Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Mira Uusihauta-Koivu
@lapuansanomat.fi
Pohjanmaan valokuvakeskuksessa on esillä Mariliina Valkaman Puutarhan aika -näyttely. Näyttelyn teoksissa tarkastellaan puutarhaa ihmisen ja kasvien kohtaamisen näyttämönä, jossa lajienväliset riippuvuussuhteet ja elämän kiertokulku vuodenaikojen vaihtuessa ja vuosien vieriessä tulevat konkreettisesti näkyviksi. Puutarha on paljon käytetty ja monella tavalla aukeava metafora. Aika puolestaan asettaa elämälle rajat – ja juuri rajallisuus tekee elämästä erityisen arvokasta.
Puutarhan aika -näyttelyn kasvikuvat ovat kuvankäsittelyohjelmalla useammista valokuvista rakennettuja komposiittikuvia, eikä niiden esittämä todellisuus ole dokumentaarista vaan kulttuurista ja kysyvää. Nämä kasvikuvat viittaavat niin opetustauluihin ja niiden kautta jaettuun yhteiseen näkemykseen kuin vanitas-maalausten muistutukseen elämän rajallisuudesta.
Joissakin näyttelyn teoksissa on myös stereokuva, jonka voi oppia näkemään 3D-kuvana ilman apuvälineitä. Stereokuvat tekevät näkyväksi todellisuuden jakamisen haastavuuden. Aistivatko ihmiset ja kasvit saman maailman? Elävätkö molemmat samassa todellisuudessa?
Näyttelyn teosten tekniikka on kuvansiirto vanerille. Tällä tekniikalla digitaalisesta, toistettavasta kuvasta tulee jokaisen virheen ja repeämän myötä ainutlaatuinen, uniikki teos. Puupohjainen materiaali mahdollistaa teosten olemassaolon, kuten puut luonnossa, puistoissa ja puutarhoissa lukemattomien eliöiden elämän.
Mikään elollinen ei selviä läpi elämän sairastumatta, kärsimättä, ehjänä ja virheettömänä, ei kasvi eikä ihminen. Elämän mittaan syntyneet haavat ja repeämät voi kuitenkin nähdä lempeässä valossa. Jokainen on hyvä sellaisena kuin on, kaikkine haavoineen, arpineen ja virheineen.
– Tahdon nähdä tulevaisuudessa toivoa. Uskon, että hyvä tulevaisuus, utopia, pitää voida kuvitella, jotta se voisi toteutua. Kuva heijastaa todellisuutta, mutta myös luo sitä. Haluan olla osallisena rakentamassa hyvää tulevaisuutta, kuvieni välityksellä, sanoo Valkama.
Valkama toteaa, että kaikki tavat katsoa ja tulkita taidetta ovat oikeita.
– Kuvat heijastavat todellisuutta, mutta myös luovat sitä. Haluan olla mukana rakentamassa hyvää tulevaisuutta kuvieni välityksellä.
Valkama on kotoisin Kangasalta. Näyttely antoi hyvän syyn tulla Lapualle ja tutustua vähän paikkakuntaan.
– En ole aivan varma olenko joskus kauan sitten käynyt. Povan näyttelyitä olen seurannut netistä ja muutamaa olen suunnitellut tulevani katsomaan ihan livenä. Olen vaikuttunut Lapuan kulttuuritarjonnasta ja Kulttuurikeskus Vanha Paukku on kyllä häkellyttävän hieno paikka. Oli myös todella hyvää onnea, että näin Lapua lasten silmin -näyttelyn. Se on ihana.
Valkama on opiskellut Lapin ammattikorkeakoulussa kuvataiteilijaksi.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?