Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Mira Uusihauta-Koivu
@lapuansanomat.fi
Jarkko Ojutkangas, Jani M. Välimäki, Pietu Korpi-Käkelä, Jukka Rantala ja Erno Paananen, eli miehet "Nopea etana" bändin takana. Kiinnostus bändiin on noussut huimaa tahtia, kuulijoita on piisannut eri kanavissa.
Suosio on vähän yllättänytkin tekijät, myönteisesti tietenkin. Nyt he kertovat bändistä ja sen taustoista.
– Se, että joku kuuntelee meidän biisejä on hieno asia. Se tuntuu itse asiassa jopa vähän hämmentävältä, toteaa Nopean Etanan ykkösbiisintekijä Ojutkangas.
Biisit "Mies joka murhasi Kyllikki Saaren" tai "Sunnuntai", kuulostavatko tutulta? Myös "Hääyö" on soinut mukavasti esimerkiksi FinnRadion Suomi soi Top 20 listalla.
Tänä vuonna perustettu Nopea etana - bändi on lapualais-kuortanelais-seinäjokelais jäseninen kokoonpano. Bändin juuret ovat voimakkaasti Lapualla. Ojutkangas peruslapualainen, Välimäki on lapualaislähtöinen sittemmin kuortanelaistunut, Korpi-Käkelä on Kuortaneelta, Jukka Rantala on Lapualta ja Erno Paananen Lapualta lähtöisin, mutta asuu nykyään Seinäjoella.
Välimäki kertoo, että bändin syntytarina ei ollut mikään pitkän ajan tuumaus ja sen tuotos. Se oli vähän niinkuin järkijuttu. Ei nyt sentään järkiavioliitto mutta jotain sinne päin.
– Bändi syntyi vähän niinkuin vahingossa. Mulla on noita äänityskamoja ja mietin, että pitäisihän laitteita käyttääkin, kun ne on olemassa. Ei ne nyt ole ihan halpojakaan. Sitten mietin, että Jarkko on hyvä biisintekijä, että sillä varmaan on jotain kehitettynä. Siitä tuli puhetta sitten Jarkon kanssa ja hän heitti esille biisidemojaan. Sitten tuli mieleen Pietun laulajantaidot. Ja sitten olikin kolmikko luontevasti koossa.
– Sitten me vähän ihmeteltiinkin hetken, että mites tämä nyt näin helposti kävi?
Ensimmäinen sinkku, jonka porukka teki oli "Mies, joka murhasi Kyllikki Saaren". Siihen saatiin tuottajaksi ja miksaajaksi Jari Prinkkilä.
– Mä ajattelin, että vaikka itselläni on jonkun verran osaamista miksaamisesta ja tuottamisesta, niin pyydän Prinkkilän Jaria tekemään sen, etten itte pilaisi hyvää biisiä. No sehän lähti projektiin ja hyvää jälkeä tuli. Prinkkilä toi sen kappaleen ikäänkuin 2020 -luvulle, Välimäki kuvailee.
Tekijöillä on kokemusta bändeistä ja kokoonpanoista, toisilla pitemmältäkin ajalta. Silti, vaikka kokemusta on, niin tämän bändin tekemistä ja olemista leimaa tietynlainen vaatimattomuus. Sitä kuvastaa hyvin, ehkä vähän vitsilläkin Pietun heittämä kommentti:
– Alussa ja kai nyt vieläkin tuli ajatus, ettei nämä meidän biisit nyt ketään kai kiinnosta? Vai kiinnostaako?
Välimäki tuo Pietulle näkökulmaa.
– Voisi kai jo sanoa, että olitko kuitenkin vähän väärässä, kyllä ne on näyttäneet kiinnostelevan.
Nykyajan bändit ja biisit löytyvät suoratoistopalveluissa ja esimerkiksi youtubesta. Youtubessa voi nähdä omintakeisia musiikkivideoita, joita Nopea etana -bändin mielikuvituksen tuotoksena on syntynyt.
– Mielikuvitusta on mutta tiukka budjetti. Olisiko ollut kuusi euroa videoon, mutta se meni yli, kun ostin siihen sen kukan, Ojutkangas muistaa.
Mitenkäs esiintymiset, keikat? Voiko nopeita etanoita nähdä livenä?
– Kyllähän meillä on halua lähteä keikalle, mutta vielä on sen verran vähän noita biisejä. Kunhan saadaan biisejä riittävästi keikkasettiin, niin lähdetään keikalle minne päin vaan. Ja Lapualla olisi myös mukava esiintyä.
Tästä kuuntelemaan? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?