaisten taiteilijoiden omintakeisia näkemyksiä koskettavasta ja vaikeastakin aiheesta "rikkinäisyys".
Idea näyttelyyn syntyi kesällä 2023 Rakveressa, kun Lapuan Taiteilijaseuran puheenjohtaja Christine Jalio näki virolaisen kuvanveistäjä Teet Suurin teoksen, jossa on paloiksi hajonnut piano. Näyttely muodostuu tämän teoksen ympärille ja työ osuukin ensimmäisenä silmiin galleriaan saapuessa. Teet Suuren teos Rikkinäinen piano on sellainen installaatio, jossa tulee tunne kuin se lentäisi, mutta se on kuitenkin samalla pysäytettyä liikettä. Kysymysten herättäminen on taiteilijalla varmasti ollut tarkoituskin.
Teet Suurin työ kuvastaa näyttelyn aihetta hyvin ja jokainen katsoja voi nähdä siinä aiheen "rikkinäisyys" omalla tavallaan ja omasta yksityisestä näkökulmastaan. Kuvanveistäjä Suurin työt ovat tuttuja monille lapualaisille muutenkin, hän oli nimittäin juurikin se lasikuusen taiteilija, joka koristi jokunen vuosi sitten Vanhan Paukun aukiota.
Suurin ja virolaisen taiteilija Riho Huttin lisäksi avajaisissa oli mukana Rakvere Galeriin johtaja Raivo Riim. He olivat iloisia, että näyttely lähtee Paukun näyttelyn jälkeen myös Rakvereen.
Näyttelyssä on kaikkiaan 21 taiteilijan töitä. Mukana on muun muassa helsinkiläisen mutta lapualaiset juuret omaavan Teemu Mäen värikäs ja tunnistettavan tyylin omaava maalaus. Myös lapualaisille tuttu Mega Maunula on tehnyt vaikuttavia maalauksia. Hän viittaa töissään latomereen, kevättulvien aikaan.
– Nyt niitä on jäljellä kourallinen. Ja missä kunnossa, Maunula kysyy.
Ylistarolainen Teija Takala on tehnyt mielenkiintoisen installaation "Kyynelten meri". Lattialla on kehä, jossa on rikkoutuneista ikkunalaseista valmistettuja kyyneleitä. Jalustalla on kulho samaisia lasikyyneleitä.
– Kulhosta voi lisätä “kyyneleitään” yhteiseen mereen ja samalla voi pysähtyä omaan mieleen aiheen parissa, hän selventää.
Näyttelyn taiteilijat ovat Anneli Di Francis, Petri Hildén, Maija Hopeavuori, Riho Hütt, Christine Jalio, Margit Kaare, Hannaelina Keltto-Koski, Mari Knuuttila, Rauno Lepistö (edesmennyt), Mega Maunula, Maila Merilo, Jüri Mildeberg, Teemu Mäki, Hanna Nieminen, Jenny Ojutkangas, Hanna Peltotupa, Minna Rajala, Heli Rintamäki, Teija Takala ja Tauno Toompuu
Näyttelyn ovat tuottaneet Lapuan taiteilijaseura ja Rakvere Galerii. Teokset näyttelyyn kuratoivat Christine Jalio ja Minna Rajala.
– Näyttelyssä rikkinäisyyden teemaa käsitellään monella tavalla eri näkökulmista. Se voi olla fyysistä tai henkistä, kohdistua henkilöön tai esineeseen. Rikkinäisenä voi nähdä myös luonnon tai yhteiskunnan, kodin tai mielensä. Onko rikkinäisyys kaunista vai rumaa? Onko se ehjää parempi vai huonompi? Kannattaako rikkinäinen korjata? Rikkinäisyys yhteiskunnallisena tai henkilökohtaisena kokemuksena, pohtii Jalio aiheesta.
Minna Rajala kertoo, että aihepiiri on tärkeä mutta se ei ole ehkä kovin kevyt käsitellä.
– Se ei ole ollut monellekaan taiteilijalle kovin helppoa lähteä tekemään tätä rikkinäisyys -teemaa, mutta täällä näyttelyssä saamme nähdä sen kaiken moninaisuuden.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?